Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 5
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Videa (30)

Trailer 5

Recenze (496)

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prozatím špičková záležitost. Zajímavé prostředí i doba a herecké obsazení je prvotřídní. Cillian Murphy směle kráčí po lajně antihrdinství a Sam Neill budí respekt. Popravdě se nemůžu dočkat jejich konfrontace... S přehledem letos nejlepší nová série. Cillian Murphy je bezchybná (kladná) svině a postava Tommyho Shelbyho dostává ty správné ikonické kontury. Dějově není co vytknout, všechno jede jako na drátkách, místy po známých místy po příjemně pozměněných kolejích. Vyhrocený konec může být skvělým závěrem i cliffhangerem. Uvidíme jaká mince producentům padne. DRUHÁ ŘADA: Scény s Tomem Hardym můžete protáčet pořád dokola. Jeho Alfie dodává Blinderům punc jedinečnosti. Skvělé pokračování už tak vynikající první série, které jde znovu o kousek dál. Celá show má neuvěřitelný styl, kterému nahrává i špičkový soundtrack. Troufám si říct, že lepší britský seriál teď bedně nenajdete. TŘETÍ ŘADA: Neskutečně našlapaná jízda okořeněná rusáky, svůdnou avšak zvrácenou kněžnou (téměř Jokerovského kalibru) a znovu dokonalou hudební složkou. Precizní herecké obsazení znovu jede na sto procent. Úžasné psaní. Tommyho dekonstrukce. Překvapivý konec. ČTVRTÁ ŘADA: Flirtování s Kmotrem... italoameričané přijíždí provést vendettu a Tommy má konečně něco na práci. Určitě jedna z nejlepších sérií i díky fantasticky gradovanému finále. Tom Hardy boží. Alfie je jednoznačně nejlepší a nejnepředvídatelnější postava seriálu. Dokonalé zamyšlení nad slepotou. PÁTÁ ŘADA: Steven Knight sám sebe trumfuje s každou další řadou. Peaky Blinders tentokrát flirtují s národním socialismem. Političtější ladění seriálu nahušťuje atmosféru a přidává do kotle i nevyzpytatelné elementy jako je "silná mladá generace" = zfetovaný koumák Michael a zfetovaný pitomec Finn. Herecky to šlape na jedničku a na konci se dočkáme jednoho camea, ve které jsem ani nedoufal. Vrchol britské dramatické seriálové tvorby. ŠESTÁ ŘADA:  Po depresivním závěru minulé řady, který ještě pojistitla smrt Helen McCrory byla laťka hodně vysoko, ale Steven Knight vpletl do historických reálií úvodu druhé světové války velice silný příběh o hledání laskavosti v duši bezcitného cikánského gangstera. Chybí zemitost úvodních řad, mnohem více se politikaří, ale ten vývoj je logický a dává smysl. Cillian Murphy v možná životní roli dává rozlučce Tommyho Shellbyho neskutečný drajv i váhu. Finálová série jak má být. Řádně osudová, plná smrti a loučení. P.S: Potěší cameo frontmana Sleaford Mods Jasona Williamsona v závěrečné epizodě. Why not? ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Dva roky jsem se zoufale snažil tenhle seriál uzřít, nikdy se mi to ale moc nedařilo. Až teď, po příchodu Netflixu do Český republiky, jsem konečně poznal hnus, špínu a brutalitu Birminghamu. Oproti třeba takovýmu Boardwalk Empire je tu v prvních dílech cítit sem tam zaváhání, tady ale není Martin Scorsese. Kamera a střih ne vždycky kráčí roku v ruce, každým dalším dílem ale zraje tahle palba jak víno - doprovázená fenomenálnim soundtrackem, úžasnou výpravou, parádními hereckými výkony a ve finále i tou skvělou kamerou. Sledovat, jak si rodina Shelbyových přes mrtvoly buduje svoje legitimní impérium, je i přes pomalejší tempo a hodně dialogů parádní zážitek. ()

Reklama

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Peaky Blinders mě lákaly už hodně dlouho. Je to od BBC. Je to o gangsterech. A je to sakra dobře obsazený. Co si budeme povídat moc lepších seriálů člověk v dnešní době nenajde a Blindeři navíc svoji kvalitu sérii od série zvyšují. Po prvních dvou sériích musím konstatovat, že Cillian Murphy zaslouží Oscara nebo Emmy. Jeho výkon je skutečně grandiózní navíc k tomu přidejte Helen McCrory, Sama Neilla a v druhé sérii i Toma Hardyho a člověk dostane prvotřídní herecký ansámbl v lákavém a dobře provedeném prostředí, ve kterém není nouze o zvraty a situace plné napětí. U třetí série kvalita seriálu roste už do neuvěřitelných výšin. Všechny vyšperkované postavy gradují v nabitém ději a to vše se skvělou rockovou hudbou. Čtvrtá série s La Cosa Nostra stále drží kvalitu a s ní i Peaky Blinders na seriálovém vrcholu. Každopádně pokud chce člověk vidět skvělý televizní počin, tak tady nešlápne vedle. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Komentář po první sérii: Vzhledem k tady těm ohlasům a ódám, jsem čekala mnohem větší nářez, víc krve, větší koncentraci žiletkových soubojů a uřezaných uší. Děj je zajímavý a je to rozhodně další příjemná změna po stereotypních kriminálkách a tak podobně. BBC se předvedlo, to bezpochyby, ale na můj vkus je to trošku roztahaný. Představovala bych si to svižnější. Hodinový díl by mi měl utéct ani nevím jak. Ve skutečnosti si myslím, jak dlouho už se dívám a odkoukala jsem teprve 15 minut. To jako vadí hodně. O jejich ušišlané angličtině, ve který rozumím jen jména nebo názvy, radši ani nemluvím. Uvidíme, s čím se vytasí druhá řada. Po druhé řadě zlepšuji hodnocení na plný počet, protože tam jsem našla to, co mi v první chybělo :) Pořád se tam něco děje, přibyla spousta nových zajímavých a charakterově rozličných postav. Celá série utekla jako voda, takže mi nezbývá nic jiného, než to sjet ještě jednou :D PS - skvěle vybraný a sestavený soundtrack! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá gangsterka z obdobia medzi dvoma svetovými vojnami, v ktorej asi každá druhá postava má nejakú traumu z tej prvej svetovej... Obsadenie veľmi dobré, miestami až neskutočne dobré, pretože v menších úlohách sa tu objaví aj Tom Hardy alebo A. Brody, čo som pred tým, než som sa do sledovania pustil nevedel. Keby som to vedel, určite by som to sledoval o čosi skôr. Na druhej strane sledovať seriál s opozdením má svoje výhody, hlavne nemusíte čakať na každý diel, ale dávkujem si to sám, čo je super. Že ide o cigánsky gang som v prvej sérii ešte nevedel, o cigánoch sa hovorilo len v súvislosti s gangom Leeovcov.. Nejako som to nepobral, pretože nevyzerajú ako cigáni, neobliekajú sa tak, nemajú toľko detí ako zvyknú mať a nie sú takí drzí a nevzdelaní ako väčšina z nich...C. Murphy už čosi preskákal, je to stávka na istotu a celý film/seriál stojí na ňom. Jeho brat Arthur má silný prízvuk, niekedy to až reže uši, ale tak on ako aj všetky ostatné postavy dokonale zapadli. 6. epizód v jednej sérii nie je veľa, ale ak by sme vystrihli všetky zábery kde sa fajčí a nalieva whisky, ušetrili by sme min. jednu sériu...Inak super seriál, ktorý zatiaľ nekončí ani po 5. sérii...80%. ()

Galerie (660)

Zajímavosti (70)

  • Skuteční Peaky Blinders ve svých kloboucích žiletky nosit nemohli, protože v 20. letech minulého století, kdy gang působil, byly považovány za luxusní, drahé zboží. (Kaktusak12)

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama