Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější verze Vánoční koledy je ta kreslená, kde tvář hlavní roli propůjčil Jim Carrey. Asi i proto, že to je první verze tohoto příběhu, kterou jsem viděl. Nicméně už teď vím, odkud tato kreslená verze obšlehla plno gest a scén. Hraná verze s Patrickem Stewartem je totiž naprosto úžasná. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jestliže bývá Dickens obviňován z přemíry sentimentality, tak Christmas Carol je toho nejkřiklavějším příkladem a rozhodně se nemůže řadit po boku většiny jeho ostatních děl. Nicméně právě proto se tu podařilo převést jeho povídku do filmové verze povedeně a nanejvýš věrně. Pak je již pouze na vás, zda vás "zmoudření" starého, zapšklého, bezcitného a vůbec odporného dědka, jež jest provedeno za pomoci vánočních duchů, naladí do té správné vánoční atmosféry, anebo úplně znechutí a odradí. Film by se však rozhodně neměl promítat jindy než o Vánocích, tehdy má pak naději, že možná dožene nějakého osamělého, starého a opuštěného člověka k sebelítosti a snad i k pláči. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Charles Dickens vytvořil svět, ve kterém jsou vánoce středobodem světa. Věci se dějí o několik vánoc později, o těchto svátcích je třeba eliminovat veškeré zlé myšlenky a myslet na ostatní a jen o vánocích může dojít k prozření a změně vlastní mentality. Vánoční koleda z roku 1999 patří mezi nejvěrnější adaptace Dickensova díla a podobně jako předloha trpí přílišným důrazem na přecitlivělost diváka. Přeměna charakteru hlavní postavy není příliš věrohodná a divácky ani zajímavá. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších anglických romanopiscov Charles Dickens napísal v roku 1843 poviedku "Vianočná koleda". Je to príbeh o lakomom, nespoločenskom a zatrpknutom starom mužovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnoho krát sfilmované. Mne sa dostala do rúk verzia z roku 1999. Hlavnú úlohu v nej stvárnil herec Patrick Stewart. Nemal som doposiaľ možnosť si prečítať literárnu predlohu, ale s filmom som bol veľmi spokojný. Duchárčina na vianočný Dickensovský spôsob. **** ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Patrick Stewart je slušná voľba hoci jeho holá hlava bude v ostrom kontraste s hercami a verziami, ktoré ste možno videli predtým. Tak skvelý herec akým Stewart nepochybne je vám vaše pochybnosti rozpráši už po niekoľkých minútach. Táto hraná verzia je veľmi podobná tej najznámejšej od R. Zemeckisa, aspoň ja ju mám rád. U mňa je stále neprekonaná, bavilo ma to porovnávanie a kvalita tu samozrejme je. Akokoľvek drsne je vykreslený svet i chladné a špinavé Anglicko si myslím, že tejto Dickensovej predlohe sedí viac animovaný resp. digitálny svet, pretože je tu mnoho scén, ktoré hranú verziu s ozajstnými hercami svet duchov a všetky scény s nimi sťahujú skôr do kategórie rozprávka. 80%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

P.Stewart umi hrat i jine role, nez jen Picarda nebo Charlese Xaviera ;) Asi nejlepsi adaptace Dickensovy knihy... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kouzlem Vánoc v období viktoriánské Anglie vás očaruje tato adaptace Dickensova díla, které jsem nečetl, tudíž nemohu porovnávat, jak moc se filmaři drží předlohy. Vánoční koleda má skvělou atmosféru, výborného herce v roli Ebenezera Scrooge, je poměrně zdařile natočená a pozornému divákovi nabídne i emoce v trochu utopickém a snad i naivním konci, avšak k Vánocům určitá naivita a sentiment patří, tudíž mi to vůbec nevadilo. Samotný příběh je krásně vystavěn a obsahuje nejednu hlubokou myšlenku ohledně lidského štěstí, bohatství, lakoty, sdílení radosti a podstatě vánočních svátků. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Když se smíříte s tím, že je to Dickens, a že to tedy musí být romantické, sladké a hraničící s pohádkou, pak musíte připustit, že je to krásné. A samozřejmě je třeba se k tomu vracet především o vánocích. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde "pouze" o hallmarkovský televizní film, je Vánoční koleda velmi podařenou záležitostí. Skvělá atmosféra a k tomu Patrick Stewart. Plus velmi uměřená stopáž. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aké by to už len mohli byť Vianoce bez Dickensovho nesmrteľného vianočného príbehu? Táto verzia sa mi síce po výpravnej a hereckej stránke páčila o trocha menej ako verzia z r. 1984, ale stále ide o vysoko nadpriemerný nádherný snímok, ktorý za pozretie určite stojí. 85/100 ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Přečtení "A Christmas Carol" mě spolehlivě dostane do příjemně vánoční nálady i v červenci - způsob, jakým Dickens skloubil gotickou pochmurnost, sociální apel, zimní nostalgii a koňskou dávku pekelně přeslazeného sentimentu ve výchovný "příběh s ponaučením", na mě prostě zabírá dokonale. Tahle adaptace je velmi věrná předloze - a zabírá na mě úplně stejně... Přesto dávám jen 3/5. Mám totiž pocit, že kdybych Dickensovu předlohu nečetla, tenhle film by pro mě ztratil značnou část svého kouzla. Jako pohyblivá ilustrace je perfektní, ale sám o sobě až takovou sílu nemá. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z lepších adaptací úžasné Dickensovy novely. Sice má typicky televizní vzhled s většinou levnými triky, o ty však v tomto případě zase až tak moc nejde. Důležité je, že se podařilo předlohu poměrně věrně převést do filmové podoby a přitom se tvůrcům podařilo dobře zkrotit vánoční sentiment a udržet ho na uzdě. Jen ten Patrick Stewart mi v roli lakomého, protivného a bezcitného parchanta přišel zpočátku nepříliš přesvědčivý a to napravování mu šlo až příliš snadno. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Azda najlepšie spracovanie tohto literárneho diela, ľahko pochopiteľné malým aj veľkým, výborne zahrané, posolstvo bolo doručené. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Letos vyšla Vánoční koleda s nádhernými ilustracemi Lisy Aisato- hotový šperk, doporučuji rozhlídnout se po knihkupectví, a tak jsme si s chutí pustili i dvě novější adaptace. Kniha je nejvíc, to je bez debaty, ovšem chválím i verzi animovanou, i verzi tuto. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pietně a věrně k předloze natočený snímek. Herecké výkony dobré, leč výprava jednoznačně televizní. Duch minulých Vánoc podivně legračně šilhá. SHRNUTÍ: Ilustrace k Dickensovi ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vo vnútri mojej filmovej duši, som sa na ďalšie spracovanie môjho obľúbeného vianočného príbehu tešil, hlavne kvôli účinkovaniu Patricka Stewarta v úlohe bručouna Scroogea. Jeho herectvo, mnohými považované za jedno z najlepších jeho generácie ( a to vďaka shakespeareovskej škole ), mi malo dokázať že je na úlohu ako stvorený. Výzorovo síce veľmi nezapadá do kanónu predchádzajúcich ( a nasledujúcich ) predstaviteľov, jeho stvárnenie ale nemohlo nevíjsť. A tak sa aj stalo. Čo ma však zamrzelo a je to vidieť aj na mojom hodnotí je, že to ostatné ( a ostatní ) okolo neho, je vytuchlý TV prednes. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Namet je perfektny. Stale vsak cakam na verziu, s ktorou budem maximalne spokojny a ktora ma svojou vianocnou atmosferou, emociami a kuzlom uplne odzbroji. Zatial co najnovsia Zemeckisova bola privelmi uletena a "americka" tato je zase az moc skromna, studiova a televizna. Snad sa jedneho dna dockam spracovania, na ktorom sa nebude setrit rozpoctom a pritom sa bude drzat nohami pri zemi. 70% ()

Reklama

Reklama