Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Špatné časy nastanou v království Bruna Pochybného, když se zemí začne potulovat děsivá příšera zvaná Žvahlav. Její oči jsou dvěma plameny a pařáty vytasenými meči. Který statečný rytíř zabije tuto bestii a zachrání království? A kdo získá ruku krásné princezny? Bude to Dennis, hlupák a moula, který se učí bednářem a miluje tlustou Griseldu? Může právě on zachránit království? Nebo je to nad jeho síly? (Bonton Home Entertainment)

(více)

Recenze (65)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Není to sixce ryze montypythonovský film, takže toho jejich čistokrevného humoru zde není až tolik, přesto ale jde o vydařenou taškařici s mnoha vtipnými scénkami a hláškami. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Poněkud nepůvodní a humorem odvozené ze Svatého grálu, ale stále švanda k popukání. Navíc se tu začíná sólově projevovat budoucí velká osobnost světové režie – Terry Gilliam. Příjemný film pro zasmání; narozdíl od skečů Monty Python tu ale není tolik námětů k zamyšlení. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ne tak geniální jako ostatní mistrova díla, ale přesto výborný film s řadou velmi originálních vtipných scének. Jeho první poPythonovský film je také zajímavý v tom, že už je vidět jeho rukopis a zároveň obsahuje plno čistě M.P. humoru. Vizuálně jako vždy za 1. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Nesdílím názor, že film je plný typicky pythonovského humoru. Jediné co mi zde připomíná Pythony je Palin. Humor jsem zde trochu postrádal. Naopak jse nepostrádal Gilliamovy fantastické výpoldy. Ty se mi líbili. Film považuji za mírně nadprůměrnou pohádku. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Gilliamov individuálny debut natočený ešte počas pôsobenia Monty Pythonu (čo je okrem obsadenia hlavnej úlohy ešte mladým Michaelom Palinom a úvodnej cameo Terrym Jonesom viditeľné celkovo poetikou a náznakmi humoru ako aj dobou konania, ktorá je totožná z predošlým filmom, ktorý spolurežíroval - Svätým Grálom) už dokazuje, akým smerom sa bude tvorba tohto vizuálneho mága a kráľa filmového bláznovstva uberať, že jeho projekty sú obrazovo premrštené, vizuálne strhujúce a plné bláznovstva, že hrdinovia sú viacmenej (pokiaľ ostáva pri svojom špecifickom žánri, v ktorom míesi fantasy, grotesku a horor) ťahaný skoro proti svojej vôli osudom a náhodami - Denis Cooper je zástupcom a ukážkovým príkladom tskéhoto hrdinu, od začiatku do konca sa "s ním deje" a nie "on koná/činí", je to pasívny hrdina v pomätenom a špinavom svete stredoveku. Gilliamovo megalomanstvo sa prejaví na niektorých miestach, kde spolu so spoluscenáristom neustriehli limit nápadov, odbočiek a motívov a film sa môže zdaž chaotický - presne ako miesto a čas, kde sa príbeh odohráva. Vydržte to s týmto excentrickým "ukecaným" Američanom, ktorý si sám vystrúhol peknú a príznačnú malú roličku chlapíka, ktorý zbiera kamene a vydáva ich za diamanty, a dostane sa vám naozaj pekných obrázkov a vtipných nápadov - za všetky aspoň stráže, vykonávajúce rannú potrebu z hradieb, kráľ Bruno a jeho nohsled Passelew (dvojica na "pohledání") či sestra Jess . . . ica?! :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dramaturgicky nesúrodé, vtipné len tak tak, nie ešte poriadne gilliamovské, aj keď s gilliamovským monštrom. Toho si užijeme až v samotnom závere a je tu len takým MacGuffinom, aby tu bol vôbec nejaký dej a nešlo len o sled scénok bez pevnejšieho previazania. Napriek všetkému ale film prekvapivo funguje, možno je to tým, že si to Gilliam užíval plnými dúškami a asi nikoho netrápilo, či dielko v kinách prepadne. Najväčším plusom je ale výborný Michael Palin v hlavnej úlohe, tomu sadol Dennis dokonale, neprekonal by ho ani Marek Ťapák. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Velice věrné vyobrazení temného středověku se všemi jeho nepěknými krásami. Sice se jednalo o typický humor z dílny Monthy Python, leč se s ním v tomto případě nepříjemně šetřilo. Až na pár exkluzivních momentek, kdy se mi natrhla bránice, jsem prožíval nepříjemnou nudu a ztrácel jsem pozornost. Příběh nepatří k nejzajímavějším. Snímek tedy dokonale funguje, co se týče několika jednotlivých momentů, ale jako celek působí spíše utrápeně. Z mé odborné strany lepší dva kusy. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Parta kolem "Monty Pythona" a pokus o středověkou fantasy s prvky komedie. Nejsem expert na vše kolem MP, ale jestli zde byly nějaké prvky, tak jsem si jich rozhodně nevšiml a neskutečně se nudil. A Gilliamův styl, mi opravdu sedne jen výjimečně. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vizuálne pôsobivé, ale značne nevyrovnané. Celý príbeh zostal kdesi medzi komédiou a historickým filmom, čo je na škodu. Očakával som totiž viacej humoru. Max Wall v úlohe kráľa Bruna bol veľmi zábavný, pripomínal mi Jiřího Pechu. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Skvělá satira na středověká témata, chvílemi parodující i současnost - například v geniální scéně, kdy se mladík v podání Michaela Palina dostane do středověkého "velkoměsta" a je fascinován vyvěsenými tabulemi s názvy obchodů a cechů (jako by sledoval neony v Las vegas:). Gilliam tu ještě těží z Pythonovské estetiky, ne/plynulosti děje a humoru, který se jeví částečně jako intelektuální a částečně naprosto prvoplanovitý. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl před lety, tak jsem z toho byl úplně hotový a brečel při tom smíchy. Navíc M. Palina mám z Monty Pythonů nejradši, je to prostě skvělý debil už od pohledu. Teď po letech to o něco přišlo. Nevím, jestli je to délkou, nebo nudnějším závěrem... Ale i tak je to pořád dost zábavné. Ten královský vyvolávač, nebo jak ho nazvat, je naprosto kulervoucí, královská rodina zařaně, celá zastříkaná od krve, sledující turnaj mě baví dodnes. A nechybí ani to pythonovské tepání do poměrů, ať již historických nebo (tehdy) současných. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

TAkovouhle chujovinu mohl natočit jedině člen Monty Pythonovské bandy. Je to úžasnej film, ale je fakt, že místy jsem se trochu nudil. Kdyby tady byla možnost procentuálního hodnocení, tak bych tomu dal cca 85%, což si myslím, že ještě vyjadřuje, že se mi to fakt líbilo. ()

Související novinky

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Reklama

Reklama