Reklama

Reklama

Poslední odcházení Václava Havla

(TV film)

Obsahy(1)

18. 12. 2011 zemřel Václav Havel. Režisérka Monika Le Fay se tuto zprávu dozvěděla díky sociálním sítím dříve, než byla oficiálně oznámena. Okamžitě zburcovala producenta Pavla Váchu, kameramana Dalibora Fencla a další a vyrazila s nimi do ulic Prahy. Byla tak u toho, když se lidé začali ještě týž den spontánně scházet na nádvoří Pražského hradu, aby zapálili svíčky. Byla s kardinálem Dominikem Dukou v katedrále, když se přišel za Václava Havla pomodlit. Točila i u ohňů na Kampě. V dalších dnech už byla stržena vírem dění, které bylo nečekaně silné a emotivní. Monika Le Fay dokumentovala kromě jiného i zádušní mši za prezidenta, rozloučení u svaté Anny, pohřební průvod na Hrad, pohřeb v katedrále, loď, která odvážela květinové dary, setkání Charty 77. Po šesti týdnech natáčení uzavřela v kanceláři prezidenta ve Voršilské ulici, která právě ukončovala svou činnost. Začátkem listopadu 2012, na „Dušičky“, se na podzimním Hrádečku, v chalupě Havlova souseda a přítele Andreje Kroba sešlo malé společenství lidí, kteří s Václavem Havlem trávili poslední týdny jeho života. Sestra Veritas, osobní lékař Tomáš Bouzek, přítel a dodavatel kvalitní stravy Jiří Rejthar a spolupracovnice Ivana Reichlová. Po krátkém setkání ve vyhřáté chalupě pak všichni společně zapálili dušičkové svíčky. Vzpomněli tak na člověka, který tu téměř před rokem tiše a nenápadně odešel z tohoto světa. Slovy sestry Veritas „jako když zhasne svíčka“…. A i tady Monika Le Fay byla s kamerou. Film „Poslední odcházení Václava Havla“ bude Česká televize vysílat v premiéře v den výročí jeho smrti jako ohlédnutí za touto velkou postavou nejen českých, ale světových dějin. Znovu budeme mít možnost připomenout si atmosféru, která zaplavila Prahu podobně jako sametová revoluce v listopadu 1989. Film vznikl v koprodukci České televize se společností Bratři s.r.o. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Pacas odpad!

všechny recenze uživatele

sebajdo, do ksichtu bych nejraději naplival tobě a všem vyznavačům kultu humanitárního bombarďáka. Nejdřív čti ty pak někoho poučuj. Tadle estébákama vymazlená špína, sračkoidní dramatik a luxusní disident si nezasluhuje žádnou úctu! Jeho zrada Jugoslávie která společně Rumunskem odsoudila okupaci v r. 68 je hnus! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nepříliš vydařený dokument, který je natolik ochromen pietní úctou k postavě zesnulého exprezidenta a dramatika, až postrádá nějakou výpovědní hodnotu. Tu se nepřesvědčivě snaží evokovat porůznu sestříhané záběry truchlících davů apod., bez autorského komentáře, které působí - především vinou nevhodně zvolené hudby na pozadí - dojmem jakéhosi nevkusného a filmařsky odfláknutého klipu. Inu, práce kvapná... však to znáte. Rozpačitý dojem z tohoto zbytečného pořadu dokresluje i defilé jednotlivých postav, které se v dokumentu objeví a které jsou zabírány povětšinou během jejich jalového žvanění o tom, co jim jako první přišlo na jazyk - och, mimochodem opravdu si nemyslím, že je vhodné zabírat v detailu tvář jakési otylé jeptišky, která vypadá jako vepř. Bezprostředně po dokoukání se dere na mysl otázka: k čemu vlastně to všechno? Pokud jste loni sledovali alespoň trochu média (a především veřejnoprávní zpravodajství), která události kolem Havlova skonu pokryla naprosto vyčerpávajícím způsobem, pak se v tomto dokumentu jen těžko dozvíte něco nového. Je to jen taková kapka v moři toho, co se o Havlovi od jeho odchodu napsalo a natočilo, a zcela jistě se za tímto filmem po několika televizních reprízách opět zavřou vody zapomnění, čehož bude asi jen málokdo želet. Nu, o mrtvých jen dobře - tak by se dal vystihnout duch tohoto dílka a tak bych to asi i uzavřel. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední odcházení je dokument, který pietně uctívá osobnost. Snaží se zobrazit smutek národa a poslední rozloučení s Václavem Havlem. Že mohl být dokument lepší? To jistě mohl. Nemusel v něm jistě mluvit jen Dominik Duka, ale i jiné osobnosti. Nemuseli být zobrazeny jen smuteční průvody, ale své si mohli říct i lidé, veřejnost. Proč na něj vzpomínají, proč přišli. I když si odpovědi více méně umíme představit, u takovéto osobnosti by se to hodilo. Mě osobně pak zaujala fascinace smrti a umírání sestrou, která se o V. H. starala v poslední chvíli. ()

sebajda 

všechny recenze uživatele

EP2012: Nejdříve si něco přečtěte, či zhlédněte pár filmů, ať nejste tak hloupý jako jste teď ;) Vynikající film! Jak je z filmu vidět, Václav Havel, si úctu celého národa zaslouží, a také zasloužil. Režisérce Monice Le Fay, dávám 5 hvězd + velkou poklonu. A lidem jako jsou: "LOLEK" , "EP2012" , "The Graduate" bych plivl do obličeje, ne úcta k osobě která toho dokázala nejméně milion krát více než vy. ;) A která je uctívaná národem, a také lidmi z jiných zemí. To už chce potlesk. :) Doporučuji! ()

EP2012 odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud je mi za 30 minut z 52 minutového dokumentu blivno na druhou, nemůže to nic změnit. Hnus, propaganda horší než v padesátých letech! Zároveň ukázka zrůd, dokonalé obludárium! Dělejme z prospěchářské svině hrdinu, gratuluji. Zhovadilost národa se stupňuje... Výstava fetek a lidského odpadu! Dělat hrdiny z těchto vychlastaných bezmozků, bažících po majetku a moci je stejná, jako když nám dnes bulvár diktuje kdo je cool a selebrita… ()

Reklama

Reklama