Reklama

Reklama

Strach a hnus v Las Vegas

  • USA Fear and Loathing in Las Vegas (více)
USA, 1998, 118 min

Obsahy(1)

Cesta do hlubin amerického snu a vlastního vědomí i nevědomí. Snímek Terryho Gilliama Strach a hnus v Las Vegas je filmovým přepisem knihy amerického novináře Huntera S. Thompsona. Kultovní autor ve svém literárním díle z roku 1971 líčí bizarní zážitky, jež prožívá jako novinář Raoul Duke se svým právníkem (jemuž říká Dr. Gonzo) na cestě z Los Angeles do Las Vegas, kde má pořídit reportáže ze závodu terénních motocyklů a bugin Mint 400 a následně z celostátní konference okresních státních zástupců, věnované boji proti drogám. Oba protagonisté se po hráčském městě pohybují ve věčném drogovém opojení, které neustále přiživují z nepřeberných zásob psychotropních látek doslova všeho druhu. V tomto stavu se dostávají do nejrůznějších absurdních situací a kniha i film jsou vlastně jakýmsi zúčtováním s obdobím 60. let, onou dekádou převratných kulturních a společenských změn, neodmyslitelně spojenou s psychedelickou explozí. Při adaptování knihy se Terry Gilliam poprvé sešel se scenáristou Tonym Grisonim, s nímž později spolupracoval na filmech Krajina přílivu (2005) a Muž, který zabil Dona Quijota (2018). Při samotné realizaci uplatnil svůj výrazně vizuální filmařský styl a smysl pro inscenaci horečnatě halucinačních filmových výjevů. Obrazu drogového vnímání odpovídá hektická kamera, prudký střih a bohatá zvuková stopa. Nesporně zajímavým atributem snímku je herecké obsazení, a to především brilantní výkony Johnnyho Deppa a Benicia del Tora v hlavních rolích, kteří jsou oba téměř k nepoznání. V dalších rolích se objevují známí herci Christina Ricciová, Tobey Maguire, Harry Dean Stanton, Cameron Diazová, Ellen Barkinová, Gary Busey a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (850)

boogieman 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý na vskutku reprezentatívnej vzorke dvoch pánov, predkladá zobudenie sa a tvrdý dopad hipíckej generácie do reálneho sveta. Smiešne a vážne zároveň. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů tvorby Terryho Gilliama, v němž excelují dva netypičtí hollywoodští herci - Johnny Depp a Benicio del Toro v roli věčně zhulených přátel, kteří se bůhvíproč dostanou do Las Vegas, kde dělají bůhvíco. Hlavní je úžasně pojatá technika zachcení delíria. Tenhle trip si nenechte ujít. ()

detektiv 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejšílenějších filmů, co jsem kdy viděla. Nešlo to dokoukat, pro mě prostě ne. Někdo mi řekl, že pokud si tím člověk neprošel, nemůže tento film pochopit a s tím teda souhlasím. Johnny tu vypadá jako naprostý blázen, ale já mu to věřím, ty jeho pohyby a mimika jsou geniální. Přesto to určitě nikdy nebude patřit k mým oblíbeným filmům, ke kterým se budu chtít vracet. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Lehce psychedelický počin Terryho Gilliama, který mě vyloženě nepřekvapil něčím novým, ale byl tvořen správnou dvojicí, jež uměla na diváka vytvořit tlak a dostat ho blíž k jejím pocitům, a právě až tohle mi jistým způsobem připravilo překvapení. Velká škoda, že Depp tolik přehrával, takže do vedení se zde dostává spíš do role silně vžitý Benicio Del Toro. Příběh tu na jednu stranu trošku vázne a myslím si, že nebyl úplně využitý. Na tu druhou nic nevázne vizuálně ani audiálně. Po první projekci jsem dala tři, ale s odstupem času přemýšlím, že si to ty čtyři zaslouží. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

No tak toto je takmer genialny drogovy trip so skutocne genialne nonstop sfetenym Deppom a Del Torom. Jedna scena je lepsia ako druha, medzi nezabudnutelne urcite patri odhananie netopierov, ranna izba po zobudeni a "jursky park" v bare.....ulet ako sa patri... ()

iommi 

všechny recenze uživatele

Ja z tohto filmu proste nemôžem. Ak si ho pozriem za akéhokoľvek rozpoloženia, vždy má dokáže rozosmiať, a to tak, že som v kŕčoch celý čas. Najlepšia komédia všetkých čias!!! A navyše veľmi poučná s dosť dobrým inteligentným podtextom o jednej "stratenej" generácii. ()

jaklee 

všechny recenze uživatele

Šialená, úchylná surrealistická komédia v typicky psychadelickom Gilliamovom balení. Skvelí Depp + DelTorro. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Jak to říci jednoduše...snad je že první půlka filmu mě opravdu zaujala a koukal sem cože se to tam vlastně děje. Druhá polovička filmu stála za zlámanou grešli, respektive už mě unavovali herci i děj. To by se u filmu stávat nemělo, škoda přeškoda :-( ()

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Opisovať Strach a hnus v Las Vegas nemá cenu, je potrebné vidieť ho. Alebo ešte lešpie: je nutné vidieť ho. Ako váš právnik vám nemôžem odporučiť nič iné. A teraz ma ospravedlňte, idem si zohnať nejaké psychadeliká. Alebo aspoň knižnú predlohu. [88%] ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Bože, jen spousta smysl nedávajících scén s plešatym Deppem a tlustym Del Torem. Vyobrazení halucinací a podobných delikates, několikerý pohled na zvracejícího právníka. Několik znamých herců ve vedlejších rolí. Scéna ve vaně s hudbou od Jefferson Airplane. Jo hudba, jeden jediný světlý okamžik tohoto filmu. Zcela jistě si to nikdy nezopakuju, takovéhle filmy nedokážu pochopit ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Stejně jako poměrně početná skupina zde hodnotících jsem film nedokoukal hned na první pokus. Podařilo se mi to až napotřetí. I tak mě zhruba v polovině přestal bavit. Jde dokola pořád o to samé, Depp mi připadá spíše než zfetovaný těžce přehrávající a hlubší pointu jsem nepochopil. Sountrack je špička a roadtrip v červeném kabrioletu bych si taky někdy zkusil. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jako bych se účastnila velkolepého mejdanu a jako jediná byla střízlivá. Tím pádem mi nepřišlo nikterak vtipné sledovat dva nevyvedené potomky květinových dětí na jejich nekonečné halucinogenní jízdě. Děj v podstatě nikam nesměřoval - snad jen k návratu ... ale to mi jako pointa nestačilo. Ale dost možná by tohle zdrogované dílko uspělo jako agitka, určená pro potenciální budoucí narkomany. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Bizardní cesta bláznů Johnnyho Deppa a Benicia Del Tora s kufrem plným drog aneb uvidíte, co udělají drogy, 5 hvězd. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Bohužel velice slabý Deppův film. Jestliže se tím režisér snažil varovat proti drogám, tak se mu to moc nepovedlo. Requiem za sen rozhodně vede. Občas jsem se zasmála a hudba byla skvělá. Víckrát bych se ale asi nepodívala. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

Knížka je kupodivu skoro stejná jako film. A film tomu dokonce v některých místech nasadil korunu, i když mu maličko chybí ta temná stránka, je fraškovitější než předloha. Ale pokud jste někdy zažili pořádnou jízdu, tak si tenhle film nenechte ujít ;) ()

Související novinky

P. T. Anderson chystá detektivku

P. T. Anderson chystá detektivku

02.01.2013

Jeho Mistr figuruje ve většině výčtů nejlepších filmů roku a pravděpodobně se objeví i v oscarových nominacích. Jeden z nejosobitějších tvůrců v současném Hollywoodu už se ale naplno věnuje dalšímu… (více)

Reklama

Reklama