Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Malá startrekovská pocta Sedmi Statečným. Přes značnou míru akčních scén film nepřipoutá tolik jako předchozí První Kontakt, ale toto přirovnání je poněkud nespravedlivé, vzhledem ke kvalitám First Contactu a jeho pozici (bez diskuze!) nejlepšího ST filmu vůbec. Jediné co zůstává stejné je nádherná hudba Jerryho Goldsmithe, dej mu Věční věčnou slávu... 70% PS: občas je slyšet i Congo;) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Star Trek pro zvané, několik opravdu pěkných vtipů na nedotknutelný klingonský majestát pana Worfa, vynikající etudy Daty, Rikera i kapitána Pickarda. Docela zajímavá aktuální úvaha, kterou by pan Spock shrnul jako "smějí zájmy většiny vždy zvítězit nad zájmy jednotlivce?", sympaticky pootevřený konec a pár naprosto standardních akčních scén, které znalce seriálu sotva zvednou do stratosféry blaha. Nakonec ale vítězí příjemná atmosféra světa věčného mládí, rodinná pohoda krbu jménem Enterprise a uvolněné vtipkování. Pro fanoušky série vítaný potlach u vesmírného ohně, pro kolemjdoucí asi dost nezáživné scífko. Samozřejmě, v Next Generation sérii jsou podstatně lepší kousky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný trekiee film, ale i přesto kvalitní. Myšlenka je zajímavá a prostor pro její budování je možná zbytečně roztažen, ale pouze v závěru se představí Enterprise v nějaké vesmírné bitvě, což mě osobně trochu mrzí. Jinak Jonathan Frakes odvádí jako režisér slušnou práci. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jakkoli mě prvních pár scén vyděsilo tématikou krásné, bezbranné a ohrožené planety, od chvíle, kdy se děj přesune na Enterprise, je všechno jinak. Frakesova režie nemá stejně jako u Prvního kontaktu chybu a k válečným dilematům přidává i překvapivě výborné vtípky (důsledky účinků planety na posádku se přesně drží na hranici osvěžující inovace a lehké bizarnosti). Obrovskou zásluhu na výsledném dojmu má ale náboj Picardovy postavy. Nechci sice protěžovat starou gardu, ale nejspokojenější jsem byl právě ve chvíli, kdy se kapitán stává téměř až kirkovsky zásadovým i rebelujícím hrdinou. Vadou na kráse je tak snad jen přepálené finále. Těch komplikací při něm bylo až moc a hodně tak zachraňuje vygradované setkání dvou kapitánů. Jinak ale překvapivá spokojenost a poznání, že Jonathan Frakes tuhle filmovou sérii doopravdy zachránil. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Televíznym dojmom pôsobiaci celovečerák z hangáru STAR TREK zvolil príjemne pomalé tempo a neagresívny scenár. Ostatne, Patrick "Picard" Stewart nikdy nebol bitkár. Ale pritvrdiť - keď to bolo nutné - vedel. Bohužiaľ, nie však teraz. Mňa osobne to nenadchlo. Ale ani nenahnevalo. P.S. Ak v tom už (tiež) máte chaos, toto je tá časť, v ktorej ide o večný život a kde je "Jednotka" (Jonathan Frakes) oholená. Kino Považan 1999 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc teda nechapu, co se tu vsem nelibi, jiste, jsou i lepsi ST filmy a po Prvnim kontaktu je clovek zmlsanej, ale i tohle ma svy kvality. Mame tu vcelku zajimavej pribeh, kterej sice zbytecne casto omyla furt dokola myslenky o braneni slabsich a podobne, ale to nejak extra nerusi. Akce tu je taky vcelku dost a ani nevadi, ze pribeh neni pojatej nejak zvlast temne a dokonce dojde i na spoustu vtipku, z nichz nektery fakt pobavi. Herci si odvadej svuj standart, Frakes tu je dokonce bez bradky a Abraham jako zaporak paradni. Triky jsou taky slusny, i kdyz se najde mezi nima sem tam i nejakej nic moc. To ostatne plati i o jednotlivejch scenach, krome tech komickejch nebo akcnich jich tu je i bohuzel dost, ktery jsou komicky a asi bejt nemeli, pripadne vypadaj lacine. Nicmene jako celek to je fajn star trekovsky dobrodruzstvi za slusny 4*. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

z určité perspektivy jde o ten nejlepší z doposud natočených filmů podle Star Treku. má své víceméně zjevné dílčí nedostatky, ale to na jeho celkovém kouzlu mnoho neubírá. předně chci pochválit Jerryho Goldsmitha za zkomponování nádherné hudby, která v každém okamžiku, kdy zaznívá, velmi přiléhavě doplňuje děj a umocňuje některé citově silné momenty. film postrádá velkolepost mnoha áčkových sci-fi i nejúspěšnějších předchůdců ze startrekové série. atypické je přitom prostředí i námět. Vzpoura se z velké části odehrává v přírodních exteriérech a řeší velmi vyostřené etické dilema, čili ubírá se přesně v tomtéž duchu, který dal vzniknout těm nejlepším televizním epizodám Původního seriálu i Nové generace. nejde vlastně o nic jiného, než o opětovné pokoušení Základní směrnice (Prime Directive), tedy fundamentální filozofické teze Star Treku, která ukládá ctít různorodost kultur a jejich svrchovanost za každou cenu. téma však dosud nikdy nebylo zpracováno s podobným nasazením, odvahou k extrémům, schopností promlouvat a oslovovat. formou přiléhavé alegorie připomene genocidy páchané jak v minulosti při honbě za nerostným bohatstvím a teritoriální expanzi, tak de facto do současných dní na domorodých národech a kulturách třetího světa zde na Zemi. a přesně to je jeho účel; tedy kromě vybudování působivé a ohromující formy, která vznešené postoje nese a dovoluje jim zasahovat a dojímat tolik diváků. Na svou dobu nabízí relativně velké množství nejmodernějších vizuálních a jiných speciálních efektů, což samo o sobě postačuje rozehnat nemístné stížnosti některých dobových kritiků, podle nichž má film blíže televizní obrazovce, nežli stříbrnému plátnu. pokud přeci, pak svým tématem, jak jsem psal výše, a orientací konfliktu na novou mimozemskou civilizaci ve vzdálených hlubinách kosmu, namísto obvyklejší záchrany lidstva a Země před ohrožením nebo věčných bojů s Klingony či Romulany. poučení diváci mohou považovat za velmi troufalý krok fakt, že lidstvo, respektive Spojená federace planet, jíž jsou lidé součástí, ve filmu výjimečně působí jako nepřátelský element a roddenberryovská utopie se tím zprvu zdánlivě rozkládá. od toho má však film své hrdiny, aby situaci napravili a tím vlastně i obnovili ducha Star Treku. jedním z velkých kladů je neobvykle velké množství typického humoru, ačkoliv oproti jiným startrekovým filmům nejsou humorná odlehčení vždy nejlépe zakomponovaná do poetiky filmu. se v žádném případě nesnaží být sci-fi trhákem roku a ani se tak netváří, možná právě proto na mě tak působí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Federace se rozhodla kecat do života obyvatel jednotlivých planet asi tak, jako Evropská komise zlepšuje život obyvatel Evropy svými směrnicemi. Tady sice nejde o nic tak důležitého, jako o velikost nádržek na splachování WC, omezení příkonu vysavačů či zákaz standardních žárovek, ale někoho by zkrátka mohlo rozčílit, když by mu někdo jiný chtěl ukrást jeho planetu pod nohama. Ale Picard již nakopává svou USS Enterprise, aby tradičně zabránil nespravedlnosti, což tentokrát činí způsobem dostatečně napínavým i zábavným. Moc se přitom sice newarpuje, ale své kouzlo to rozhodně má. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Opravdu má být morální dilema, jestli přesunout skupinu 600 lidí na jinou planetu, aby mohla medicína pro miliardy skokově poskočit? To není žádná paralela k nucenému vysidlování v americké či evropské historii, to je ekvivalent odkoupení pozemku kvůli stavbě dálnice - tady není, o čem přemýšlet. A že se do toho zamotají jednorozměrní záporáci, není zrovna omluva, ale laciná berlička. Jinak minulému dílu jsem vytýkal, že se v něm děje moc věcí moc rychle. Abych si neprotiřečil, říkám, že tady se neděje nic a děje se to pomalu. Nevím, jestli to měl být návrat k původním dílům... ale není. IX je tak podobně jako V především chytračení pro hloupé lidi, kdy se morální problém pozná podle toho, že hodně postav často opakuje, že se jedná o morální problém. Get it? ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Můj První Kontakt s čímkoliv, co souvisí se Star Trekem :) Vzpoura je rozhodně zajimavá. V každém případě je to děsná sranda, což je jen dobře. Místy působí naprosto brilantně (scény se zastaveným časem, a kolibřík mávající křídly přesně do rytmu), jindy velmi Televizně (celá ta vesnice) a přestřelky s těmi značkovači byly vyloženě k smíchu (tady už to ovšem asi nebyl záměr) Počítal sem s tím, že toto bude asi spíše slabší díl série, jsem velice zvědav na další díly, nicméně i tak jsou to velice solidní lepší 3 hvězdičky. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Filmová řada televizní velkoepopeje je neméně pozoruhodným dílem hraného filmu. Precízní scénář, i po létech nápaditě působící výprava a triky, myšlenková hloubka, tedy v úhrnu věci, které se většině současných autorů tohoto žánru dostávají jen zřídka. Ještě více však působí anticipační potenciál, srovnatelný s Vernem či Karlem Čapkem, tj. opravdu špičkovými autory fantastiky. Ano, takhle nějak .... někdy ... tzn. za 500-2000 let (ale třeba i rychleji) může vypadat náš vesmír (vesmírů je patrně víc) a lidské pronikání do něj. Zatajený dech a mrazení v zádech je asi tím nejlepším doporučením, vedle kterého velká třpytná slova a vzletné obraty chudnou a ztrácí se v neurčitém mlžnu. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem v mém komentáři k sedmému dílu napsal, že mi všechny Star Trek filmy s novou posádkou splývají dohromady, zapomněl jsem na tento. Tenhle totiž si pamatuju a nesplývá mi s žádným, ale to jen kvůli jediné věci - je nejnudnější a nejzbytečnější. Mám vcelku dobrou paměť, speciálně na filmy, ale u tohoto pokračování už si nevybavím, proč dělali to, co dělali, jak se na té planetě vůbec ocitli… Opravdu nic. Pamatuju si opravdu drobky a nic konkrétního. Což o něčem svědčí, když vezmu v potaz fakt, že si pamatuju hodně filmů, které jsem viděl. Na tenhle si nemůžu vzpomenout a to jsem jej viděl ani ne dva měsíce tomu… Nejzbytečnější a nejhorší Star Trek film. 40 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Star Trek: Vzbura" (Star Trek IX: Insurrection) je v poradí deviaty celovečerný film z americkej sci-fi série Star Trek. Zároveň je to tretí snímok, v ktorom vystupuje posádka vesmírnej lode USS Enterprise (NCC-1701-D). Premiéru mal jedenásteho decembra roku 1998. Kapitán Jean-Luc Picard je nútený sa vzoprieť rozkazu, ktorý je v rozpore so smernicou Spojenej Federácie Planét. Odmietne splniť príkaz násilne vysídliť niekoľko stoviek obyvateľov malej planéty, len preto, že je to vraj v záujme miliárd občanov Federácie. So svojou posádkou sa vzbúri a postaví sa na stranu mierumilovnej populácie Ba´ku, ktorá sa stala obeťou zákernej hry mocných, čo prahnú po zdroji večnej mladosti, ktorý je na ich planéte. V spravodlivom boji sa rozhodne čeliť celej Hviezdnej flotile. **** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Já už vím, co mi na tom nesedí. Nejhorší ale je, že jsem si kvůli tomu na plno uvědomil, že vlastně Star Trek nemám moc rád. Tedy, abych byl fér, Novou generaci. Ale je to zvláštní, jako dítě jsem seriál TNG skoro miloval, čert ví, co bych na něj říkal dneska. Dneska si jen dodělávám ty filmové resty okolo Star Treku a nestačím se divit, jak mě charakterová plochost všech postav irituje. Na té Enterprise není nikdo zajímavý, všechno je sluníčkové, každý má rád každého...prostě nuda. Pak je tu prototyp záporňáka, stejně tak typický jakože zrádce. Nic, co by zasluhovalo pozornosti. Co se týče příběhu, opět je to jedno ze základních témat žánru, čili nic nového. Jen byl zajímavý ten detail onoho nerůstu vousů u Pickarda. Nepochopil jsem pak ten bujarý růst vlasů u Worfa, na který bylo ještě tak silně upozorněno. Poměrně slušně zajímavé byly ty hrátky s holografickými projekcemi. Pěkná byla i vizuální stránka, jak co se týče efektů tak i exteriérů (když si jen vzpomenu na "exteriéry" začátku Star Treku v roce 1966, tak je to velmi vtipné srovnání). Závěrečná znělka Jerryho Goldsmithe taky záhřala u srdíčka, to ona umí, zbytek hudby byl naprostý standard....jo a ještě jedna zásadní věc; nikdy jsem neměl rád Startrekovské zpracování teleportace :-) a vůbec, scénáristé sci-fi sérií mají tak strašně ulehčenou úlohu ve vymýšlení, jak tentokrát zachránit hlavního hrdinu v bezvýchodné situaci, až to hezké není! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Úvodné scény akoby vypadli z knihy tvorcu Utópie. Dokonalosť a krása sama . Akoby aj nie, keď takmer všetci boli blonďatí, urastení a krásni ? Kapitán Piccard sa v tomto diele stáva ochrancom tých slabších a bez technológie. Protivníkom mu tu je nechutný F.M.Abraham s častým faceliftingom. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Další námět pro pětačtyřiceti minutovou epizodu seriálu rozplizle natažený na celovečení stopáž, která se snaží spoléhat na starou známou posádku nové generace (která docela překvapivě boduje zábavnými scénami, jako je zpěv při leteckém souboji) a pár podivně se tvářících osob disponujících vyměnitelnými tvářemi, jejichž vůdce je příkladným archetypem klasického padoucha a tak je zajímavý jen tím, že vypadá jako zmuchlaný kus látky. Tenhle star trek dojíždí na tom že titulní vzpourání nemá se vzpourou společného nic (kdyby tu byla opravdu přítomna rebelie enterprise proti federaci, bylo by to MNOHEM zajímavější) a je tu zbytečně moc zcela nudné a sterilní akce, která dost pomáhá tomu, že finále je zajímavé asi jako prasklá žárovka. ()

Reklama

Reklama