Reklama

Reklama

Květa Legátová, spisovatelka

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Česko, 2005, 15 min

Obsahy(1)

O autorce próz Jozova Hanule, Želary a jiných titulů.  Květa Legátová, vlastním jménem Věra Hofmanová, se svou knihou Želary stala zjevením na české literární scéně. Výjimečně zralý, jazykově originální text autorky, o níž nikdo nic nevěděl, vyšel v roce 2000 v nakladatelství Paseka a v té době už se podle jeho předlohy a podle povídky Jozova Hanule natáčel film, který úspěch jen potvrdil. Teprve pak začalo odhalování tajemné autorky. Zjistilo se, že rodačka z Brna, absolventka filozofické fakulty je 80letá dáma, která o sobě a o svém psaní nerada hovoří, že mnohem raději povídá o svých učitelských letech na Horňácku, o filozofii, o náboženských otázkách. Literárně činná byla od mládí, psala povídky, rozhlasové hry, ale bez větší odezvy. Náhoda a souhra okolností způsobily, že se jejím knihám dostalo zaslouženého uznání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že patřím k těm, kteří se o Květě Legátové dozvěděli až po vzniku filmu Želary (btw. patří mezi mých 10 nej). Díky filmu jsem se dostala k dalším knihám této energické dámy. Díky za to. A díky za takové medailonky o lidech, kteří mají co říct. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Minnidokument o jedné neskutečné dámě, která celý život dělala spoustu užitečného, ale svět se o ní dověděl, až po 80. kdy knižně vydala Jozuvu Hanule a povídkovou knihu Želary. Až po zfilmování jejích posledních děl vzrostl mediální zájem o jejich autorku. ()

Reklama

Reklama