Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 5
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

eagles22 

všechny recenze uživatele

Ve všech směrech vybroušené dílo a pro mě jen další potvrzení toho, že Angláni jsou prostě v seriálové tvorbě nejlepší. Dlouho mě nic tak nenadchlo (nepočítám li Sherlocka samozřejmě:)) a Murphy je prostě démon :) ()

JK77 

všechny recenze uživatele

VYnikajuca dalsia historicko mafianska seria, Po prvej serii urcite 5star a ocakavam kedy zacne Filmbox extra vysielat druhu radu ()

Queendom 

všechny recenze uživatele

Že mě parta Peaky Blinders nechytla až tak za srdce jsem poznala ve chvíli, kdy jsem po dokoukání první série stáhla i druhou a tu už prostě doteď neměla chuť si pustit. Nemůžu říct, že by něco konkrétního bylo špatně, spíš mě nebaví tahle doba, možná ani to téma. Ale Cillian Murphy vypad z prdele Oldovi Kaiserovi! ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavná britská gangsterovka. Dost mi to stylem připomíná všechny ty americké mafianovky, ale tohle se odehrává v Anglii. Jak je zvykem u takových seriálu o zvraty tu není nouze, stejně tak i o promyšlené tahy o tom jak nejlépe podrazit všechny ostatní, abychom z toho vytěžili maximum. Řada má sice jen 6 dílu, ale aspoň je to dynamické a není to nuda. Akčních pasáži je sice pomálu, ale ty nejsou potřeba, protože je tu skvělý a promyšlený příběh. Druhá řada začíná časovým skokem, ale příběh pokračuje stále dál ve stejném rytmu. Do hry kromě Birminghamu se přidává i Londýn, který je třeba taky obsadit, že? Podle mého názoru druhá řada ještě o trochu zvedá, už tak dost vysoko nastavenou laťku, což mě rozhodně těší. Jen tak dál! Mě už nezbývá nic jiného, než se těšit na další řady, pokud si samozřejmě udrží svou vysokou úroveň. Sotva začne 3. řada, tam kde skončila druhá a hned máme zase výrazný časový skok. První díl je svatba a nic moc jiného se neděje, ale pak už se to rozjede a vrátí do starých kolejí, což je rozhodně fajn, ale i přes to to nemá drive a šmak dvou předchozích řad, tak snad se to ve čtvrté zase zlepší, takže mírný pokles, ale furt dost dobré. Konec mě úplně rozsekal, tak jsem zvědav jak to bude pokračovat. Holt rusové jsou rusové. Čtvrtá řada je opět slabší něž první 2 a je taky trochu odlišná. V půlce se to zlomí a začíná to být lepší a graduje to do finále. Zase se zde objevují více či méně překvapivé zvraty a konec naznačuje, že by pátá řada mohla být zase hodně dobrá a nakonec také byla. Poslední řada byla taková... no slabá. Poslední díl a celkové zakončení bylo fajn. Hodnocení: 1.řada: 92/100, 2.řada: 94/100, 3.řada: 90/100, 4.řada: 91/100, 5.řada: 92/100, 6.řada: 84/100, Celkem: 91/100. ()

Bartex 

všechny recenze uživatele

Thomas Shelby si mě omotal kolem prstu. A omotá si i Vás! On a gathering storm comes a tall handsome man in a dusty black coat with a red right hand... ()

vittorrio 

všechny recenze uživatele

Peaky Blinders pre mňa predstavuje dokonalosť. Tento žáner, toto prostredie, títo herci proste vytvorili úžasnú zmes, na ktorej nejde nebyť závislý. Soundtrack Red Right Hand síce bol použitý u viacerých filmoch či seriáloch ale do PB sedí ako riť na šerbeľ. Zhnusenie vytvárajúci Birmingham, vynikajúce dialógy a dej, ktorý ma vždy udrží v napätí minimálne počas celého trvania časti, často aj dlhšie. Superlatív na túto sériu nie je dosť. ()

Hans.Gruber 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi 4 roky a 3 pokusy než se mi podařilo přejít přes první dva díly, ale dal jsem tomu šanci, protože jsem nějak tak tušil, že to bude kult. A je to kult. Hlavně ta hudba, cikáni a prostředí. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Dobra atmosfera, hezke postavy, Nick Cave. Ale pribeh jako takovy se koncem prvni serie zmeni ve vtip a quality tv v mexickou telenovelu. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Remeselne dokonalý seriál, ktorému nechýba výborný dej, skvelá výprava, obdivuhodné herecké výkony či geniálny hudobný podmaz. Avšak príde mi svojím spôsobom akýsi chladný, bez emócií či nejakých poriadnych "kulervoucích" scén. Absencia akcie je z môjho pohľadu tiež na škodu. Prvá séria je taká rozbehová, zoznamujeme sa s postavami, ktoré si však svojím vystupovaním získavajú najvyššiu pozornosť. Charizmatický Murphy vo svojej životnej roli či slizký Sam Neil si svoje party viditeľne užívajú. Celá séria je však na jednej úrovni a chýba jej nejaký výraznejšia gradácia. /75%/. Druhá séria ma bavila o niečo viac, hlavne to úžasné finále. Aj dej je už trošku spletitejší a naviac pribudla nová postava v podaní excelentného Toma Hardyho, ktorého výstupy si musí každý zamilovať. /80%/. Treťou sériou sa seriál dostal do menšieho útlmu, hlavne prvá polovica sezóny je trochu nudnejšia, ale vyvrcholenie má opäť parádne grády. /75%/. Štvrtá séria bola pre mňa zatiaľ najväčším zážitkom, nakoľko sa zo seriálu vykľula skvelá gangsterka, presne v štýle aký mám rád. Sicílska mafia a herecký vklad Adriena Brodyho boli veľmi silnými devízami. /85%/. Piata séria bola trocha nevyrovnaná, pretože mala v sebe dokonalé, ale aj priemerné epizódy, v každom prípade ten záverečný cliffhanger poriadne zatriasol emóciami a čakanie na ďalšiu sériu bude o to napínavejšie. /80%/. Po zakončení piatej série sa tvorcom naskytala možnosť na poriadne dramatické a epické pokračovanie, ale miesto toho sa príbeh utápa v zmesi cigánskych spirituálnych halušiek, nudných dialógov, melanchólie a lacného sentimentu. Ako tak to nakopne výbušný záver, hoci niektoré tie dejové zvraty sú už trochu na hlavu. /60%/. ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Po nedávnom zhliadnutí všetkych zatiaľ piatich sérií u mňa za 4*. Srdcovka tento seriál pre mňa asi nebude, ale pozeranie je to vskutku lahôdkové. Trochu to zakolísalo v tretej sérii, ktorá ma bavila asi najmenej a po ktorej som musel začať pozerať niečo iné, aby sa mi Shelbyovci a spol. úplne neprejedli. Po krátkej pauze som sa k Peaky Blinders vrátil a opäť to šľapalo a po piatej sérii s asi najnapínavejším koncom zatiaľ, som veľmi zvedavý na ďalšie pokračovanie. KTO?! P.S.: Dúfam že ten čurák Arthur už konečne skape :) ()

Arkagas1989 

všechny recenze uživatele

Je tu někdo, kdo tenhle kultovní počit ještě neviděl? Protože pokud ano, tak děláte obrovskou chybu. Zatím co svět koukal na Hru na oliheň, já brečela u Peaky Blinders a prožívala s nimi absolutně všechno. Rodinná sága Shelbyů, která Vás vtáhne a nepustí. Cillian Murphy byl skvělou volbou, ale takový Tom Hardy jako Alfie mě naprosto dostal. Dokonalé obsazení, dokonalá hudba - na soundtracku jsem teď závislá, dechberoucí výprava - ano, ta ponurost, špína, lodní doky, slévárny a koňské stáje jsou prostě ikonou tohodle seriálu a vtáhnou Vás tak, že budeme mít dojem, že s nimi fakt žijete jejich život. Démon války vznášející se ve vzduchu, litry whisky, stovky doutníků, tisíce cigaret a hlavně - muži v oblecích, dámy v róbách a miliony špinavých peněz. Co víc? Nutno říct že byť mám Cilliana jako herce strašně ráda a fakt jsem mu tady držela snad i palce na nohou, tak mýma nej postavama jsou jednoznačně Alfie a Arthur. Ale i Pol jako vedoucí žena v rodině mě dostávala do kolen.  Miluju to, je to skvost, který je mnoha lidmi zapomenutý a je to obrovská škoda. 30 hodin ve společnosti Peaky fucking Blinders si totiž velmi pravděpodobně zase brzy zopakuju. Některé seriály se totiž stanou láskou na cele život. ()

DeDanu 

všechny recenze uživatele

První až pátá série prostě skvělé. Šestá série - co to, probůh, je? nějaký jiný seriál? Odebírám rating, na šestku se prostě nedá dívat. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

In the bleak midwinter... Veľmi dobrá dobová gangsterka založená na skutočných udalostiach (aspoň sčasti). Bod aj za soundtrack (bol tam aj Tom Waits, ha!). Boli aj slabé miesta, niekedy to vyzeralo, že seriál sa vlečie. Od 5. série, kedy sa zo slušňáka Michaela stal záporák mám ale pocit, že kvalita seriálu utrpela. Postavu Giny som nikdy nemal rád, je to odporná manipulatívna mrcha. Inak som zvedavý, ako sa scenáristi vyrovnali s náhlou smrťou Helen McCrory. ()

Tomacek 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost. Od samého začátku až do konce. Scénář je zde asi hlavním tahákem toho proč to tak miluju. Ty badass scény, u kterých se cítíte jako pravý AlFaMaLe jsou naprosto dokonalé. Kamera, hudba, všechno mi tu naprosto sedlo. Navíc mám menší slabost pro toto dobové zasazení. Baví mě jak se vyvíjí samostatná Shelby Company vzhůru, ale taky se nám zde naskytuje možnost nahlédnout do pádu a vzrůstu Thomase Shelbyho (Cillian Murphy) z jiných perspektiv. Z jedné té perspektivy můžeme vidět jak se Tommy dostává na vrchol své nelegální kariéry, od nelegální sázení na dostihy po účasti v politice. Z druhé perspektivy vidíme, že čím více Tommy roste v postavení, tím více ztrácí smysl pro humor a chuť tak nějak do života, a není divu skrz to co ho napříč všech sérii potkává za tragédie. Dále musím zmínit Tom Hardy AKA Alfie Solomons. Strašně dobře napsaná postava, která tomuto seriálu dodává ještě větší pLyN. A vůbec všechny postavy co jsou v seriálu jsou dobře napsané. A ten poslední díl této série mě uchvátil. Začalo to tak když Tommy přijel na koni černém a skončilo to tak, že nám Tommy odjel na koni bílém... ,,I HAVE NO LIMITATIONS"... 5 hvězd⭐ ()

DrSixhead 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený, stylizovaný a zahraný gangsterský seriál, jak jej neznáte. Seriál vypráví o rodině Shelbyových, kteří se nazývají Peaky Blinders. S každou sérií potkávají jiné gangy a záporáky, a celkově je to velká zábava, kterou smlsnete za méně než měsíc vzhledem k malému počtu epizod. Cillian Murphy zde podal zatím svůj životní výkon (uvidíme, jak na tom bude Oppenheimer). A ačkoliv 6. série místy pokulhávala, tak finální epizoda je skvělá upoutávka na budoucí závěrečný film. 1.série 9/10, 2.série 9/10 3.série 8/10, 4.série 10/10, 5.série 9/10, 6.série 8/10        Celkově dávám seriálu 9/10. ()

Jerris008 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd, pokud bych měla hodnotit první 4 série, kde mám pocit, že závěrečný díl byl jako dělaný pro ideální konec a další dvě série byly celkem zbytečné a pro mě nikterak zajímavé. Jinak je to masterpiece! ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Tohle snad ani nepotřebuje komentář. Cillian Murphy v jedné ze svých životních rolí, skvělé příběhové linky, nespoutané emoce a famózně vykreslené prostředí Birminghamu před 2. světovou válkou dávají dohromady absolutní koncert, který je takřka povinností zhlédnout. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama