Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od dob založení Spojené Federace Planet byla základní směrnice zcela jasná - žádná expedice hvězdné flotily se nesmí vměšovat do přirozeného vývoje jiných civilizací, dokud nebudou připraveny na první kontakt - čili dokud neobjeví technologii hypermotoru. Nyní ale Picard dostává rozkazy, které jsou v přímém rozporu s tímto pravidlem. Pokud uposlechne nadřízené, 600 mírumilovných obyvatel planety Ba´ku bude násilně vysídleno ze svých domovů pro údajné dobro miliónů ostatních lidí, kteří pak budou moci využívat účinku Pramene mládí planety Ba´ku. Pokud neuposlechne, riskuje svou loď, svou kariéru i svůj život. Pro Picarda je však volba jasná, postavit se proti celé hvězdné flotile... a vést vzpouru za záchranu Ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (187)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle ten díl se zrovna dvakrát nevyvedl. Oproti předchůdci působí tak nějak chudě a to jak vizuálně, tak i příběhem. Jakoby to byla prodloužená epizoda seriálu, do které přidali pár lepších speciálních efektů navíc. Jinak je téma této epizody přízemní, vzhledem k tomu, že mají tvůrci k dispozici cel galaxie až slabé. Chudým dojmům nenapomáhají ani stavby, které zde působí až nápadně seriálově a odfláknutě, prostě z nich je patrné, že tam na tu loukou ty kusy kulity někdo nanosil chvíli před natáčením. Podle toho by se asi film soudit neměl, ale ono to zde má taková vliv, že to jinak nejde. A celkově film působí tak nějak pateticky, jakoby tvůrci považovali film za poslední Star Trek všech dob. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

... a práve naopak! Oveľa lepšie ako predošlé dve eskapády novej generácie. Oveľa! Konečne posádka vyzerá zohrato a konečne ma Data dostatok priestoru. Skvelý dej má len jednu chybu a to, že nie sú odhalenia pravidelne odtajované, ale druhú tretinu filmu tvorí až príliš priamočiara akcia. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Můj starý komentář zde byl až brutálně mírný a nemístně pozitivní v tom, jaké ohledy bral na televizní původ filmu, Insurrection je totiž nehorázná sračka nejen ve srovnání s jinými sci-fi filmy z tehdejší doby (Matrix, Pátý element a mnoho dalších filmů, které jsou vedle tohoto jako z jiného vesmíru), ale i s libovolným jiným filmovým Star Trekem - je dokonce ještě horší než zoufalý Shatnerův pokus o režii v The Final Frontier. Přitom bolí o to víc, že přišel jen pár let po vynikajícím First Contact a od stejného režiséra (Jonathan Frakes - herecký představitel prvního důstojníka Rikera). Problém ale není ani tak v režisérovi, ale ve scénáři podle kterého musel jet... a předvádět na plátně pitomý příběh postrádající logiku, i pro Star Trekovské filmy typický rozmach převyšující záběr běžných seriálových epizod. Insurrection se totiž od průměrných seriálových epizod neliší takřka ničím, ani tragicky laciným vzhledem, a přebytečnou stopáž vyplňuje humorem hodným mentálně zaostalého puberťáka, případně "rozvíjením" postav a vztahů mezi nimi tím způsobem, že z nich dělá jejich vlastní parodické karikatury. Zdaleka nejhorší je ale příběh - ne jen nelogičnost jeho průběhu, ale hlavně jeho morální pochybnost. Z hlavních charakterů totiž dělá jednoznačně záporné postavy schopné upřít život miliardám potřebných lidí ve prospěch malé skupinky samozvaných "vyvolených" a jde v jejich nepochopitelném boji proti hodnotám, které dříve vehementně bránili, tak daleko, že i ti diváci co si je během mnoha let seriálu zamilovali, je tady začnou nenávidět. Technicky je tento Star Trek samozřejmě naprosto zoufalý a na plátnech neměl co dělat, vypadal by zastarale i deset let před tím než ho natočili... a tak zůstává jediným alespoň trochu pozitivním momentem posledních pár minut před závěrečným vyvrcholením, ve kterých během boje mezi vesmírnými loděmi i jejich posádkami dá alespoň trochu vzpomenout na starší a mnohem lepší filmy i seriálové epizody. Toto totiž jinak není nic jiného, než urážka všech Trekkies. 