Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

Matli 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jako expandoval Thomas Shelby v druhé řadě, tak druhou řadou expandoval i celý seriál. 20 léta minulého století sice moc nemusím, ale toto je uplně jiný level. Zpracování a herecké výkony jsou na perfektní úrovni. Cilliana Murphyo jsem si do této doby vybavoval jen matně z podřadných rolí, ale tady se jeho talent projevil. Tom Hardy v hodně vedlejší roli byl super, jak jinak. Půl hvězdičky přidávám za ten brutální anglickej přízvuk - FOCK OFF. 93% ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý, stejně velkorysý britský protějšek Boardwalk Empire, ani jeden díl nenudí. Fock yyyyyyyyyyo Thommas Shelby !! ()

bezvim 

všechny recenze uživatele

1. série 100%, 2. série v prvních dílech trochu tápe, proto nemůžu napálit pět hvězd. Jinak pěkně vystavěný příběh, dobře podaný, se skvělým obsazením v zajímavých kulisách. Narozdíl od podobných seriálů, které mají problém s absencí sympatických hlavních postav, tady se s hlavní postavou dá velmi dobře sžít. Přičtěte k tomu úžasné přízvuky, s jakými hláškují všichni účinkující a jako třešničku na dortu postavu Toma Hardyho a není co řešit. Sázka na jistotu. :-) 3. série si udržela kvalitu a byla stále napínavá. Vývoj charakterů se posunul dál a nekopíroval předešlé díly, což je super. Skvělé finále. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Tři až čtyři. Filmařsky rozhodně kvalita, ale příběh místy dost vázne nebo je až moc zjednodušený, takže nějaké hlubší pohlcení dějem u mě nehrozí. ()

LeitoSE 

všechny recenze uživatele

Pre mňa totálne nezaujímavé zasadenie a postavy mali za následok, že som poctivo pri každom diely bol schopný zaspať aj trikrát, dokým sa mi ho podarilo dopozerať. Hudba je fajn, síce sa vonkoncom nehodí k takémuto seriálu, no jej mix a použitie je naozaj príšerný a rušivý. Budem tu pravdepodobne v menšine, ale podľa mňa hlavným kameňom úrazu je scénarista S. Knight, s ktorým som zatiaľ ešte ani raz nemal dobrú skúsenosť či sa jednalo o film alebo seriál. Drop 6/18 - 50% ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou první epizodu a chytlo mě to! Hlavně je tam můj zvláštní oblíbenec Cillian Murphy. Vždcky mě fascinovaly staré a špinavé ulice ať už v Londýně či v Birminghamu. Rád se také dozvím něco o britské mafii než jen o italsko-americké, o které už jsem toho viděl plno. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se rozhodl po dlouhé době dohnat můj nejspíše největší seriálový rest, který jsem očekával, že se mi bude líbit a musím říct, že atmosféricky je to jeden velký vibe. Potěší tu známé osobnosti, v čele s dokonale hrajícím C. Murphy a A. Wallis, ale prostor dostávají i takřka všichni z rodiny. Jinak celý příběh není něco extra nového, ale prostě se na to krásně kouká a už jen ta doba, kostýmy, gentlemanství, whiskey... fuu, husina jen o tom přemýšlím. První dva díly jsem si ještě nebyl jistý, ale pak se to rozjelo a pozásluze musím hodnotit nejvyšším hodnocením. 1. série - 95% Druhá série dokonale kráčí ve šlépějích první série a do toho nám přináší bonus v podobě nových postav (především Tom Hardy sem zapadá jako prdel na hrnec) a zaujmou tady především vztahy mezi postavami (Tommy a někdo další) a samotný příběh. Každá epizoda je jinak dost napínavá a nikdo nemůže tušit, kdy přijde další zvrat. Poslední epizoda naprostá dokonalost! 2. série - 100% Třetí série opět jedna velká paráda !! A to nám nezačala úplně světoborně, rozjezdová první epizoda nebyla to pravé ořechové, ale od druhého dílu, kdy se dozvídáme, že Tommy dělá byznys s Rusy se nám nabídne přesně to, co od tohohle seriálu očekáváme a tak milujeme ! Opět nechybí tuna nečekaných zvratů a dostává se nám i nových postav (především kněz jako sakra dobrý záporák, co leze na nervy). Mám v této sérii dva velké highlighty a to herečku Gaite Jansen coby Tatiana Petrovna, která hrála úchvatně a ještě je do toho fakt kus! A druhým je návrat Alfieho (Toma Hardyho), který si každou scénou podmaňuje celý seriál a jeho herecký um tu je na maximu, především v posledních dvou epizodách kraluje! A samotný konec byl opět překvapivý, zvraty v závěrečných scénách už tak nějak čekáte, ale ten výsledek je obecně tady v seriálu těžký vyvodit, což se mi na tom tak líbí. Povedená série. 3. série - 100% ()

peetrejr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,By order of Peaky fokin' Blinders!" Najlepšia gangsterka posledných rokov a celkovo najlepšia gangsterka vo vesmíre seriálov. Úžasný príbeh o cigánskej rodine Shelbyovcov, ktorí sa z nuly dostávajú na absolútny vrchol. A o tomto je v skratke tento seriál. Znie to na nič? Pred tým než by ste hejtili, ten seriál bol a je ÚŽASNÝ. Prvé dve série sú nezabudnuteľne krásne spracované, herci sú ako anjeli nebeskí (myslím ich celkové výkony a to nielen v prvých dvoch sériach). Cillian Murphy žiari a je to jeho najlepšia postava. Herecky sa jedná o niečo nezabudnuteľné. Moja najobľúbenejšia seriálová postava - Alfie Solomons, ktorý je hraný nikým iným než Tomom Hardym. Tom je skvelý herec, a tu si to len utrvdil. Totálne som si ho obľúbil. Od tretej - tej najdivnejšej série to šlo tak trochu dole z kopca ale potom sa to vo štvrtej hneď napravilo a opäť sme kráčali hore kopcom. Piata a šiesta séria boli na neutrálnej pôde, tieto dve série mali ph 7. Pretože nebolo to to, čo sme videli pred tým (a to akcia, krv, násilie, sex a chlast...), bolo to rozvážnejšie vymyslené. Ale bohužiaľ sa v piatej sérii objavili diery, ktoré nesmiem opomenúť. Raz za čas začal scenár zachádzať do čudného bodu ale tak rýchlo ako sa tam dostal, tak aj tak rýchlo sa z neho dostal na dobrú koľaj scenáru. Príbeh je to hlavné deravé. Nie že by som mal proti nemu dajaké výhrady, len už to nebolo ono. Prišiel skvelý Michael, ktorý mal byť novou generáciou Shelbyovcov ale potom sa všetko pokazilo v šiestej sérii. Nebolo to zlé, to veru nie. Ale malo to inú atmosféru. Bolo to také temné akoby vám seriál dopredu naznačoval čo sa bude diať ale vy potom zistíte že to bolo iba výborne urobená návnada od dobrého majstra rybára. Hudba celého tohto seriálu je na nezabudnutie, Red Right Hand! Nick Cave urobil dobrú prácu k úvodnej zvučke, ktorá skvele pasuje do deju. Potom v poslednej (šiestej) sérii Nickovu hudbu prestriedajú husté covery či už práve na Red Right Hand alebo iné pecky. Pre mňa sú Peaky Blinders/Gangy z Birminghamu najlepší gangsterský seriál, ktorý kedy ľudské oko mohlo spatriť. ()

matini 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu klasika. Tenhle seriál je vážně hodně povedený a hlavní hrdina Cillian Murphy, je naprosto vynikající. Tomuhle Shlebyovic gangu nedokážete odolat :) ()

Zaitsev 

všechny recenze uživatele

K tomotu seriálu jsem nejprve přistupoval s určitým odstupem: další gangsterka alá Boardwalk Empire, akorát z Ostrovního prostředí, tak to teda zkusím. Nicméně už po prvním dílu, který není jen tak rozjížděcí (jak jsem zvyklej z dílny HBO), ale rovnou to na vás tvůrci a herci vyklopí ve velkým tempou. Výběr hudby...Nick Cave a rychlá kytara The White Stripes: pro mě dokonalý. Uvidíme, jestli v dalších dílech (sérii) seriál udrží tohle tempo a nedojede na "přepálenej start". Cillian Murphy mě děsí (Scarecrow...), ale zároveň má prostor ukázat, že je to Pan Herec (o Samu Neillovi nemluvě a navíc v druhý sérii se přidává další "temnej" - Tom Hardy). No a třešničkou na dortu je samozřejmě přízvuk všech herců, včetně mladýho Winstona...případný dabing tohle dílo jistojistě zmrví :) ()

Azhila 

všechny recenze uživatele

Peaky Blinders som objavila úplnou náhodou keď som chcela pozerať niečo, v čom by hral Cillian Murphy. Od prvej sekundy, a to doslova, som si tento seriál zamilovala. Ani poriadne neviem odkiaľ začať, pretože toho je tak veľa, čo môže Peaky ponúknuť. Jednoznačne perfektný výber hercov, už len to, že sa hlavnej úlohy chopil Cillian Murphy naznačuje, že sa bude jednať o niečo na riadnej úrovni. Ale to, čo predvádza ako Tommy Shelby som vážne nečakala. Tomu sa hovorí herectvo. Stále sa divím, ako môže byť tento herec tak málo docenený? Ostatní herci nie sú o nič horší, Sam Neil ako slizký ochranca zákona jje skrátka úžasný. Okrem iného pozerať to v angličtine a sledovať všetky druhy prízvukov je taká neskutočná zábava, je to úplne niečo nové, klobúk dole. Ďalej prostredie, skrátka nádherne desivá atmosféra mesta po 1. sv. vojne, doplnená perfektnými kostýmami s nezabudnuteľným "hair-cut"-om. Každá jedna scéna je do detailu prepracovaná a je nádherné to sledovať. Umelecké dielo priamo pred vašimi očami. Soundtrack k Peaky je osobitná kapitola, ku ktorej sa musím vyjadriť, keďže som aj veľkým fanúšikom hudby a na tom si aj dosť potrpím. Úprimne nemám rada ak hudba nezodpovedá dobe, napr. najnovší Great Gatsby, kde sa mi "experiment" s hudbou absolútne nepáčil. Ale v Peaky to zvládli na jedničku s hviezdičkou. Len výber hlavnej piesne hneď na začiatku by si zaslúžil Oscara (Red Right Hand). Proste seriál presne podľa môjho gusta. Nechýba mu absolútne nič. Som nadšená, že to pokračuje aj naďalej, a pevne verím, že ľudia dostanú rozum a začnú pozerať aj seriály na úrovni (čo tento rozhodne je), pretože bohužial žijeme v dobe, kde vysoká sledovanosť určuje "kvalitu" seriálu. Jeho zrušenie by som naozaj nezvládla. Má príliš dobrý potenciál, je príliš perfektný. Na záver by som len skopírovala slová, ktorými sa o Peaky vyjadril Cillian Muprhy, totálne to totiž sedí: “That show completely takes over your life. It’s very hard to walk away from. And you’re left with the fucking haircut as well!" ~ Cillian Murphy ()

F.Sucre 

všechny recenze uživatele

Diváci, co nesnesou pomalý rozjezd a občasně ukecané, byť z mého pohledu naprosto originální scény, ať nestahují ani pilot. Peaky Blinders jsou impozantní gangsterkou s pomalým nástupem, ale sladkým (i když vlastně hořkým) vyvrcholením. Plno napětí a atmosféry. ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série: Docela zklamání. Ačkoliv se seriál skládá z nesporně kvalitních ingrediencí (např. lákavé prostředí, herecké obsazení, kamera…), přišel mi celkově příliš prázdný, nudný a zbytečně natahovaný. Neshledal jsem nic originálního na jednotlivých dějových liniích. Ba dokonce mi některé přišly až kýčovité. Určité motivace jistých postav jsou pochybné. To stejné platí pro dialogy. Tolik vychvalovaný soundtrack také nemohu příliš ocenit – asi mi bohužel nestačí, když se po dlouhých tichých pasážích najednou vyždímá krátkodobá sprška kytarových riffů. Každopádně musím uznat, že Peaky Blinders jsou rozhodně lepší než srovnávané Boardwalk Empire. Nad britským seriálem ale ještě hůl nelámu. Později dám šanci druhé sérii. ()

Kaktusak12 

všechny recenze uživatele

Peaky blinders je další opravdu kvalitní britský seriál z produkce BBC. Ať už jde o herecké obsazení, kterému dominují především charismatický Cillian Murphy a Sam Neill, nebo skvělý soundtrack, tahle retro gangsterka prostě nemá chybu. Už teď se nemůžu dočkat na čtvrtou sérii... ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Plusové body za soundtrack (skvělá kombinace atmosféry 20. let 20. století a moderní hudby) a za ztvárnění Winstona Churchilla. ()

JG7 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo Stevena Knighta. Tento pojem zní možná u seriálů příliš nadsazeně, ale Steven Knight, i přes spoustu omylů, je skvělý scénarista a Peaky Blinders jsou jeho nejlepší práce. Nejlepší casting mimo kina v čele s brilantním Cillianem Murphym, jehož Tommy Shleby je naprosto ikonický. ()

montongery 

všechny recenze uživatele

Neskutečně popsaná atmosféra meziválečného období a naprosto uvěřitelně a líbivě popsaný zrod a fungování anglických gangů v industrializované, revoluční a špinavé Anglii. Jak píše ArsenalEagle, seriál se vyhýbá vatě a táhne rovnou na branku a do cíle. Doopravdy výjímečný scénař, casting a celá režie, kdy vše funguje a zapadá do sebe jako ozubená kolečka v továrnách Tommy Shelbyho. Do toho skvělé hudební pozadí a nezapomenutelné hlášky, proneseny drsným birminghanským přízvukem, které už zlidověly. ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Tohle je moderní seriál se vším, co k němu patří. Děj je našlapaný, celé to uhání dopředu a na konci se všechno smysluplně dohraje do konce. Vizuálně je to filmová paráda, samé kouřící továrny a cihlové domečky, do toho podholení gangsteři s gládama a vyhrnutýma nohavicema, co kopou jiné gangstery do hlav a celá tahle poválečná psychóza je prostě skvělá a stojí za to ukázat, co všechno válka dokáže udělat s obyčejným člověkem. Alespoň já v tom ten hlubší význam vidím. Za pochvalu stojí rozhodně i super-cool moderní soundtrack a extrémně sympatický hlavní hrdina. Žiletkové kšilty si rozhodně zaslouží dobré jméno. Je to rozhodně pecka, avšak mezi mé top patří trochu něco jiného. PEAKY FOKIN BLINDERS!! ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama