Reklama

Reklama

Hotel Adlon

(seriál)
  • Německo Das Adlon. Eine Familiensaga (více)
TV spot
Německo, 2013, 4 h 49 min (Minutáž: 96–97 min)

Režie:

Uli Edel

Kamera:

Hanno Lentz

Hrají:

Josefine Preuß, Heino Ferch, Marie Bäumer, Wotan Wilke Möhring, Rosemarie Fendel, Katharina Wackernagel, Amy Mußul, Sunnyi Melles, Burghart Klaußner (více)
(další profese)

Epizody(3)

Jeho zdi zažily velké dějinné události i osudové chvíle životů jeho obyvatel. Výpravná německá minisérie zasazená do prostor jednoho z nejvyhlášenějších evropských hotelů. Středobodem výpravného historického dramatu, jež se odvíjí ve třech částech, je reálný hotel Adlon, jenž byl v Berlíně u Braniborské brány otevřen roku 1907. Ten se záhy zařadil mezi nejvyhlášenější podniky v Evropě a stal se místem, kde v nadcházejících desetiletích potkával byznys s politikou i životním stylem a jímž procházela historie. Vyprávění je koncipované jako rodinná sága plná zvratů a vypjatých emocí, ale také coby příběh o realizaci ambiciózní vize a jejím naplňování.
Na samém začátku dvacátého století pojal Lorenz Adlon plán dát Berlínu luxusní moderní hotel po vzoru předních hotelů v jiných světových metropolích. Pro svůj nápad získal podporu císaře Viléma II., jenž mu pomohl zajistit lukrativní místo na stavbu. Adlon měl vizi vybudovat nikoli pouhé místo, kde lidé přespí, ale centrum společenského dění. Hotel Adlon tudíž v maximálním luxusu spojoval celou plejádu služeb a volnočasových aktivit, ale disponoval i zázemím, jež z něj činilo soběstačnou jednotku (včetně vlastní výrobny elektrické energie). Záhy po otevření se hotel Adlon stal vyhlášeným středem berlínského života, v jehož pokojích byli ubytováváni hosté císařské výsosti i ministerstva zahraničí.
Seriál se zaměřuje nejen na tři generace rodiny Adlonových, ale především na pohnutý osud Sonji Schadtové, jejíž život byl již od narození bezprostředně s hotelem Adlon svázaný. Spletitá síť postav je rozprostřena na pozadí velkých dějinných událostí dvacátého století – od bezstarostných dob před první světovou válkou i divokých a blahobytných dvacátých let přes dobu etických otázek a osudových rozhodnutí pod vládou nacistů a následného období světové války, na jejímž konci hotel Adlon vyhořel, ale i nadcházející éry, během níž se hotel ocitl ve východním Německu.
Režie se ujal zkušený Uli Edel, věhlasný režisér filmů jako My děti ze stanice Zoo, Poslední útěk do Brooklynu, Mlhy Avalonu či Baader Meinhof Komplex. Klíčových rolí se zhostily přední talenty německé kinematografie jako Josefine Preussová, Heino Ferch, Marie Bäumerová, Wotan Wilke Möhring, Christiane Paulová, Anja Klingová, Ken Duken, Johann von Bülow, Burghart Klaussner a další. Hotel Adlon se stal poslední položkou v nesmírně početné filmografii zasloužilé filmové a televizní herečky Rosemarie Fendelové. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dějiny německého dvacátého století zhuštěné do bubliny luxusního hotelu a několika lidí kolem něj. Dal bych skoro plný počet, kdyby vyprávěním občas neproblesklo klišé, mnohdy až kýč, a kdyby se němečtí autoři netvářili, že za druhé světové byla většina Němců antifašisté vlečení téměř proti své vůli hrstkou fanatiků. Nicméně je to umně spletený příběh, který udrží po celou dlouhou dobu pozornost, a na jehož konci člověk zauvažuje, jaký smysl má veškeré životní usilování, když je dříve či později vždycky zničí nějaká banda slepých ideologů. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Tak nasládlé, tak naleštěné, navzdory pohnutému osudu hotelu jsem si připadal spíše jako v telenovele a ne v seriózním seriálu. Od Němců jsem viděl už mraky mnohem lepších věcí. Tuhle čistě za sebe rozhodně nedoporučuju. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Titanikovská forma vypravování místy (hlavně v závěru) sklouzává k citovému vydírání, místy k naivnímu romantickému příběhu (1. díl), ale celkově paralelní osudy Almy a Sonji + Sonji a Anny Marie jsou v prostředí Aldonu podány poutavě. Zajímavé je i užití dobových materiálů, které na pozadí příběhu vykreslují dějiny Německa. Nejvíc se mi líbil 2. díl. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj dobré by to bolo, len mám rád keď sú životopisné filmy naozaj životopisné a nie, že sa do filmu umelo pretláčajú dnešné korektné nezmysly, len aby tam boli. A potom napíšu, že pardon, to bola fikcia, ale chceli sme to tam mať - čo je príklad čiernej slúžky. Tak buď točíme životopis, alebo slúžime progresu za každú cenu. Ale potom to nenazývajte životopisom. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

První díl vypadal dobře a nadějně. Krásná výprava, ve které se odehrával příběh zakázané lásky a příslib do dalších dílů, které měly pojednat první a druhou světovou válku. Což by v prostředí superluxusního hotelu mohlo být dost zajímavé. Jenomže druhý a třetí díl na velkou historii úplně rezignovaly. Války se jen zmíní v několika větách, objeví se pár uniforem, ve třetím dílu pár scén z konce války, ale tím to hasne. Místo toho vyplnilo děj čím dál víc ucajdanější vyprávění postarší pamětnice, které se čím dál víc podobá nejpokleslejší červené knihovně. Zmršená investice do historických kostýmů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ani špatné, ani moc dobré. Jako jídlo v průměrné německé restauraci. 1) Trochu jiný pohled na německé dějiny minulého století s jinými akcenty, než jsme zvyklí. "Hotelobiografický" film pěkně vystihuje atmosféru Německa v různých etapách jeho dějin. 2) Střízlivé až suché vylíčení nacistů, sovětských vojáků i socialistického režimu velmi oceňuji. Ovšem určitý nádech červené knihovny kazil jinak slušný dojem. 3) Koncept třídílného miniseriálu (v Německu dokonce jen dvoudílného) je nevhodný. Vzhledem k množství postav by byl vhodnější delší seriál, který by mohl rozpracovat jednotlivé osudy do větší hloubky. 4) Zaregistroval jsem několik zajímavých chlapů: je tu 34letý Ken Duken (klavírista Julian Zimmermann), 31letý Tom Schilling (Louis Adlon junior), 28letý Johannes Klaussner (Fridrichův spolubydlící v hotelu Rudolf) a 24letý Kai-Peter Malina (Friedrich Lowe junior, skutečný otec Sonji). ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Postavy slabsi a ten pribeh je sestavenej dost ucelove, vyprava ale skvostna a jako celek to velmi slusne lepi. I pres znacnou inklinaci k romantizaci. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Tři epizody napěchované historií jednoho hotelu.Úspěchy střídaly malé i velké tragedie a malé i velké události ve světě..A extra počin byl když paralelně vyprávěla příběh Sonja.Jsem spokojena s výběrem  herců a režií.Velmi pečlivě vybrané kostýmy.Kvalitní práce maskérů.Velmi profesionální kamera.Tentokrát jsem s Němci bezvýhradně spokojená. ()

anitae

všechny recenze uživatele

Eine Familiensaga für Frauen :) Bylo to dost dlouhý, a nevím proč mi to připomnělo jak je důležité znát dějiny a neopakovat chyby. 3,5* ()

mirkath1 

všechny recenze uživatele

Škoda, že neudělali regulérní seriál na 13.dílů. Bylo to zhuštěné a dost povrchně zpracované, nepřehledné. Jistě by mě zajímalo více podrobností a detailů. Jinak herecké výkony skvělé a výprava na jedničku :) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že příběhy z doby první republiky mám moc rád, protože miluju První republiku a vůbec začátek 20. století. Tak jako tak, příběh postupně protne první i druhou světovou válku. Proč ne. Nejvíc jde právě na určitých místech či budovách vidět, jak se doba i svět mění. A na hotelu je to vidět hodně. Já osobně jsem si příběh užil. Možná by si víc zasloužila rozvinout ta první neuznaná láska. Každopádně mě mini série zaujala, ale jsou tu určité detaily, které mě znemožnily dát větší hodnocení. Například hlavní hrdinka by musela mít silně přes devadesát, ale její dcera v závěrečné scéně rozhodně na to, že by měla přes šedesát nevypadala. Nicméně to všechno jsou detaily jinak zajímavého příběhu. Mám zkrátka pocit, že tomu ještě něco chybělo. Možná, že je škoda, že mini série neměla více dílů a že jsme neviděli třeba dobu socialismu až do dnešní doby. Každopádně první a poslední díl byl zajímavý hodně. Bylo to kvalitní, bylo toho málo, ale něco tomu chybělo. Nějaké koření navíc... ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Strhujici rodinna saga, ktera se odehrava od zacatku 20.stoleti az po soucastnost. Skvele odvypravene, skvele zahrane (vyborna Josefine Preuß) az po herce uporne strnule (Wotan Wilke Möhring), atmosfera, vyprava, masky (mohli by se v Hollywoodu neco priucit). Tohle se povedlo, vazeni. Nejslabsi je dle meho druhy dil. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Rodinná sága, začínající v roce 1904, kdy šestnáctiletá Alma Schadtová porodila dceru Sonju. Právě Sonja, nyní třiadevadesátiletá žena, je vypravěčkou tohoto příběhu. Příběhu její rodiny a rodiny Adlonů, s níž je spojen celý její život...Velice zajímavý a pestrý příběh, jehož hlavními nosnými prvky jsou láska, rodinné vztahy, touha po svobodě a nezávislosti. Ukazuje také krutou tvář společnosti, ovlivněné ideologií a nepravdami a relativnost vnímání dobra a zla. Všechny postavy, ať ty nejhlavnější, tak i ty vedlejší, jsou krásně napsané a skvěle charakterově vymezané. Tváře německých herců, které často ve filmech nevídám, mi zůstanou po tomto díle v paměti jistě dlouho. Pochválit je nutné rovněž vynikající práci kostymérů a hlavně maskérů, kteří pracovali s velkým citem a přirozeností. Pro mne velký zážitek. 90%. ()

Wartord 

všechny recenze uživatele

Je mi úplně jedno, jestli nějaký hotel Adlon existoval, jestli Rusové chlastali ve sklepě, až z toho vzniknul požár. Tady jde hlavně o to, jak v tehdejší době lidé důvěřovali všem, i těm, kteří si to ani nezasloužili. Nakonec osobnosti s trochou empatie, kterých bylo v té době jako šafránu, a morální povinností snažit se pomoci lidem, kteří předtím vědomě ublížili, dopadnou nejhůře. Z dnešního pohledu je v seriálu všudypřítomný falešný optimismus tím, nad čím jen syknete mezi zuby a kroutíte hlavou, jak lidé byli tehdy hloupí. No jo, to ale nebyla žádná média, internet atd. Co mi ale vadilo, byla ta přílišná zkratkovitost, kdy se snažili vměstnat do tří dílů 20 let života. Člověk jednou odvrátil hlavu od obrazovky a už se to odehrává v jiném roce... Masky byly ale skvěle provedené. ()

ABC1 

všechny recenze uživatele

První dva díly dost nudné, třetí přece jen o trošku lepší; ale pořád je to spíš telenovela zahraná nepříliš dobrými herci. Zase jsem si ověřila, že na německé filmy se nemám dívat, jde mi na nervy, jak obelhávají sami sebe, že za dvě světové války vlastně vůbec nemohli...pak se těžko může u mě dostavit nějaké dojetí, soucit apod. Takže chápu, že někdo hodnotí o dost výše.. ()

Jitomirka 

všechny recenze uživatele

Za mě tedy slabší tři hvězdičky. Bylo to na mě moc červenoknihovnové, moc nesmyslných dlouhých pohledů a místy mi to prostě přišlo tak hezky historicky naivní. ()

Reklama

Reklama