Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2025 a James Cole (Bruce Willis) žije v ponurém a zasněženém světě. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let zemřelo na následky nebezpečného viru pět miliard lidí. Ti se teď krčí pod zemí jako krtci. Lidstvo se s tím ale nehodlá smířit, proto strojem času vysílá do minulosti dobrovolníky z řad vězňů. Jejich úkolem není spasit svět - mají pouze pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy. Vědci pak snadněji vyvinou protilátku, aby se lidé jednadvacátého století mohli vrátit zpátky na zemský povrch. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 444)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Totální mindfuck :) Parádní snímek a opět jeden z mnoha legendárních devadesátkových klasik. Zejména musím ocenit Bruce Willise, který dokázal přesvědčivě zahrát totálního psychopata a snad ještě víc Brada Pitta...který je...jednoduše bezkonkurenční magor, posuďte sami a jistě mi dáte za pravdu. Možná jeho nejlepší výkon kariéry a to počítám i Finchera...90% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

nejenže to má výborný herecký obsazení, ale ty herci i úžasně hrajou, i když tam Brad Pitt nehraje hlavní roli, tak hodně vyniká a předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů, možná vůbec nejlepší, to samý se dá říct i o Bruce Willisovi, kterej je ale hlavní postava, takže je daleko víc vidět a může se i projevit víc. Terry Gilliam natočil inteligentnií thriller s perfektním zápletkou a výborným koncem, tim nechci říct že to má jenom dobrej konec, protože celej film je dokonalej ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Takové filmy mám nejraději. Formálně famózní, emotivní, ale i myšlenkově bohaté a přitom divácky přístupné (např. Gilliamův starší počin, Brazil, nesplňuje poslední jmenovaný faktor a proto mu za sebe nemůžu udělit pětihvězdí, neboť jej vlastně pořádně nechápu). Twelve monkeys má plné dlaně i dalších prvků, které s takovou radostí vídám ve filmech: obrazovou výtvarnost, osobitost, dobré herecké výkony, padnoucí hudbu, či škokující rozuzlení zápletky, takže hodnocení je jasné.... ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Dvanáct opic - to je pro mě překrásná Madeline Stowe, nejlepší dramatické výkony Brada Pitta a Bruce Willise a samozřejmě nezaměnitelná atmosféra a vůbec celý vizuál, který tomuhle filmu vdechl "jeden z nejkreativnějších hollywoodských režisérů":-) Terry Gilliam. Příběhů zabývající se fenoménem cestování v čase bylo ve filmech zpracováno hodně, musím říct, že 12 Opic patří rozhodně k těm lepším - už jenom proto, že o žádné cestování v čase možná vůbec nejde. A tahle mystifikace jde Gilliamovi výborně, stejně jako přesvědčivé vykreslování vzniku křehkého, podivného a osudového vztahu mezi psychiatričkou Katherine a zmateným Jamesem. Přestože se nejedná o film bezchybný, pokud je vám blízký žánr sci-fi, máte rádi Gilliema či prostě rádi uvažujete nad záhadnými filmy, je 12 Opic podívanou, kterou si nenechejte ujít. 90% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pro většinu kritiků představuje vrchol Gilliamovy tvorby snímek Brazil, zatímco Dvanáct opic považují za příliš mainstreamový film, kde Gilliamův tvůrčí rozhled zabrzdil přísný dohled producenta. Pravdou je, že Brazil je sice v určitých ohledech (především po výtvarné stránce) vrcholné dílo, jenže je zároveň hodně nevyvážené, narcistní a pro většinu diváků obtížně pochopitelné. Dvanáct opic naproti tomu představuje vyjímečně vyvážený žánrový snímek, který stojí na silném tématu, inteligentním scénáři s vysoce emotivním dějem a na konci skvěle vygradovanou tragickou a přece mnohoznačnou závěrečnou scénou. I ukázněný Gilliam předvádí svým divákům absurdní nápady ze své dílny (trestancovo křeslo), orwellovské situace (vědci s dárečky nad Coleovým zmučeným tělem) a spoustu chytrých záběrů se smyslem pro kompozici (Coleův výstup do opuštěného města s divokými zvířaty na římsách domů). Výborný casting v čele s Brucem Willisem, který oproti jiným filmům předvedl špičkové charakterní herectví, které se obešlo bez zápasnických chvatů a úderů. Šílený Brad Pitt, který zase ukázal, že má velmi slušný herecký rejstřík a ne jen hezkou tvář. V malé roli démonický David Morse. Slabé výkony se tady nevyskytují. Pro mě absolutní špička žánru sci-fi. Celkový dojem: 100 %. V rámci žánru výborná práce s časovým paradoxem. I velmi tragické téma hrdiny, který se zoufale snaží zastavit katastrofu, je v řadě scén odlehčeno malými sarkastickými vtípky. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (58)

  • Keď sa James Cole (Bruce Willis) vráti zo svojej prvej cesty do minulosti a je vo svojej cele, už nemá krvácajúcu ranu na hlave, ktorú utrpel pri bitke s políciou v roku 1990. Keď ho však v ďalšej scéne vypočúvajú vedci, má opäť poranenú hlavu. (Arsenal83)

Související novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama