Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Další dobrodružství astronautů na planetě ovládané inteligentními opicemi. Když si kdysi dávno člověk podmanil opice a uvrhl je do otroctví, vyslal bůh na zem spasitele, který se zázračně zrodil ze dvou opic. Zatímco rodiče zahynuli, jejich potomek přežil. Jako César měl pak bojovat za to, aby vyvedl své druhy z otroctví. Opice se vzbouřily a zem byla zničena strašlivou válkou. Pak se César, jeho přívrženci, vojáci gorily i lidé vydali hledat místo, kde by opice a lidé mohli žít pospolu v klidu a míru. Lidský učitel učí opice přečíst jejich nejsvětější zákon: Opice nikdy nezabije opici. Jen generál Aldo gorila se učit nechce. Chce jezdit na koni a bojovat, nenávidí lidi, nechce s nimi žít v míru. Černoch McDonald navrhuje Césarovi, aby se s ním a moudrým Virgilem vydal do zakázaného města, které během zničující války srovnala se zemí bomba. V archivu tam najdou film, na němž César uvidí své mrtvé rodiče a vyslechne, jaká má být jejich budoucnost Všichni tři se tedy vydávají do zamořeného města, kde se ale přece jen již dvanáct let daří přežívat hrstce lidí v čele s guvernérem. Z archivních materiálů se César dozví, že v roce 3950 mají gorily zničit svět (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte v pamäti predošlé filmy, kľudne preskočte päť minutovú rekapituláciu. Od súdneho dňa ubehlo cca 30 rokov a svet je v ruinách. Aj napriek tomu má Ceasar status spasiteľa, akého prioritou zostáva udržať mier medzi preživšími. To ale vydrží iba dovtedy, kým sa jeho kroky neskrížia so stále nasrdenými pozemšťanmi, po tom čo chce v archíve vyhľadať staré nahrávky. Vidíte sami, dej hodný tak jednej epizódy o 45 minútach navlečený do celovečerného filmu. Navyše až do gorilieho sprisahania, celkom nezáživného. Počas neho dôjde na porušenie železného pravidla a nepotrvá dlho a aj na očakávanú bitku. Tá je hlučná, explozívna a celkom pôsobivá. Samozrejme, že pozornejšiemu oku neuniknú opakujúce sa výbuchy, jeden strom padajúci 4x, ale podstata zostáva rovnaká. Na plátne to ožije práve vtedy, keď sa na ňom začne zomierať. Hovorte si tomu paradox, ale tu to funguje. Postavy viac-menej podľa šablóny (dobrý / zlý) a do väčšej hĺbky je vykreslený zas len ten Ceasar. Opičiak má však dostatok charakteru a ten prekvapujúco zastaví až trpko - kyslá pointa prinášajúca zistenie, že tie rasy sa od seba až tak nelíšia * * * * * Pridané minúty rozšírenej verzie iba zapájajú do deja budúcich nebešťanov a ich atómovú hrozbu. I keď dôvodom bolo asi ospravedlniť najslabší článok opičej série, ja o toto gesto nestojím. S pôvodným zostrihom tak dojem ucelenejší. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Paty a posledni dil puvodni opici serie je podle me, co se tyce pribehu, vkusnym a konzistentnim zakoncenim. Osobne tuto petici filmu delim 2+1+2, jelikoz prvni dva tvori funkcni celek, pak je jakasi mezihra v podobe tretiho dilu, a zbyle dva tvori pribeh o Caesarovi. "Battle" ma i lepsi zapletku a myslenky nez predchozi "Conquest", ktery je vic deprimujici i nasilny. Jinak ale plati to same, co si myslim vpodstate o vsech filmech teto serie. Zpracovani je zastarale, opet tu najdeme malovane sceny a az na masky hl. hrdinu to zkratka pusobi uz lacine. Zobrazeni postapokalyptickeho sveta beru, ale i "trosky" musi jaksi odpovidat dobe. A jelikoz se ma jednat o sci-fi, v tomhle smeru tomu neco schazi, respektive nezvolili nejlepsi styl - prezivsi lidska armada "budoucnosti" ma totiz vystroj jak hodne zbidacene jednotky rudoarmejcu. Take to, ze najednou vsechny opice mluvi, je hodne pritazene za vlasy. Chapu, ze je neco mohl naucit chytry Caesar, ale taky v predchozich dilech hrdinove rikali, ze mluvit muze pouze potomek Cornelia a Ziry, tedy Caesar, ktery je vlastne opici z daleke budoucnosti. To, ze se to byly schopny naucit v kratke dobe vsechny, je dost nonsense. Ale vadi to, jen kdyz si to clovek uvedomi. Film jako takovy mi to kupodivu nekazilo. Trochu horsi je uverit, kde se za par let (od minuleho dilu) naucil treba orangutan fyziku - i kdyz prave tenhle Virgil se mi jako nova postava libil nejvic. Zkratka neni to tak spatne jak to vypada dle zdejsiho hodnoceni, ale ma to nekolik logickych zadrhelu a staricky vizual. A souhlasim s tvrzenim jedne postavy ve filmu: "..tahle retezova reakce musi jednou skoncit." Ocenuji, ze po tomto dile uz nechali "opice" zase na cas ulezet :) ()

Reklama

FIBO 

všechny recenze uživatele

Poslední díl ságy - tady jsem spíš smutnej jako většina příznivců. Prostě už to není ono, ve čtyřce jsme měli super moderní město, teď máme pole a lesy. A i ony ostatky města a trosky, celé je to takové nevěrohodné. Jakási odplata vůči opicím, gorily opět tropí hlouposti a porušují opičí zákony. Prostě, už to není ono. I přes super herecké obsazeni, masky a sem tam i hudbu, celé to tak nějak pokulhává. Dvě hvězdičky a smutním dál... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Posledny diel je jeden velky nezmysel. Nedava ziadnu logiku, ze vsetky opice uz hovoria aj ked od minuleho dielu ubehla len kratka doba. Cele ladenie filmu je strasne detinske a podla toho sa spravaju aj postavy. Najtrapnejsi je General Aldo, ktory by ako zaporak mal nahanat strach, ale je len k smiechu. Tentokrat ma uz nezaujala ziadna postava a to aj vratane Ceasara. Cely film je len o postupnom schylovani sa k finalnej bitke, ktora ako jedina za nieco stoji a filmu vybojovala jednu hviezdicku. Bohuzial film dost kazi nasilu vytvoreny happyend, ktory kasle na vsetky predosle diely. Takze vysledkom je jeden velky nepodarok, ktory je najlepsie ignorovat. 2/10. ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Chlapci z 20th Century Fox si uvědomovali, že se tentokrát má jednat o monstrózní zakončení celé série, a tak štědře přidali 100 tisíc dolarů oproti rozpočtu předchozí části (celkem tedy 1,8 milionů dolarů). A jelikož scénárista Paul Dehn minule odvedl slušnou práci, moudře usoudili, že není třeba nadále plýtvat jeho talentem, použili z jeho scénáře pouze námět a zbavili film všeho, co bylo na předchozích dílech dobré. Navrch jej opatřili horou moralistických keců, aby nezbylo nic, co by mohlo být někým považováno za závadné. A to si chudák Heston kdysi myslel, že obyčejná atomová bomba je může zastavit... ()

Galerie (88)

Zajímavosti (7)

  • Během finální bitvy lze zpozorovat hned několik vybuchujících „stromových“ obydlí. Ve skutečnosti byl však kvůli nízkému rozpočtu vyhozen do povětří pouze jeden jediný domek na stromě – filmaři explozi natočili z několika úhlů a záběry poté sestříhali. (fiLLthe3DD)
  • Colleen Camp v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)
  • Kulisy „Opičího města“ byly vybudovány ve státním parku Malibu Creek v Kalifornii. Scény z radiací zamořeného města pak byly nafilmovány ve vodárenském komplexu Hyperion v Los Angeles, kde se později natáčel např. Terminátor (1984). (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama