Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Cillian Murphy ve vybroušené dobovce plné rozbitých hlav, rodinných intrik a koňské mrvy. Gangy New Yorku zasazené do Birminghamu. Velký těšinger na druhou sérii. /// 2. sezóna /// Závěr druhé řady je nehorázná pecka! Žezlo krále televizních gangsterek po Boardwalk Empire se ctí přebírá tahle parta ničemů z Birminghamu. Thomas Shelby v podání Cilliana Murphyho je neskutečný nadsamec s neprůstřelnou kuráží a neodolatelnou jiskrou v oku. Doporučují čtyři z pěti domácích hospodyněk. /// 3. sezóna /// No ty vole, ten Steven Knight, to je bůh… to není možný! Birminghamská sebranka stále drží za koule a nepustí. Se zatajeným dechem vyhlížím nášup. /// 4. sezóna /// „Welcome to Birmingham, Mr. Changretta.“ Adrien Brody, sirka v zubech a samopal Thompson štěkající plynulou italštinou. Grazie, Steven Knight! ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní odpověď z dílny BBC na zámořskou pecku jménem Boardwalk Empire. Celkově jsou Peaky Blinders méně okoukanou a o to přirozeně originálnější záležitostí, ve které jsou všechny podstatné složky vyhnány až na psychopatickou hranici maxima. Stejně jako v případě Boardwalk Empire zde hrají při postupném odkrývání charakteru hlavní postavy podstatnou roli zkušenosti z 1. světové války, která je tu připomínána prostřednictvím vynikajících flashbacků. Celkově se jedná o velmi působivou záležitost, která je po audiovizuální stránce nesmírně vyšperkovaná a navíc oplývá jedním z vůbec nejlepších hereckých výkonů Cilliana Murphyho. Hodně velká pecka. ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nehoráznej nářez. Pokud Boardwalk bylo - co se týče gangsterek - pecka, tak tohle je zatracená dužina, protože ač jsem tomu nevěřil, tak ta atmosféra britskýho Birminghamu spolu s "chuligánským" přízvukem některých postav mi sedne daleko víc a vzhledem k menšímu rozsahu jednotlivých sérií to má daleko větší tempo prošpikovaný naprosto nečekanýma zvratama. Samozřejmě to mocně táhnou postavy - hlavně bratři Shelbové jsou herecky i charakterově skvělý a zábavný, nemluvě o Hardyho Potulným Židovi, kterej je snad jednou z nejlepší seriálových postav, co jsem kdy viděl. A ještě navíc je to audio-visuální orgáč, ve kterým je rocková muzika k dokonalosti prolnutá s perfektní kamerou. ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

Peaky Blinders mě lákaly už hodně dlouho. Je to od BBC. Je to o gangsterech. A je to sakra dobře obsazený. Co si budeme povídat moc lepších seriálů člověk v dnešní době nenajde a Blindeři navíc svoji kvalitu sérii od série zvyšují. Po prvních dvou sériích musím konstatovat, že Cillian Murphy zaslouží Oscara nebo Emmy. Jeho výkon je skutečně grandiózní navíc k tomu přidejte Helen McCrory, Sama Neilla a v druhé sérii i Toma Hardyho a člověk dostane prvotřídní herecký ansámbl v lákavém a dobře provedeném prostředí, ve kterém není nouze o zvraty a situace plné napětí. U třetí série kvalita seriálu roste už do neuvěřitelných výšin. Všechny vyšperkované postavy gradují v nabitém ději a to vše se skvělou rockovou hudbou. Čtvrtá série s La Cosa Nostra stále drží kvalitu a s ní i Peaky Blinders na seriálovém vrcholu. Každopádně pokud chce člověk vidět skvělý televizní počin, tak tady nešlápne vedle. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborne zobrazené prostredie Birminghamu a okolia 30. rokov umocnené skvelým jazykom (nie dabingom) je v seriály Peaky Blinders doplnené príbehom, ktorý si v niekoľkých častiach síce vyberie slabšie miesta, ktoré sú však zakaždým zabudnuté vďaka skvelému záveru jednotlivých sérii. Seriál je výborne zvládnutý aj po hudobnej stránke a spolu s Hrou o tróny a Bates motel patrí nepochybne medzi najlepšie seriály súčasnosti. Slangovú angličtinu si človek ihneď zamiluje. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Bratři Shelbyovi, příslušníci ztracené generace mladých mužů, traumatizovaní (ale zároveň pevně spojení) válečnou zkušeností, se nevybíjejí literární činností ani sledováním býčích zápasů, nýbrž organizováním rodinného zločineckého byznysu. Hutná atmosféra, výborný soundtrack a policejní inspektor Sama Neilla, který zůstává pro ostatní válkou stigmatizován paradoxně proto, že "ve Francii" nebyl. 2.série: žádný velký fanoušek Toma Hardyho nejsem, takže kvůli němu na plný počet nepůjdu. Ale finále této řady nemá chybu. ()

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Musíte to vidět, vážně! Vizuální a herecká paráda, tady není co dodat. Murphyho charisma srší v každém záběru a okamžitě vás donutí si zamilovat mazaného Toma Shelbyho. Zápletky taky super, plejáda dalších hvězd na scéně (Hardy, Brody), moc mě to bavilo. Nedávám full hodnocení čistě z důvodu, že to nebudu potřebovat v blízké době vidět znovu - 4 a půl hvězdičky! ()

Scylla 

všechny recenze uživatele

Gangsterky můžu všema deseti a o to víc, když se odehrávají ve 20. letech... hodnocení si nechám po zhlédnutí celé řady, ale už teď si dovolím pár postřehů. Herci, výprava a dobová atmosféra (u BBC tvorby už skoro tradičně) na jedničku. Překvapením pro mě už od prvních epizod je – jakožto posluchače Nicka Cavea a White Stripes - netradiční soundtrack (paradoxně ale možná právě proto, že většinu hudebního doprovodu znám, mě trochu rozptyluje; nejsem velkým zastáncem hudební recyklace, protože když mám některé tracky spojené s jinými filmy (případ Cavea), v novém kontextu působí trochu nepatřičně… ale to je asi čistě můj problém). Více o seriálu po posledním díle... edit: Od začátku do konce poutavé drama, na které se hezky kouká (o Cillianových modrých očích ani nemluvě) i skvěle poslouchá (ach ty přízvuky), jen postavám by dle mýho slušela větší hloubka .. ale to se dá napravit do příští řady (jestli nějaká bude..). Celkové hodnocení 80%. ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Komentář po první sérii: Vzhledem k tady těm ohlasům a ódám, jsem čekala mnohem větší nářez, víc krve, větší koncentraci žiletkových soubojů a uřezaných uší. Děj je zajímavý a je to rozhodně další příjemná změna po stereotypních kriminálkách a tak podobně. BBC se předvedlo, to bezpochyby, ale na můj vkus je to trošku roztahaný. Představovala bych si to svižnější. Hodinový díl by mi měl utéct ani nevím jak. Ve skutečnosti si myslím, jak dlouho už se dívám a odkoukala jsem teprve 15 minut. To jako vadí hodně. O jejich ušišlané angličtině, ve který rozumím jen jména nebo názvy, radši ani nemluvím. Uvidíme, s čím se vytasí druhá řada. Po druhé řadě zlepšuji hodnocení na plný počet, protože tam jsem našla to, co mi v první chybělo :) Pořád se tam něco děje, přibyla spousta nových zajímavých a charakterově rozličných postav. Celá série utekla jako voda, takže mi nezbývá nic jiného, než to sjet ještě jednou :D PS - skvěle vybraný a sestavený soundtrack! ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Tohle je moderní seriál se vším, co k němu patří. Předně je to krátké: 6 dílů na sezónu, žádné "dej tomu 15 dílů, pak se rozjede, fakt!" Děj je našlapaný, celé to uhání dopředu a na konci se všechno smysluplně dohraje do konce. Vizuálně je to filmová paráda, samé kouřící továrny a cihelné domečky, do toho podholení gangsteři s gládama a vyhrnutýma nohavicema, co kopou jiné gangstery do hlav. Za pochvalu stojí rozhodně i super-cool moderní soundtrack a extrémně sympatický hlavní hrdina. Žiletkové kšilty si rozhodně zaslouží dobré jméno. Bavilo mě to víc než místy rozvláčný Boardwalk Empire. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

viděl jsem hodně opožděně první dva díly a musim říct že ačkoliv mám rád podobné střižené kousky,ne úplně mi to sedlo.První řadu se pokusím dokoukat,ale moc nálady na ní není...zatím 60% za soundtrack a Murphyho edit : po shlédnutí všech řad tam tu čtvrtou dám,nicméně pořád bude platit,že jsem čekal trošku víc...80% ()

Lexonka97 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dokopal k této britské gansterce a upřímně… okamžitě jsem si to zamiloval! I přes časté slabší rozjezdy sérií vše hned stouplo na vrchol a já to sakra žeru. Fantastická atmosféra meziválečné Anglie s výborně nastíněným špinavým Londýnem a Birminghamem. Nemůžu si vynachválit herce a to především Cilliana, HardyhoPaula Andersona. S tím souvisí perfektní dialogy a dojemné momenty (minimálně jednou jsem měl slzy na krajíčku). Do toho ještě výborně napsané, jak kladně, tak záporné postavy se skvělým vývojem. Pěkné posuny o několik let napříč sériemi, hudba krásně zapadající do jakékoliv scény, výborné nasvícení, střih, zvuk,… No prostě PERFEKTNÍ záležitost. Jeden z nejlepších seriálů co jsem kdy vyděl! ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice kvalitní a draze působící televizní seriál, jenž má silné charaktery budované skrze kvalitní herce. I scénář si nese vysokou úroveň, a tak mi v této sféře vadila snad jen skoro nesmrtelnost hlavních hrdinů - Blinderů, kteří mnohokrát mohou velice hnusně zařvat, ale vždy je z toho vyseká nějaká šťastná náhoda nebo událost. I tak milovníkům mafiánských snímků tento seriál vřele doporučuji. Máte velkou naději, že u něj budete chrochtat blahem jako Al Capone u kubánských doutníku. První série: 80% Druhá série: 80%. Celkové hodnocení: 80% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Tuhle seriálovou lahůdku jsem zhlédl prakticky na jeden zátah - chytlavá znělka, poutavý rozvrstvený příběh, zajímavé a komplikované postavy atd. Rychle jsem se sžil s postupnou změnou tónu skrz série, neustálým vývojem příběhu i se střídáním intenzity zaměřující se na rodinu a jejich (ne)fungující a k životu důležité vztahy. Naštěstí fungovalo i to, s čím mám občas problémy jako třeba zdánlivě nevhodná hudba, ne úplně košer chování postav a další detaily. A to, co mě přeci jen začalo štvát, vždycky odeznělo v pravý čas. Ani jsem se nestačil vztekat nad minimem prostoru pro Toma Hardyho, který byl ale stejně skvělý. A sága pokračuje, rozšiřuje kvalitní obsazení a ne a ne klopýtnout. (Netflix) ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mám s tím stejný problém jako se všemi ostatními mafiánskými filmy a seriály - těm zmrdům nemám nejmenší důvod fandit, takže to, že to má perfektní dobovou atmosféru, vizuál, herce, soundtrack, je mi jedno, protože obsahově je mi to totálně u prdele. 40% ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Obesel bych se bez Cavea i bez toho strasnyho ircanskyho prizvuku. Rozhodne je tu ale pritazliva linka rozporu mezi patriotskym vztahem k veteranum a jejich praci a mezi zakonem, kterej ma tu samou zemi ochranovat na druhym valu. A Cillian Murphy je proste klasa! ()

Miss.Freak 

všechny recenze uživatele

Seriál vypráví příběh kriminálního gangu, jehož členové si zašívali žiletky do čepic, které pak používali jako zbraň; v dalších rolích: komplexy z první světové, špína, krev, rozbité hlavy, drsné ženské, chlast, bordely, nelegální sázení. Obsazení je bez chyby (Cillian Murphy hraje dle mého svou dost možná nejlepší roli, k Samu Neillovi se netřeba vyjadřovat a v druhé sérii přibývá Tom Hardy), výprava je na Oscara, vizuálně je to tip ťop a to vše je doplněno silnou atmosférou a hlavně výborným soundtrackem (zazní snad všechny projekty Nicka Cavea a Jacka Whitea - tohle v seriálu prostě chceš), a všechno to dohromady dělá jeden z nejlepších seriálů loňské sezóny (a snad i té letošní, má tam slušně našlápnuto). ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Peaky Blinders je další britské drama, které se mi ve watchlistu převalovalo podezřele dlouho. A hned od začátku jsem věděl, že jsem čekal zbytečně dlouho. Angličani tohle prostě umí. Dobové drama, ve kterém mohou ukázat špínu ulic (tentokrát Birminghamu) a k tomu přihodit ty perfektní přízvuky. Ta jejich angličtina mě totiž neskutečně baví. Třeba je připočítat také perfektní obsazení, kterému vévodí Cillian Murphy. Takže co se týče mě, tak anglická verze Boarwalk Empire rozhodně nezklamala na naopak nadchla. Nikdy jsem třeba nečekal, že by využití moderní hudby a dvacátých let mohlo tak skvěle fungovat, jenže když máte k dispozici Nicka Cavea nebo White Stripes, tak to asi ani jinak nejde. 2. série Ve druhé řadě už víme, co od postav čekat. Tím to však není o nic horší, ale mnohem zajímavější. Baví mě, jak se smazává rozdíl mezi Tommy Shelbym a Inspektorem Campbellem a ještě mnohem víc mě baví expanze Shellbyovic klanu do Londýna. Tam se totiž nachází Tom Hardy, který si každou scénu krade pro sebe. A to mě nechápejte špatně, Cillian Murphy, Sam Neill nebo Helen McCory tady předvádí prvoligové výkony. Hudba je pořád perfektní, i když White Stipes nahradili třeba Arctic Monkeys. 3. série Třetí série působí tak trochu, že tvůrci neví, kam dál hlavní postavy směřovat. Byznys s ruskou šlechtou je ještě komplikovanější než obvykle. Alespoň, že všechny složky, které fungovaly v předchozích sériích, pořád fungují. Hudba nemá chybu, Radiohead, Arctic Monkeys, Nick Cave nebo i David Bowie, pořád to hraje na jedničku. Útěk z industriálního Birminghamu na venkov ale přispěl k tomu, že třetí sérii beru za nejslabší. Avšak návrat Toma Hardyho potěšil. 4. série Po dlouhém čekání konečně přišla čtvrtá řada a nešetřila s tempem ani na chvilku. Na konci první epizody jsem zůstal sedět s otevřenou pusou a nevěřícně kroutil hlavou. A série jako obvykle nabídla šest nabitých epizod, kde se na scénu vrací kromě Peaky Blinders také několik povědomých tváří v čele s Tomem Hardym. Navíc se připojuje několik nových hráčů jako Adrien Brody nebo Aidan Gillen a všichni si hraní v Peaky neskutečně užívají. Kdykoliv je na scéně někdo z trojice Murphy, Brody a Hardy, tak nelze než si to naplno užívat. Jen je škoda, že na další řadu si počkáme až do 2019, ale už teď se nemůžu dočkat, kdo se tam objeví příště... 5. série Z páté série mám trochu rozpačité pocity. Až do teď jsem měl pocit, že kvalita Peaky Blinders neustále stoupala (i když třetí byla trochu slabší), ale možná už našla svůj limit. I tak mě těch šest dílů opět bavilo a těšil jsem se na ně, ale chvílemi mi přišlo, že se nic moc neděje a tvůrci se jen snaží natočit takové umělecké záběry. Sam Claflin zahrál slizkého nácka skvěle a z pozice záporáka série tak určitě nezklamal. Jsem zvědav na to, s čím se na nás tvůrci vytasí v šesté sérii a jestli budou pokračovat přesně tam, kde příběh skončil. 6. série Ukázalo se, že šestá řada je poslední (i když by nás ještě měl čekat film). A zatím byla suverénně dejdepresivnější. Ani na chvilku tam nevysvitla trochu naděje a všechno směřovalo k pořádně temnému konci. Ten, i vzhledem k plánovanému filmu, rozhodně neměl takový dopad, jak jsem čekal. Jinak se tvůrcům podařilo dobře zpracovat osud postavy, kterou hrála Helen McCrory a podařilo se jim vrátit i několik dalších velkých postav. Člověk musí obdivovat to, jak si hrají s atmosférou, jakou mají dobovou výpravu a že se nebojí experimentovat s kamerou či hudbou. Na Peaky Blinders se bude vzpomínat určitě jen v dobrém a nic na tom nemění fakt, že tahle řada byla nejslabší, ale jsem ještě zvědav na to, jak budou celkově zakončeni. () (méně) (více)

epicek 

všechny recenze uživatele

Až je mi líto, že jsem se k tomuto skvostu dostal až tak pozdě. Tady všechno neskutečně funguje na výbornou. Nadupané herecké obsazení, šíleně kvalitní a poutavý scénář a tohle všechno podkresluje božský soundtrack. "Peakeři" vás prostě chytí a nepustí a celou jejich dost špinavou pouť si perfektně vychutnáte. Jako jeden z mála seriálů, nemají v podstatě dalšími sériemi ani upadající kvalitu, ba naopak. Samozřejmě ze mě mluví i má neskutečná slabina pro Cilliana Murphyho, který je jako Tommy Shelby naprosto neskutečný a smekám svou žiletkovou čepici! Jsem rozhodně rád, že tvůrci mají v plánu i po finální šesté sérii rozšiřovat tohle univerzum, jelikož to má stále obrovský potenciál. Těším se na další výlet do Birminghamu, jelikož poslední díl páté série jasně ukázal, že Tommyho a spol. čeká sakra dost komplikovaná práce! By order of the Peaky fucking Blinders ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama