Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 2
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele jirikzaboj k tomuto seriálu (7)

Série 6 (2022) (S06) 

Finálová série není tak úplně finálová, jelikož se dočkáme FINÁLNÍHO filmu, což je vlastně vtipný. Série jede dost za sebe a otáčí spoustu karet, ale u Peaky jsme na takové věci už dost zvyklí a já konkrétně jsem si už několikrát říkal WTF, proč je to tady úplně jinak. Ona sofistikovanost napříč sériemi není úplně geniální a tím, jak pendlujeme a sledujeme spoustu linek, postav a ikonických scén, tak taky dost zapomínáme, stejně jako tvůrci. Přesto tato série, i když stojí sama za sebe, tak nabízí jistý pohled do minulosti a komorovosti první série, jelikož nabízí podobné témata a akorát z nich teď ždímá o dost více, protože o dost více vlastně i jde. Bylo to temnější, osobnější, úzkostné a opravdu prázdné v dobrém slova smyslu. Někomu tenhle styl sednout nemusí, ale já rád sleduju myšlenkové pochody a o to víc myšlenkové pochody gangsterů, hlav rodin, politiků. Přidejte k tomu geniální postavu Tommyho Shelby a dostanete fakt jednu velkou mozaiku, která studuje psychicky postavu do morku kostí a ani trochu vás to nenudí a trápíte se akorát tím, že o ni nevíte nic víc, třeba jako Lizzie. Moc se těším na film a s čistým svědomím přes různé nelogiky scénáře a kličky musím říct, že tohle zakončení bylo důstojné. ()

Smutný den (2022) (S06E01) 

Tommy se po posledních událostech dal na poetiku a stal se z něj lepší člověk, který mění whiskey za vodu. To ovšem nemění nic na tom, že je to fuckin devil, který nikdy neměl své limity a pořád je o pět kroků popředu před možnými přáteli, ale i nepřáteli. Změnil se mu hlas a celková temnota se nedá jeho charakteru upřít a jde cítit jistá eskalace celkového příběhu rodiny Shelby. Vizuálně vyšperkované, jako vždy. Speciálně pasáž na francouzském ostrově. Pochovaní Polly bylo velice chladné, přesto mě to dostalo a cítil jsem z Michaelovo očí opravdovou nenávist a to po dobu celé epizody. Příprava na velkolepé finále jde cítit na každém kroku a to především díky jistým rozhodnutím hlavní postavy, na kterou se tvůrci soustředili vždycky. Ale mám pocit, že v této finální sérii si s ní projdeme opravdu všechny emoce a démony. ()

Černá košile (2022) (S06E02) 

Opět intenzivní darkness a docela až mýtická cikánská magie, která se prokresluje do všech postav. Jistá revoluce, či změna od předchozích sériíí a ta soustředěnost do Tommyho čisté hlavy, to je něco precizního. Politická linka mírně průměrná, oproti jiným epizodám a rodinná linka Shelbyů mi taky mírně chybí, i přes super pasáž s Arthurem, kterému přeju relapse a víc prostoru na kameře. 4 epizody nás dělí od finále, je čas to rozjet po vzoru Peaky Foookin Blinders ()

Zlato (2022) (S06E03) 

Jsem opravdu rád, že Ada dostává v této sérii více prostoru a dokáže uhrát spoustu scén za rodinu Shelby samostatně. V rámci politických hrátek je to pro mě naprosto vyhovující. Srdcervoucí scéna s Arthurem taky boží a jsem rád, že se ukázal Stephen Graham, který je teď naprostou špičkou mezi britskými herci. Tommy se definitivně zbláznil a následky této epizody ho nejspíše vrátí do starých kolejí. Tentokrát ale cítím, že bude mnohem nebezpečnější a nebo naopak zranitelnější?! 3 epizody do konce, finále zatím nejasné. Ale série je opravdu kvalitní, nevypadá stereotypně a působí neotřele. ()

Safír (2022) (S06E04) 

“I’m not a devil. Just an ordinary, mortal man.”  Pro mě osobně jedna z nejlepších epizod, kterou jsem kdy od Peaky Blinders dostal. Bylo to setsakra temné, depresivní, smutné, ponuré a ta atmosféra, ve které se neděje nic dobrého mě pořádně vykoupala v takové psychické úzkosti, jako dlouho nic. Cítil jsem naprosto každou emoci, kterou režie zachytila a jsem opravdu překvapený, jakým směrem se tato série vydala. Pohřeb mi zlomil srdce, sekvence se samopalem daaamn, pak ten dialog s Arthurem, politická schůze, závěrečný twist. Opravdu srdcervoucí epizoda, budu na ni vzpomínat navždy. PS: Sinead O’Connor je excelentní výběr soundtracku a speciálně pro tuto epizodu jako stvořený. ()

Cesta do pekel (2022) (S06E05) 

Nostalgický díl, který využívá všech prvků, které jsme vždy na tomto seriálu tak milovali a připomíná nám, ať ještě jednou a naposled stojíme nohama na zemi a necháme se vést právě onou cestou do pekel. Brutalita, ďábel, odpuštění a opravdu smutný konec něčeho, co bylo nevyhnutelné. Finální epizoda ukáže dopad toho, kam až pro svou moc Shelby Family šla a mě těší, že mohu být u toho. ()

Zámek a klíč (2022) (S06E06) 

Achjo, nesnáším rubriku “seriálové finále”, protože to je jedna z vůbec nejtěžších disciplín kinematografie a nenapočítám na obou rukách, kolikrát se to vlastně povedlo. Tady jde ale o mnohem méně, protože nás čeká ještě film a já jsem s tímhle vědomím sledoval celou sérii a proto na mě jisté scénaristické fígle a kličky nefungovaly. To, že by Tommy zemřel rukou boží bylo až moc laciné a vzhledem k právě onomu sequelu by nedávalo smysl, aby se to odehrálo bez Cilliana. Proto na tomhle poli to vůbec nefungovalo a napětí bylo degradované a příběh této epizody byl více než předvídatelný a mírně odflákle napsaný. Celkově finále vyřeší takřka všechny problémy, které hlavní postavu trápí celou sezónu a všechno je to nastrčené s takovou samozřejmostí. Ovšem kvality režie, zpracování, designu a atmosféry je úplně jinde a to po celou sezónu a proto lze tyhle všechny, ač velké přešlapy prominout. Highlight byla především přestřelka v temných uličkách Biringhamu a evokovala mi jistou nostalgii na první řady a byla to zkrátka jedna velká masterpiece sekvence. Twist na konci filmu mě docela překvapil a navnadil na film, ve kterém se nejspíš konečně dočkáme ztvárnění největšího zloducha, který na zemi kdy existoval a v podání tvůrce Stevena Knighta to bude rozhodně opět zajímavé a nemůžu se dočkat na detailní kameru nacistického Německa. Tímto se loučím jen na krátkou chvíli. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama