Reklama

Reklama

Lord Arnold jako mrtvola leží v rakvi, přesto se ožení se svou mladou milenkou Karen. Ta si ho nebere z lásky, ale jak jinak, pro peníze. Jenže její plán najít lordovo ukryté jmění a pak žít s jeho mladším bratrem Robertem nemůže vyjít. Černá komedie, plná gagů a nepředvídatelných zvratů přecházející do parodie sebe sama. (NFA)

(více)

Recenze (24)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ultralaciné brakové béčko, které se zdá být ze začátku docela zajímavým, ale postupně spadne do nudného stereotypu. Stella Stevens, která mi uhranula v Peckinpahově Baladě o Cable Hogueovi, zde hraje naprosto příšerně. Navíc v sex appealu jí zde předčila vyvinutá hostinská. Zbytek osazenstva hraje taktéž děsivě a korunu tomu nasazuje pomalovaný běloch, co má dle všeho být "Ind." ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Pokud zná někdo z přítomných důvod, proč by nemělo k tomuto sňatku dojít, TEĎ je správná chvíle ho vyslovit," apeluje rozpačitý kněz na svatebčany, když fešná slečna Karen stojí před oltářem po boku... balzamovaného nebožtíka. Za tichého nesouhlasu příbuzenstva se uskuteční obřad, který nazývá svatbou jen novomanželova pomatená sestra (Elsa Lanchesterová), jež o bratrovi mluví, jako by byl stále naživu. Například domlouvá kočce, aby nelezla po jeho rakvi a měla na paměti jeho alergii. ;-) Rigor mortis ale není tak zásadní životní handicap, v jaký pozůstalí sira Arnolda doufali, a ve snaze dopátrat se jeho ukrytého pokladu scházejí jeden po druhém ze světa... Strašidlo cantervillské potkává Deset malých černoušků, Pět lupičů a starou dámu, Malý obchod hrůzy nebo Šlechetné srdce a šlechtické korunky. Na tyto filmy jsem si při sledování vzpomínal nejčastěji a mohl bych uvést i pár dalších, ale je fér říct, že Drahý zesnulý je nijak přímo nevytěžuje a stojí na vlastních nohou. Je výrazně morbidnější než všechny jmenované a plný dryáčnického humoru, sympaticky nevykoupeného žádnou skrytou moralitou. Triky drastického usmrcování mamonářů už mají pravda prošlou záruční lhůtu, výprava (kam oko dohlédne, samý polystyren) rovněž, ale přes to všechno si film uchoval atmosféru podobnou třeba filmům Rogera Cormana. Milým překvapením jsou pro mě herci. Vzácně vyrovnaní v jednotné stylizaci, když uvážíte, že jde o kombinaci nevýznamných začátečníků (Jamie Farr, budoucí užvaněný Max Klinger, v působivé němé roli) a povadlých hvězd za zenitem (Lanchesterová, Farley Granger). 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vzít si za muže mrtvého? Ve válce se to prý stávalo, ale tady je to regulérně v kryptě u rakve. Celé to vypadá spíše jako britská komedie, protože pro její typický a navíc černý humor se tu nejde daleko. Mladičká Karen si bere lorda Arnolda, páč ten tím, že zemřel, se stal volným. Vdova po něm má utrum! Jenže je tu závěť s podmínkami, co Karen moc nevoní, ale pořád na rozdíl od ostatních dostala vše - tedy obří majetek. Nu a pak začne umírání, kdy si divák může tipovat, kdo zařve jako první. Skvostný hřbitov s věčným kobercem mlhy, co jako by vypadl z gotického hororu, se útěšně plní, blesky křižují oblohu a zlověstné kazety oznamují hlasem mrtvého, co čeká živé. Raději bych tentokrát dabing, anžto titulky nemohly být dozajista tak vtipné, ale budiž. Kdo nebude čekat řachandu nebo děsivý horor (ale bizarních smrtí je dost), nýbrž milou oddechovku plnou mrtvol, mohl by být spokojen. V jednu chvíli jsme si vzpomněl na Pracku v láhvi... ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za ten správně pochmurný hřbitůvek.. Druhá za to, že příběh má spád a prodlevy mezi oněmi "nešťastnými" událostmi nejsou velké.. Třetí za konec, přesně takový, jaký jsem si přála. Ale hororu se tu bohužel nedočkáte, byť hudba se snaží seč jí síly stačí. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Věřím, že v sedmdesátých letech to muselo lidi docela nadzvednout, stejně tak věřím, že pro spoustu hororových nadšenců je Arnold srdeční záležitostí (páč z iks důvodů to má náběh na kultovku), ale mě to prostě nijak zvlášť nezaujalo. Kvituju "britský" suchý humor, hezké ex/interiéry a samotnej originální námět. Jinak tohle se s hororem moc nepotkalo, ale jako černá komedie to celkem šlape. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi to někdo vyprávěl, asi bych mu nevěřil, že Amíci dokázali někdy tak skvěle podat a pojmout typický anglický humor. Zajímavé skloubené komedie a horroru (ano, horroru, některé scény mají hodně slušnou atmosféru), se zajímavými postavičkami (úžasný konstábl, mlčenlivý Klinger, "svá" tetička). Zajímavá výprava, házející film do klasického gotického hávu, byť se děj odehrává evidentně v současnosti (jezdí se autem, poslouchají se kazety, hovoří se o televizi). Obecně vcelku napínavé, vlastně ani nevadí, že potencionálního záporáka člověk odhadne poměrně brzy. Už jsem psal, že ten film je zvláštní? ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"Udělali tady hřbitov, protože je tady pořád taková mlha? Nebo je tady pořád mlha, protože tady udělali hřbitov?" Pobavil jsem se, to zas nemůžu říct. Všechny zábavné hlášky ovšem vyzobal mistrně glosující konstábl Hooke (viz výše), zatímco většina ostatních se potácela v celkem nevýrazném herectví. K tomu připočtěme až moc čitelné archetypy postav a prostředí plus zoufale lacinou výpravu. Přitom v tom nápadu je obrovskej potenciál, škoda, čekal jsem víc. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Parádne a strašidelné exteriéry a úchvatné interiéry.Námet bláznivý,uletení,bizarný a či zábavný to posuňte sami,lebo ja sa neviem rozhodnúť.Ale čierny humor tu bol každopádne.Ja Britský humor neobľubujem ale tu sa vydaril až na pár trápnejších forkov.Herecké prejavy boli mizerné.To temné prostredie vedelo navodiť strašidelnosť ale vzápätí vzájomným zosmiešňovaným postáv to atmosféru totálne pochovalo.Ako horor to určite nie ako komédia áno.Na pozretie v noci a vystrašenie,dajte šancu inému filmu ale ako poobedňajšie rozptýlenie je to vhodný kandidát. ()

Dawe.zs 

všechny recenze uživatele

Mladá a krásná Karen se provdá za mrtvolu a dobře ví co dělá. Vždyt jí její drahý zesnulý přinesl do ...manželství...nejen zámek a kosmetickou firmu, ale i naději, že se dozví, kam schoval své pohádkové bohatství. Za to chce maličkost - Karen mu musí zůstat věrná až do konce svého života. To se však Karen vůbec nezamlouvá. Na ukryté peníze si navíc dělá zálusk celá rodina, kterou zemřelý lord Arnold svou závětí hodně dopálil. Všichni, kdo se zpronevěří Arnoldově poslední vůli, jsou postupně těmi nejneuvěřitelnějšími způsoby zprovozeni ze světa. Karen zakrátko dojde k názoru, že pachatelem není nikdo jiný, než její nabalzamovaný manžel....................... ()

hhannie 

všechny recenze uživatele

Sakra, a já si celou dobu myslela, že to dělá ten sluha! Drahý Arnie na své pozůstalé pěkně vyzrál, jen co je pravda. :-) Jedna z nejlepších hororových komedií plná černého humoru, doporučuji zhlédnout. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný horor jak by se z popisu mohlo zdát. Jen brutální černohumorná staronglická detektivka (ovšem bez detektiva a vyrobená v USA). Starý boháč Arnold je sice mrtvý, ale to mu nezabrání, aby za pomocí přesně naplánovaných nehod nezredukoval chamtivé příbuzenstvo - vdovu, mladou novomanželku, flákače mladšího bratra, indického sluhu, dvojici právníků a prostoduchou starší sestru. Jeden po druhém umírají brutálními způsoby, přičemž flegmatický konstábl všechno s ledovým klidem uzavírá jako nešťastné náhody a u hrobu nezapomene zavtipkovat s místním hrobníkem. Vraždy jsou skvělé (hlavně oblek), humor tak akorát - nejvíce mě rozsekala úvaha jestli hřbitov byl postaven v údolí protože je tam mlha, nebo se tam mlha objevila protože je to hřbitov :-) Ve vedlejších rolích potěší Roddy McDowall (z Planet opic) a Jamie Farr (Klinger z Mashe). ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

No musím se divit, že tento film nevidělo více lidí. Opravdu znamenitý thriller s dávkou černého humoru. Určitě si to zaslouží mnohem více shlédnutí než to současně (88) má. 80%. ()

kluzo 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem ten film někdy koncem 70. let, tehdy to byl nevídaný, odvážný, strašidelný horror a já se na některé scény nemohl dívat (tak jsem se bál :-) (bylo mi kolem 10-12 let)) Na dost dlouhou dobu se ten film stal nejstrašidelnějším horrorem, který jsem v té době viděl :-). Další takový v řadě byl až s příchodem VHS, a to byl Duch lesa :-) Takže hodnocení je s notnou dávkou nostalgie. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Proč jsem na tento film před mnoha a mnoha lety byl v kině nejméně 10x? No proč, byla jiná doba, tehdy to bylo považováno za snímek s velmi odvážnými scénami, nad kterými se jen dnes útrpně zasmějeme. Tehdy bych dal jistě hodnocení nejvyšší. Dnes, s odstupem času jsem si snímek pustil a zjistil, že mám sice tento druh filmů stále stejně rád, totiž tu atmosféru jednoho domu, hradu, zámku, jak chcete a atmosféru staré dobré Anglie. Jenže co z toho. Atmosféra super, ale děj je statický a vlastně jen postupné rafinované vraždění obyvatelstva domu jej „oživuje“. Takže musím hodnotit velmi nízko, vzhledem k dnešním gore a splatter filmům. Ale úplná pitomost to není. CI 14012011 93189459 ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Keďže nevieme, čo sa nakoniec udialo za náhrobným kameňom, spoza ktorého vylietavalo perie a chlpy, môžeme povedať, že to bol ultimátny exploit. ()

Reklama

Reklama