Reklama

Reklama

Jak jsem potkal Izrael

(TV film)
Česko, 2012, 52 min

Režie:

Petr Raus

Scénář:

Daniel Herman

Hrají:

Daniel Herman (průvodce), Lenka Solanská (vypravěč)

Obsahy(1)

Daniel Herman vyrůstal v Evropě jako křesťan a dodnes křesťanem zůstává. Protože je ale svým původem částečně Žid, potřeboval si vybudovat nějaký vtah k zemi svých předků. Jeho hledání nebylo jednoduché ani přímočaré. Na jeho počátku stálo ohromení vyprávěním blízkých příbuzných, jejich osudy poznamenané jak pozitivními stránkami evropské kultury, tak antisemitismem a holocaustem. S tím vším se už jako chlapec musel vyrovnávat. Pak přišlo studium teologie, odkrývající skrytější poklady židovského odkazu. Vyvolalo nadšení z této země a jejího údělu, úžas nad lidem, který po tolika pokořeních a porážkách vždycky znovu povstával k životu. A nejen to, on dokonce udržel a opakovaně obnovoval prakticky žité svědectví o Bohu, jehož řády umožnily vznik Evropy v podobě, v jaké ji známe. Odhalilo ovšem i církevní antisemitismus, který je historickou, a bohužel někde ještě i současnou realitou. To všechno vyvolalo k životu mnohé otazníky. Jak na ně odpoví muž, který leccos viděl, mnoho zná a má dost odvahy žít podle vlastního rozumu a svědomí? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

robbez 

všechny recenze uživatele

Z celého dokumentu jsou asi nejzajímavější pasáže o kibucech a Hermanově strýci Bedřichovi. Jakmile se Herman pustí do historických a náboženských výkladů a komentářů, tak podle mého názoru začíná přehnaně idealizovat, harmonizovat a zjednodušovat. Spíše než originální a zajímavé myšlenky od něj slyším spoustu (dříve už mnohokrát slyšených) frází, které na můj vkus příliš jednostranně velebí židovskou i křesťanskou kulturu. Od křesťanského kněze židovského původu bych raději slyšel nějakou otevřenou reflexi problematických vztahů těchto dvou náboženství. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

...aneb prirucka militantniho "krestanskeho" sionisty - po zhlednuti tohoto propagfilmu (kdyz pominu hermanovu neuveritelnou sebestrednost :-) se vtira na mysl myslenka, ze izrael (predevsim z pocatku) je zivou ilustraci nikoliv novyho nazoru, ze skutecne stabilni spolecnost je pouze ta, ktera je maximalne homogeni - rasove a nejlip i nabozensky - coz je ovsem pristup diametralne odlisnej od toho, co herman (a jemu podobny :-) vzdycky doporucovali a doposud doporucujou pro evropu a ameriku. Pozn: ve filmu samozrejme nemuze chybet a taky na konci nechybi (muj oblibenej) song Ofry Zaha Yerushalayim shel zahav (Jerusalem of Gold) - ktera ovsem v titulkach uvedena neni (u nas celkem pekne udelany Druhou travou a Pavlinou Jirsovou jako Jeruzalem ze zlata) - doporucuju poslechnout a kouknout se i na slova - to je, na rozdil od tyhle manipulativni agitky, opravdu o necem... ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a poutavý dokument. Izrael je místem, kde historie stále žije, a odkud mají svůj původ tři největší současná světová náboženství. Tento pořad diváka stručně a jasně se vším podstatným seznamuje. Hodnotit procentuálně však toto dokumentární dílo nebudu, neboť ze stejného důvodu, jako jsem nehodnotil dokument Hanin kufřík, tak i tento se z velké části dotýká člena mé rodiny, konkrétně dědy, jehož vzpomínky jsou zde i citovány. Právě, hlavně z tohoto důvodu své obvyklé číselné hodnocení, neudělím. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama