Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 5
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (43)

Gangy z Birminghamu (2013) 

Vynikající dobová mafiánská sága která stojí na tradičních hudebních vypalovačkách, veskrze solidních dějových zápletkách a famózních hereckých výkonech, především pak Cilliana Murphyho, který se zde stává zcela nezapomenutelným. ()

Série 1 (2013) (S01) 

Britské Gangy New Yorku, kterým sice chybí rozmáchlá výprava a pompézní kulisy, které měl bratříček z USA, ale pořád je to za podstatně menší budget setsakramentsky odsýpající fimlařina s brilantními dialogy a chytře napsanými a typologicky dobře rozloženými postavami. Podhoubí pro další série připraveno. ()

Epizoda 1 (2013) (S01E01) 

Působivá výprava, vysokorozpočtový feeling, dobové vypalovačky, skvěle napsané dialogy, uhrančivě charizmatický Murphy a trochu tarantinovsky přehrávající Sam Neill. Obrovský potenciál na další epizody a působivé tahání za nitky už od začátku. ()

Epizoda 2 (2013) (S01E02) 

Dokonalý rytmus, vyvážené charaktery hlavních představitelů, působivé exteriéry i interiéry. Zatím se Peaky Blinders jeví, jako velice soustředěné gangsterské drama a doufejme, že tak bude pokračovat i nadále. ()

Epizoda 3 (2013) (S01E03) 

Dlouhé monologové pasáže nepůsobí po čase sterilně a prkenně, naopak tvoří podhoubí pro následné rázné posuny a vykročení kupředu. Tady se mluví hodně, ale grády to má parádní, čemuž dá pomyslnou korunu mistr Billy Kimber. ()

Epizoda 4 (2013) (S01E04) 

Poctivé a přesné budování zemitého, špinavého a dramatického, vlastně svým způsobem špiónského příběhu. Poslední dva díly mají zaděláno na pořádné inferno. ()

Epizoda 5 (2013) (S01E05) 

Jedna z nejvíce zapamatovánihodných scén je pochopitelně ta s otcem. Mrazivá zkušenost, kterou si Arthur musel odžít. ()

Epizoda 6 (2013) (S01E06) 

Velmi dobré, ale předešlý díl svou dramatičností a sevřeností příběhu nepřekonán. Trochu tomu podráží nohy zbytečně exhibující scénář s twisty a překvapeními, které uvidíte standartně jen ve filmech se "superchytrými scénáři". Těch náhod a překvapení tam bylo několik a ne příliš uvěřitelných vzhledem k nastoleným trendům z počátku. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Dvojka vyrostla stejně jako vyrostla rodina Shelby. Větší, rozmáchlejší, ambicióznější a ještě o trochu stylovější. Zemitý příběh cikánských mafiánů z UK je zatím vyváženější a záživnější, než většina ostatní podobně střižené seriálové produkce. ()

Epizoda 1 (2014) (S02E01) 

Zdaleka ne tak úderný úvod jako u jedničky, ale vynahrazuje to znamenité a vcelku překvapivé finále. V posledních pár minutách se toho stane více, než predtím za celých 50. ()

Epizoda 2 (2014) (S02E02) 

Tom Hardy na scéně a stojí to za to. Hraje neodolatelného podivína, který bude mít jistě velký dopad na celý příběh "dvojky". Zatím ne příliš důležitá, přesto emocionálně silná je příběhová rovina Polly a jejího syna. ()

Epizoda 3 (2014) (S02E03) 

Ukecaná trojka bez výraznějších highlightů, snad jen vyjma posledních pár minut. Kromě zajímavé scény aukce a svěžího větru do plachet v podobě syna Pollyho, který má "smart eyes" a dobře zapadá do konceptu byznysu rodiny, tady není nic moc zapamatovánihodného. ()

Epizoda 4 (2014) (S02E04) 

Rodinná epizoda o správných hodnotách a o tom za co má smysl bojovat. Několik brilantních dialogových pasáží střídá stylový nástup do londýnské smetánky. ()

Epizoda 5 (2014) (S02E05) 

Twist podle očekávání těsně před finále. Učebnicově provedené, plně funkční, lehce očekávatelné. Stále ale zpracováním a tempem vyprávění na špici všech MAFIA seriálů. ()

Epizoda 6 (2014) (S02E06) 

Skvěle odvyprávěná, famózně vystupňovaná mafiánská pecka s výborným scénáře, intenzitou a napětím které by se dalo krájet. Nechybí rovnou dvě osudové ženy, morální dilemata i kulervoucí finále. Jeden z nejlepších dílů a tak trochu plnohodnotný film sám o sobě. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Rozdávání vyšších karet rodině Shelby očividně prospívá a stoupání v potravinovém řetězci jakbysmet. Přirozený růst v technické kvalitě díky diváckému úspěchu předešlých epizod je samozřejmostí a tak se dočkáváme ve třetí sérii vpravdě famózní gangsterky, podané na seriálové poměry ve velkém stylu. Bude velmi zajímavé sledovat kam dál. ()

Epizoda 1 (2016) (S03E01) 

Působivý opening v podobě svatebního obřadu i byznysových plánů. Je vidět, že Shelby se posouvá na potravním řetězci nahoru a bude zajímavé sledovat, jak si scénáristé poradí s faktem, že street gang útočí na politická místa a bude muset řešit skutečné problémy bohatých jako peníze, moc, vliv. Nejen koho zmlátit, nebo komu vypálit hospodu. ()

Epizoda 2 (2016) (S03E02) 

Ruská smyčka, kněz, Italové. Bude toho hodně s čím se gang cigošů bude muset tentokrát vypořádat. Této epizodě kraluje nezapomenutelná scéna s urážkou mafiánského bosse, pro kterého divák chtě nechtě musí mít určité cítění a sympatie. ()

Epizoda 3 (2016) (S03E03) 

Smuteční epizoda a zcela pochopitelně. Ruská smyčka se utahuje a vše korunuje nervydrásající scéna v přístav, která je ukázkově emocionálně vyšponovaná. ()

Epizoda 4 (2016) (S03E04) 

Jeden z nejtemnějších dílů, Především postava Priesta je famózně vykreslená a stává se tak ultimátním protipólem všemu, co rodina Shelby budovala od začátku jejich příběhu. Zřejmě ještě nikdy by nedávalo zabítí takovou satisfakci, jako tentokrát. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama