Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele Luk Skywalker k tomuto seriálu (14)

Série 1 (2013) (S01) 

První série takové britské "mafie" se BBC povedla, něco takového jsem očekával od Boardwalk empire, a zde to na rozdíl od konkurence dostal. Herecky chvílím jak Sam Neilla, tak Cilliana Muprhyho, což nejsou žádní začátečníci a je to poznat. Annabelle Wallis bych to prosté děvče taky "zbaštil". A hudba je skvělá, i když vznikla tak o 40 až 50 let později než se seriál odehrává :-). ()

Epizoda 1 (2013) (S01E01) 

Velice slušný rozjezd, skoro hned jsem si pustil druhý díl :-). ()

Epizoda 2 (2013) (S01E02) 

Popis dílu není úplně přesný, ale budiž. K epizodě jen to, že příběh pokračuje dále a je Cillian Murphy ve své roli rozehrává zajímavou partii o třídu výše než kam patří. ()

Epizoda 3 (2013) (S01E03) 

Jo jo, je to stigma nesloužit v armádě v první světové válce, i když za to duševní trauma a posttraumatické syndromy to rozhodně nestojí. Thomas je liška mazaná a umí v tom chodit, i když jde o byznys i lidské vztahy. ()

Epizoda 4 (2013) (S01E04) 

Policejní brutalita ve "staré dobré Anglii" - účel světí prostředky. V seriálu vypadá, že uběhlo pár týdnů, ale vzhledem k porodu to muselo být několik měsíců, to by nebylo od věci, kdyby se to jenom neodhadovalo, ale přímo by to v seriálu bylo (jako v prvním díle rok 1919). Toť jediná výtka. ()

Epizoda 5 (2013) (S01E05) 

To vypadalo jako závěrečný díl, jsem tedy zvědav, co v tom závěrečné díle první řady bude. ()

Epizoda 6 (2013) (S01E06) 

Vzhledem k tomu jak byl předcházející díl super, se to dalo čekat. Není očekává přestřelka, všichni si v pohodě na rozloučenou pokecají, takže nic moc. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Druhá řada za mnou, časem se pustím do třetí. Je to zdařile pokračování, nové postavy zaujaly, má to spád, dobře se to sleduje a hudba opět dobrá, ale lepší byla v první řadě. ()

Epizoda 1 (2014) (S02E01) 

Peaky Blinders jsou zpět a hned dělají brajgl a nové rozepře, tentokrát v Londýně. ()

Epizoda 2 (2014) (S02E02) 

Na to, že to jsou cikáni, tak jsou až moc bílí, to jen taková (rýpavá) poznámka. Tenhle díl byl oproti úvodnímu z 2.řady zvolněný. ()

Epizoda 3 (2014) (S02E03) 

Jako fakt dobrý, geny se nezapřou i přes rozdílnou výchovu. ()

Epizoda 4 (2014) (S02E04) 

Tak bude následovat válka gangů nebo se zase nějak dohodnou? Jinak přímý Thomas Shelby umí chodit v kde čem, má na řešení toho více, tak jsem zvědav na zbývající dva díly 2.série. Zajímavá postava Michaela a vrací se stará známá. ()

Epizoda 5 (2014) (S02E05) 

Čekal jsem gradaci napětí a opět předčasný závěr řady, ale nakonec potlačení Peaky Blinders ani není pořádně vidět, jen se o tom mluví. Jedná se o nejslabší díl. A scény, že všechny ženy jsou udělané z Toma Shelbyho si mohli odpustit, nejsou vůbec reálné. ()

Epizoda 6 (2014) (S02E06) 

Tak má vypadat závěr řady, po předešlém díle se to tímto vyvažuje. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama