Reklama

Reklama

Monty Python a Svatý Grál

  • Velká Británie Monty Python and the Holy Grail (více)
Trailer 2

Kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál svérázně adaptuje legendu o králi Artušovi (Graham Chapman), který se vydává se svým věrným sluhou (Terry Gilliam) a rytíři kulatého stolu (John Cleese, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin) na neohroženou výpravu za nalezením svatého grálu. (Pannonia Ent.)

Recenze (658)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Celovečerní prvotina Monty Pythonů. Dalo by se říct, že se jedná o povídkový film, ale protože jde o Monty Pythony, není možno škatulkovat, navíc ona tam vlastně i ta "dějová linie vinoucí se celým filmem" je ;-). O co jde - král Artuš dostane za úkol najít svatý grál, sežene si družinu rytířů kulatého stolu (Lancelot a spol.), pak se rozhodnou, že se rozdělí, aby měli větší šanci (a my sledujeme jejich cesty na kterých naráží na leccos od Třílavého rytíře přes Slavného historika, kterého jeden Artušův druh odešle do věčných lovišť po Rytíře, kteří říkají NI a chtějí okrasné křoví), aby se nakonec zase spojili a nalezli (nebo ne? :-) Svatý grál. Celý děj je prošpikován britským humorem, který hned tak někdo nepřekoná. A napadlo mě, že by stálo za to vymyslet soutěž, kdo najde nejvíc postav, které hraje někdo ze 6-tice Monty Pythonů (a tříhlavý rytíř se počítá za jednoho :-). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Hele, já jsem asi divnej, ale zas tak moc se mi to nelíbilo. Jenže u Monty Pythonů to znamená, že jsem se u toho smíchy neválel tak jako u Života Briana a Meaning Of Life, ale to jsem nedělal asi u ničeho, takže je to typicky Pythonovská ujetost, včetně konce... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

První, a dle mého názoru také nejlepší ze všech celovečerních „Pythonů“. - „Statečný, statečný Concorde, neměl jsi zemřít marně.“ -„Nejsem docela mrtvý pane“ Ani humor Svatého grálu není tak docela mrtvý. 90% Zajímavé komentáře: tron, numi ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Opravdu nevím, proč mi Létající cirkus přijde nesmírně vtipný a s filmy Monty Pythonů se jen těžko srovnávám. Průměr. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Opět. Opět jsem se snažil najít si cestu k Montypythonskému humoru a opět to nevyšlo. Já ty vtipy sice chápu, vím na co naráží, vím proč mají být vtipné, ale prostě mi v drtivé většině případů vtipné nepřijdou. Jasně, párkrát jsem se zasmál, ale v takhle bezdějovém filmu, který je vlastně jenom sledem "vtipných" scének, bych se pro vyšší hodnocení musel smát pořád. Další šanci už Pythonům asi nedám. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na skapanie vtipné (hlavne Lancelotov útok na svadobnú hostinu a súboj s Čiernym rytierom - "To je len škrabnutie! Vráť sa, ty zbabelec!"), ale v pythonovskej filmografii až trojka po Zmysle a Brianovi. Najzábavnejšie na tom je, že niektoré scény (úvodné vynáranie sa "jazdy" z hmly) vyzerajú ako paródia na Excalibur, ktorý však vznikol až o niekoľko rokov neskôr. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Monty Pythonům více svědčily krátké a jednoduché skeče, obsažené v seriálu Létajícící cirkus M.P. Ovšem pokud se jim zachtělo vydat se na filmová plátna, nebyl už jejich humor vždy tak briskní a občas se divák dokonce mírně, ale opravdu jen mírně nudil (M.P. smysl života). To ale zdaleka neplatí v tomto případě (a u Života Briana vlastně taky ne). Parodie na artušovskou legendu se těmto britským komikům povedla na jedničku a některé vtipy jsou doslova k nepřežití (u tohoto výrazu se mi vybavuje skeč "Vtip zabiják" z 1. dílu Létajícího cirkusu). Tito pánové to zkrátka uměli a i když se i oni občas malinko "utnuli" (nebo "uťali"?), dá se říct, že jejich humor se stal legendární a do jisté míry i jedinečný, tudíž nenapodobitelný. Což je tak trochu škoda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První, a v tomhle případě nejspíš i poslední setkání se skupinkou Monty Python. Chápu, že jsou kult a líp jsem si o nich představu udělat nemoch. Tenhle zvláštní humor jde ale mimo mě takovou oklikou, že na další díly vůbec nemusim koukat. Prostě mě to nebaví. Červenej Trpaslík je holt jiný kafe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $400,000Tržby USA $3,427,696Tržby Celosvetovo $5,028,948Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,918,891 //počet predaných kusov 235,634Tržby za predaj DVD v USA $21,330,562 //počet predaných kusov 2,158,354║ prízemný suchý anglický humor, len trápnosť šedivá /20%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Pominu-li pár již klasických skečů (Černý rytíř, Most smrti, kuplet o Camelotu) je tu až příliš patrný ten hajdalácký rámec "sebereme pár kostýmů a dobrých nápadů... no a něco natočíme". Celek totiž po letech ztrácí kouzlo a zbývají jen záblesky pythoní geniality. Svatý grál v sobě nemá tu geniálně semknutou podvratnost Briana či vygradovaný cynismus Smyslu života. Je to taková cesta odnikud nikam s občasnými zastávkami ve výtečné parodii na středověký folklór či historické filmy. Nedivím se, že film původně nefungoval a pomohlo mu až přidání opravdu retardované heroické hudby. Čím více Svatý grál sleduji, tím více mi to připadá jako trhací kalendář, jehož oslí můstky postrádají tu pošahanost i surreálnou obraznost pythonovských skečů. Nerad to říkám, ale... nudím se u toho... a to se pokládám za velkého fandu cirkusu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Humor opravdu hezký v některých případech geniální,ale kdyby poměr nebyl supervtip na půl hodiny opravdu bych byl rád. Dlouhé chvíle až moc krutého humoru, který přestává být vtipny jak vyletí z královských ostrovů jakýmkoliv směrem. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

This is my cup of tea. První plnohodnotné celovečerní řádění Monty Pythonů. Dokonalost, originalita a absurdita přímo srší z každé scény. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Anglie 932 léta Páně. Postavy a události jsou smyšlené. Artuš, král Britů dostává od TOHO na nebesích úkol a s nejstatečnějšími rytíři se vydá jej splnit. Zde jsou jejich skutky...... Ohromná šílenost, která začíná již titulkama. Občas i velmi krvavé dělání si legrace z národní historie a smrti (těch druhých). A statečnosti, protože ,,být bez rukou je jen povrchové zranění." ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Začátek lásky, která otevřela mnohé dveře. Moje vůbec první setkání s Monty Pythony, navíc ještě v dabované verzi a přesto jsem nevěděl, kdy se přestat smát. "Tvoje matka byla křeček a tvůj otec smrdí po bezinkách!" ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ako dlho poletí z miesta A do B kokosmi naložená lastovička?“ Výpravne nevýpravný historický epos o Artušovi (alebo kto bol ten chlap) a kokosových orechoch. Ako bojuje bezruký Čierny rytier? Ako sa asi správa čarodejnica, ktorú treba za každú cenu upáliť? Ako najjednoduchšie dobyť hrad Francúzov? Dokáže krava (a iné domáce zvieratá) lietať? A ako to bolo s trójskym králikom, trojhlavým obrom, nadržanými pannami, rytiermi „Ni“ (túžia po vzácnych okrasných kroch), obyvateľmi močiarov (a ich štvrtom hrade, pričom prvé dva sa potopili a tretí vyhorel a potom sa potopil), masakrou na svadbe (John Cleese mal vždy charakter), hradom Aaargh a strážcom Mostu smrti? To - a všeličo - iné sa dozviete vďaka tomuto dokumentárnemu, náučnému, poučnému a na informácie z histórie hodnotnému filmu. Od určitej chvíle pristupujem k bielym zajačikom s rezervou. P.S. Malá rada. Keď sa vás niekto spýta, aká je rýchlosť NENALOŽENEJ lastovičky, kontrujte otázkou, či africkej alebo európskej. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Za nejlepsi film Monty Pythonu sice povazuju Zivot Briana, ale i tohle je slusnej masakr. Film je docela kratkej, takze je to prakticky jedna velka jizda, ale je tu i par hluchejch mist, kdy se nektere fory opakujou a ty pak nepusobi tolik vtipne. Nicmene to se deje jen vyjimecne. Je tu spousta naprosto genialnich scen a ani vas nenapadne se pozastavovat nad levnejsima kulisama. Herci jsou jako vzdy perfektni, ale nekteri mohli dostat vic prostoru. Jediny co mi moc nesedlo byl konec, byl sice spravne ujetej, ale precejen to zustalo takove nedoresene. I kdyz mam k filmu drobne vyhrady, tech 87 minut jsem se skvele bavil, takze jasnejch 5*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Podle všeho vznikal Svatý Grál za dost provizorních podmínek a nesl se v duchu sporů Jonese a Gilliama, ale čert to vem, protože je to jeden z nejvtipnějších filmů, na jaké můžete narazit. A z nejpoučnějších - kde jinde se dozvíte tolik o nosnosti kanadské vlaštovky? Ale tak jako mě v Životě Briana pokaždé sejme Pyjus Čůwus a jeho žena, i tady je jedna taková scéna. Už jsem ten film viděl snad dvacetkrát a vůči některým vtipům jsem inmunní, ale poprvé nebo posté - rytíři, co dělají "NI" mě vždycky rozchechtají k slzám. I když připouštím, že kdybych šel nějakým temným průjezdem a někdo by na mně ze tmy vyštěkl "NI!", asi by mi leknutím upadly uši. 100% ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Cage a hladový králík

Cage a hladový králík

27.11.2009

S králíky nejsou žerty. Víme to už od dob Meet the Feebles či Monty Python a Svatý Grál. Film Rogera Donaldsona sice nese téměř disneyovský název The Hungry Rabbit Jumps, ale ve skutečnosti půjde o… (více)

Python na operačním sále

Python na operačním sále

23.10.2006

Terrymu Jonesovi, absolventovi St. Edmund Hall College na Oxford University (obor středověká literatura) a jednomu z členů legendárního seskupení Monty Python a Svatý grál, která se konala minulý… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama