Reklama

Reklama

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 443)

golfista 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí asi těžko pochopitelný, ale tím víc přitažlivý Sci-fi. Jeden z nejlepších v daném žánru a pokud budu hodně přísný, tak nejlepší ! Brad Pitt a Bruce Willis opravdu vynikající. Nejlepší je ovšem jedno zdejší hodnocení, pro jehož stvořitele je příběh "předvídatelný" a Brad Pitt "předstírá že hraje". No to je teda pěknej úlet :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy nám dokážu sprostredkovať intelektuálny zážitok a niektoré emocionálny. 12 Monkeys je nositeľom oboch týchto parametrov, pričom každý z nich prezentuje v ukážkovej forme a vo finále ich sklbuje do dokonale harmonického tvaru. Tvaru, v ktorom sa dá aj pri desiatom zhliadnutí nájsť niečo nové, a ktorý sa tak stáva klenotom sci-fi žánru. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nejsem až za hrob uctívající tvorbu páně Gilliamovu, ale tenhle film, který jsem si musela pustit několikrát, abych ho absorbovala v jeho plné rozvětvenosti, barevnosti, emotivnosti a vůbec v celé jeho pestré škále, velmi ctím. Bruce Willis, kterého jsem do té doby vnímala především jako vtipného bodrého řízka, mě posadil svým výkonem na zadek. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Geniální sci-fi flák, jak to mám rád (nevyhnutelnost osudu, cestování v čase). Gilliam vykouzlil nádhernou atmosféru a fascinující dějový propletenec mnoha interpretačních cest i silného příběhu zároveň. Stačí, aby zazněl ústřední hudební motiv, a schíza přelézá z hlavy Jamese Colea do hlav diváků. Precizní práce. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Willis ve své nejlepší roli kariéry zapomněl na své herecké manýry a odhodil svůj úsměv č. 1. Mimořádný film s geniálně vymyšlenou zápletkou a dechberoucím koncem. Ani na chvíli se divák nenudí a jeho mozkové závity pracují na plný pohon. A tak jedinou slabinou zůstává brutální přehrávání Brada Pitta, které mi kazí dojem z filmu. Děkuji ti filmový bože za Terryho Gilliama. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Perfektní, inteligentní, teď už dá se říct kultovní sci-fi s dobrými hereckými výkony a perfektním scénářem. Film, který vás donutí přemýšlet a který nestačí vidět jen jednou. Troufám si říct, že je to možná jedno z nejlepších sci-fi všech dob. Smekám před Terrym Gilliamem a tímto jeho téměř dokonalým dílem a jednoznačným vrcholem kariéry. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co jiného může vzejít od Terryho Gilliama než naprosto geniální ujeťácký psychotický místy nechutný super film? Herecké výkony všech zúčastněných jsou výborné, obzvlášť Brad Pitt je vynikající, ale největší eso, které neustále zůstává schované v rukávu (protože si nejsem jistý, jestli jsem to pochopil tak jak to mělo být), je bezesporu scénář. A hudba je opravdu psycho... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Včejiýmný flim zluashuje vijmýečný kámeontř. Puokd jtse to plečřeti, bdue se vám tnehle flim zručenaě lbíit. 95% Zajímavé komentáře: Melies, Eddard, packa ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

CHTĚL BYCH NEZNAT BUDOUCNOST. CHTĚL BYCH BEJT ZASE NORMÁLNÍ. A ŽÍT V PŘÍTOMNOSTI. ZŮSTAT TADY. S TEBOU. NAVŽDY. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama! Naprosto neuvěřitelný snímek s precizně vyšinutým Bradem Pittem a přesně obsazeným Brucem Willisem. Vpodstatě otřepaný námět, ale zpracovaný poněkud inovátorsky a hlavně - ta POINTA! Ta se opravdu musí psát velkými písmeny. Precizní závěr, po němž divák jen v údivu zírá. Prostě super! Doporučuju všema deseti!! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $29miliónovTržby USA $57,141,459Tržby Celosvetovo $168,839,459 ║ Herci výborný, ponurá atmosféra veľmi pasuje, dej ťažký ale zaujímavý, ale nepomôžem si ale štýl Terry Gilliama mi moc nesedí, takže u mňa len slušný priemer. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherné sci-fi, které má všechno, co má dobré sci-fi mít. Výtečnou zápletku, pěkné triky, přesvědčivé herecké výkony (bože, ten Pitt!!!) a hlavně hloubku, jak už je u Gilliama zvykem. Narozdíl od Brazil hodně přístupné, ale přitom nijak triviální a laciné. Gilliamův rukopis dělá z tohoto apokalyptického příběhu strhující a neskonale sugestivní podívanou. Zase jedno sci-fi, které by se mohlo nesmazatelně zapsat do filmové historie. Má na to snad Gilliam nějaký patent? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Webb Peoples, Janet Peoples .. Budoucnost je jasná, budoucnost je ..~.. aneb další reálná „studie" toho, jak naše lidstvo skončí. Napoprvé je to na mozek opravdu náročné, ale to je jen dobře a tak to mám rád. Scénář není zmatený a celá skládačka různých časových rovin má své opodstatnění a drží pevně pohromadě. Nechybí několik zvratů a závěrečná pointa na kterou se nezapomíná. I po několika zhlédnutích je pořád co sledovat - prostě další skvělý, svého žánru dokonalý snímek z dosti úrodné první poloviny devadesátých let. Skvěle jsou zahrané všechny tři hlavní postavy, i když Bruce Willis a Brad Pitt opravdu dominují a oba odvádí výbornou práci. To všechno umocňuje perfektní hudba a geniální Terry Gilliam režie. Opravdu výjimečně napsaná a natočená sci-fi a jeden z nemnoha filmů , který mohu vidět znovu a znovu.. Bravo a jednoznačných plus 100%! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Aj to iba za zivotnu rolu Brada Pitta. Chapem, ze pre niektorych sa mohol stat tento film nejakou klasikou, niecim, k comu sa radi vracaju, kultom a podobne, ale pre mna to bolo utrpenie, ktore nemalo konca. Naco v tom hladat genialitu, ked tam proste nie je? Videla som kvantum lepsich filmov aj v tomto zanri. Lutujem, ale pre mna to bola sialenost. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu patří do Zlatého fondu světové kinematografie!Žádné hluché místo,zápletka vypointovaná.Ten kdo to chce pochopit musí také přemýšlet a ne jen jíst popcorn. Režie je vytříbená a vytváří atmosféru blížící se apokalypsy,prostě Gilliam.Výkony herců jsou také vynikající a hudba je nezapomenutelná.Prostě kult jaký se natočí jen málokdy(a někdy už vůbec).Doporučuji všemi dvanácti :-) ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Každý už určitě narazil na nějakou uznávanou klasiku, která ho zoufale nebaví, a pro mě je to bohužel 12 opic. Napoprvé jsem to vypnul po čtyřiceti minutách, napodruhé se mi to horko těžko povedlo dokoukat, ale krom výborných hereckých výkonů a milého hitchovského pomrkávání ke konci mě nezaujalo vůbec nic. Radši nebudu zmiňovat, kolik "totálně matoucích příběhových náznaků" mi přišlo až spoileroidně srozumitelných, a jak moc jsem se modlil, aby to všechno skončilo nějak zajímavě... Nebijte mě, tohle se mi stává maximálně jednou za deset let :) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Krásně komplikovaný a složitý film, který nejspíš nechápe nikdo - ani jeho tvůrce. Hrátky s časem, různé náznaky. skryté významy - dokonalé. Velmi uměřený a dobrý Bruce a výborný Brad Pitt (Zlatý glóbus a nominace na Oscara). Mizerná je ovšem hudba, ale to je drobnost, které si spíše všimnete, když se na to speciálně zaměříte. Na to vám ale zbude čas, až film uvidíte tak po dvacáté. Rozhodně nestačí zhlédnout jednou, to prostě lidský mozek není schopen pobrat. Jo a ještě nominace na Oscara za kostýmy. Také se divíte, že žádné ocenění pro scénář a režii? No jo. ()

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama