Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele -OverLord- k tomuto seriálu (7)

Série 4 (2017) (S04) 

Spolu s druhou jedna z nejlepších sérií seriálu. Peaky Blinders vsadili opět na dobře známá, ale i nová herecká esa, úžasný hudební doprovod a dokonalý scénář z pera Stevena Knighta okořeněný jako vždy několika nečekanými zvraty a silnými momenty. Kus poctivé filmařiny a v současnosti nejlepší britské televizní drama. "You don't fuck with the Peaky Blinders." ()

Oprátka (2017) (S04E01) 

Peaky fucking Blinders jsou zpátky a vracejí se tam, kde to všechno začalo, aby sehráli boj na život a na smrt. Už úvod je značně napínavý a konec vyrazí dech jako jen málo dílů předtím. Představení Adriena Brodyho jako hlavního záporáka je naprosto dokonalé, i když jde jen o krátký okamžik. A dočkáme se i rutinní poctivé řezničiny. Tom Hardy a Aidan Gillen zatím absentují. Skvělý rozjezd. ()

Neznabozi (2017) (S04E02) 

Takhle emočně nabušené úvodní titulky jsem snad ještě neviděl - a krásně k nim hraje (jak už je zvykem) Nick Cave & The Bad Seeds, tentokrát se skladbou The Mercy Seat. Díl, který mi připomněl, proč tolik miluju Peaky Blinders - ryzí, dokonalá souhra emocí, hudby, hereckých výkonů, vypravěčského umu Stevena Knighta a dialogů, které by se daly zarámovat. Ačkoli působí tento díl oproti předešlému značně utahaně, celé je to jenom příprava na závěrečných 10 minut, bořících veškeré hranice, které má divák do té chvíle nastavené. A když samotný závěr zakončí sám Johnny Cash s Further On Up The Road, jedná se o naprostý vrchol. Stará parta je komplet zpátky a staří dobří Arthur i Polly jakbysmet. Ve velkém stylu se objevuje Aidan Gillen coby Aberama Gold a po dlouhé době také Charlotte Riley, současná manželka Toma Hardyho. To, co předvádí Adrien Brody, je vážně neskutečné - a spolu s Murphym v jedné scéně jde o úplné herecké orgie. "Welcome to Birmingham, Mr. Changretta." - "Grazie." ()

Kos (2017) (S04E03) 

Po nabroušeném začátku série si tempo dává menší oddych. Třetí díl se zaměřuje převážně na strasti i slasti jednotlivých postav a odkrývá další dávná tajemství ze života Toma Shelbyho, čímž působí značně nostalgicky. Charlie Murphy coby předačka Jessie Eden tady dostává zatím nejvíc prostoru, takže jí divák může konečně přijít na chuť stejně jako sám Tommy. Brodyho je tady podstatně víc, takže začíná už vyprchávat to počáteční vzrušení kolem jeho postavy, ale pořád se na něj skvěle kouká. Arthur je zpátky v sedle, na kokainu a dostává dostatek prostoru si zařádit - konečně. Linda už není taková osina v prdeli, Polly je zase Peaky fucking Blinder a Finn přichází o panictví. "I don't dance anymore." - "That's a shame... because you're dancing with me." ()

Nebezpečný (2017) (S04E04) 

Minulý díl vypadal jako nenápadné ticho před bouří, čehož se současné dění do jisté míry chytá. To vydrží solidních asi 20 minut, načež začíná tempo opět polevovat a děj se soustředí hlavně na postavy. Na scéně se již plnohodnotně objevuje Charlotte "Hardyová" Riley, která ale rázem zjišťuje, že muž, kterého hledá, neexistuje. Její přítomnost trochu potrápí zamilovanou Lizzie, která si ovšem od Polly nechává číst z čajových lístků a dozvídá se zásadní věc. Aidan Gillen coby Aberama Gold si po krátké jednodílné přestávce opět zabíjí pár taliánů. Tommy se z dlouhé chvíle rozhodne pálit gin a do seriálu se nevrací nikdo jiný než Tom Hardy, aby s ním pořešil boxerský byznys, a snad se nějakou dobu zdrží. Nemůžu se však ubránit pocitu, že v seriálu silně chybí postava Johna a tahle mezera se nedaří nijak vyplnit, takže to celé působí trochu prázdně. Tak či onak, čtvrtý díl končí doslova v tom nejdůležitějším a něco mi říká, že Tommy je jako vždy o krok před ostatními a že věci naberou rychlý spád, protože už zbývají jenom dva díly! "Who the fuck are you?" - "Who the fuck am I?" ()

Souboj (2017) (S04E05) 

Po dvoudílném mezičase jsou Blindeři zpátky v plné palbě. Akce, napětí, skvělá hudba hrající v pozadí naprosto dokonalým dialogům a i trocha nečekané romance. Sám tvůrce seriálu Steven Knight považuje tuto epizodu spolu s šestou epizodou druhé série za jednu z nejlepších. Herecké výkony jsou opět famózní, nicméně tentokrát si pro sebe celý díl krade Tom Hardy, jehož hlášky se bezesporu zapíší do dějin seriálu. Co dodat - teď už se jen připravit na velkolepé finále. "Why not?" A malá zajímavost na závěr: Cillian Murphy nesnáší peaky-účes, protože sám preferuje delší vlasy a tento sestřih byl kdysi používán jako prevence proti vším. Zato tvůrce seriálu Steven Knight sestřih miluje a prozradil: "Když se herci nechali před natáčením první série ostříhat, byli zděšení a tvrdili, že takhle se nemůžou ukázat doma. Teď je účes všude a každý ho nosí. Je skvělou poklonou, když něco napíšete a ono se to stane součástí kultury - a to se Peaky Blinders rozhodně stali." ()

Společnost (2017) (S04E06) 

Zhruba polovinu posledního dílu jsem přemýšlel, jestli se mám rozbrečet, nebo rozplynout nad tím, jak je to úžasně napsané. Napětím jsem skoro nedýchal a nevěřícně jsem kroutil hlavou. A pak jsem se definitivně rozplynul. Tohle byl závěr, jaký dělá seriálu čest. Čtvrtá série je spolu s druhou jedna z nejlepších. Víc netřeba psát. Mnohokrát děkuji všem zúčastněným a těším se znovu na viděnou. "You don't fuck with the Peaky Blinders." PS: Pátá série potvrzena na rok 2019. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama