Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začiatok adaptácie posledného dielu trilógie "Pán prsteňov" J.R.R. Tolkiena nás privádza do Elrondovho domu. Tu sa práve odohráva oslava 129. narodenín hobita Bilba. Bilbo kedysi vlastnil prsteň, ktorý ho dokázal spraviť neviditeľným, ale daroval ho svojmu najbližšiemu príbuznému, Frodovi. Bilbo sa na oslave dozvedá, že Frodo už nemá prsteň a chce počuť, čo sa sním stalo. Frodo mu rozpovie príbeh o tom, ako sa on aj so svojím verným priateľom Samvedom vydali naprieč Mordorom, zemou zla a orkov, aby prsteň zničili v plameňoch Hory Osudu, lebo prsteň bol ukovaný, aby slúžil zlu a bolo ho treba zničiť. (Dexter1)

(více)

Recenze (21)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hrozivě zpitoměná verze, u které nejvíc zamrzí to, že navazuje na velmi slušného tv animovaného hobita z roku 77 (který je vážně super a měl by si ho dát povinně každý zdejší, co se prohlašuje za Tolkienofila), ovšem tohle je jedna velká zplácanina, která pomalu nedává smysl ani těm, kteří dokáží Pána Prstenů citovat v několika jazycích a dokáží zapsat všechny elfské urážky v trpasličích runách, zdárně se tu totiž příběh předchozích knih ignoruje a tak se prostě sem tam někdo zjeví (tu Pipin, tu Aragorn), nikdo nic neříká o tom, proč se nějaký král vrací, nebo co je vůbec zač, odkud se zná s Hobity a bílým čarodějem (Který byl v hobitovi samozřejmě ještě šedý). Prostě je to neskutečně bizarní směska, která je velmi zkratkovitá, která sama o sobě nemůže fungovat, neboť se pokouší být vyvrcholením něčeho, co v téhle animované podobě nikdy nevzniklo, navíc je tu XY různých písní a popěvků, které sice seděli hobiťákům, ale sem se kurníkiádně nehodí, neb ničí i poslední zbytky atmosféry, které tu jsou (a to přestože sami o sobě zní docela dobře, jen je jich prostě moc, taková balada o Frodu devíti-prsťáku je skvělá). Tomuhle filmu se fakt nejlépe vyhnout a raděj si dát zas a znovu toho Hobita z roku 1977. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

V roku 77 Jules Bass a Arthur Rankin Jr. natočil s tak trochu mizernou animáciou rozprávku Hobit. Ako celok to nakoniec dopadlo fajn. O rok neskor Ralph Bakshi prišiel so skvelým animačne nápaditým Pánom Prstenov, ktorý skončil pri druhej knihe. Prekvapivo sme sa záveru v jeho prevedení nedočkali, ale o dva roky neskôr prišiel znovu od tvorcov Hobita ďalší animák zo stredozme. Niesol názov Return of the King, ale ani za toho boha netuším kam vlastne tvorcovia nadväzujú. Podla názvu by som povedal, že nadväzujú na Bakshiho Pána Prstenov, no podla animácie, predpokladám, že nadväzujú na Hobita, kde ale kopec (celé dve knižky) vynechali a prostredníctvom Froda vyrozprávali Bilbovy čo sa stalo ďalej s prsteňom. Mimo to je celý animák dosť slabý a zameriava sa hlavne na Froda a Sama. Zvyšok (bitku na Pelenorských poliach len okrajovo spomenie) a ostatné postavy - Aragorn, Legolas, Gandalf, Theoden, Faramir, moc priestoru nedostanú. Ako celok je to veľmi slabé, iba záver stojí za zmienku kde sa odchádza do šedých prístavov. Inak príbeh, akcie, animácia, hudba, pesničky nestoja moc za pozornosť. 45% - 2* ()

Němi 

všechny recenze uživatele

O chlup lepší než Hobit od stejných autorů, ale ani zdaleka ne tak dobré jako průměrný Pán prstenů Baksiho, kterého si Bass a Rankin "vypůjčili", protože mezi jejich filmy je obrovská dějová mezera, kterou nijak neřeší. Není ale o co stát. V rámci zeštíhlování děje na (i tak rozvleklých) 98 minut se v příběhu vyskytují jen Frodo a Sam na jedné straně, Gandalf na druhé. Smíšek a Pipin mají dohromady asi 10 vět, Aragorn se ukáže v posledních 20ti minutách, o Gimlim, Legolasovi nebo Faramirovi si můžeme nechat jen zdát. Příběh Návratu krále znám, i tak mi ale dělalo problémy uspořádat si dění, protože chaos tomu všemu vládne, ne tady téměř bezvýznamný prsten. Krom děsivého nedostaku invence navíc pravděpodobně režiséři považují lineární, nebo i smysluplné, vyprávění za sprostý nápad. A aby toho nezmrvili málo, každou druhou scénu zakončuje příšerná hudba s opravdu dementními texty, schopná slabšímu jedinci i ublížit. Animace za něco stojí jen díky ponurému vzhledu některých exteriérů, jakmile ale dojde na cokoliv, co si museli autoři domýšlet, vypadá to jako louka někde za barákem nebo jihočeská chatka. Postavy jsou povětšinou odporné, vrcholem je opět Glum aka Velká ropucha. ____ Celková nechutná zkratkovitost příběh obrala o věškerou epiku, takže putování otravných postav má stejnou důležitost, jako cesta před barák kvůli vysypání smetí. On i ten prsten tu má stejnou silu... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Fakt nevím co se tímhle sledovalo dokážu si představit tyhle barvičky velkolepě ale dejte to někomu jinému. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Epický příběh (lásky?) dvou Hobitů, nervy drásající dokumenty z fronty a jako bonus neskutečně vtíravé písničky. Výsledek? Absolutně fenomenální! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dosť sprznená verzia, ktorá ak náhodou nepoznáte knihu, alebo ste nevideli Jacksonovú trilógiu, vám bude robiť problém vyznať sa v deji. Netuším, prečo tvorcovia majú občas tendenciu niečo zjednodušovať, resp. krátiť, ak to potom veľmi nedáva zmysel. Pôsobí to pre mňa teda len ako rarita a ide proste o nedotiahnutý snímok, ktorý mohol obstojnú animáciu zúročiť v lepšom scenáristickom prevedení. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,POKIAĽ NIKDY NEPOVIEŠ AHOJ, NEBUDEŠ MUSIEŤ POVEDAŤ ZBOHOM." __ Po celkom slušnom Hobbitovi je tento film pre mňa obrovským sklamaním. Animáciu haniť ani nemá význam - okolité prostredie je na slušnej (i keď v globále na skôr priemernej) úrovni, no detsky vyzerajúce postavičky, ktoré o od tri roky staršieho Hobbita neprešli žiadnym pokrokom sa do tak temného príbehu, ako tvorcovia tento film prezentujú, vôbec nehodia. Čo ma však štvalo najviac, že cca 75 minútový Hobbit bol vzhľadom na dejové súvislosti veľmi dobre prerozprávaný, no na dostatočný popis deja ,,Návratu kráľa" - i keď animovaného - je skrátka 98 minút sakramentsky málo a tým pádom sa ,,škrtí" kde sa len dá. Výsledkom je teda neprehľadný miš-maš, navyše aspoň pre mňa až k uzúfaniu nudný, kedy som poslednú polhodinu nevraživo čakal na koniec. Najprv som uvažoval o 2*, prihliadajúc však na iné filmy, ktorým som dal 2* a aspoň som sa u nich ako-tak pobavil, tuto to tvorcom naozaj nevyšlo, takže 1* je adekvátna. O ,,Návrate kráľa" by sa dalo ešte veľa písať, o tak zlom filme sa mi však naozaj nechce a nech si každý urobí svoj obraz sám. Tomuto filmu som radšej ,,ahoj" ani vravieť nemal. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Nespojte s animovanym Lord of the Rings , toto je od tvurcu animovaneho Hobita. Takže očekavejte stejnou animaci (glum jako krizenec zaby a skreta) a opet vlnu pisni. Zacatek filmu se odehrava na konci, kdy se slavi Bilbovo narozeniny a vzpomina na jeho cestu a bitvu se Smakem a pote i dojde na vzpominani na pribeh s prsteme. Film se nedrzi prilis knizni predlohy , je zde vyskrtnut souboj s Odulou,nemrtvá armáda a plno dalsich veci. Jinak je evidentně Hobit a Navrat Krale delal pro deti , protoze celkova animace tomo u odpovída spolu s pisnickama a s faktem , ze zlo je zde podano co nejmene a jediny , ktery kouzlem Sauronova zla oplyva je cernoknezny kral , ktery ma aspon peknou podobu. Pokud se oprosti od toho , že jse viděli verzi od P. Jacksona a že jste ctenari nebo milovnici Tolkiena, tak máte zde kreslenou pohadku o tom jak maly hobit zachrani velkou zemi pred osklivyma zlyma potvorama. *** Chtel jsem dát jen dve , ale ten cernoknezny kral tam u mě ziskal jeste jednu . Jinak dve hvezdy by to melo , animace neziskala u me zadnou , pisne zacnou otravovat a pohrdanim predlohy jakbysmet. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne pokračovanie prvého televízneho filmu z roku 1977. Opäť sa dostavuje dobrodružná zápletka, fajnová pochmúrna atmosféra i akcia. V drvivej väčšine prípadov spevácke vsuvky odtrpím, ale tu boli znesiteľné a vďaka veľmi zaujímavému zvonivému hlasu speváka nevšedné, textovo zasa dobre dotvárajú príbeh. Občas je animák dejovo skratkovitý a hlavne úvod viac rekapitulačný než by bolo žiadané, ale to až tak nevadí. A na to, že ide opäť iba o televízne spracovanie, žiadny Disney alebo dnešné veľkorozpočotvé kinoanimáky, kalap dole. Samozrejme, kvalitou animácia sa im rovnať nemôže, všetkým ostatným ale áno. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Návrat kráľa oproti jeho kresleným predchodcom len letmo mapuje dianie predchádzajúcich filmov a kníh. Nie je to na zahodenie, ale naproti Hobbitovi to svoje bizarné kúzlo už dávno stratilo a tak je z toho už len myš-maš záberov z kníh prepojené nesúvisiacimi zábermi, ktoré asi ani nie sú moc LORE friendly (viz Samvedovo nosenie prsteňa a klasicky už divný, žabí Smeagol). Fajn rozprávka pre malé deti, ale zlý film podľa knihy... ()

Herráček 

všechny recenze uživatele

Ty písničky mi sem seděly o něco lépe, než do Hobita... Ale to možná bude tím, že už jsem si na ně zvykl... Stejně jako na styl animace, který nepůsobil tak rušivě... Ale vzhledem k tomu, že Hobita jsem jenom četl (a už strašně dávno), kdežto Návrat krále i viděl (a ne jednou...), tak některý věci nejsem schopnej odpustit... Ani nevíte, jak jsem se na armádu nemrtvých těšil... ()

Jimmy15 

všechny recenze uživatele

Tak nejspíš pokračování Pána prstenů z roku 1978. Pokud ano, tak o kus slabší. Jinak je strašně pěkné sledovat postavy, tak jak si je představují jiní tvůrci. Člověk naučený od Jacksona na jisté postavy a najednou se předním ukáže Glum ve formě rozplizlé žáby, to mě na tom asi bavilo nejvíc. ()

Stefi. odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo vážně špatné! Pokud vezmu v potaz, že se jedná o muzikál pro děti, odpustit otřesnou animaci a absolutní nesoudržnost děje nemůžu. Opravdu, neznalý předlohy nebude mít nejmenší páru co se vlastně děje, ten kdo předlohu zná ( jako v mém případě ) na tom ale možná bude ještě o něco hůř. Pokud jde tedy o muzikál, čekali by jste alespoň kvalitní písně, která jsou bohužel všechno jenom ne kvalitní, většinou budí nechtěný úsměv na rtech, což myslím záměr autorů určitě nebyl. Všem radím od tohohle díla ruky pryč, už roky jsem neviděl nic co by mně takhle k smrti nudilo. ()

Karmin 

všechny recenze uživatele

Je to trochu podivný počin, ale jako jen o trošku vážnější pokračování rozverného písničkového Hobita z roku 1977 od stejných tvůrců to celkem funguje. Protože děj Společenstva Prstenu a Dvou věží už pokryl v roce 1978 Ralph Bakshi svým kontroverzním Pánem prstenů, začíná tenhle snímek rovnou jako třetí a samostatný díl. Ale jsou tu zase písničky, zajímavé retro designy středozemských míst a postav, rohatí skřeti a žabí Glum. U mě dobrý. Kéž by takhle byly zpracované i první dva díly trilogie. Byl by to takový Pán prstenů pro děti a mládež. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Příšerná verze, která dělá ostudu solidnímu Hobitovi z roku 1977. Nemít v příběhu jasno díky trilogii Petera Jacksona, tak většinou vůbec nevím o co tady jde. Je to jeden velký guláš a není ani trochu dobrý. Absolutně nechápu smysl dovyprávět velký příběh Pána prstenů závěrečným dílem, když vlastně ani nevznikly dva předešlé a navazujeme na Hobita. Kvůli tomu tady prostě nedává nic smysl. Chybí postavy, chybí základní dějové linie, chybí náznak nějaké atmosféry, kterou měl i ten hloupej Pán prstenů z roku 1978 a Aragorn vypadal jak indián. V rámci doplňování historie ok, dal jsem to, ale tady fakt není co chválit. ()

tomalakis 

všechny recenze uživatele

Zdejší hovádi tu píšou cosi o šeredné animaci. Můžete jmenovat nějakou tu krásnou animaci? Třeba nějaká zelená zrůdnost, které mainstream zaoblil hrany nebo jiná počítačová kíčovina? A mumláte o animaci nebo o výtvarném stylu? Protože animace je tu samozřejmě na úrovni televizní produkce 70let a to ještě nadstandardní (část týmu se později stala páteří Ghibli). A výtvarná stylizace je úplně jako illustrace z dětské knížky (á la Arthur Rackham)... A co se tohohle navrátivšího krále týče: pro mě byl daleko přehlednější a snesitelnější než ten Jacksonův (taky proto, že jsem vydržel ani jednou neusnout). Pána prstenů nemám načteného horem dolem ani pozpátku, ale chytří lidé na internetu dokonce tvrdí, že se tu předlohy drží věrněji než Jackson - akorát se tu škrtalo (pochopitelně). A všimli jste si taky, že Jackson si odtud ledsacos sám vypůjčil?... Jediné, co tu můžeme zpochybnit, je, jestli Pán prstenů vůbec snese odlehčenější pojetí a jestli je možné cílit ho na dětské publikum. Pokud máte pocit že ano, tak tenhle film taknějak funguje. Nicméně Hobbit je samozřejmě o chlup lepší, jelikož tam se vůbec rozhodovat nemusíme, protože všichni víme, že Hobbit vždycky měla být pohádka pro děti (tedy všichni kromě P. Jacksona). ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

Obdobne pošahaná záležitosť ako o 3 roky starší Hobbit. Možno len animácia je o kúsok lepšia. A úvodné flashbackovanie je veľmi podarene nezvládnuté :)) ... (▼) ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade ide o podobný počin ako v prípade Hobita z roku 1977. Animácie sa o niečo málo zlepšili, ale stále si nemôžem pomôcť. Tie postavičky a celkovo animácia ako taká bola jednoducho strašná. Naozaj sa s tým dalo viac vyhrať a to nehovorím o tom, že v deji chýbali niektoré postavy, ktoré by chýbať nemali. Takže celkovo to hodnotím dosť podpriemerne. 30 % ()

Reklama

Reklama