Reklama

Reklama

ABECEDA

(pořad)
Hudební / Talk-show
Československo, 1984, 12x56 min

Kamera:

Josef Hruša

Účinkují:

Zlata Adamovská, Josef Abrhám, Pavel Zedníček, Hana Zagorová, Miroslav Žbirka, Jitka Zelenková, Miroslav Horníček, Jana Hlaváčová, Jiří Helekal, Stanislav Hložek, Hana Hegerová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Televizním divákům jistě přijde vhod opakování úspěšného hudebně zábavného cyklu z roku 1984 ABECEDA. První díl patří prvnímu a poslednímu písmenu. Pořad uvádí tři herci pražských divadelních scén. Zástupcem písmena A je Josef Abrhám, jeho protihráčem Pavel Zedníček a moderátorské řemeslo si tenkrát vyzkoušela i Zlata Adamovská. Nechybí ani písničky zpěváků, kteří začínají na písmena A a Z. V závěru pořadu jsou vylosována další dvě písmena abecedy, tak se můžete těšit a přemýšlet, kdo tenkrát přijal pozvání do divadla ABC, kde se cyklus natáčel v režii Jitky Němcové. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

jakoby 

všechny recenze uživatele

Vubec jsem si tento porad nezapamatovala.Dokud jsem ho nenasla na Youtuku. Zadny metal, spis balet a tanecky. ale vsechno takove elegantni, svatecni, mozna ze jsme se tesivali na nove dily. Napad zajimavy. Jenze nekdy je tezke vyplnit cely dil, kdyz nejsou umelci dobe nakloneni na stejne pismeno zacinajici. Pak prijde herec -ka , zazpiva pisen a odejde a dil je vlastne zalozen na nekom, kdo byl oblibeny rezimu a porad uvadel. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V době, kdy televizní estrády zabíraly hlavní víkendový vysílací čas, patřil koncept Abecedy k těm nejnesmyslnějším. Přesto jsem se na ni díval, neboť jsem závislý v čumění na obrazovku a nic lepšího mi tehdy ČST nenabídla. Patrně z důvodu zabitého času jsem na konci při losování škodolibě fandil písmenům X a Q, aby producenti museli složitě hledat celebrity, které někdy hrály Xenie či Quasimody, protože bez nich by jeviště zůstalo prázdné. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně tradiční hudebně zábavný pořad s herci a zpěváky seřazenými podle abecedy do jednotlivých dílů, a to celkově do 13ti. Vždy nějaký zástupce uvádí jednotlivý díl, po jeho moderátorských slovech následuje písnička nebo scénka. Natáčeno 1984 - 1991. 1. díl A plus Z (uvádí Abrhám, Zedniček a Adamovská, 1985), 2. díl H plus W (uvádí Horníček), 3. díl D plus R (uvádí Pepa Dvořák a Anna Rusticano), 4. díl K plus X (uvádí Jirka Krampol), 5. díl N plus Y (uvádí hlas Jiřího Němce, aniž bychom ho viděli), 6. díl G plus L (uvádí Karel Gott a Josef Laufer), 7. díl C plus J (uvádí Jiřina Jirásková a Iva Janžurová), 8. díl M plus I (uvádí Kateřina Macháčková, Hana Maciuchová a Jitka Molavcová, vystoupí zde ve velice krátkém výstupu Vladimír Menšík, jeho výstup však už postrádá energii a byl znamením toho, že s Vláďou už to není v pořádku), 9. díl V plus CH (uvádí Helena Vondráčková), 10. díl B plus O (uvádí Gustav Brom), 11. díl P plus U (uvádí Viktor Preiss), 12. díl F plus S (uvádí Lenka Filipová). Poměrně zajímavé je to, že prvních 10 dílů má naprosto totožný styl, 11. díl je snaha o černé divadlo a chybí úvodní taneční vložka, 12. díl je také zcela jiný, kdy úvodní záběry jsou ze šaten, hosty provází ukázky z jejich filmů a téměř celý pořad vystupuje se svými hosty pouze Lenka Filipová. Díl číslo 13 s písmenky T a E ČT neodvysílala (leden 2013), tak těžko říct, zda byl vůbec natočen. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Štastný nápad při vysoké úrovni scénáře, důstojném personálním obsazení pěveckém i hereckém připomíná někdejší písničkovou soutěž šedesátých let KDO, S KÝM, O ČEM, PRO KOHO.  Vznikaly tak nečekané kombinace - např. duo Nováků Petra a Pavla. I superlehká Múza se dá dělat s vkusem a noblesou. Je dobré to vidět a vědět. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Ve svých mladistvých letech jsem na další díl Abecedy čekával natěšen pomalu jako na Ježíška. Přemýšlel jsem, který interpret by mohl zastupovat vylosovaná písmena. Doufal, že ona písmena dají větší prostor scénkám než hudebním vystoupením. Celkově jsem prostě tuto estrádu měl rád. Ale buďme k sobě upřímní. Když to celé porovnám například s mistrem slova Vladimírem Dvořákem nebo progresivitou pánu Kaisera s Lábusem, tak mi Abeceda vychází jako ten slabší kus zastupující onu dobu. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (6)

  • 8. časť s písmenami I plus M bola ako jediná neskôr zostrihaná o 9 minút pôvodného záznamu. Dôvodom bolo zostrihnutie 15 minútového monológu Vladimíra Menšíka, ktorý kvôli chorobe už iba sedel na pódiu, kde už sťažka dýchal a vystúpenie mu robilo značné problémy. (Raccoon.city)
  • Osmý díl pořadu z roku 1988 věnovaný písmenům I a M byl posledním veřejným vystoupením Vladimíra Menšíka. Ten byl tehdy již vážně nemocný a při odchodu z jeviště jej musela podpírat Jitka Molavcová. Zemřel dva dny po tomto natáčení. (argenson)

Reklama

Reklama