Reklama

Reklama

Hotel Adlon

(seriál)
  • Německo Das Adlon. Eine Familiensaga (více)
TV spot
Německo, 2013, 4 h 49 min (Minutáž: 96–97 min)

Režie:

Uli Edel

Kamera:

Hanno Lentz

Hrají:

Josefine Preuß, Heino Ferch, Marie Bäumer, Wotan Wilke Möhring, Rosemarie Fendel, Katharina Wackernagel, Amy Mußul, Sunnyi Melles, Burghart Klaußner (více)
(další profese)

Epizody(3)

Jeho zdi zažily velké dějinné události i osudové chvíle životů jeho obyvatel. Výpravná německá minisérie zasazená do prostor jednoho z nejvyhlášenějších evropských hotelů. Středobodem výpravného historického dramatu, jež se odvíjí ve třech částech, je reálný hotel Adlon, jenž byl v Berlíně u Braniborské brány otevřen roku 1907. Ten se záhy zařadil mezi nejvyhlášenější podniky v Evropě a stal se místem, kde v nadcházejících desetiletích potkával byznys s politikou i životním stylem a jímž procházela historie. Vyprávění je koncipované jako rodinná sága plná zvratů a vypjatých emocí, ale také coby příběh o realizaci ambiciózní vize a jejím naplňování.
Na samém začátku dvacátého století pojal Lorenz Adlon plán dát Berlínu luxusní moderní hotel po vzoru předních hotelů v jiných světových metropolích. Pro svůj nápad získal podporu císaře Viléma II., jenž mu pomohl zajistit lukrativní místo na stavbu. Adlon měl vizi vybudovat nikoli pouhé místo, kde lidé přespí, ale centrum společenského dění. Hotel Adlon tudíž v maximálním luxusu spojoval celou plejádu služeb a volnočasových aktivit, ale disponoval i zázemím, jež z něj činilo soběstačnou jednotku (včetně vlastní výrobny elektrické energie). Záhy po otevření se hotel Adlon stal vyhlášeným středem berlínského života, v jehož pokojích byli ubytováváni hosté císařské výsosti i ministerstva zahraničí.
Seriál se zaměřuje nejen na tři generace rodiny Adlonových, ale především na pohnutý osud Sonji Schadtové, jejíž život byl již od narození bezprostředně s hotelem Adlon svázaný. Spletitá síť postav je rozprostřena na pozadí velkých dějinných událostí dvacátého století – od bezstarostných dob před první světovou válkou i divokých a blahobytných dvacátých let přes dobu etických otázek a osudových rozhodnutí pod vládou nacistů a následného období světové války, na jejímž konci hotel Adlon vyhořel, ale i nadcházející éry, během níž se hotel ocitl ve východním Německu.
Režie se ujal zkušený Uli Edel, věhlasný režisér filmů jako My děti ze stanice Zoo, Poslední útěk do Brooklynu, Mlhy Avalonu či Baader Meinhof Komplex. Klíčových rolí se zhostily přední talenty německé kinematografie jako Josefine Preussová, Heino Ferch, Marie Bäumerová, Wotan Wilke Möhring, Christiane Paulová, Anja Klingová, Ken Duken, Johann von Bülow, Burghart Klaussner a další. Hotel Adlon se stal poslední položkou v nesmírně početné filmografii zasloužilé filmové a televizní herečky Rosemarie Fendelové. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Hotel fungoval až do 70. let, kdy byl předělán na ubytovnu pro učně. V roce 1984 byla budova zbourána. V letech 1995 až 1997 byl na stejném místě hotel znovu vystaven, 23. srpna 1997 byl za účasti německého prezidenta Romana Herzoga znovuotevřen. (Jitomirka)
  • Gigolové v Adlonu pracovali. Většinou se jednalo o zchudlé šlechtice, mladíčky a bývalé důstojníky, kteří při tanci bavili bohaté paničky a vdovy. (Jitomirka)
  • Zakladatel hotelu Lorenz Adlon zemřel v dubnu 1921 poté, co ho srazilo auto. Jeho syn Louis zemřel po 2. světové válce po výslechu ruskými vojáky. Okolnosti jeho smrti nejsou blíže známy. (Jitomirka)
  • Rčení: "Co se stane v Adlonu, zůstane v Adlonu" skutečně existovalo. (Jitomirka)
  • Jedním z největších skandálů 20. let se v Berlíně stal rozvod Louise Adlona (v serálu Heino Ferch). Stejně jako v seriálu se zamiloval do Heddy (Marie Bäumer), kvůli které opustil po patnáctiletém manželství svou ženu Tilly a svých pět dětí. (Jitomirka)
  • Císař Vilém II. si v hotelu skutečně domlouval dostaveníčka. Zamlouval se mu nejen luxus a komfort, který hotel nabízel, ale hlavně diskrétnost personálu. V seriálu vystoupila například postava španělská tanečnice Caroline Otéro, která byla dlouhou dobu jeho milenkou. (Jitomirka)
  • Ohľadom lesbickej scény s Christiane Paul Maria Ehrich pre BILD povedala: "Nikdy predtým som nebozkávala ženu. Pre Christiane Paul a mňa to bolo prvýkrát. Nehanbila som sa. Naopak. Myslím, že keď dve ženy nakrúcajú milostnú scénu, je to ešte jednoduchšie ako je to s mužom a ženou. Dve ženy vedia o sebe viac, vedia ako to má vyzerať a aký pocit to má navodiť." (Arsenal83)
  • Producent filmu Oliver Berben pracoval od prvotného nápadu až po hotový film vyše desať rokov. (Arsenal83)
  • V seriáli je 103 rolí s replikami a podieľalo sa na ňom viac ako 2000 komparzistov. (Arsenal83)
  • Replika fasády Adlon, dlhá 30 metrov a vysoká 6 metrov, bola inštalovaná aj ako kulisa vo filmových ateliéroch Bavorska. (Arsenal83)
  • Brandenburská brána bola pre účely filmu naskenovaná, aby sa dala použiť ako verná animácia v rôznych epochách. (Arsenal83)
  • Nakrúcanie prebiehalo od 20. júna 2012 do 28. septembra 2012 v Berlíne, Brandenbursku, Severnom Porýní-Vestfálsku a Bavorsku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama