Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 6
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (6)

Série 1 (2013) (S01) 

Atmosférická i dějová lahůdka, a rozhodně jeden z těch vůbec nejzajímavějších seriálů BBC s parádní hudbou, fantasticky ztvárněným prostředím, strhujícím dějem a hereckými výkony té nejvyšší kvality a ještě trochu víc. Cillian Murphy, kterého jsem doteď neměl jako herce rád, mi v tomhle vyloženě sedí, je radost ho sledovat, užívá si to. A stejně tak skvělí jsou Sam Neill a Helen McCrory. Navíc je to tak skvěle, až filmově natočeno, že i když je to objektivně tak na čtyři, díky všem těm maličkostem a celkovému looku si to zaslouží plný počet. Jeden z nejzajímavějších počinů posledních let, který může směle konkurovat HBO. A vyhrál by. 95%. ()

Série 2 (2014) (S02) 

Druhá série je stejně skvostná jako ta první. Kvalitativně stále na úrovni, mistrovské řemeslo, které se v televizní tvorbě stále jen tak nevidí. Herecky opět nesmírně skvostné, hudba parádní, atmosféra strhující, děj nenudící, kvalitní, daleko nad úrovní. Celou sérii si pro sebe navíc krade naprosto vynikající Tom Hardy, který ztvárnil nejlepší a nejazjímavější postavu druhé série a škoda, že nedostal ještě více prostoru. Já si opět nemohu stěžovat, prostě stále skvostný seriál, který se opravdu vyplatí sledovat a který má do ztráty času velmi daleko. 95%. ()

Série 3 (2016) (S03) 

I když je to zatím nejslabší série, pořád je to za velmi silných pět hvězd a pořád je to naprostý vrchol televizní tvorby. Cillian Murphy je stále naprosto excelentní. Helen McCrory dostala více prostoru, atmosféra je ještě úchvatnější a soundtrack naprosto nejlepší ze všech sérií. Ty songy jsou boží a absolutně se do toho seriálu hodí, takže já jsem nejvíce spokojený hlavně za hudbu, ale i příběh je stále silný a zajímavý. A navíc se už i sem dostal Alexander "Bashir" Siddig, ten chlap je fakt všude. Tom Hardy ani Sam Neil tomu vůbec nescházeli a já se už hrozně těším na další sérii, protože tohle Peaky Blinders jsou jako celek jedna obří paráda. 90%. ()

Série 4 (2017) (S04) 

Nejlepší série. Peaky Blinders jsou skutečně s každou sérié lepší a lepší a tahle série byla skutečně mimořádná. Dechberoucí a naprosto famózní záležitost s tradičně naprosto bazchybnou dobovou atmosférou. Hudební doprovod je také čím dál lepší (a snad nikde nikdy nebyl lepší) a hereckí esa jsou samozřejmě v nejlepší kondici. Ke starým známým se přidal i famózní Adrian Brody, kterého normálně moc nemusím, ale tady kraloval celé sérii a s mimořádnou lehkostí přehrál i Adriana Brodyho. Skutečně není moc třeba debatovat nad tím, jestli to je nebo není nejlepší britské drama (je), protože tohle je velmi těžké překonat. Mimořádná atmosféra, mimořádná výprava, mimořádné herecké výkony, mimořádný vizuál a čím dál lepší zápletky, to jsou důvody, kvůli kterým se už teď těším na pátou sérii. Na začátku bych nikdy nevěřil, že mě podobný seriál chytne, nicméně nyní mě má už plně ve své moci. 100%. ()

Série 5 (2019) (S05) 

Psal jsem to u minulé série a nejspíš i u těch ještě víc minulých. Každopádně i tentokrát je to pravda. Tato řada je nejlepší ze všech (než vyjde šestá). Je to tak, Gangy z Birminghamu stále překvapují a stále stoupají výš a výše a překonávají sami sebe, protože stále ještě je každá nová řada lepší, než ta předchozí. Jenomže tentokrát to dost možná ještě platí dvojnásob. Tentokrát je to fakt nářez přátelé, ještě větší, než posledně. Opět strhující od první vteřiny, opět neskutečně zajímavý děj (krach na burze je obzvlášť tady mimořádně vděčné téma) a po Adrianu Brodym další přihrávač číslo 1 k Murphymu - tentokrát geniální Aidan Gillen. A nakonec se vrátí i jeden starý známý, kterého by nikdo nečekal. Pátá řada je opět našlapaná strhujícím dějem a prvotřídními hereckými výkony, pořád to skvěle vypadá, pořád to skvěle zní a pořád to ani vteřinu nenudí. Tentokrát se navíc ukáže i Winston Churchill, který už nesmí chybět nikde. Jediné, co je škoda, je to, že naprosto všechny ženské postavy jsou mimořádně otravné. Teta Pol jako jediná ještě ne, ale blíží se. Lahůdka. Neskutečná lahůdka. Tentokrát už prostě není možné, aby se tvůrci překonali, ale něco mi říká, že se to zase povede. A já se těším už teď. 100%. ()

Série 6 (2022) (S06) 

Rozhodně nejslabší série. Nemůžu říct, že nejsem trochu zklamán, protože jsem. Přitom vzhledem k historii celého seriálu jsem čekal, že Peaky Blinders si svou kvalitu udrží i v poslední sérii, obzvlášť, když jde o poslední sérii. Nestalo se tak, ale přestože pořád jde o parádní seriálový nadprůměr a zatraceně atraktivní a nápaditou látku, já jsem se zejména první polovinou epizod docela pronudil, neboť tu hodinovou stopáž nemělo v jednotlivých dílech moc co posouvat. Druhá polovina řady pak byla lepší, ale furt to nestačilo na to, aby mi vyrazila dech. I tak ale můžeme být rádi, že jde o velmi, velmi důstojné, sympatické a stále velmi atraktivní loučení. Na filmové finále se těším, snad to bude stát za to, ale poslední várka epizod je tentokrát jen za 4*. 75%. Herecky stále dokonalé, soundtrack ještě lepší, atmosféra skvostná, Drhne jen ten scénář. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama