Reklama

Reklama

Monty Pythonův smysl života

  • Česko Smysl života podle Monty Pythona (více)
Trailer

Obsahy(1)

Komedie strašlivá o prvních, druhých, třetích až posledních věcech člověka... V pořadí třetí a také poslední celovečerní film legendární skupiny Monty Python je sledem skečů volně propojených tématem života a smrti. A ač je především určen rybám, pokrývá veškerou škálu lidské zkušenosti. Od narození zdánlivě bezvýznamného dítěte (zejména z pohledu tresky), přes problém přemnožení katolíků, mužského zrání v hodinách sexuální výchovy, dospívání na bojištích 1. světové a zulské války, po problém ztráty končetin a dárcovství orgánů, až dospěje ke konečné otravě rybou a k tomu co následuje. To vše sepsáno a sehráno šesticí herců – autorů Monty Pythonova Létajícího cirkusu v režii Terryho Jonese a s animací Terryho Gilliama. (Česká televize)

(více)

Recenze (418)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pred každým filmom Montyovcov čakám, že teraz to konečne príde, teraz ma už musia svojim humorom dostať, keď mi to všetci tak vrele odporúčajú. A zase nič. Zopár vydarených fórov, zopár priemerných a zopár slabších. Najkultovejšia je scéna zvracania. Mne pripadala priemerná a trochu prvoplánová. To myslím vyjadruje najlepšie môj vzťah k spoločnej mp tvorbe. Samostatne sa mi páčia viac. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak jak jsem se tady u filmu Život Briana rouhal genialitou, tak to slovo bych se zde bál i vyslovit. Veškerá pointa nebo myšlenka byla vytracena a zůstala z toho pouze čistokrovná komedie, i když nutno říct, že tento smysl humoru mi rozhodně není cizí. Film byl tentokrát rozkouskován do skečů z nejrůznějších fází života. Moc zde nerozumím jedincům, kteří hodnotí film slovy. typu: ,,Film byl naprosto ubohý, až na ty scénky s (a tady vám vyjmenují asi 90% scének)." A div, že tomu odpad nedají. Já to hodnotím jako film, u kterého jsem se několikrát od srdce zasmál, ale nepotlačím v sobě tendenci srovnávat s Životem Briana, který pro mě měl i nějaké to sdělení a hlavně, a to je to nejdůležitější, byl o moc vtipnější. Tím tenhle film však nechci snižovat. Nicméně ani slibované fotky pinďourů na konci nebyly, což pro mě bylo obrovské zklamání. Lepší * * *. Možná, že časem čtvrtou přihodím. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Úplně stejný problém jako s Létajícím cirkusem. Nesmírná nevyváženost scének. Například operaci jater nebo vrcholně nechutného pana Creosoteovi bylo věnováno zbytečně moc prostoru. Na druhou stranu Prostředek filmu mi utkvěl v tom positivním slova smyslu. Tudíž opět - vykuchat, trapárny vyházet, zkrátit tím podstatně délku. Pak se můžeme bavit o lepším hodnocení... 60% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"'We have to go - um - I'm having rather heavy period.' 'And... we... have a train to catch.' 'Yes... of course. We have a train to catch. And I don't want to start bleeding over the seats.'" ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vôbec ma nezaujíma, prečo má tento film 83 % a jemu podobným sračkám dávajú užívatelia bez problémov odpadové hodnotenie. Nezaujíma ma, či skupina Monty Python je kultová. Pre mňa je nepochopiteľná a preto sú dve hviezdičky pochopiteľné. Dokázal som odsledovať celý film napriek tomu, že dominantnými pocitmi, ktoré vo mne vyvolal bola nuda a trápnosť.Tých pár zábleskov humoru na lepšie hodnotenie určite nestačilo. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Jedna scénka za všechno [Director's cut]: -Buď zdráv, Martine. -Kde máte kadibudku? -Žádnou nemámě. -Nemáte kadibudku? A co děláte? -Jíme špek. -Po špeku nemusíte na kadibudku? -Tak praví teorie. -Aha, a funguje to? -Žádnou kadibudku nemáme. -Chápu, ale máte potřebu? -Však víš, jak to s teoriemi chodí. Někdy všechno vychází, jeden, dva, tři dny, a když už to vypadá, že je to na zveřejnění... Vžum! A potřebuješ novou podlahu. *** ["Sex, sex, sex... Kde jsme to skončili?"] ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Humor Monty Pythnoů je nevyzpytatelný a dokáže mě pokaždé různým způsobem zaskočit. Svatý grál, který jsem viděl z jejich tvorby jako první, mě úpřimně vůbec neoslovil, vybavuji si z něj vedle jednoho zajímavého prvku krátkých střihů do detektivní roviny spíše jen nudu, křeč a trapnost. Život Briana mě naproti tomu nadchl jako neskutečně vtipný, svým humorem neopakovatelný a satiricky úderný film, který i skvěle držel pohromadě a já mu neváhal udělit hodnocení nejvyšší. No a co ten Smysl života? No, co už s ním... Ono je to těžké, když vám tvůrci předvedou nejednu scénu, z níž máte pocit geniality, jednou s úžasem hledíte na stylově sehranou byrokatrickou bitvu plnou absurdity a zmatku (kde se Terry Gilliam jako režisér už výborně rozcvičoval na svůj příští snímek Brazil), jednou si užíváte krásně naaranžované a vtipné muzikálové číslo s neotřelým dětským sborem, v správném naladění vás úplně nevyvede z míry ani svérázná forma plná lehce praštěných nápadů, ani občas drsnější humor, s hořkým úsměvem v sobě spolknete i tu sexuální hodinu Johna Cleese... a pak přijde scéna, která vám jako tvrdou ránu pěstí do očí přinese na pár minut zcela primitivní fekální humor s jakýmsi obrem, který na všechny kolem začne z úst jako vodotrysk stříkat zvraceninu. No fuj! Musím říct, že něco tak trapného a současně nechutného jsem dlouho v žádné komedii neviděl (a to jsem nedávno viděl už i Borata...). Mírnou roztříštěnost či nevyrovnanost bych vzhledem k převaze těch skvělých scén částečně odpustil, nad některými momenty, kde mi humor možná ne úplně sedl, bych se pozvnesl, ale právě kvůli té zmíněné scéně z restaurace zacházející hodně daleko za hranici vkusu nedokážu dát ve výsledku i zamýšlenou 4. hvězdičku, ač mimo tuto část mě většinou snímek dokázal dostatečně zaujmout a pobavit. [70%] ()

klerik

všechny recenze uživatele

"Som Smrť a prišiel som si po vás." "To nám skazilo večer." Je to rozhodne zvláštne. Niektoré scénky sú vyslovene skvelé, niektoré provokačne nechutné, niektoré mierne trápne. Ak už nič iné, tak svojské... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Aký je vlastne Zmysel života, tá záhada o ľudskej [n]existencii, otázka ohľadom života a smrti, tak na to sa snažila asi naprosto promptne, a k tomu vskutku i pomerne dosť filozoficky - [z]odpovedať predovšetkým azda práve táto - britská komediálna skupina Monty Python, ktorej zrejme žiadna TÉMA[TIKA] nie je vôbec cudzou, ako zrovna povedzme i v tomto, obzvlášť cynickom, surovom a humornom prípade, resp. spracovaní, ak teda avšak divák naostatok pristúpi na ich celkový pohľad na vec...? Záverečný, celovečerný titul tejto skupiny, sa snáď vyznačoval najmä tým, že: a). mu predchádzal jeden krátkometrážny [pred]film s názvom: Crimsonova permanentná poisťovňa; v trvaní približne cca 16. minút, ktorý mal tak mimoriadne dynamický spád, že by som bez mihnutia oka následne udelil až rovných 5* ; b). a to konkrétne v samotnej nadväznosti na klasický, dlhometrážny, hlavný film o trvaní ďalších 90. minút, ktorého jednotlivé kapitoly; áno, totižto daný titul bol rozdelený do siedmich kapitol, ktoré v rámci jedného celku - dotvárali akési muzikálové a spevácke a hudobné - vložkové prvky s tým dôvetkom, že tentoraz som už ale bol predsa mierne viac opatrnejším, nakoľko sa mi miestami zdalo, že skrátka títo ústrední a-u-t-o-r-i v náležitej podobe šestice účinkujúcich [5 Britov + 1 Američan], ktorí postupne vytvárali ďalšie a ďalšie postavy; akési nánosy, ktoré sa na seba neustále nabaľovali, až tým koľkokrát zachádzali do maximálneho extrému, čím prekračovali všetky hranice prijateľnej normy; v podstate vďaka čomu som sa napokon v celom svojom rozsahu - priklonil ku silným 4*, pričom zároveň ešte podotýkam i to, že dokonca dvaja z nich aj [z]režírovali príslušné kinematografické dielo do konečnej podoby, ktorá si podľa mňa rozhodne udržiavala úplne nadštandardne vysokú úroveň, t.j. „vtedy ste normálne mávali taký zvláštny pocit, akoby vás zvnútra požieral nejaký pytón kráľovský.” ()

packa 

všechny recenze uživatele

Z celovečerních Pythonů pro mě osobně nejslabší kousek. Z geniálních skečů poslepovaný mišmaš sice nenudí, ale tak nějak si nedokážu představit, že bych na to šel do kina. Přece jen, kino není blikající bedýnka, jako divák vyžaduji i něco víc než jen sled ultravtipných scének. Proto u mě na celé čáře vyhrává Brian. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Riadne provokatívna záležitosť. Už počiatočná scéna "prevzatia" filnančnej spoločnosti predznamenáva ďaľší vývoj. Hľadanie zmyslu života je rozdrobené do kapitol a postráda ucelený dej. Našťastie myšlienka filmu je všehovoriaca a srší z každého "príbehu". Lenže vo vyjadrovaní myšlienok je problém. To sa dostávam k tej horšej stránky filmu. Niektoré skeče sú prehnané ( v reštaurácii ), iné vtipné ( na bojisku ) alebo nudné ( smrť). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V podstatě sled cca desetiminutových skečů, z nichž některé jsou naprosto vynikající ("něco mě včera kouslo...", tlusťoch v restauraci, sexuální výchova...). ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Pokud nezapočítám předfilm o pojišťovácích a omluvim pár slabších momentů, tak je tohle snad to nejlepší co Monty Pythoni vytvořili. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Definitivní odpověď na tuto filozofickou otázku vám film asi nedá, ale zato se u něj parádně pobavíte. Je-li samozřejmě poněkud ujetý, hodně černý, a přitom pozitivní a nazakyslý humor vaším šálkem čaje. Znalcům a fanouškům nemá cenu cokoli vykládat, a vám ostatním doporučuji zalovit v paměti a vzpomenout si na seriál Monty Pythonův Létající cirkus, jenž kdysi uváděl druhý program České televize. Netvrdím, že všechny díly a všechny skeče v něm byly k popukání, ale s dévédéčkem Smysl života se vám dostává do rukou vydestilovaná esence toho, čeho je tato partička britských chlapíků schopna, když je opravdu ve formě. Tento jejich poslední celovečerní film nemá celkem žádný děj a je vlastně sestaven z jednotlivých epizodek, které ale drží hodně dobře pohromadě. Protože se nejedná o humor takzvaně konzumní, budete muset možná chvíli ladit a ladit, než se dostanete s Pythony na jednu vlnu. Odměnou vám bude inteligentní zábava, která člověka nepochybně obohatí víc, než kašpárkovské estrádní pořady našich geniálních televizí. Kdybych chtěl být shovívavý, řekl bych, že u Monty Pythonů o technickou kvalitu záznamu nejde, ale shovívavý nebudu a řeknu, že obraz je pěkný humus. Připadal jsem si, jakobych se díval ven z autobusu přes špinavé sklo. Film není samozřejmě nesledovatelný, ale obraz nemá daleko k videu. Zvuk jakbysmet. Vím, že se jedná o film z roku 1983, ale i tak si mohli dát u Columbie víc záležet. Ale co, u Pythonů jde o něco jiného... Už jsem říkal, že jde u Pythonů o něco jiného? Film 5/5 - chlapci byli ve formě! DVD 0/5 - u Columbie nebyli ve formě! ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Poslední, rozpočtově nadesetkrát překročení Pythoni tentokrát koupou buržoazii a autority ve svém vlastním blití důkladněji a brutálněji než kdy předtím. Jezte zdravě, choďte na procházky, občas si něco hezkého přečtěte... A teď ty pinďoury. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Ne fakt se všem příznivcům filmu omlouvám za moje nízké hodnocení ale tohle bylo hrozný to nemyslíte vážně ach jo směju se tomu ještě. Akce Filmová Výzva Tomx2 ()

Earl_23 

všechny recenze uživatele

Ale jo, vtípky a absurdity byly docela povedené a celkem jsem se i pobavil. Ale zasazené do nesmyslného a občas i trapného slepence. Ale docela jsem nasmál. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama