Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Recenze (418)

freddy 

všechny recenze uživatele

Co říci k tomuto filmu? Jako parodie dokonalé, jako komedie dokonalé, a celkově velmi vtipné. Poprvé jsem to viděl v kině když mi bylo kolem 16 let a bavil jsem se nejen já, ale i celé kino. Nyní jsem se podíval podruhé (od prvního zhlédnutí uplynulo sedm let) a opět jsem se královsky bavil. Scénky jako otylý pán v restauraci, dobrovolný dárce orgánů, učitel praktikující názornou ukázku sexu před svými žáky či smrtka jdoucí si pro své oběti jsou pro mě nezapomenutelné a rád jsem si je znovu připomněl. Každopádně nic to nemění na tom, že nejraději od téhle britské skupinky komiků mám film Monty Python a Svatý grál. Smysl života je ale v mé oblíbenosti hned za ním a je rozhodně velmi vydařený, ale jak jsem tak na to koukal, tak některé pasáže se mi zdály velmi zdlouhavé. Pokud hodnotím tento film celkově, tak jsem se královsky bavil a nemám důvod proč ubírat na hodnocení. Kdo umí, ten umí, a Monty Pythoni rozhodně umí. Doufám jen, že se dívalo hodně lidí a Prima Cool bude mít díky tomuto filmu vysokou sledovanost a na základě vysokých čísel sledovanosti uvede i zbylé dva celovečeráky od této humorné skupinky. Za sebe uděluji pět hvězd. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film do Monty Pythonů vůbec. Narozdíl od ostatních filmů se zde totiž už vůbec nepokoušejí o žádnou dějovou linku, ale jde prostě jen o sled výborných a vtipných scének. A ty jsou tentokrát opravdu povedené, navíc protknuté řadou návykových písniček a i když místy mi ty scénky přišly až na hraně (zvracení v restauraci), tak ani jedna nesklouzla za hranici nadprůměru.90% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dlouho se tenhle Cirkus rozjíždí, ale skvělá zábava nakonec stejně dorazí, ostatně jako vždycky. John Cleese nám předvede jak by mohla vypadat výuka, pak se podíváme na bojiště, ukousnutá noha tygrem není zase tak velký problém a samozřejmě je zde tolik propíraná nechutná scéna z restaurace. Určitě ne tak skvělé jako Svatý Grál, ani dějové jako Brian, přesto jsou to Pythoni. PS: Galaxy Song. 85% ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Smysl života jsem měl vždycky trochu radši než Briana, nevim proč... je prostě geniální (ale mojí matce by se asi nelíbil...) ...a nezapomeŇte : nejíst tučné věci, chovat se k lidem dobře... ..."pink" ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Spolu s Životem Briana nejlepší pythonovský film. Ač to možná někomu tak nepříjde, Smysl života je důkladně promyšlený a propracovaný film, jenž se drží celkem těsně určité myšlenky, kterou kdo chce vidět, tak uvidí, a kdo se chce nechat zhnusit, tak... však víme... To co je na MP úžasné, tzn. ta nebetyčná drzost, dělání si legrace z věcí, které jsou pro jiné svaté, extrémně vtipné gagy, které někdy balancují na hranici normálního vkusu, štiplavost a dělání si srandy ze sebe sama.. tohle všechno je v tomto snímku vměstnáno do ohromně zajímavého pseudofilosofického rámu, který ovšem pod nánosem všeho toho humoru skýtá obrovskou porci námětů k zamyšlení... Pochopitelně ne zamyšlení o smyslu života jako takového, ale spíš o nás samotných, jak se chováme a v jakých schématech žijeme. Říznost vtipu je tady ještě ostřejší než u Briana a docela by mě zajímalo, v kterém momentě by tenhle film vypnul třeba takový kardinál Vlk..:-)) MP kašlou na jakoukoli korektnost a v tom je jejich cena! A je to navíc veliká sranda... Určitě ještě větší než u Svatého grálu. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

První polovinou "Monty Pythonova smyslu života" jsem proplula se širokým úsměvem a občasnými výbuchy smíchu, dokonale mě uspokojily absurdní scénky plné sžíravého humoru a nekompromisní kritika čehokoliv - církve, zdravotnictví, armády... Jenže s druhou polovinou smíchu ubývalo a například genialitu zde tolik opěvované blicí pasáže jsem vůbec nepochopila (tlusťoch zvrací až všechny a všechno pozvrací, no ha-ha-ha). Výsledný dojem tedy zůstal někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale vzhledem k výjimečnosti Pythonů, výtvarné stylizaci a celkové ujetosti se přikloním k lepšímu hodnocení. 71% - "Život Briana" zůstal nepokořen. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Zábavné a nechutné současně. Všudypřítomný sex a stříkající krev na každém kroku... Vzhledem k blicím orgiím se nedoporučuje konzumace jídla během filmu. Mnozí obyvatelé naší drahé vlasti si dělají starosti se sexuální výchovou ve škole. Ptám se: proč? Monty Pythoni to za ně vyřešili dávno! A stejně mám nejraději strom na hřbitově. Jak dojemně ty lístky umírají....Při každém zhlédnutí se na tuhle záhrobní scénu těším! Jinak pozor, povážlivě velká část filmu není vůbec vtipná... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem alespoň jednomu jejich filmu nedat plnou palbu, abych nepůsobil neobjektivně, ale není to možné. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kritika, ironie, scénická profesionalita a bláznovství v těchto lidech jen dokazují genialitu a velký pozitivistický smysl této skupinky "inteligentních idiotů"..:-) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Myslím, že úplně nejvtipnější je představa, že to někdo bere vážně a dělá si z toho smysl svého života. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pythonům se docela dobře podařilo slepit haldu vskutku nesourodých skečů do jednoho celovečerního filmu jehož námětem je otázka proč tu vlastně jsme? I když je znám a vím, že mohu čekat cokoliv, zvracecí scéna byla i na mne trochu hardcore. Oproti tomu výuka sexu na univerzitě byla geniální a u války se Zuly a tygrem či scéncez první světové jsem se chechtal na celé čáře. Smrtící byl i Cleese v roli typické uřvaného britského seržanta na buzerplacu. Ono to není jen o myšlenkách a vytříbeném anglickém inteligentním humoru , ale i o skvělém herectví. Stačí se občas zaměřit na jednotlivé herce a jen se kochat tím, co třeba Palin a Chapman dělají za neskutečné obličeje... Opravdu skvostná zábava. Je šílené, že současná neomarxistická levicová BBC zakázala skeče této skupiny vysílat, protože jsou rasistické a často si utahují z menšin... Dávám za 5 rybek do akvárka v restauraci! * * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ďalší skvelý Python, avšak asi najslabší, čím ďalej to stráca silu a niekedy je to trochu viac vulgárne ako vtipné. Ale aj tak, prvá polovica je úplne skvelá. Sú tu nezabudnuteľné scény ako deti spievajúce o spermiách, dialóg protestantov o kondómoch, či modlidby a spevy v kostole. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Smysl života je značně nevyrovnaný, některé části jsou skvělé, některé vůbec. Popravdě musím nerad přiznat, že těch horších je víc. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatické myšlenky zabalené do kvanta na Monty Pythony velmi nezvyklé vaty. Sestříhat ty dobré scénky ze Smyslu života do celkově půlhodinové délky a rázem by z něj bylo geniální dílo. 7/10 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Oproti Životu Briana a Svatém grálu je tu méně humoru, ale o to více krve, zvratků a rozhoupaných ňader. I navzdory vulgarizaci však mnohé scénky zůstávají vtipné, jen už se člověku nesměje tak lehko. Často jsem prokládal chechot studem. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

Jeden dlouhý díl povedených či nepovedených skečů mající pouze vzdálenou formu od narození po smrt. Většina hudebních vsuvek zbytečná, animované vsuvky lepší, nechutnosti patřičně ulítlé a humor patřičně morbidní. Zkrátka Monty Python. [Přesná stopáž: 96 min] ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ač jsou reakce ostatních příznivců Monty Pythonů na tento film trochu chladnější, můj názor je ten, že tohle je vrchol jejich práce. Jediný film (když nepočítáte And now for something completely different), který se drží stavby Létajícího cirkusu a je rozdělen na jednotlivé skeče. Některý je slabší, některý lepší, ale jako celek působí velmi mile a velmi vtipně. Na píseň Christmas in Heaven jen tak nezapomenu. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama