Reklama

Reklama

Poslední zima

  • Belgie L'Hiver dernier (více)
Trailer

Obsahy(1)

Johann (25) převzal po otci farmu, kde žije sám. Svůj čas dělí mezi práci na farmě, péči o sestru, která je v ústavu, a Julie, dívku, kterou miluje. Před začátkem zimy mu shořela celá stodola plná sena, což značně nabouralo již tak křehkou rovnováhu jeho živobytí. Johann ztrácí pevnou půdu pod nohama, avšak odmítá si připustit finanční problémy. Odmítá vidět smutek své sestry a čím dál tím méně také vídá Julie. Spíše než aby čelil prohře, se snaží udržet to, co se již nedá vrátit… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pomalé výživné vyprávění filmovým obrazem. 1) Na úpatí Pyrenejí sledujeme tvrdě pracujícího farmáře, který svou práci (chov dobytka) miluje a bojuje s nepřízní osudu. Film k zamyšlení o tom, kam dnešní zemědělství (potažmo civilizace) směřuje. 2) 25letý výborný Vincent Rottier (farmář Johann) je navzdory svému oblečení neobyčejně sexy. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Nic úchvatného ale speciálně dobře natočený příběh z těžkého života horalů.Ten kluk se fakt snažil,budete mu držet palce.Ve všem zůstal sám a nikoho nestahoval sebou.Zuby nehty se držel.Opravdu málokdy mi jdou slzy ale tady jsem se neubránila.Rottiers byl víc než přesvědčivý ()

Reklama

haack 

všechny recenze uživatele

Všichni tu jsou němí a tváří se, jako by jim právě umřel pes.. To asi nebude motivační spot pro zemědělce... 1/10 ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Slabé tři hvězdičky. Nosná myšlenka výborná. Obtížné podmínky pro zemědělskou výrobu jsou asi v řadě zemí Evropy a ukazuje se, že podstatou problému je systém, v němž silný požírá slabšího. Jak to hned na začátku na poradě družstevníků jeden z nich říká - on (nákupčí telat, který je pak obratem prodá do Itálie) na tom vydělá vždycky víc než my, kteří ta zvířata produkujeme... A Johann se postaví proti myšlence, že je proti úplnému krachu hospodaření jedině tato cesta, cesta vpravdě vydřidušská. Věří, že lze i jednotlivý statek zachránit, snaží se šetřit jak se dá,dokonce i na revizích elektrického rozvodu, a tak po požáru stodoly nedostane od pojišťovny žádné odškodnění... Jeho tragický osud se naplňuje, bezmocně přihlíží, jak mu odvážejí stádo krav, na nichž by existenčně závislý, přitom se bojí sousedům přijít na oči, a tak raději všechno opouští. Svoji sestru z ústavu, milovanou Julii i malého kamaráda. Jistě musím uznat, že po stránce režijní a kameramanské má dílo jistou sílu i neotřelost. Ale nějak se mi zdá toho umění na úkor zvolna plynoucího děje až moc. Množství záběrů je tak nejasných, že vlastně ani nevíme, koho před sebou máme, přes tu rozvleklost jsou některá místa jen nakousnutá. Jednou se to vidět dá, ale to je asi tak všechno. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Název filmu se objeví až v závěrečných titulcích. (griph)
  • Snímek byl nominován na cenu Britského filmového institutu Sutherland Trophy a na cenu Grand Prix za nejlepší film na MFF v belgickém Ghentu v roce 2011. (Zdroj: Film Europe)
  • Natáčení probíhalo ve francouzských městech Le Cayrol, Espalion, Cantoin a Laguiole. (Terva)

Reklama

Reklama