Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lichožrouti jsou malí tvorové, kteří žijí s námi lidmi a mohou za to, že lidstvu z každého páru ponožek vždy zůstane jen jedna – lichá. Ponožkami se totiž živí! Osudy hlavních protagonistů LICHOŽROUTŮ a jejich největšího protihráče, podivínského a opuštěného PROFESORA, spojuje příběh hlavního hrdiny, malého LICHOŽROUTA HIHLÍKA, na kterého čekají ve filmu velká dobrodružství. Dny jeho dědy LAMORA, který ho vychoval, jsou u konce a HIHLÍK musí překonat strach, vylézt z okna a vydat se hledat strejdu PADREHO, o kterém neměl doteď ani tušení. Svou odvahu čerpá z toho, co mu vštípil dědeček – lásky k rodině, dobré výchovy a lichožroutího „desatera". Ani v novém lupičském domově u mafiánského strýce a dvou poťouchlých bratranců své ideály a zásady neopouští. A to i přesto, že ho zavedou do nebezpečných situací. Když nakonec s těžkým srdcem přeci jen poruší dvě základní lichožroutí pravidla „ Nikdy nevezmeš celý pár" a „Drž se lidí, ale drž se od nich dál", pak jenom proto, že věří, že vyčerpal všechny možnosti, aby došel ke svému vytouženému cíli – rodině.
S trochou nadsázky se dá říct, že poselství filmu zní: Rodina je nade vše! Drž se té, kterou máš, měj ji rád a dělej vše pro to, aby byla dobrá, protože jinou na tomhle světě mít nebudeš. A je jedno, jestli jsi člověk, nebo LICHOŽROUT! (Falcon)

(více)

Recenze (150)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě nemrzelo, že film tak řemeslně zvládnutý, podle oblíbené knihy, s jasným poselstvím a vším, co má takový dětský příběh mít, bude taková nuda. Všechno sedělo, ale nepřítomnost tahu na branku a strachu o postavy a celková vyvanulost bylo něco, co jsem nečekal. Pavla Šruta velice ctím jako textaře, ale tohle je celkem krystalicky lehký nadprůměr. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je mě líto zazdít tak kouzelnou animaci, ale ani mé dětské já neshledalo Lichožrouty ničím jiným než tuctovou a nudně odvyprávěnou báchorkou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, co na Lichožroutech vidíte špatného. Mně to přišlo docela hezké. Třeba animace byla naprosto hodobóžová. Tam jsem si tu vymalovanou Prahu vysloveně užíval. Příběhově to také nestrádalo a hlasově jsem s radostí hádal, kdo je jaký herec. Jediný neduh vnímám maximálně v tom, že bych to klidně viděl trošku kratší. Nicméně mě se na neduhy moc nemůžete ptát. Já nejsem dítě, pro které je to primárně určeno. I tak jsem ale byl spokojený, hezky se mně na Lichožrouty koukalo a některé hlášky si rád zneužiju do běžného životního moudra. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se fakt tezce nepovedlo. Knizky jsem necet, ale urcitou predstavu jsem mel, ale film je fakt tezce mimo. Animace je takova rekneme zvlastni, nechci rict spatna, to urcite ne, jen proste takovej divnej mix Koziho pribehu a serie her Polda, kdy je sice na jednu stranu fajn videt animovanou Prahu, ale na druhou stranu s nejakym presnym usporadanim realii si tvurci moc hlavu nelamou. Jinak pribehove to je naprosta tragedie, nesmyslny soupereni dvou gangu, kdy jeden krade jen jednu ponozku a druhej obe s haldou tezce nesympatickejch, mizerne nadabovanejch a divne se jmenujicich postav. Cloveku je tady fakt vsechno a vsichni ukradeny, obcas je to sice na animak lehce napinavy nebo trosicku vtipny, ale vetsinu casu jen tak odzivate a i tech 80 minut vam prijde zbytecne dlouhejch. Za me nikdy vic. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Je veľmi smutné ak sami autori geniálnej knižky pre deti z nej dokážu vytrieskať len takto priemerný film. 5/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Knižní trilogie Lichožroutů je samozřejmě sympatický počin na poli dětské knihy. Jen ten filmový přepis trpí ve srovnání s úrovní globálních animovaných celovečeráků, na které jsou dnešní diváci zvyklí. V jednotlivostech jsou filmoví Lichožrouti vysloveně fajn (jednotlivé postavy, jejich dabing, animovaná Praha), ale celek nedrží žádné tempo a dialogy jsou naprosto příšerné. Pořád nemáme lidi na to, aby poznali rozdíl mezi různými druhy textu (co snese papír, co potřebuju adaptace...). ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Praha jako malovaná se mi líbila převelice a hlasy postav, zejména dědy Lamora a profesora, byly zdrojem čirého potěšení, méně už příběh sám a popuzující lichožroutí podstata. Každý, kdo kdy pároval ponožky lichožrouty z podstaty nesnáší. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Co na tom, že se dabing těchhle malých zrůdiček, které kradou ponožky, honosí několika herci s výbornými hlasy. Tvůrci totiž jaksi zapomněli na emoce, respektive na to, že by se dětský nebo dospělý divák rád bavil. Některé narážky a momenty jsou povedené a dokonce i k smíchu, většinou ale ze mě nějaká ta reakce nevypadla. Přitom je to řemeslně zvládnuté, ovšem kolikrát i na dlouhé minuty je to zoufalá nuda. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Animák s kouzelnou grafikou, ale také s nenápaditým příběhem, který se vleče tak, že klíďo brďo stihnete uštrikovat celou jednu pestrobarevnou podkolenku. Samozřejmě lichou ... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ušlo to, ale na 21.století trochu zastaralá animace..?! Škoda, v tomto ohledu náš tak rozvinutý průmysl strádá, kvůli financím... :-( ()

juta 

všechny recenze uživatele

Docela mě tahle česká animovaná pohádka překvapila. Efekty jsou na české poměry celkem vydařené, jen co bych vytknul je, že příběh je dost negativní a jako skoro nikde není žádné odlehčení, u kterého by se člověk zasmál, takže pro malé děti to moc vhodné není. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání. Kouzelný svět postavený na geniálním nápadu nabízí nepřeberné množství možností jak ho rozvinout a naplnit. Zejména když má ve výbavě i docela schopnou animaci. Místo toho je však zcela vyprázdněn, znásilněn a narván do šablony nápaduprosté rádoby akční nudy, postrádající nejen nadhled, ale také hravost a humor. Na druhou stranu mě Lichožrouti dokázali i překvapit. Nepamatuji totiž animovaný dětský film, ve kterém by tolik postav tak nekompromisně pomřelo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud to nebudete brát jako adaptaci jedné z nejlepších novodobých českých knížek pro děti, tak to můžete považovat za dobrý film. V opačném případě je to promarněná příležitost. Vypadá to pěkně, ale čekal jsem víc. :-/ ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že ide o náš film, to je pomerne prelomová vec. Lenže zaujímavá výtvarná stránka je nevyužitá a originálny námet je dosť slabo rozvinutý. Náznak určitého gangsterského nádychu ma v rozprávke najprv zaujal, ale potom to vyšumelo podobne nezaujímavo ako pri ČÍSLE 9... Znesiteľné skôr pre detské publikum... ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Konečně animovaný film, který se svým vizuálem může blížit holywoodské produkci, jen škoda, že stale u nás nemáme dobré scénáristy. Nicméně když odhlédnu od velmi obyčejného příběhu, tak jsem byl mile překvapen. Je tam spousta skvělých momentů, vtipných situací i vizuálních vychytávek. Tak nízké hodnocení si Lichožrouti rozhodně nezaslouží. Spravedlivé hodnocení je někde okolo 75%. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Milý film pro trochu starší děti, ideálně tak 6-8 let. Dospěláci, zvláště pokud jsou "rozmazlení" Pixarem, se u toho asi budou trochu nudit. 70% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Chodím na dětské filmy často a Šrutovu knihu jsem četl (vlastně spíš předčítal), takže mám srovnání. A jsem nucen říct, že z něj filmoví Lichožrouti nevyšli dobře. Knížka je rozverná, rozehrává hodně linií a postav - počínaje panem Vavřincem, co hraje na trubku o funusech. Film je takový slepenec akčních scén bez většího přesahu, myšlenky nebo humoru. Boj dvou kriminálních part o kupu ponožek. Že jsem se nebavil já a celkem třikrát během projekce usnul, to je jedna věc. Ale že děti výš zhodnotily i hraný Sirotčinec sl. Peregrinové, u kterého se místy klepaly strachy, to už je asi něco špatně. PS: T. Vilhelmovou už prosím ne, filmům s ní se roky vyhýbám... ani v dabingu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pohádková moralita o tom, že správné je krást jen s mírou. To jako vážně? Nápad na skrytý svět pletených tvorů, kteří se živí lidskými ponožkami, je roztomilý, ale příběh nemá gradaci. Obsahuje pár zajímavých nápadů, ale chybí mu jasná dějová linka. Nevadí mi, když v pohádce někdo zemře, ale tady se smrt ohání kosou ve velkém, aniž by to vzbuzovalo smutek nebo zadostiučinění. Zanechává to jen jakousi udivenou pachuť. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbily se mi animace Prahy, neotřelý ponožkový nápad a prorodinná myšlenka. Příběh mi však nepřijde příliš zvládnutý, dokonce mám pocit, že sám porušuje vlastní daná pravidla. Prostřední část mi pak přijde celkově chabá, ta s tím naháněním se, z profesora je jen pomatenec bez nějakého hlubšího nebo zajímavějšího záběru, a vlastně by mne zajímalo, kolik lidí může lichožrouty skutečně vidět a proč, a jestli by je bylo vidět v televizi... ()

Reklama

Reklama