Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer 2
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Áno, je to tak dobré, ako hovoria percentá na stránke (posledná scéna tretej série, to je KINO! ako by niekto povedal...motivácia postáv, herecké výkony, štylistika, gradácia scény.... mňam!). Mám len jedinú výčitku - Aj keď mám skupiny ako Arctic Monkeys, The White Stripes či Nicka Cavea a ďalšie kapely rád, mne sa moderná, súčasná hudba do seriálu nehodila. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní jednohubka z britských ostrovů.Naprosto stejné kouzlo jako má Broadwalk Empire,kterýmu jsem první díly vůbec nemohl přijít na chuť a na postavy už tuplem ne.Naprosto stejný prožívám i tady,Cillian Murphy mě v prvním dílu přišel tuctový,ale jak už bývá dobrým zvykem,nemá cenu soudit po pilotu.Další díly jsem si ho hnedka zamiloval a ostatní herce taky,kdy konečně Sam Neill dostal roli,která mu skvěle sedí.Jak napsali už ostatní,skvělý prostředí(pro hnidopicha je tam až moc čisto:)zajímavý sound,zajímavý děj.Poslední díl nabažil vskutku královsky,hlavně ta poslední scéna s výstřelem.Jestli to dopadne naprosto jinak,než každý očekává,tak jim tam snad urvu ruce:)Jinak bych uvítal do další série(doufám,že je hlášena) více gangů a více se s nima sžít,což se nedalo říci ....Nic víc nechci už dodávat,jenom doufat,ale pro gangstery co nevidět,přichází na scénu taky černý kůň a to seriál Mob City. ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

Tematikou pripomínajúce Boardwalk Empire s výborným obsadením. Po prvej časti som vedel, že ma seriál zaujme. Imponuje mi najmä írsky prízvuk, ktorý sa mi v poslednej dobe zapáčil. Dúfam, že ma do konca série Cillian ani Sam nesklamú. Taktiež sa mi páči britský štýl, jedna séria 6 častí. V tomto prípade sa nemusíme báť zbytočného naťahovania, ani nekonečného počtu sérii. Produkcia BBC mi ulahodila, hlavne po sklamaní kvalitatívneho charakteru v spomínanom Boardwalk Empire z posledných častí. Po prvých 2 častiach 88%. S prvou sériou som veľmi spokojný, vyrovnaná atmosféra a výborné výkony. 1. séria: 85%, 2. seria: 75% ()

psychohippo 

všechny recenze uživatele

Pro mě jako zarytého fanouška Boardwalku bylo tohle více jak příjemné překvapení! USA a gangsteři, to je OK, ale Británie? To jsem měl spojený spíš s atmosférou Downton Abbey. A pak tenhle nářez! Od prvních sekund po poslední mě vynikající kamera, stříh a samozřejmě hudba nenechala v klidu. Velmi povedený casting, postavy velice věrohodné, hlavní hráči skvělí, duel C. Murphy a S. Neill se povedl. A jak už to u BBC bývá, nejen efekty je tvořen seriál, ale hlavně příběhem, atmosférou. Ta špína Birminghamu mi dala docela jinej pohled na Anglii po Velké válce, než sledování Downtonu! A opět by to nebylo BBC, kdyby nás tak trochu nevzdělávalo: Churchill, IRA, komunisti... Dávám plných pět a jsem nervózní z toho, že nevím, zda a kdy bude další série... ()

Martanecek007 

všechny recenze uživatele

Gangsterská sága? Tak takovýhle žánr mi nikdy moc neříkal, nicméně jsem se i tak rozhodla, že to na vlastní nebezpečí risknu. Přesvědčilo mě hodnocení tohoto seriálu a hlavní herecké obsazení v čele s mým oblíbencem Cillianem Muprhym. Moje očekávání ale nebylo veliké a to kvůli zmíněnému žánru, který mě moc nebaví. Nicméně hned po prvním díle jsem musela uznat, že to seriál špatný není a po druhém mě začínal ještě víc bavit. Třetí díl rozhodl o tom, že Peaky Blinders určitě dokoukám až do konce a budu se těšit na další série. Mimo toho, že herecké výkony jsou velice kvalitní, tak i prostředí, kamera a hlavně hudba je to, co dělá tento seriál takovým skvostem. Naprosto jsem byla vtažena do děje a hltala jsem děj po celou dobu sledování. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Jo! Nebylo to dlouhé. Jen šest dílů, kde jinde nestačí ani 4 série. Skvělé herecké obsazení, perfektní hudba. Nevím který seriál se tomu přibližuje. Připojuji k mým oblíbeným! 100% 2. série: Více násilí, více sexu, více drog, více hluchých míst. Nemělo to takový odpich jako první série. Poslední dva díly to "zachránily". Chci ještě vidět další sérii? 85% I přesto první liga mezi seriály. ()

xpaja 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka, doplněná o moderní soundtrack, je velice působivá. Cillian Murphy i Sam Neill vyzařují velké charisma a odhodlání bojovat za svou věc. Annabelle Wallis je nádherná. Herecké výkony všech zúčastněných a dobová atmosfera jsou skutečně precizní. První 4 epizody dávkují zajímavé události s rychlostí kulometu Lewis. Poslední dvě epizody nesoucí se na romantické vlně jsou o něco slabší. Dávám --- == 86 % == --- . ()

kraeos 

všechny recenze uživatele

Po prvni serii 90%. Vzhledem k tomu, ze ziji jiz nejakou dobu v Birminghamu jsem se na to velmi tesil a predcilo to me ocekavani. Super dialogy, hudba, atmosfera, Cillian dokonce natrenoval Birminghamsky akcent :) ()

Elephant13 

všechny recenze uživatele

Luxusní záležitost. Anglie dvacátá léta, špinavý Birmingham a rodina Shelby. Skvělé obsazení v čele s Murphym a Neilem posunula seriál na vyšší úroveň. Líbí semi, že se seriál točil kolem vojenských veteránů, kteří si z první světové války domů přivezli trauma z boje o život. Tím se totiž tento skvost liší od typických žánrovek. Po druhé sérii musím dát plný počet. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na poli doboviek i na poli gangsteriek sa jedná o vrcholnú tvorbu. Knight vdýchol život medzivojnovému Birminghamu tak podmanivým spôsobom, že priam cítite špinu za nechtami a chuť dymu na jazyku. Extrémne podarené herecké obsadenie na čele s démonicky rezervovaným Murphym fajčiacim jednu od druhej je len na začiatku dlhého zoznamu kvalít tohto kúsku. Nemožno nevychváliť soundtrack, ktorý mám na repeate, pretože predstavuje ranu do čierneho, čo sa môjho hudobného vkusu týka, a k tónu seriálu geniálne pasuje. Výprava a kostýmy dotvárajú atmosféru industriálnej doby i miesta tým najkvalitnejším spôsobom. Scenár kočíruje rodinné drámy, mafia a politické intrigy a osobný vývoj postáv s prehľadom. Knight na pozícii showrunnera simply delivered. V rámci 6 dielov sa toho stihne vždy odohrať neúrekom, od morálnych / psychologických / spoločenských úvah, cez dojemné či smutné momenty, až po uber cool štýlové scény. Naozaj ťažko opísať, ako ma tento kúsok po väčsinu svojho trvania bavil, z časti vďaka osobným preferenciám, nakoľko daný námet i prostredie mi proste vyhovovali, no hlavne vďaka výbornej práci všetkých zúčastnených. Moc luxusný seriál, ktorý sa druhou sériou vyšplhal na plný počet a napriek slabším dvom sériám patrí k špičke aktuálnej seriálovej tvorby. ()

matolos1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačne musím dať 100%. Toto je bezpochyby výborná práca scenáristu Stevena Knighta. K tomu tento seriál disponuje najlepšou hudbou za posledných pár rokov. A prostredie vás vtiahne okamžite do deja. Plus výborný herci. Cillianovi táto rola bossa celkom sadla a Tom Hardy ako žid a zároveň majiteľ pálenice tieš poteší. Zvratov a prekvapení je tu neúrekom... ()

Panther49 

všechny recenze uživatele

Bohužel pátá série je parodií. Adrien Brody hraje trapnou kopírku Dona Corleona, sicilští mafiáni jsou naprosto trapní a ten děj je tak překombinovanej, že se tomu nedá naprosto věřit. Po čtvrtý sérii měl bejt konec, škoda. ()

stafino 

všechny recenze uživatele

absolútne niečo breath-taking. Geniálna hudba, uchvacujúci storyline a herecké výkony ako nikdy. Ďakujem za tento krásny zážitok. Tretia séria strop. 100%. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Peaky "Fucking" Blinders!!! Kto si chce pozrieť skutočnú mafiánsku ságu, tak je na správnom mieste. To, že Knight vystaval scenáristicky bezchybné dielo, o tom nemôže byť akákoľvek diskusia. Čo je ale o dosť zaujímavejšie na celej tejto sérii, je spôsob, akým dokázali tvorcovia zachytiť medzivojnovú situáciu v Británii, či už čo sa týka perfektných kulís, prostredia a takej tej "špinavej živelnosti", ale aj zachytením charakterov Shelbyovských postáv. Cillian Murphy skvelá voľba a Tom Hardy je perfektným bonusom celého seriálu. Tretia séria síce trochu znížila kvalitu, ale tie ostatné boli takmer bezchybné. 90 % ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama