Reklama

Reklama

Gangy z Birminghamu

(seriál)
  • Česko Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu (více)
Trailer
Velká Británie, (2013–2022), 35 h 3 min (Minutáž: 55–81 min)

Tvůrci:

Steven Knight

Hrají:

Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory, Iddo Goldberg, Annabelle Wallis, Andy Nyman, Harry Kirton, Paul Anderson, Joe Cole, Natasha O'Keeffe, Hugh O'Brien (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(36)

Veleúspěšná gangsterská sága vás přenese do Birminghamu 20. let minulého století. Rozvětvená rodina Shelbyových založí obávaný gang nazývaný Peaky Blinders. Jejich jméno odkazuje na zvyk nosit žiletky na svých kloboucích, což mnohé napovídá. Seriál vám představí krutou, krvavou, ale bezpochyby působivou kapitolu moderních britských dějin.
Výpravná gangsterská rodinná sága se skvělým obsazením včetně Cilliana Murphyho, Sama Neilla, Helen McCroryové, Annabelle Wallisové, Paula Andersona, Iddo Goldberga a Charlieho Creed-Milese. Obsazen byl i spisovatel a rastafariánský básník Benjamin Zephaniah. Příběh podle Stevena Knighta začíná v roce 1919 v chudých čtvrtích poválečného Birminghamu, kde žádné zákony neplatí. Navrátilci z války, noví revolucionáři a zločinecké bandy, ti všichni bojují o přežití v průmyslovém prostředí, které se zmítá uprostřed dramatických hospodářských změn. Zbraně propašované ze zákopů se dostávají do ulic a kdo je má, nezdráhá se je použít. Zatímco Churchill mobilizuje své jednotky zvláštního oddělení, ilegální bookmakeři vydělávají jmění v nelegálních sázkových kancelářích a traumatizovaní infanteristé zapíjejí svůj granátový šok v hlučných hospodách. Na okrajích má město stále ještě vlídnější tvář, tam cikáni a loďkaři obchodují s koňmi a věští budoucnost, avšak na vrcholu této průmyslové džungle se usazuje rozvětvená rodina Shelbyových, jejíž četní sourozenci, bratranci a strýcové tvoří ten nejkrutější gang ze všech - 'Peaky Blinders'. Svůj název si vysloužili zašíváním žiletek do kšiltů svých čepic a peníze vydělávají sázkami mimo závodiště, vybíráním výpalného a loupežemi. (Filmbox)

(více)

Recenze (496)

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Než si seriál spustíte, doporučuji si k němu dát nějakou dobrou whisky a doutník. Protože při sledování jsem zažil opravdu skutečnou gangsterskou dobu. Celý seriál převážně zachraňuje atmosféra. Budete se cítit, jako byste v jejich době právě žili. A to je sakra parádní pocit. Má to ovšem i skvělý příběh, ale věřte nebo ne, nepřišlo mi to jako hlavní. To, co má seriál na vrcholu, jsou naprosto geniální herecké výkony a dialogy. Málokdy mi hlavní postavy a (především padouchové) přirostly takhle k srdci. Přestřelkové diskuze a badass scénky mezi nimi vás budou bavit tolik, že snad začnete taky mluvit jejich živým přízvukem. Velmi zajímavé je to, že je to opravdu inspirované skutečností. Takže se objeví i pár reálných postav a událostí. Jsou v tom vážně dobře daný. Bohužel je docela dost vidět, že seriál má malý rozpočet. Není v tom tolik akce. Ono ani není divu. Některé budovy, celkové prostředí, nebo kostýmy jsou krásně přesvědčivé. Poslední věc, co musím zmínit je hudba. Má takový zvláštní experiment. Moderní rock do staré doby, no a funguje to skvěle. Nechci tomu dávat nejlepší hodnocení, protože pár věcí mě přece jenom štvou. Nebudu kvůli spoileru říkat co přesně, ale týká se to třeba o vztahu k ženám. Má to být o byznysu, ne o lásce. Některé ženské postavy a chování jejich mužů je nejdementnější co jsem kdy viděl. Občas jsem fakt nadával, v té době se s nimi nemají srát. Potom mi docela dost vadí, že série skončí strašně otevřeně (prostě vám hrozně vrtá hlavou co se bude dít dál, znáte to) a potom při první dílu další řady se to vyřeší během pár minut. Je to potom zbytečný, mohli to ukázat rovnou na konci. Spíš to vypadá tak, že po každé filmaři nevědí, kdy to utnout. Já vím, že schválně má uběhnout počet roků, ale i tak. „Zastřelte tu ženu a jeho mi přiveďte“ „Ale Tommy, byla to naše učitelka na škole, strašně hodná hrozně moc hodná ženská“ „V tom případě půjde do nebe, ještě něco?“ 85/100 ()

