Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 4
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele DJ_bart k tomuto seriálu (18)

Série 1 (2013) (S01) 

"You think I'm a whore?" "Everyone's a whore. We just sell different part of ourselves." ()

Epizoda 2 (2013) (S01E02) 

"I'll break your heart." "Already broken." ()

Série 2 (2014) (S02) 

nehorázná kriminální nálož. ()

Série 3 (2016) (S03) 

Audiovizuální laskomina. ()

Epizoda 1 (2016) (S03E01) 

"Today, is my fucking wedding day." "Yes." "So. No. Fucking. Fighting!" ()

Epizoda 4 (2016) (S03E04) 

"I know your weakness, Tommy. It's Freedom. Madness. Killing. I am the first one who understands you." ()

Série 4 (2017) (S04) 

"Tell your boss what you saw here today. And tell him: You don't fuck with the Peaky Blinders." aneb absolutní top strop celýho seriálu. 10 předkožek z 10. ()

Neznabozi (2017) (S04E02) 

"That's the language of vendetta. They took one of ours, we take two of theirs." ()

Kos (2017) (S04E03) 

Topit nájemný vrahy ve vodě? Klišé. Ode dneška se ve stylu Arthura Shellbyho budou topit v lakový barvě! ()

Společnost (2017) (S04E06) 

"Tell your boss what you saw here today. And tell him: You don't fuck with the Peaky Blinders." aneb absolutní top strop celýho seriálu. Nepopsatelná katarze. ()

Série 5 (2019) (S05) 

"You know, sometimes, death is kindness." ()

Série 6 (2022) (S06) 

"I'm guessing you people all decided, that the only person who could ever kill Tommy Shelby, is Tommy Shelby himself." ________ Je mi to fakt líto, ale vzhledem k tomu, co Peaky Blinders vždy symbolizovali – tedy nejlepší gangsterský seriál a celkově jeden z nejkvalitnějších počinů v dějinách televizní tvorby ať už hlediska vizuálu, estetiky či stylizace, který překonával jak britský tak evropský standardy – tahle rozlučka působí víc jalově, než by bylo zdrávo. Jo, řemeslně tomu nejde prakticky cokoliv vytknout – jenže scenáristicky to moc velkej smysl zcela upřímně nedává. Postavy se doslova motají v kruzích, záporák na kterého se lákalo v závěru 5. řady neexistuje, no a příběhově jde o vypravěčsky i tematicky nekonzistentní kaši. Řeší se zde cikánský kletby, infiltrace mezi fašisty, politický machinace, rodinný etudy (linka se ztraceným synem je totální wtf), Arthurova závislost, tubera, no a korunu tomu všemu nasadil Michael kterej celou dobu dřepěl ve vězení – jenže nic z toho nemá sebemenší opodstatnění, vývoj či katarzi, a dohromady z toho všeho vzniká velice chaotickej mišmaš, z kterýho není ani za mák poznat, že by šlo o důstojnou rozlučku, a kterej nelze popsat jinak než jako obyčejnej lazy-writting...... Já vím, že poslední dvě řady se výrazně odlišovaly od toho, co si všichni v prvních čtyřech zamilovali – jenže Peaky Blinders chtě nechtě ztratili svůj ksicht, osobnost, identitu a sigma male grindset, což jsou aspekty, díky nimž se právě odlišovali od jiných konvenčních prefabrikátů seriálový produkce. Steven Knight jako by neměl šajna jak svoje vrcholný životní dílo ukončit a jen tím dokazuje, že celý příběh neměl nijak dopředu promyšlený, což degraduje celý mýtus Peaky Blinders jakožto jednoho z nejkvalitnějších seriálů za posledních několik desetiletí, který si získal srdce milionů fanoušků. A protože si získal i mě, rve mi to srdce 💔 ..... s politováním a přivřeným očkem uděluji 7,7 baretů s žiletkama z 10. Abych však řekl pravdu, přes všechna negativa jsou Peaky Blinders tak či onak fookin' masterpiece. Cillian Murphy aka Thomas Shelby je král. Sbohem. ()

Smutný den (2022) (S06E01) 

"You didn't learn your limitations." "I have no limitations." ()

Černá košile (2022) (S06E02) 

soudruh Shelby by se měl stát novým předsedou ČSSD, change my mind. ()

Safír (2022) (S06E04) 

Tuhle rozlučku určitě nebude doprovázet radost a prskavky, ale melancholie a tubera. ()

Cesta do pekel (2022) (S06E05) 

*meanwhile Michael ve vězení: Am I joke to you?! ()

Zámek a klíč (2022) (S06E06) 

Je mi to fakt líto, ale vzhledem k tomu, co Peaky Blinders vždy symbolizovali – tedy nejlepší gangsterský seriál a celkově jeden z nejkvalitnějších počinů v dějinách televizní tvorby ať už hlediska vizuálu, estetiky či stylizace, který překonával jak britský tak evropský standardy – tahle rozlučka působí víc jalově, než by bylo zdrávo. Jo, Thommyho nervydrásající konfrontace s Michaelem anebo atmosférická noční přestřelka jsou za mě highlighty finále a řemeslně tomu nejde prakticky cokoliv vytknout – jenže scenáristicky to moc velkej smysl zcela upřímně nedává – viz. Michaelův osud, závěr linky s fašisty anebo scéna s přehozením dynamitu (což je ultimátní deus ex machina). O kontextu nekonzistentního narativního mišmaše v rámci celý závěrečný série, který nelze popsat jinak než jako obyčejnej lazy-writting, radši ani nemluvě. To fakt alespoň nešla natočit závěrečná scéna s Arthurem? .... Já vím, že poslední dvě řady se výrazně odlišovaly od toho, co si všichni v prvních čtyřech zamilovali – jenže Peaky Blinders chtě nechtě ztratili svůj ksicht, osobnost, identitu a sigma male grindset, což jsou aspekty, díky nimž se právě odlišovali od jiných konvenčních prefabrikátů seriálový produkce. Steven Knight jako by neměl šajna jak svoje vrcholný životní dílo ukončit a jen tím dokazuje, že celý příběh neměl nijak dopředu promyšlený, což degraduje celý mýtus Peaky Blinders jakožto jednoho z nejkvalitnějších seriálů za posledních několik desetiletí, který si získal srdce milionů fanoušků. A protože si získal i mě, rve mi to srdce 💔 .... abych však řekl pravdu, přes všechna negativa jsou Peaky Blinder tak či onak fookin' masterpiece. Cillian Murphy aka Thomas Shelby je král. Sbohem. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama