Reklama

Reklama

Arcibiskup s lidskou tváří

(TV film)
  • Slovensko Arcibiskup s ľudskou tvárou
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Petr Minařík

Scénář:

Petr Minařík

Kamera:

Karel Slach

Obsahy(1)

Portrét neobyčejného muže v obyčejném světě; zázrak se odkládá, trest přichází hned.  Scénář filmu utvářely z velké části okolnosti, které od začátku roku 2012 kolem trnavské arcidiecéze probíhaly. Bezák svojí bezprostředností oslovuje lidi napříč generacemi, dokáže jednoduše formulovat závažná poselství a je trnem v oku hierarchii vlastní katolické církve. Proč? Možná proto, že svou schopností předávat zprávu evangelia překonává své souputníky v církvi. 2. července 2012 je arcibiskup Bezák odvolán, což je bezprecedentní krok v dějinách katolické církve v celé střední Evropě. Nejsou uvedeny žádné důvody, protistrana mlčí. Pokus o lidskou tvář církve narazil na stereotypní mechanismy, podle kterých církev nejen jedná, ale v i uvažuje. Příběh Róberta Bezáka, teď již emeritního arcibiskupa, tím ovšem nekončí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Môžeme sa iba domnievať prečo bol arcibiskup Robert Bezák odvolaný. Ako človek je sympatický a milý, ale filmári by urobili takým napr. aj košického arcibiskupa, keby o ňom natočili podobný dokument. Je to iba mediálny dojem, nevidíme do hĺbky. Čo ma však zarazilo a nahnevalo bola Hríbova hypotéza o praní špinavých peňazí pre Vatikán. Považujem to za nedokázanú špekuláciu, manipuláciu s verejnou mienkou a trúfalosť - ale to sa Hríbovi podobá! Má cez médiá silný vplyv, zvlášť v bratislavskom liberálnom okruhu intelektuálov a je si toho vedomý. Ja mu po určitých konkrétnych skúsenostiach neverím. Presvedčila som sa, že jeho názory majú často ďaleko od objektivity, poriadne ma sklamal! Novinári hľadajú senzácie - a kauza Bezák je dobrým sústom.... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Ex-arcibiskup Robert Bezák se mi podle dokumentu jevil jako jasný modernista a liberál, který - pravda - může mít lidskou tvář a k lidem se může chovat opravdu lépe než leckterý tradicionalista (nezapomínejme, že dokument je tendenční, kde vlastně nepromluvila druhá strana, tedy jiná než pochvalná, nebo "vyšetřovatel" biskup Baxant atd.). Víme ale, že tzv. otevřenost světu a záliba v účasti na různých společenských akcích, rautech apod. nedělá dobrého biskupa. Zároveň souhlasím s rozhořčením mnohých, že pokud Vatikán arcibiskupa odvolává, má jasně definovat a artikulovat důvody. A to se nestalo. Takto to, bohužel, v Církvi svaté chodí: s lidmi, kteří se nějak "nehodí do krámu", se nejedná férově, od nejvyšší až po nejnižší úrovně... zachází se s nimi jako s hadrem (viz např. odstranění prof. Wolfa z vedení KTF, vylití biskupa Posáda z Litoměřic). Jinak se přikláním k domněnce, že hlavním důvodem odvolání arcibiskupa Bezáka byly spíše nějaké problémy hospodaření s financemi, protože modernistů mezi biskupy a arcibiskupy je po II. vatikánském koncilu jako hub po dešti, ale jiní zřejmě tolik nevadí... A ještě jsem zapomněl: žurnalista Štefan Hríb, který v tomto dokumentu kritizuje Vatikán, vypadá vysloveně nebezpečně, nedůvěryhodně a nenávistně...--------------------------------------------------------- Po odvysílání dokumentu v Čechách 16.12.2012 na ČT 2 proběhl v slovenské TV 3 tento rozhovor s odvolaným arcibiskupem: http://www.ta3.com/clanok/1011429/exkluzivne-robert-bezak-prestal-mlcat.html ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Odkdy je zobrazení a propagace názoru jedné strany dokumentem? Informativní hodnota není valná, ale přece jenom se divák něco doví. Emeritní arcibiskup se zde veřejně hlásí k odsouzenému učení modernisty Teilharda de Chardina. A co by to bylo za modernistu bez správného vztahu ke „starším bratřím“, proto vzhůru za krásami Osvětimi. – „Slyšte! Křičí pastýřové, kvílí vůdcové stáda! Neboť hubí Hospodin pastvy jejich, a veta jest po klidných lukách pro roztrpčený hněv Hospodinův.“ (Jer 25, 36-37) ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Jako dokument tento snímek selhává, neboť jde jen o jednostranný pohled. Nehodnotím ani Roberta Bezáka ani chování Vatikánu. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Sympatický arcibiskup i zpracování dokumentu. Některá místa zůstávají zbytečně na povrchu, režisér měl prohloubit pohled na prožívání vztahu k Bohu, doplnit více výpovědí o víře. Chybí též mezinárodní kontext. Těm, kdo pravidelně nesledující italské zpravodajství, mohou některé úvahy připadat jako přitažené za vlasy. ()

Darckol 

všechny recenze uživatele

Videl som s ním rozhovor v programe ,,Pod lampou" - už tam potvrdil, že je to zaujímavá osoba, ktorá rozpráva vlastným jazykom a nepoužíva ošúchané frázy. A navyše počúva Black Sabbath :D Neviem čo všetko viedlo k jeho odvolaniu, ale je to všetko ,,divné". Malá úvaha na záver - chcel by som dôverovať cirkvi, ale čo ak nedôverujem ľuďom? Cirkev bola stvorená na to, aby pomohla ľuďom, avšak poniektorým zrejme slúži ako prostriedok na obohatenie sa (a nemyslím duchovne). Darmo, ľudská chamtivosť nepozná hraníc (žiaľ). 8,5/10 - veľmi sa páčila jeho myšlienka o vzájomnom obdaruvávaní (darček, ktorý sa má užiť :D) ()

lumi3r3 

všechny recenze uživatele

"Humoru je vo filme dostatok, priestoru pre hlbšiu úvahu už menej. To je možno kameň úrazu celého filmu: verejnosť si Róberta Bezáka pamätá ako človeka, ktorý dokáže osloviť a predniesť hlboké, intímne myšlienky odkazujúce k Bohu takým spôsobom, že mu ľudia bez ohľadu na vierovyznanie rozumejú. Vo filme tieto prejavy chýbajú." Celá recenzia: http://www.postoy.sk/recenzia-arcibiskup-s-ludskou-tvarou ()

Don Maty 

všechny recenze uživatele

Dokument sám o sebe nebol dobrý. Ale dobrý, priam skvelý bol Robert Bezák. Je to veľký človek s veľkými názormi. A vieme ako to je. O veľkých ľuďoch môžme točiť dokumenty aj na mobily v príšernej kvalite a s príšerným scenárom a tí ľudia nás oslovia a z dokumentu máme skvelý pocit. Veľký to človek naozaj...4* ()

Philanthrop 

všechny recenze uživatele

Velmi mě oslovila lidskost Bezáka, který pojímá svůj úřad arcibiskupa jako skutečnou službu, službu lásky bořící všechny hranice. Co se tomuto dokumentu podařilo, je přirozenost, s jakou Bezáka zachycuje, a hlavně šťastná shoda, že během natáčení dojde k nečekanému osobnímu, ale i celospolečenskému dramatu Bezákova nestoudného odvolání. ()

migeldiablo 

všechny recenze uživatele

Zaujímavosti: Režisér sa rozhodol natočiť dokument po prečítaní záznamu besedy s biskupom Bezákom na festivale Pohoda v roku 2011, kde svojimi myšlienkami oslovil mnoho mladých ľudí.// Pôvodne malo ísť iba o polhodinový film, portrét biskupa Bezáka. // Začalo sa natáčať v januári 2012. // Keď začal režisér Petr Minařík točiť dokument o Róbertovi Bezákovi, netušil, že ho o niekoľko mesiacov odvolajú. Štáb zachytil aj momenty po odvolaní, názory ďalších ľudí, čo následne sa predĺžilo minutáž dokumentu // ()

Tominko12 

všechny recenze uživatele

Robert Bezák sa snažil o premenu cirkvi, chcel ju priblížiť aj ostatným ľuďom a nehovoril iba samé nudné frázy. Mal len tú smolu, že nastúpil po Sokolovi. Každopádne tak dokázal, aké peniaze sa točia v cirkvi a aké špinavosti sa tam robia. Možno sa niektorým otvorili oči...tento dokument nám veci nepribližuje, ani veľmi neobjasňuje, čo je trošku škoda. Myslím, že sa z toho dalo urobiť viac. Obdiv pre pána Bezáka. ()

stando76

všechny recenze uživatele

Pozrel som si dokument pozorne.Som veriaci.Vyvolalo to vo mne samozrejme ľútosť nad p.arcibiskupom Bezákom.Objektivita dokumentu je podľa mňa na slabej úrovni.A Štefan Hríb by si za svoje vystúpenie zaslúžil kazajku.Aspoň o ňom mám"jasno". ()

Reklama

Reklama