Hydra Foy 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborný kúsok z dielne BBC, so skvelou atmosférou, hudbou i hereckým obsadením, ktorému kraľuje výborný Cillian Murphy. Škoda len, že je tento seriál tak prehliadaný, určite by si zaslúžil väčší počet hodnotení, snád časom... ()

iampatrik 

všechny recenze uživatele

▬S01▬ Místy zkratkovité, urychlené, s menšími logickými nesrovnalostmi, kdy občas aby se události a příběh posunul správným směřem se dějí věci, které by při více episodách snad nebyly. Na druhou stranu šest episod je tak akorát, že se divák nenudí, uživá si neokoukaného prostředíe, te správné špinavé industriální atmosféry, charismatických a dobře zahraných postav, (hlavních i vedlejších),zajimavého soundtracku, několika pamětihodných scén a pokud má někdo rád britskou angličtinu jako já, tak si ji užije více než dost. Skromnější gangsterka, která však šlape a jediné co budete chtít je, aby jste si mohli zašpinit své boty v blátě i oblek blátitou cestou do hospody a potkat Tommyho :) PS. Po páté episodě jsem si myslel, že je šestá zbytečná, ale ta mě nakonec vyvedla z omylu. ▬S02▬ Druhá série válcuje tu první! Stále stejný špinavý anglický look, dobře zahrané, příběhová linie ještě zajímavější a napínavější. Sice jsem po lákadlech v podobě trailerů s Tomem Hardym čekal více jeho stráveného času na obrazovce, ale i tak potěšil. Věřím, že třetí série nebude dělat seriálu ostudu. ▬S03▬ Doposud nejslabší série a to hlavně kvůli příběhu. Postavy každopádně válí jako v předchozích sériích. ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Wooow! Po takomto konci... My mind is officially blown... Geniálna záležitosť. Príbeh, dialógy, obsadenie (obzvlášť Cillian Murphy) - všetko bolo úžasné, ale nedá mi nevyzdvihnúť hudbu, lebo hoci nebola tým, čo by človek bežne čakal od historickej drámy od BBC, hodila sa perfektne. ()

DarkKnight 

všechny recenze uživatele

Další skvělý filmařský kousek Stevena Knighta s asi nejlepším hereckým výkonem Cilliana Murphyho. Škoda jen, že seriál nemá takovou fanouškovskou základnu, jakou by si zasloužil. Nejoblíbenější postava: Tommy Shelby Nejoblíbenější epizoda: S01E01: EPISODE 1 ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí prvních dvou dílů musím s nelibostí říct, že gangy byly v Birminghamu nějaký moc krotký a soustředily se hlavně na legální provoz hazardních sázek. Nicméně atmosféra industrializované Anglie 20. let je solidní, Sam Neill je výbornej, Nick Cave ještě lepší a především mě baví anglická angličtina, takže pro mě za plnej knedlík. ()

MatoFILM 

všechny recenze uživatele

Ohromný luxus ! Asi takto sa dá opísať britská gangsterka, ktorá je síce na epizódy chudobná, zato na všetko ostatné bohatá. Kamera a celková technicko-vizuálna vypiplanosť, pri ktorej až rozum zastáva, perfektný casting na čele s Cillianom Murphym a všetko to podčiarkuje hudba britských garážových skupín. Nemám viac čo dodať, čakám na 3. sériu... ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že k tomuto seriálu som pristupoval s istou dávkou opatrnosti, to sa prejavilo v tom, že som sa pomerne dlho nemohol dostať do deja a prvú sériu som tak pozeral s prestávkami asi mesiac (samozrejme, všetky diely už vyšli a mal som ich k dispozícii), a často som sa k pozeraniu nútil. No so záverom prvej série a počnúc druhou som tomuto kúsku prišiel na chuť. Druhá sezóna je potom tak "našlapaná", že som ju zhltol v priebehu niekoľkých dní a jediné čo ma mrzí je, že v momente, keď som pochytil dynamiku deja, sa to celé skončilo. Vyzdvihnem predovšetkým obsadenie (Cillian Murphy, Sam Neill, Tom Hardy, Helen McCrory ...), soundtrack v štýle "irish pub" a dobovú atmosféru. #flathats #Tommy_fokin_Shelby ()

Dyas 

všechny recenze uživatele

Skončil mi seriál Sons of Anarchy, tak jsem hledal náhradu, přičemž jsem nemohl najít nic lepšího než takovou gangsterskou stylovku s parádním vizuálem v kombinaci se skvělou hudbou a vynikajícím obsazením, kde funguje všechno jak má. Co víc dodat? Možná jen to, že Anglické prostředí 20. let minulého století je fajnová změna oproti modernímu prostředí USA. EDIT: Tak druhá série za mnou, a musím tomu vzdát veliký obdiv, protože se to neskutečně rozjelo. Postavy se krásně rozvíjí a přibylo drsných a zábavných scén. Obrovským plusem v druhé sérii byl i Tom Hardy, jehož Alfie Solomons si každou scénu, v níž figuroval, totálně kradl pro sebe - svým způsobem jedinečně tvrdý a zábavný žid.1. série - 85% 2. série - 100% ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Gangy z Birminghamu a jeho hlavná zložka gang Shelbyovcov, ktorých riadi Thomas Shelby sú drsným spestrením môjho leta. Seriál hneď na začiatok nastoluje rapídne tempo. Nechýbajú drsné scény, milostné zápletky a hlavne kšefty, ktoré rodine Shelbyovcom prinášajú bohatstvo. Je krátko po 1. Svetovej vojne a celý svet sa vzpamätáva zo zničujúcej reality. Rodiny prišli o otcov, hlavných živiteľov. Práve v túto situáciu sa snaží využiť skupinka, ktorá si svoje sídlo otvorila v Small Heat. Začíname malými stávkami avšak príchodom írskeho buzíka čo celú rodinu dosť rozčuluje sa do príbehu dostávajú aj intrigy, politika, nájomné vraždy. Hlavne nech je rodina čo najlepšie založená v librách. Seriál disponuje celou radou skvelých hercov, či už je to Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory,Tom Hardy a podobní frajeri, ktorých poznáme z rôznych kvalitných blockbusterov. Zo špinavej štvrti až na výsnie. Rodina je všetkým, pre hlavného hrdinu Tommyho. Po vojne odhodí svoje metále a snaží sa začleniť do najužšej špičky Birminghamu, či už tej politickej alebo kriminálnej. Neváha streliť do hlavny obchodného partnera, ako aj neváha vyhodiť majland za koníka, autá. Prvé dve série sú fakt skvost seriálových gangov, je len na škodu , že tá tretia ma doteraz tak nedostala. Rodina bláznivých Shelbyovcov to snáď rozbehne, hlavne starší brat Arthur nemá ďaleko od psycho maniaka na kokse, ktorý len za zlý pohľad do Vás pichne kudlu. ()

Shimargh 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hudba, stylizace,vizuál, kamera, příběh, kostýmy, postavy, brutalita, všechno v Topu, moje srdcová záležitost a nevěřím,že by tenhle seriál mohl být někdy pokořen, absolutní skvost! ()

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

Lákavý název Gangy z Birminghamu mě přiměl si po několika měsících váhání seriál pustit. Zklamán jsou rozhodně nebyl. Cillian Murphy to hraje velmi pěkně a role mu sedne. Moc nemluví, nesměje se. Je to sním všechno napínavé. Na další sérii jsem zvědav velmi. Emoce to má, koule to má, dobrý charaktery. Velmi mě baví postava Sama Neilla, kterého znám od dinosaurů a velmi mě překvapil jeho skutečný přízvuk. Svoji roli také hraje velmi dobře, postava se nečekaně vyvíjí až do úplného konce série. Paráda. Prostředí začne být po pár dílech trochu okoukané, ale naštěstí se plní novými zápletkami, které tenhle nedostatek vyvažují. Dlouho jsem takový seriál neviděl, a nejspíš ani neuvidím. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Gangsterka trochu jinak, hlavní boss rodiny je sice hlava, ale spoustu mu toho nevyjde a spoustu toho posere. Tihle Peaky Fucking Blinders jsou opravdu drsný parchanti. Vynikající Cillian Murphy , jeho rozhovory s Hardym a Brodym jsou vyloženě koncerty ! Vyjebání s Lucou vstoupí do dějin. 👏👏 ()

geimz 

všechny recenze uživatele

1. séria : Spočiatku veľké nadšenie zo štýlovosti, hercov, dobovej atmosféry a príbehu, no to v neskorších dieloch postupne opadáva a po záverečnom šiestom dieli prvej série musím seriálu vytknúť predvídateľnosť deja a istú vykonštruovanosť určitých častí zápletky, spolu s mierne antiklimatickým finále. Samotná posledná scéna série však vie prekvapiť (aj keď znova, mierne vykonštruovane, ako dosť veľa vecí v tomto seriále, na efekt) a navnadiť na druhú sériu. Peaky Blinders sú nepopierateľne kvalitným seriálom, ktorý však musí zlepšiť scenár, aby ma vedel naplno zaujať. 80% ()

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Británie centrem natáčení v Evropě

Británie centrem natáčení v Evropě

27.11.2021

Na starém kontinentu stále častěji vznikají nejen evropské, ale také hollywoodské produkce, a mnoho z nich míří do Spojeného království. V britském Liverpoolu se teď rozvíjí projekt, který má místní… (více)

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

Co dalšího čeká seriálové Peaky Blinders?

19.01.2021

Fanoušci seriálu Peaky Blinders aka Gangy z Birminghamu následující zprávu nejspíš neuslyší moc rádi. Tvůrce seriálu Steven Knight nicméně potvrdil, že seriál bude po nadcházející šesté řadě… (více)

Reklama

Reklama