Reklama

Reklama

Arcibiskup s lidskou tváří

(TV film)
  • Slovensko Arcibiskup s ľudskou tvárou
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Petr Minařík

Scénář:

Petr Minařík

Kamera:

Karel Slach

Obsahy(1)

Portrét neobyčejného muže v obyčejném světě; zázrak se odkládá, trest přichází hned.  Scénář filmu utvářely z velké části okolnosti, které od začátku roku 2012 kolem trnavské arcidiecéze probíhaly. Bezák svojí bezprostředností oslovuje lidi napříč generacemi, dokáže jednoduše formulovat závažná poselství a je trnem v oku hierarchii vlastní katolické církve. Proč? Možná proto, že svou schopností předávat zprávu evangelia překonává své souputníky v církvi. 2. července 2012 je arcibiskup Bezák odvolán, což je bezprecedentní krok v dějinách katolické církve v celé střední Evropě. Nejsou uvedeny žádné důvody, protistrana mlčí. Pokus o lidskou tvář církve narazil na stereotypní mechanismy, podle kterých církev nejen jedná, ale v i uvažuje. Příběh Róberta Bezáka, teď již emeritního arcibiskupa, tím ovšem nekončí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Majkak 

všechny recenze uživatele

Sympatický arcibiskup i zpracování dokumentu. Některá místa zůstávají zbytečně na povrchu, režisér měl prohloubit pohled na prožívání vztahu k Bohu, doplnit více výpovědí o víře. Chybí též mezinárodní kontext. Těm, kdo pravidelně nesledující italské zpravodajství, mohou některé úvahy připadat jako přitažené za vlasy. ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Odkdy je zobrazení a propagace názoru jedné strany dokumentem? Informativní hodnota není valná, ale přece jenom se divák něco doví. Emeritní arcibiskup se zde veřejně hlásí k odsouzenému učení modernisty Teilharda de Chardina. A co by to bylo za modernistu bez správného vztahu ke „starším bratřím“, proto vzhůru za krásami Osvětimi. – „Slyšte! Křičí pastýřové, kvílí vůdcové stáda! Neboť hubí Hospodin pastvy jejich, a veta jest po klidných lukách pro roztrpčený hněv Hospodinův.“ (Jer 25, 36-37) ()

Reklama

Don Maty 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sebe nebol dobrý. Ale dobrý, priam skvelý bol Robert Bezák. Je to veľký človek s veľkými názormi. A vieme ako to je. O veľkých ľuďoch môžme točiť dokumenty aj na mobily v príšernej kvalite a s príšerným scenárom a tí ľudia nás oslovia a z dokumentu máme skvelý pocit. Veľký to človek naozaj...4* ()

Tominko12 

všechny recenze uživatele

Robert Bezák sa snažil o premenu cirkvi, chcel ju priblížiť aj ostatným ľuďom a nehovoril iba samé nudné frázy. Mal len tú smolu, že nastúpil po Sokolovi. Každopádne tak dokázal, aké peniaze sa točia v cirkvi a aké špinavosti sa tam robia. Možno sa niektorým otvorili oči...tento dokument nám veci nepribližuje, ani veľmi neobjasňuje, čo je trošku škoda. Myslím, že sa z toho dalo urobiť viac. Obdiv pre pána Bezáka. ()

migeldiablo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavosti: Režisér sa rozhodol natočiť dokument po prečítaní záznamu besedy s biskupom Bezákom na festivale Pohoda v roku 2011, kde svojimi myšlienkami oslovil mnoho mladých ľudí.// Pôvodne malo ísť iba o polhodinový film, portrét biskupa Bezáka. // Začalo sa natáčať v januári 2012. // Keď začal režisér Petr Minařík točiť dokument o Róbertovi Bezákovi, netušil, že ho o niekoľko mesiacov odvolajú. Štáb zachytil aj momenty po odvolaní, názory ďalších ľudí, čo následne sa predĺžilo minutáž dokumentu // ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama