Reklama

Reklama

Monty Python a Svatý Grál

  • Velká Británie Monty Python and the Holy Grail (více)
Trailer 2

Kultovní komedie Monty Python a Svatý Grál svérázně adaptuje legendu o králi Artušovi (Graham Chapman), který se vydává se svým věrným sluhou (Terry Gilliam) a rytíři kulatého stolu (John Cleese, Eric Idle, Terry Jones a Michael Palin) na neohroženou výpravu za nalezením svatého grálu. (Pannonia Ent.)

Recenze (660)

Zdenda 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší Pythoni. Brian je taktéž super a po pravdě se Smyslem života sem měl docela problémy dokoukat ho. Btw kdo doma chová králíky:) ()

_-0-_ 

všechny recenze uživatele

Standardní komedie mě od útlého mládí nechávají chladným, když jsem před mnoha lety poprvé viděl Holy Grail (jako první věc od Monty Python), tak jsem zpočátku chtěl film vypnout (s náhledem "co je to za blbost"). Potom ale přišla ta nepřekonatelná scéna: "Co se dělá s čarodějnicemi?" (viz Washik). Použitá logika mě dostala... Následovaly další a další scénky, které mě doslova uzemnily. Nevím, jestli je Holy Grail komedie, ani neumím posoudit, zdali se jedná o tzv. kvalitní film dle "objektivních kroterií", ale popravdě mě to vůbec nezajímá. Jednoduše jsem se hodinu a půl nepřekonatelně bavil - co chtít více. Zásluhou Monty Python jsem zjistil, že existuje cosi jako britský smysl pro humor, který se překrývá s mým, jen a jen jejich zásluhou jsem zjistil, že existuje inteligentní humor, k jehož předvedení není třeba rozplácnout dort se šlehačkou o něčí obličej, aby divák pochopil, že se má smát. Proto 5*****. Děkuji tvůrcům... ()

čolek 

všechny recenze uživatele

strážce mostu:"Jaká je rychlost nezatížené vlaštovky?" - Artuš:"Kterou myslíš?Africkou nebo evropskou?" - strážce mostu:"jé...to nevím...uáááá" - sir Bedever:"Jak to, že toho víš tolik o vlaštovkách?" - Artuš:"Když jsi králem, musíš znát spoustu věcí, víš... ()

HarveyDent 

všechny recenze uživatele

Záčíná to jako úplná blbost a taky to jako úplná blbost končí. Ale čím víc se blížíte konci, tím líp vidíte ty geniální fórky, které vlastně nejsou geniální, ale jsou v tom geniálně zabalené. 85% "Jaká je tvoje oblíbená barva?" Modrá. Vlastně ne žlutáááááááááááááááááá ()

Burrows 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Monty Pythonem dopadlo opravdu špatně. Absurdita, střeštěnost, ujetost, trapnost, suchej humor - ok, to všechno beru. Ale namíchat to do takového nedobrého koktejlu? Nechápu. Většinu času jsem se nudil. Jedna hvězda za černýho rytíře, ale Monty Pythonu dám v budoucnu ještě šanci. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

On si u mě asi žádný Monthy Pythonovský počin 5* nezíská... ale poctivé 4* si Svatý Grál v čestném souboji bez rukou a nohou vybojuje... Přinejmenším ta tajemná vraždící bestie byla onehdy poprvé nádherný šok! :) :) Rytíři Ňy, jaký je rozdíl mezi africkou a vlastně nevím jakou vlaštovkou?!? :) Taky, když zasáhne sluhu šíp se zprávou a on hlásí: "Message, Sir." :) : Jooo, to můžu... :) Taktéž scéna v klášteře a s nepovedenou krvavou svatbou...!! :) Proč jsem vlastně nedal 5*?! :) ()

B.Jay 

všechny recenze uživatele

Jasně je to ujeté, bláznivé, občas trapné a celkově je to kravina největšího kalibru, ale taky je to takovým zvláštním způsobem milé. Z každé scény je patrné, že si všichni zúčastnění "herci" naprosto užívali natáčení - což je dle mého názoru zásadní faktor, který tuto kravinku posouvá daleko výš. ()

ktzc odpad!

všechny recenze uživatele

Něco tak imbecilní člověk jen tak nepotká... Opravdu, sem se celou hodinu a půl nudil a konec týhle frašky pro mě byl jen vysvobození z nesnesitelný agónie. ()

Tuniak DF 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší Monty Python pre mňa. Toto je u mňa vrchol absurdného humoru, nebudem nič konkrétne menovať, pretože je tam všetko dokonale nezmyselné a parodické a absurdné a absurdné a absurdné a šibnuté a absurdné né-e-e-e kurnik a teraz som zabudol akou priemernou rýchlosťou letí lastovička - do prčic, africká či európska, aaaaaaaargh... ()

Saesulkun 

všechny recenze uživatele

Struktura i postupy stejný jako ve Flying Circus, jen s několikanásobnou stopáží, v podstatě hodně bizarní, ale neskutečně vtipný dílko, přistoupíte-li na pravidla hry. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Život Briana bol fakt super, avšak moje posledné dve stretnutia s Monty Pythoncami dopadli (veľmi) zle. Hoci trefne mierené paródie mám skutočne rád, toto išlo úplne mimo mňa. ()

Mick 

všechny recenze uživatele

U malokterého filmového dílka se vždy tak bavím jako u MP a Svatého Grálu... Záchvaty smíchu dostávám během vícera situací, avšak Svatý handgranát či vlaštovky mne na kolena dostanou spolehlivě vždy... Pravdou je že jsem zavilý fanoušek Monťáků a tím je i mé hodnocení neobjektivní... Ale ono to snad ani jinak nejde - pokud si je zamilujete, tak je to navždy :). ()

mosem 

všechny recenze uživatele

I když uznávám, že tento styl humoru může být někomu blízký, dokonce i velmi blízký, já k této skupině asi nikdy patřit nebudu. Sice jsem si myslel, že by to mohlo být rokem vzniku a tedy generačním problémem, ale bylo mně vysvětleno, že rokem vzniku má tato komedie blíž k mému roku narození než k narození mých dětí. Takže problém prý spíš je v tom, že nechápu pravý anglický humor. Hmmm, asi to tak bude. Sice se občas zasměju, občas mi některá scéna přišla vtipná a zábavná, ale celek - nic moc. Jediné, co reflektuji je, že by to měl být nejslabší z filmů MP, takže to možná bude chtít zkouknout něco jiného, a třeba tomu na chuť příjdu. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Skvěle švihlé od počátečních titulků (návštěva divoké zvěře ve Švédsku, kousanec od soba, vyhazování těch co dali vyhazov...). Typicky majestátně retardovaná hudba a kontrastně k tomu "lidová" mluva (btw to u mě vždy vyvolává salvy smíchu, protože si nelze nevzpomenout na všechny ty snobské hollywoodské spektákly, které mluví pomalu a vážně a zásadně se drží spisovné mluvy a případných archaismů)...Typicky britský humor utahující si z ještě britštější artušovské legendy. Je fakt, že jsou tam čas od času volnější místa, kdy se člověk může nudit, na druhou stranu pro prevenci případného zadušení smíchy, to člověk vděčně ocení a dodýchá. Každopádně asi nejsem normální:) - i k tomuto poznání mě přivedl tento film. Vůči některým gagům jsem již imunní, ale Černý rytíř s "povrchovým" škrábnutím, skřek podupané kočky na hostině v hradu; Lancelotovo vysvobozování princátka z věže (a princátkův tatík - oportunista byl opravdu k sežrání!); králík zabiják atd. atd. Prostě ideální film pro regeneraci z dvanáctky. 95% ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Nechápu to. Život Briana je moje nejoblíbenější komedie, dokonce topkovej film. Ale ani Smysl života, ani Svatý grál mě prostě tak nebavily ani z poloviny. A už vůbec ne tak, abych si je pustila znovu. Svatý grál má poměrně dost světlejch míst, ale i tak zůstává takovou poslepovanou skládankou jednotlivejch více či méně dobrejch scének. Nic víc, nic míň. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Cage a hladový králík

Cage a hladový králík

27.11.2009

S králíky nejsou žerty. Víme to už od dob Meet the Feebles či Monty Python a Svatý Grál. Film Rogera Donaldsona sice nese téměř disneyovský název The Hungry Rabbit Jumps, ale ve skutečnosti půjde o… (více)

Python na operačním sále

Python na operačním sále

23.10.2006

Terrymu Jonesovi, absolventovi St. Edmund Hall College na Oxford University (obor středověká literatura) a jednomu z členů legendárního seskupení Monty Python a Svatý grál, která se konala minulý… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama