Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Objektivně je ten seriál fakt dobrej - herci, výprava, atmosféra, hudba, příběh - to všechno je fakt na nejvyšší úrovni. Ale i přesto, že se mi to líbí, mě to nebaví. Divný.... ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Po třetí sérii musím přiznat, že mě to bavilo více než Boardwalk. Ať je Steve Buschemi sebelepší, rodina Shelbyových je nehorázná! 4tá řada je spolu s druhou to nejlepší ze současných 4 sérií. 4řka se opravdu vyvedla, Adrien Brody je boží. Vypadá to, že si Tommy v 5té řadě našel sobě rovného :) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pletivo příběhů není až tolik originální. Co ten seriál činí mimořádným, jsou herci a zejména výprava, což ve výsledku vytváří atmosféru staré Anglie, které nelze odolat. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

By Order of The Peaky fookin Blinders...! Prvá séria ma poriadne vtiahla a od druhej už frčím skutočne na plno. Skvelá gangsterka s množstvom štýlových postáv a zaujímavých zápletiek. ()

Carol Pifková

všechny recenze uživatele

Hodnotiť seriály na tejto stránke u mňa stratilo zmysel. Tak aspoň krátky komentár. Seriály či filmy ktoré sa točia okolo gangov, mafiánov atď. ma nikdy nelákajú. Peaky Blinders si ma napriek tomu dokázali pripútať ku gauču a seriál ma jednoducho baví. Cillian Murphy pre mňa výzorovo nie je 2x sympatický a síce jeho postava tuto robí zlotu aj tak istým spôsobom ho mám rada. Thomas Shelby je určite veľmi zaujímavý, robí dobré ale aj zlé veci. No a potom je tu Arthur. Je to proste hlupák, nervák a v Peaky Blinders nevyzerá ani najmladšie a aj tak som z neho celá na vetvy. Uvidím ako ešte dopadne druhá séria. Tá prvá pre mňa mala slabé ale aj veľmi dobré epizódy a aj keď som Grace nemala, musím sa priznať, že v druhej sérii mi chýba tá špina. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Dva roky jsem se zoufale snažil tenhle seriál uzřít, nikdy se mi to ale moc nedařilo. Až teď, po příchodu Netflixu do Český republiky, jsem konečně poznal hnus, špínu a brutalitu Birminghamu. Oproti třeba takovýmu Boardwalk Empire je tu v prvních dílech cítit sem tam zaváhání, tady ale není Martin Scorsese. Kamera a střih ne vždycky kráčí roku v ruce, každým dalším dílem ale zraje tahle palba jak víno - doprovázená fenomenálnim soundtrackem, úžasnou výpravou, parádními hereckými výkony a ve finále i tou skvělou kamerou. Sledovat, jak si rodina Shelbyových přes mrtvoly buduje svoje legitimní impérium, je i přes pomalejší tempo a hodně dialogů parádní zážitek. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Ač se Peaky Blinders rozjíždějí poněkud volněji - jak je ostatně očividně v dnešní době zvykem -, postupem času si mne získali. Je ostatně málo projektů se Cillianem Murphym, které si mne nezískaly. Avšak ani zbytek obsazení nezůstává o mnoho pozadu. Skvělá dobovost Irska, pardon, Británie dvacátých let, vidlácká, provinční brutalita okořeněná trochou té světové politiky. Jsem zvědav, co tvůrci vymyslí ve čtvrté sérii. Kvituji ctění britské tradice sérií o šesti dílech... 100% (1.-3. série - 100%) ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem se k téhle britské pecce konečně dostal. Odehrává se to těsně po 1. světové válce a ukazuje nám to tehdejší společnost v Anglii. Mnoho lidí se stálo nesrovnalo s hrůzami války a přidávají se do gangů. Ty spolu bojují a kriminalita kvete. Tomu ale má zarazit nový policejní inspektor. To se mu ale moc nedaří. Obsazení je dost slušné, jen to má ze začátku trochu pomalejší tempo. V každé sérii se naše parta posune zas o kousek dál na pomyslné hierarchii. Netrvá to dlouho a patří jim celé město a nejen to. Daří se jim i expandovat. V každé sérii stojí před nějakou novou výzvou. Některé postavy mizí a jiné se zase časem vrací. Mezi sériemi jsou určité časové skoky. Nakonec se dostaneme až do roku 1934, kdy je celá Evropa nahlodaná fašismem a schyluje se k další hrůzné válce. Na následky První války se tam často odkazuje. Seriál je sice u konce, ale děj ještě neskončil. Snad se jim to podaří nějak uzavřít. Taky tam hraje super hudba. "We're fucking Peaky Blinders!" ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velká spokojenost. Přesně do čtvrtého dílu, pak to šlo všechno do kopru. Do té doby, jsem si tenhle seriál celkem užíval. Mělo to spád, tempo, věrohodné zobrazení doby a také herce, (Cillian,Sam), kteří odváděli svůj poctivý standart. Pak vlastně ani sám pořádně nevím, co se stalo. Scénárista se buď zbláznil, nebo ho někdo přejel parním válcem. Poslední dva díly byly totiž úplně o ničem, výsledkem čehož je fakt, že snižuju o dvě hvězdy, což už se mně dlouho nestalo. Velká škoda, ale musím, protože se na to opravdu nedalo dívat. Hlavně závěrečný díl a úplně poslední scéna, no prostě pohádka, jak vyšitá….. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Mistrovské dílo, které napravuje přešlapy The Boardwalk Empire. Po House of Cards další geniální kousek od Netflixu. Hudba, kamera, scénář, herci, příběh... vše je na 10/10. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak takovou pecku jsem nečekal. Seriál napěchovaný hereckými esy se Samem Neillem a Cillianem Muprhym v čele. To retro je moc příjemné, angličtina nádherná (jen idiot na tohle kouká v dabingu) a výprava prostě promyšlená. Za mě obrovská spokojenost. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Gangy z počátku minulého století nám ukazují rozvoj podsvětí a politické hry Velké Británie. Za celou dobu neztrácí napětí (krom slabší druhé série), ale naopak je serial opepřen Tomem Hardym a Adrienem Brodym. Ten přízvuk a celá ta surová irsko britská noir atmosféra je pohlcující. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Gangsterku si predstavujem trochu hustejšiu, tu je vrcholom 5. diel prvej série, po nej to už ďalej nepozerám, pretože zakončenie ma nenalákalo. Murphy je dostatočne mastný na záporáka, je to aj celkom dobre natočené, ale chýba to hlavné korenie, proste neopakovateľná chuť pozerať to ďalej. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Peaky "FOKIN´" Blinders možno nie sú tak pútavý, tak intenzívny a tak všeobecne parádny vo všetkom, ale Steven Night je skvelý a flexibilný scenárista (hoci viac krát aj v PB jeho dialógy a zápletky až príliš zaváňajú klišé a gýčom, ale vždy to nakoniec ustojí). Prostredie je vykreslené dostatočne dirty, chlapíci sú dirty, je to správne drsné, má to aj romantiku, má to postavy a najmä... má to GENIÁLNEHO a charizmatického Ciliana Murphyho!!! Nebyť jeho, kto vie, kde by PB boli... Neviem sa dočkať tretej série. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve světě zločinu, vášní a žiletek. Ve světě mužů drsných jak smirkový papír a žen drsných aspoň jako hrubá strana pilníku na nehty. Zločiny a vášně se odehrávají v četných zpomalovačkách, kdy hrdinové jdou děsně cool - a zpomaleně - vstříc kameře, případně se děsně cool a sošně tyčí (v čemž vyniká obzvláště teta Polly). Vítejte rovněž ve světě retardovaných, alias, zpomalených citů. Kdy například jedna z hrdinek si náhle vzpomene, že má kdesi patnáct let ztracené děti, bez kterých náhle - po těch patnácti letech - nemůže žít. Či kde si hlavní hrdina náhle vzpomene na svou první, a samozřejmě, osudovou lásku. _____ Mnohé scény působí jako parodie, například dekadentní večírky ruské šlechty, kam by bez problémů zapadl i markýz de Sade, či mafiánská vendeta vedená mafiánem s párátkem v puse, který snad vypadl z nějaké brakové literatury. ___ Hodně dialogů se odehrává dramatickým šeptem a mnohé projevy nasvědčují, že postavy trpí úporným poetickým průjmem. ____ Zvláštně se autoři chovají k postavám žen, kterým zdánlivě dávají moc a postavení pro dobu 20tých let zcela nezvyklou. Je to však jen vnější zdání, protože ženské postavy existují jen ve vztazích k mužským hrdinům. Nemají vlastní ambice, cíle a ani život (no, možná trochu až na tetu Polly) než jen být ve vztahu s mužem, případně ho trochu změnit. SHRNUTÍ: Gangsterská limonáda, která je tak děsně cool, že působí nezáměrně směšně. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Má to svoje mouchy, třeba pro někoho možná tak úplně nehodící se soundtrack (přeci jenom elektrický kytary ve dvacátých letech ještě chodily po elektrickokytarových houbách), jenže pokud máte rádi (tak jako já) Nicka Cavea a jeho The Bad Seeds nebo Jacka Whitea a jeho The White Stripes, resp. The Raconteurs, resp. The Dead Weather, tak se z nedostatku stává přednost. Jinak atmosféra parádní, exteriéry (nebo interiéry) oku lahodící (tohle Angláni v BBC vychytali fakt neskutečně), brutální je to taky tak akorát (i když já bych se nebál přitlačit, muhehe), mno a dámy pozor- romanťika je tam taky ;-) A na co jsem to ještě zapomněl? Jo jasně- Cillian Murphy se pro tuhle roli narodil. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama