Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vrátili se ze zákopů Velké války, ale ti, za které bojovali, se k nim nechtějí znát a tak jim nezbývá, než ovládnout ulice Birminghamu a živit se po svém. Gangsterský seriál z poválečného roku 1919, kdy Anglii sužují komunističtí agitátoři, teroristé z IRA a pouliční gangy plné bývalých vojáků. Výborné obsazení, výborný příběh. Jediný větší problém jsem měl s hudbou. Čekal bych spíš ostrovnní folk, než ostré rify elektrických kytar. Ale to zase nebyl takový problém. 85% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„You think I am a whore? - Everyone's a whore, Grace. We just sell different parts of ourselves.“ Jsou dvacátá léta minulého století a v Anglii v Birminghamu to žije. Rodinu Shelbyových každý zná a každý z nich má respekt. Rodinný gang zvaný Peaky Blinders má velké ambice a díky legálním i nelegálním obchodům získává spojence i nepřátele. Tommy Shelby (Cillian Murphy) při kradení whisky ukradne i zásilku zbraní. To ovšem nehodlá přehlédnout Winston Churchill a posílá do Birminghamu inspektora Campbella (Sam Neill), aby ukradené kulomety našel. Tak nějak začíná příběh Peaky Blinderů. První série lákala na dobře napsaný příběh od Stevena Knighta, herecké obsazení, kterému vévodí Cillian Murphy a především hudbu od Nicka Cave. Abych řekl pravdu, už dlouho jsem neměl pocit, že vše šlape tak jak má. Od skvělého soundtracku, výkonu herců tak po scénář i krásné prostředí. Průmyslová zóna a uličky města jsou parádní. Výprava i kostýmy, zkrátka všechno na co se kouká, je prostě super. Navíc na výkony herců je radost pohledět. Murphy tady hraje doslova do roztrhání těla a Tommy je dost možná nejlepší jeho zahranou rolí. Přízvuk jeho i ostatních herců je pak radost poslouchat. Scénář je nápaditý, a postavy v něm vynikají. Zvlášť pak genialita plánování Tommyho. Šest dílů na sérii bohatě stačí a i druhá série se může pyšnit skvělým příběhem. Pak zajisté potěší i přispění Toma Hardyho jako Alfie Solomonse. "He'll wake up. Granted he won't have any teeth left, but he will be a wiser man for it. And the last thing he will remember is your funny little joke, won't he?" Prostoru sic moc nemá, tak přesto jej pekelně využívá. Zápletky jsou zajímavé a postavy poutavé. Díky špičkově napsanému scénáři se jedná o skvostné dílo z rukou Knighta. Soundtrack k seriálu je jedinečný. Těžko byste hledali v seriálech lépe padnoucí hudební doprovod. Řekl bych, že seriálu, který je upečený jako tento nelze odolat. Nezbývá než pochválit skvělou atmosféru Anglie a těšit se na další série. Korunuju Gangy z Birminghamu na krále gangsterských příběhů. (100 %) ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Cillian Murphy absolutně vládne v této uhlazené a oku lahodící gangsterské seriálové záležitosti, jejíž hlavní doménou jsou propracované postavy, dechberoucí interiéry či exteriéry a především příběh, u něhož jsem v žádné z řad nenalezl jediné hluché místo, jelikož je dávkován s neuvěřitelným důrazem na detail. Peaky Blinders slovutného Stevena Knighta se na seriálovém poli řadí mezi absolutní špičku. Je to dáno zejména již výše zmíněným příběhem, jež se opírá o reálné základy gangu z Birminghamu, který nosil na čepicích šikovně všité žiletky. Na každém díle je tedy znát, že tvůrci zasadili nosný příběh do něčeho, co velmi důvěrně znají, pročež máte jistotu, že k tomuto budou přistupovat s určitou pokorou a seriál díky tomu neutrpí na poklesu kvality. Rovněž zde musím zmínit excelentní akční stránku, která dokonale navazuje dojem těch divokých let Průmyslové revoluce, ve které se to gangstery stylově popíjející whiskey jenom hemžilo. Za zmínku také stojí i precizní hudební stránka, především pak úvodní píseň, jež je jakýmsi etanolem a neodmyslitelnou součástí tohoto velkolepého díla. Na samotný konec jsem si nechal herecké výkony, jelikož právě ty jsou po úchvatných exteriérech výkladní skříní Peaky Blinders. Všichni zúčastnění herci ve Vás navozují dojem, že skutečně v těch letech žili a že si vážně prošli vším co jim osud v seriálu přichystal. Byť jsou ale všichni herci výteční, jeden pořád stojí hodně nad nimi. Ano. Cillian Murphy, člověk s nejjemnějším obličejem na světě se v této brutální gangsterské operetě, v níž se to kulkami, chlastem, cigaretami a krví jen hemží skutečně našel. Jeho projev Vás dokonale ohromí, když budete sledovat, čím si jeho postava prochází a co musí podstoupit, aby se dostal až na úplný vrchol. Co tedy dodat na závěr? Peaky Blinders je seriálem, který své kvality potvrzuje každým dílem. Každý díl je totiž chladně načrtaným nádherným obrazem toho, jak se jedna rozvětvená rodina snažila dostat na vrchol, nicméně se vždy našel někdo, kdo jim házel klacky pod nohy. Tohle je zkrátka záležitost, kterou byste si za žádnou cenu neměli nechat ujít. Výborná práce! „By Order of the Peaky Fookin Blinders!“ ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Knight v najlepšej forme. Jeho Peaky Blinders sú špinavý, podrazácky, ľudský a atmosférický. V niektorých prípadoch sa vám dostáva špina z Birminghamu za nechty. Murphy je jednoznačne ťahúň celej série a jeho drobné nuansy veľmi umne dotvárajú jeho inak mĺkvy charakter. Sam Neill je riadne slizký ale s určitými hereckými rezervami. Poteší hlavne Annabelle Wallis. Jej Grace je skvelo napísaná, zahraná a ešte je k tomu je po všetkých stránkach očarujúca. V zásade ako predstavenie prostredia, hlavnej zápletky a postáv je to viac ako dostačujúce a rozhodne zaujalo. Uvidíme kam sa to bude uberať, ale zatiaľ som spokojný. Emócie fungujú a hoci tomu vyslovene chýba nejaká riadna nervy drásajúca scéna je to presne ten seriál pri ktorom si treba naliať za pohárik fajnej whisky a len sa oddať tomu, čo sa odohráva pred vami na obrazovke. Za najväčší a najpozitívnejší ťahúň považujem zakomponovanie súčasnej hudby, ktorá do tých 20 rokov 20 storočia sedí ako riť na šerbel. Nick Cave, The White Stripes a Tom Waits. Dodáva to tomu strašnú noblesu. 1.séria - 80% ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Who wants to be in heaven, eh? Who wants to be in heaven when you can be sending men to fucking hell?" _____________ Lahôdka pre oči, ktorá dokáže svojim skvostným vizuálom ohromiť už v prvých SEKUNDÁCH pozerania – v tomto ohľade sa jedná o skvostnú záležitosť, ktorej dobová atmosféra a spracovanie medzivojnového Anglicka sú na nesmierne vysokej úrovni. Kamera je dokonalá, pri čom skoro všetky zábery sú perfektne prevedené a akcia je prvotriedne natočená. Soundtrack bol rovnako vynikajúci, zo začiatku ma síce trochu prekvapil (tá rocková hudba tam v rámci historického kontextu ani trochu nesedela), ale aj napriek tomu mi tam skvelo pasoval, naozaj rýchlo som si naň zvykol a skutočne som si ho obľúbil (hlavná zvučka je parádna!)... Herecké výkony sú skvostné, ani jeden nebol slabší a všetky bez výnimky boli bezchybné a ohromne uveriteľné (najlepšiu robotu bezpochyby odviedli Cillian Murphy, Paul Anderson, Tom Hardy a Helen McCrory)... Avšak aj napriek tomu nemôžem dať Peaky Blinders plnú paľbu... To tempo je miestami naozaj pomalé a v podstate aj celý tento seriál je oveľa viac konverzačný, ako som pôvodne čakal (tých dialógov je tam miestami naozaj veľa a často sa stávalo, že boli úplne o ničom) a párkrát sa mi stalo, že som sa pri pozeraní aj skutočne nudil a tá urozprávanosť mi prišla trošku otravná (naozaj sa snažím vyhnúť výrazu "zbytočná")... To isté platí aj o príbehu, ktorý nerovnomerne striedal pomalé a rýchle tempo a v záverečnej sérii mi to vadilo asi úplne najviac... V konečnom dôsledku však nemôžem dať tomuto seriálu menej ako 8 baretov so žiletkami z 10... A aj keď ma miestami sledovanie Peaky Blinders úplne nebavilo (a inokedy ma zase úplne pohltilo a ja som si to naplno užíval!), tak úplne rozumiem tomu, prečo sa to toľkým ľuďom páči... _____________ "By order of the Peaky Blinders!" ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Sakryš... Kouknul jsem před pár měsíci na první díl a potom mi odvedlo pozornost něco jiného a já úplně zapomněl dívat se na další...To budu muset napravit... :-) ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

1. série - 5* » stylová britská gangsterka, která se může pyšnit výbornou dobovou atmosférou, vymazleným vizuálem, božským (a skvěle pasujícím) soundtrackem, geniálním Cillianem Murphym a hromadou převážně drsných a nekompromisních postav, které jsou kvalitně napsány i zahrány.. jsem maximálně spokojen a těším se na druhou sérii, ve které to snad pořádně roztočí Tom Hardy.. (18.10.2014) | 2. série - 4* » druhá série není tak přímočará, děj místy působí zbytečně překombinovaně, jelikož je rozmělněn spoustou více či méně důležitých odboček a seriál se nakonec stává především soubojem "chudáka gangstera" s větrnými mlýny v podobě Koruny.. potenciál Toma Hardyho mi zde navíc přišel trestuhodně nevyužit.. to už ale moc kritizuji, protože Peaky Blindeři jsou i ve druhé řadě pořád tou skvělou podívanou jako předtím a další sezónu budu v napětí očekávat.. (6.1.2015) | 3. série - 4* » Shelbyovcům se i ve třetí sezóně daří držet vysoko nastavenou laťku, ale podobně jako u druhé série mám i zde pocit, že jim po většinu stopáže chybí jasně vymezená ústřední zápletka, a tudíž tah na bránu.. v nadupané poslední epizodě si to pak sice všechno sedne, ale občasné rozčarování z předchozího dění to přirozeně jen tak nepřebije.. přesto jisté čtyři hvězdy (19.7.2016) | 4. série - 4* » Tommy a spol. se tentokrát pouští do křížku s newyorskou mafií a je to opět lahůdková záležitost, kde je zejména na ďábelském Adrienu Brodym vidět, jak se v roli Lucy Changretty náramně vyřádil.. přesto mám pocit, že zmíněný konflikt nabízel ještě o něco větši potenciál, jelikož prostřední epizody místy trpí poněkud slabším tempem.. i tak jde nadále samozřejmě o jednu z nejkvalitnějších televizních podívaných současnosti.. jo a Tom Hardy v každé své scéně opět fantastický! (10.1.2018) | 5. série - 4* | 6. série - 4* ||| průměr = 4,2* ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Nie som rozhodne fanúšik tohto historického obdobia (20. roky minulého storočia) a určite nie som fanúšik pána menom Steven Knight (totálne zmrvené Východní přísliby, silne prechválený Locke, zabitie/nepochopenie potenciálu série prostredníctvom Dívka v pavoučí síti,...). Keď však seriál dostal tieto tri nálepky - 91%, 11. nejlepší, 49. nejoblíbenejší - tak bolo jasné, že skôr či neskôr tomu musím dať šancu. Na úvod konštatujem to najdôležitejšie. Ide o jednoznačne najviac precenený, prechválený, vyhajpovaný seriál v rámci ČSFD. Už po prvom diely som si hovoril, že toto bude ťažký pôrod, ak bude celá séria v tomto štýle. Kameraman má jeden veľký fetiš. Neustále servíruje dlhé zábery na pochodujúce páry topánok šlapajúcich po rôznorodých povrchoch. Postavy nevedú dialógy, ale vynášajú citáty. Toľko vychvaľovaný Cillian Murphy všetku charizmu vsádza na skutočnosť, že keď mu niekto vyhrožuje, tak mlčky nemrká. Sam Neill má byť nekompromisný, bezcitný šéf polície, ale pôsobí skôr ako stalker s nevybúrenými chúťkami. Čas sa vyplňuje, naťahuje neustálym zapaľovaním cigarety, alebo pitím whisky. Akcia je predovšetkým fackovaná a keď má prísť na niečo naozaj akčné, tak sa to tesne pred vypuknutím vyrieši pokecom. Hlavným motívom prvej série nie je nič gangsterské. Ústredným hýbateľom deja je romantika. Máte tú zopár zamilovaných dvojíc a jeden nenaplnený trojuholník. Bohužiaľ, ani tie ženské postavy nevzbudzujú sympatie a nedodávajú ani krásu. Áno, je tu vidieť veľkú kvalitu čo sa týka historického vizuálu, ale to si dám radšej ďalšiu sériu Koruny. Gangy z Birminghamu opečovaný vizuál používajú ako maskovanie nudy. Áno, sú tu náznaky zaujímavých konfliktov a možno k nim za x dielov naozaj príde, ale zatiaľ nič čo by stálo za reč. Prvú sériu som úspešne dopozeral, no musel som sa k tomu dosť dokopávať. Ďalšiu šancu, na eventuálny rozjazd, nedám. ()

Ouwen

všechny recenze uživatele

Fascinující atmosféra, skvělé dialogy a úžasně ilustrované okolí, pohled na pracující lidi, dobové obleky a zajímavej děj. Navíc některé scény (a není jich málo) jsou napumpovány s takovým citem a lahůdkovým soundtrackem, až mi začal slzit zrak štěstím. Precizní po všech stránkách, soundtrack prostě bez konkurence a pěkný akční scény, pár drsných soubojů a nějaké to střílení, nechybí ani krev a napětí. Poslední díl úžasnej! Herecké obsazení táhne s přehledem Cillian Murphy v roli Tommase Shelbyho, každej záběr s ním je zážitek (nejvíc mne zaujalo, že během výhružek jeho postava je chladná a klidná), projevy emocí, úplná přirozenost, myšlenkové pochody, improvizace... anebo matka Peaky Blinderů, milá dáma s čertem na zádech, je rázná, umí si dupnout a když dojde na její proslovy, umí vzbudit respekt a emoce. A celá ta banda Blinderů je obsazena a zahrána bez jediné chybičky (svatební den s Johnem, malá vsuvka s otcem boxerem, traumatizovanej parťák z války, oh my god!) Všechno je mimořádně zajímavé, okolí špinavé, autentické (z posledního dílu pohled na úplně celé okolí a město, nebo záběry v hluboké noci) a mrzí mne, že se děj neodehrává na větším území. A musím vzpomenout inspektora, kterého přesvědčivě zahrál Sam Neill. A samotnej konec série mne dostal! Těším se mimořádně na druhou sérii, tohle byla paráda a zážitek sledovat! 95% ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zajímavá etapa britských dějin je servírována stylově, jak to jen jde. Velkolepá výprava, vizuální stránka, hudba a opravdu skvělí herci posouvají Peaky Blinders mezi nejlepší gangsterské seriály. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Britská gangsterka z prostředí, které je rozhodně neokoukané - cikánské gangy, IRA ani komunisti se totiž amerických show ze stejné doby moc nevyskytují... Rozhodně působivé, ale na můj vkus trošku sterilní, a možná poslední díl byl úplně zbytečný. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Peaky Blinders - na tento seriál jsem si dlouho brousil zuby a konečně mám za sebou první sérii. Vzbudil ve mě trochu rozpaky, nicméně to pozitivní převažuje. Rozehrané je to výborně - špinavé zablácené ulice a kouřící komíny fabrik, muži, co si prošli válkou, komunisti vyvolávající stávky, Irští separatisté snažící se získat zbraně, nový drsný policajt z Belfastu, který přijel vyčistit město a spolu s ním krásná agentka v utajení. V tomto všem se pohybují hlavní hrdinové členové gangu Peaky Blinders, kteří manipulují s dostihy a snaží se rozjet pořádně svoje nelegální kšefty a vyšvihnout se. První díl byl pro mě geniální záležitostí, která mě navnadila na další. Druhý toto moje nadšení ještě příjemně podpořil, ale bohužel ten třetí mě zase šíleně nudil. Čtvrtá epizoda trochu lepší a pátá zase nic moc. Naštěstí šestá se povedla na výbornou. Takže se bez rozpaků pustím do druhé série. Nevím, jestli je to tím, že máme pouze šest dílů místo osmi nebo dvanácti, ale v porovnání třeba s Boardwalk Empire se série skoro vůbec nerozjela a hnedka zase skončila. Chybí mi tu výraznější záporáci. Hlavní padouch, drsný polda Sama Neilla, je v pohodě, ale čekal bych většího fanatika. Konkurenční gangy - Kimber a spol. nebo Lee brothers bohužel nemají skoro žádný prostor. Nicméně je to výborně obsazené, má to skvělou atmosféru a hlavně hudbu. Zasadit moderní pochmurnou rockovou muziku do seriálu, který se odehrává skoro o sto let dřív byl možná trochu riskantní nicméně originální a geniální tah. ()

prsvl 

všechny recenze uživatele

Nádherný, poutavý vizuál, perfektní soundtrack (Cave, White Stripes, Bowie, Cohen...), výborný prostředí a herci a málo dílů v málo sériích = pro mě ideální seriál. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Zatím viděni tři díly.Přesto musím konstatovat,že seriál má dobrý spád a navíc je z doby ,která je jedna z mých oblíbených a s perfektně hrajícím Cilianem Murphym v hlavní roli.Za mě celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Někde mezi 3 a 4.. Sice mě to docela bavilo, ale je to točené tak moc na efekt až to občas sklouzává do karikatury. Jedním příkladem za všechny je Brodyho variace italskoamerického gangstera který je se svým párátkem v hubě, gestikulací a kloboukem sraženým až absurdně do čela, souborem těch nejprimitivnějších klišé které ve výsledku působí až komicky (nehledě na to jak kvalitně hajzlovsky je ta postava napsaná).. Faktem taky je, že opravdu napjatý jsem začal být až v průběhu čtvrté série. Do té doby mi to bylo tak nějak jedno a vlastně jsem neměl o nikoho strach (jednak jsem věděl, že se z toho vždycky nějak vysekají a druhak bylo fakt těžké vytvořit si vztah k postavám které jsou v zásadě banda dementů bez hodnot).. Zde často zmiňovaný Boardwalk Empire je o několik levelů výše.. U Peaky Blinders jsem za celou dobu vlastně ani nerozluštil o čem to jako celé vlastně je. Jakože jasně, že chápu děj, ale nějaký ucelující motiv s přesahem, něco co by tomu celému dalo smysl, co by mě připoutalo k obrazovce a donutilo držet postavám palce..to jsem tam nenašel.. Ale Murphy, Hardy, Anderson, Wallis a pár dalších s podporou Cavea a PJ to tahají nahoru a nakonec tomu člověk ledasco odpustí.. Takže vlastně dobrý.. EDIT: Pátá série pořád s přehledem drží standard.. Zase ale platí, že jde o hodně poutavý příběh, vyprávěný skrz pozérské obrazy.. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtá série mi fakticky vyrazila dech, po méně výrazné třetí se dostavil její další přírůstek, který mohu nasnadě označit jako nejpovedenější seriálový počin, co jsem za poslední dobu mohl vidět na vlastní oči. Herecké obsazení se zde dostavilo nejen výborné, ale přímo nadpozemské. Všemu kraloval opět Murphy, jenž se mohl pyšnit po svém boku Hardym a Brodym. Brody v roli italského mafiána z New Yorku neskutečně překvapil, zprvu mi přišel jeho akcent spíše vynucený než normálně nasazený, ale postupně mi docházelo, že takový chraplák se k takovému typu člověka prostě a jednoduše hodí. Když se objevil na obrazovce, tak bylo o zábavu postaráno. Tentokrát se Peakeři mohli pochlubit i vymazlenými akčními scénami, na které se doopravdy dobře dívalo, dále pak atmosférou (jak jinak, to už je tak trochu zvykem) a samozřejmě propracovanými dialogy, jež naháněly chvílemi pořádnou husí kůži. Hardy opět dostal malinkatý prostor, ale využil ho výborně. Závěrečný díl byl bez jakékoli chybičky, scéna Hardyho s Murphym na pláži neskutečně vypiplaná do posledního detailu. Já vám nevím, ale dlouho podle mě budu hledat seriál, který nastavil danou laťku a převážně ji udržel. Čtvrtá série si odnáší 95 % ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosféra sálající z každého záběru, řemeslný scénář a perfektní herci. Děj, přestože není přímočarý odsýpá, 6 epizod na sérii je skvělý tah, protože se PB vyhýbají jakékoli přebytečné vatě. V každém díle se něco děje, o napětí a akci není nouze, hudební podkres a kamera patří k tomu nejlepšímu. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Love is Blindness! Naprostá dokonalost po všech stránkách s na dobovku neobvyklým soundtrackem, plným White Stripes, Nicka Cavea či Toma Waitse! ()

erased 

všechny recenze uživatele

Britští Sons of Anarchy: Thomas Shelby a jeho rodina jsou stejně jako američtí motorkáři Kurta Suttera styloví, neberou si servítky, přitom jsou sympatičtí, jejich příběhy dokážou dojmout a v neposlední řadě jsou i stejně rockandrolloví. Rodina pro ně znamená první a poslední, kořeny mají také v Irsku a v jádru jsou to taky féroví chlapi. Snad by jen neškodilo trochu jasněji ukázat, že kolem toho dobráckého jádra je pořád skořápka nekompromisních gangsterů, kteří nikdy žádnými andílky nebudou. Na druhou stranu mají ale tito Birminghamští floutci navíc společnou historii z Velké války a současnost plnou vzletných ideálů a velkých osob. Díky střízlivější délce taky působí mnohem lépe, než na první pohled podobný Boardwalk Empire. Především závěr první série mě trefil přesně tam, kam chtěl. Její pokračování naopak naprosto válí celých osm dílů, kterým není co vytknout, jen ten závěr naopak ani přes už stabilně perfektní práci s kamerou, mizanscénou, hudbou ani dokonalému Cillianu Murphy želbohu nezapůsobil tolik, jako se to o rok dříve podařilo odjíždějící Grace. Ten posun v čase pak sice kvůli odsunu některých postav zamrzí, co se samotného děje týče je to však parádní krok otevírající dveře dalšímu skvělému ději (ve kterém je sporadická ůčast Toma Hardyho nečekaně příjemná třešnička). Stejně jako oba zmíněné seriály jsou také zaštítěni velkou autorskou personou, takže jsou Peaky Blinders vlastně sázka na jistotu - nedělají nic, co by tu už dříve nebylo, ale své starší bratříčky napodobují prvotřídně a po jejich letošním uzavření je stejně tak dobře i nahrazují. A minimálně díky hudbě se jim v mých očích nejednou podařilo je i překonat. On the gathering storm comes a tall handsome man in a dusty black coat and a red right hand. ()

italka63 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po čtyřech dílech dávám čtyři hvězdy, protože Cillian Murphy je prostě vynikající a Sam Neill jakbysmet. Mafiánské prostředí v Anglii po první světové válce, kdy klany se snaží přebrat moc, prostředí nelegálních sázek, dostihů, pašovaných zbraní a do toho sílící bolševismus jako prostředek k boji s obrovskou bídou.Tak dokoukala jsem, musím ocenit celkový dojem ze seriálu, který mě zcela věrohodně vtáhl do tohoto časového údobí. Musím vyzdvihnout Cilliana, ale i k němu herecky rovněž celý zbytek rodiny, Sam Neill, pro kterého mám spoustu let slabost, ten jeho zvláštní úsměv a jeho role tvrdého policejního představitele, dýchajícího pro Korunu, tak pokud to bylo dosud v mé hlavě za čtyři hvězdy, tak po shlédnutí dávám pět, a to je za skvělou, perfektně vybranou a sedící hudbu, která byla zlatou tečkou a moc se mi líbila. Musím uznat, což jsem už nedávno jednou udělala, Angličani seriály fakt umí. Škoda, že nežijí na jihu:-) :-) S odstupem času viděny další dvě série, poslední rozkoukána a je to skvělé , kompaktní dílko za plný počer hvězd. ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama