Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pôvodná televízna inscenácia o začínajúcom novinárovi, ktorý v návale práce zabúda na etiku a profesionálnu povinnosť. (STV)

Recenze (4)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem nudná moralizující záležitost. Režim už mlel z posledního a tak se občas někdo odhodlal i k drobné kritice, ale nekonkrétní aby se dotyčnému ta odvaha nezvrtla v rukách v jeho neprospěch. Mladý novinář chce psát jinak a je proto tak trochu trnem v oku vedení jakéhosi slovenskému plátku se sídlem v Bratislavě. Po drobném průšvihu kdy si neověří informaci je odeslán do ,, terénu na stáž'' na tři měsíce do jakéhosi závodu, který má i závodní noviny. Tam napíše pěkný článek o zasloužilém pracovníkovi a spokojený ředitel jej pověří aby napsal o jejich chloubě - jakési nové mašině, která má zvýšit výrobu čehosi o sto procent. Dostane k tomu v deskách i matroš a podle toho napíše oslavný článek. Ten odevzdá do tisku ale mezitím se dozví, že mašina HDPR 12 FOX RONETOX (tak se bedna fakt jmenovala:-)! koupená v Anglii byla kvůli úsporám devizových prostředků zakoupena bez software. Místní výzkumný ústav nabídl své kapacity, ale jeho soft rozjel stroj na pouhých 40 procent výkonu... A že se výroba a zavedení mašiny protáhlo o rok o tom se také veřejně moc nemluvilo. Novinář chce tedy článek přepsat, ale už je pozdě , protože mezitím vyšel ten oslavný. Tím ovšem klesl v očích mnoha techniků se strojem pracujících a na poměry hudrujících, kteří si od článku slibovali, že pravda vyjde na světlo. Jeden z nich dá novináři i pleskanec po hubě. Tak a tenhle morální políček měl divákovi sdělit co? Kritiku poměrů? Režimu? Na to v té době nadával už každý a dokonce nejeden soudruh. Tohle bylo prostě jen takové opatrné plácnutí do vody a dnes to může fungovat při sledování akorát tak jako retro výlet. Hudbu prý složil Vladimír Tomčányi a já si říkám, že to asi bude pseudonym Wabiho Daňka, protože jeho Rosa na kolejích drnkaná na kytaru provází prakticky celý film... Dávám za dva články na titulku. * * ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Bohužel, tohle dneska není použitelné už ani jako kulisa k vaření. Upovídaná nuda rádoby zaštítěná dobou přestavby. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Také hviezdne obsadenie a pritom taká sračka. Práca socialistického novinára asi nemohla byť nudnejšia, mimo toho, že na ulici zbalí náhodnú ženu. Netuším, komu a čo chceli scenáristi povedať, asi len to, že voľakedy počas krátkej etapy socializmu existovala nejaká prestavba, a aj tá bola len naoko, lebo na režime sa už nič nedalo vylepšiť. –––– Sme povinní bojovať za nové myslenie. Písať proti formalizmu, strnulosti. Nemôžeme si dovoliť prikrášľovať skutočnosť, lakovať ju na ružovo... Múdrosť nášho čitateľa je väčšia ako nás všetkých dovedna. –––– Človek má vždy písať len a len pravdu, nemá sa skláňať pred mocnými a šliapať po malých, napriek tomu, že je výhodné skláňať sa pred mocnými a pohodlné stúpať po malých. ()

Reklama

Reklama