3/10 ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|90%| Tak a máme tu 9.celovečerní film o Star Treku. (již třetí s Picardovým týmem). Asi už nemá cenu zde psát jak moc jsem velký fanoušek ST. Psal jsem to v předchozím filmu První kontakt. Oproti tomu filmu je zde určitý pokles. Ale jako velký fanoušek ST jsem ho moc nezaznamenal a u tohohle filmu jsem se rovněž bavil od začátku do konce. Byl tu zajímavý příběh, který byl hodně jednoduchý a to platí i o scénáři, že to nebylo úplně nějak moc nápadů, ale to mi nevadilo. Někteří tento film nazývají docela nudou, ale já se jím divím. Máme tu opět skvělý tým. Herci mě bavili opět. Picard tu byl skvělý jako vždy, Riker se dokonce oholil, což byl nezvyk, ale pohoda. K tomu Geordy, skvělý Dat, Crusherová a Diana. Nepřítel byl docela zajímavý, když byli teda lepší. Akce je tu docela dost a je výborně natočená. Lod enterprise si zde užijeme dosyta – je zde dost záběrů na ní. Hudba od skvělého Jerryho Goldsmitha byla opět dokonalá, v předchozím filmu byla o stupínek lepší, ale to neznamená, že jsem si ji zde neužil. Celkově to bylo jakoby trochu mírně pojato. Docela odlišný příběh, ale neměl jsem s tím žádný větší problém. Nebylo to sice už tak poutavé jako První kontakt, ale tu 5* jsem nakonec dal. Žádnou chybu to přece nebylo, mě jako vášnivému trekaře to bohatě stačilo. Takže další shlédnutí určitě zas někdy bude. Spokojenost, není co, bych už dodával. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

A zase ten klasický problém posledních celovečerních Star Treků. Film nejsou dvě spojené epizody. Kde jsou doby, kdy obecenstvo plakalo u smrti pana Spocka. Ale jinak Vzpoura vůbec není špatná, dokonce má několik docela dobrých hlášek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa platí to isté, čo v prípade Prvého kontaktu. Filmový Star Trek až do súčasného reštartu sa verne držal svojej televíznosti, čím asi vyhovoval svojim skalným fanúšikom, lenže mne to celé na veľké kino pripadá trochu málo. Hovorím o vizuálnej stránke a hereckých výkonoch, pretože čo sa týka scenárov, tam si dali tvorcovia záležať. Scenáre sú podľa mňa na vyššej úrovni, ako ich spracovania. Chápem, že je to otázka vkusu, ale tento film myslím oproti iným kino scifíčkam predminulej dekády už výrazne zostarol. Ale zase sú tu velitelia Enterprise v osídliach lásky a hormónov, stačí trochu poškrabať po vlasoch (toho, ktorý ich ešte má) za ušami a hneď začne robiť vŕŕŕŕ:). Je zaujímavé, že film s "dedkami" na palube pôsobí tak infantilne, zatiaľ čo Ďžejdžejove reštarty s "mláďatami" o niečo dospelejšie. Toto už bolo prvé memento pre tvorcov, že sa treba vydať v budúcnosti pre "next generation" úplne iným smerom. Bez Next generation. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Slabší film. Tentokrát se posádka Enterprise snaží zachránit malou kolonii před přesídlením. Jejich planeta má totiž zázračné regenerační schopnosti. Nakonec se musí vypořádat utlačovateli a vzít věci do vlastních rukou. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Po druhém shlédnutí bez dabingu musím říct, že to nebylo zas tak špatné. Planeta, jejíž radiační prstence omlazují, s tím přece může být docela sranda - zvláště, pokud se ženským členkám posádky zpevní prsa a Worfovi naroste na obličeji jebák velikosti mexického dolaru (akorát je nechutně růžový). A rebelující Picard v koženici a tahající nepozorovaně ve tři ráno arzenál schopný vymazat z povrchu velkoměsto tomu skutečně nasazuje korunu. Dočkáme se taky dalšího dílu telenovely Poradkyně a Jedničky... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Startrekovský fíling mi vždy vadil - elasťáky, smiešne zbrane, málo "ozajstnej" akcie a tak. Ale tento film je fajn. Možno je to tým, že postavy sa trochu vymykajú zo zabehnutého rámca (romantika, humor). Aj napriek nižšiemu rozpočtu sa konečne podarilo navodiť určitý pocit veľkoleposti... Rovnako dobré ako STAR TREK: NEMEZIS... ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Star Trek IX: Vzpoura by měl být v červeném pásu, neboť ta modrá mu nesluší. Samozřejmě je to slabší než předešlý díl(První kontakt), ale zas né o tolik. Hodně humoru a akce, slušné 4 hvězdy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další příjemné překvapení, s chytrým scénářem a přesně tím filozofickým, ale ne zas příliš, podtextem, jaký mívaly sem tam původní série. Návrat k původní tradici, společně s dobře dávkovaným napětím, osobně jsem byl spokojen, i když ne natolik jako u osmého filmu. "Zkoumáte vesmír. My jsme zjistili, že jediný okamžik v čase může být sám o sobě vesmír. Plný mocných sil. Většina lidí si přítomnost ani neuvědomuje." O tom celý film je. Abychom si dokázali vážit vzácných okamžiků. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Musel jsem se trochu smát, když mi došlo, že tento díl Star Treku docela zapadá do filmové linie Red Scorpion (1987), Men of War (1994), Pocahontas (1995) a Avatar (2009). Naprosto stejná příběhová linie, která se ale, na rozdíl od Avataru, netopí ve vizuální onanii. Vzpoura patří k těm lepším ST filmům, jednak pro skvělé triky (romantická scéna v níž se zastaví čas je naprosto výborná, málem jsem upustil slzu) a masky (záporáci opět výborný vzhled) a jednak proto, že je mi podobné téma vždy velmi milé. 3,5* ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Akčně to nebylo moc povedené, vizuálně se to dalo další pokračování nese své mouchy i své povedené stránky. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Další Star Treková pohádka pro děti a mládež. Některé telenovelické dialogy byly vskutku děsivé, vše navíc podbarveno úlisně slizkou cajdákovitou hudbou. Picardův flirt s přepudrovanou, zmalovanou a vyčesanou emzáckou duchovní vůdkyní jehovisticky idealistické planetární kolonie byl kulervoucí. A opět zpracování některých scén takovým způsobem, jako by se to točilo o dvě dekády dříve, anebo coby TV inscenace. Po relativně zdařilé dvojce nechápu. Ale jako film před spaním, když nemáte žádný jiný zrovna po ruce a máte smířlivou náladu, to celkem lze. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najzábavnejší a efektovo najprecíznejší star trekovský film. Frakes vystriedal temnosť predchádzajúceho prvého kontaktu za krásnu atmosféru horského mestečka, kde hrdinovia okrem vysporiadaným sa so svojimi morálnymi hodnotami, bojujú proti bande týpkov, ktorým tá koža neustále dáko visí. Doslova som si tento film užil , s chuti som sa zasmial a tŕpol som v napätí pri akčných scénach, kedy mi na nervy hral dokonalý Mr. Goldsmith. Herecký asnábel je patrične zohnaný a mňa len trocha mrzí, moja abscencia znalostí star trekovského sveta, kde by mi postavy a ich vzájomné pohnútky dávali väčší zmysel. To jest keby som videl seriál. Preto nemôžem dať plné hodnotenie ale len 4* lebo mi stále uniká kam každý odchádza, prečo sa každý vracia, a podobné opletačky. Musím uznať že 90 roky sa nesú pre star trek vo fantastickom duchu slizkých záporákov. A práve F. Murray Abraham je asi najslizkejší. Ani kráľovná Borgov nebola taká dokonalá a nechutná ako on. Ako vravím, túto vzburu za asistencie lode Enterprise som si znamenite užil. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Vzpoura se trošku vymyká předchozím filmům a typicky Star Trek propracovanosti. Vše vynahrazuje množstvím akce, nechybí zde humor a netypicky se pokouší v počátku o zvraty. V prostřední pasáží trošku chybí nápady, ale celkové je tento díl jedním z mých nejoblíbenějších.......8/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Slusny diel ale nikdy ma uplne nenadchol. Hlavna zapletka je taka klasicka Star Trekovska s moralnym ponaucenim. Ale prilis strhujuco alebo nejak osudovo nepôsobi. Vlastne na tom, co chcel urobit zaporak ani nebolo nic extra zle. No a okrem toho tu ma väcsi priestor uz len Datova linia, kde s malym chlapcom znova rozobera svoju snahu stat sa clovekom. A to mi dost vadilo, kedze Datovi odstanili emocny cip a znova sa spraval ako v serialy. Tomu hovorim krom spät. Na druhej strane sa mi pacilo, ze sa Riker a Troi dali znova dokopy alebo La Forgeova linia s očami. Bohuzial Worf tu bol len za komicku figurku a doktorka len liecila ludi. Na to jak je hlavna zapletka jednoducha, tak film dost akutne postrada dostatok vedlajsich linii. Siedmy diel mal podobne priemernu hlavnu zapletku, ale vynahradili to vedlajsie linie. Akcne sceny mi nepripadali tak napadite ako v minulom diely. Najviac prachov sa evidentne vrazilo do vystavby tej dedinky a interieru lodi. Par prestreliek v skalach a dve vesmirne bitky pôsobia dost tuctovo. Takze vysledok je za takych 6 s prihliadnutim k tomu, ze to je Star Trek s mojimi oblubenymi postavami, tak 7/10. Proste najslabsie filmove dobrodruzstvo s Picardovou posadkou. Ale napriek skôr negativnemu komentaru si to urcite este niekolkokrat pozriem. Videl som to v kine, mam 2 diskovu SE ediciu DVD a ked sa stane zazrak a vyjde to u nas na blu-ray, tak si kupim aj ten. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Po Borgoch mierny úpadok v dynamike, možno aj v efektoch ma minútu (dej sa odohráva pol na pol v kozme a planéte), zato však snímka nesie hlbokú myšlienku bytia, čo je vo mne vzbudzuje kladný pocit otvorenosti mysle scenáristu. Ďalší "BEZKIRKOVSKÝ" ST v poradí II celkovo IX si u mňa drží hodnotenie ako ST VIII. ()

Reklama

Reklama