Reklama

Reklama

Sea the Truth

všechny plakáty

Obsahy(1)

Sea the Truth hovorí o stave oceánov a morí. Daniel Pauly a iní poprední vedci upozorňujú, že ak budeme pokračovať s lovom rýb súčasným tempom, oceány a moria budú prázdne do 40 rokov. Trh a ťažbu rýb prevzali veľké korporácie, ktoré vynachádzajú čím ďalej dômyselnejšie systémy, ako ryby doslova ťažiť. Rybárstvo sa stalo ekonomickou nočnou morou: rybolov pomocou mohutných ťažkých sietí ťahaných po morskom dne (tzv. bottom trawling), spôsobuje katastrofálnu ničivú devastáciu. Tieto siete zberajú okrem požadovaných druhov všetko. Obrovské množstvá nechcených druhov rýb a živočíchov, ustríc, rastlín a koralov, sú vyhadzované mŕtve alebo zmrzačené naspäť do mora. (whack)

(více)

Recenze (2)

whack 

všechny recenze uživatele

V oceánech se nachází 500 tisíc až 5 milionů dosud nepopsaných druhů fauny a flóry. Mnoho těchto organismů je však vážně ohroženo rybolovem pomocí sítí tažených po mořském dnu. Tato extrémně destruktivní metoda rybolovu se dnes užívá i pro lov ryb a jiných živočichů v mořských hlubinách, které jsou poslední skutečně neznámou oblastí Země. Užívání tažných sítí doslova rozorává mořské dno. Obří sítě velikosti fotbalového hřiště jsou zatížené ocelovou konstrukcí, která se po dnu pohybuje pomocí kol a ničí vše, co jí stojí v cestě. Je to horší než jít do lesa na borůvky s buldozerem. Bezpečně přitom víme, že se hlubokomořské organismy z takového plundrování vzpamatovávají velice pomalu – obnova těchto ekosystémů trvá desítky až stovky let, pokud se vůbec vzpamatují. Bude-li tato praxe pokračovat, zničíme mnoho hlubokomořských druhů dříve, než je objevíme. Takové počínání je srovnatelné s tím, že bychom vyhodili Mars do povětří dřív, než na něj dolétnou průzkumné sondy. ()

Demoiselle 

všechny recenze uživatele

Dokument o dulezitem tematu, ktery ale neprinesl vubec nic noveho. Zkratka rekapitulace problemu a prevzeti reseni z jinych "dokumentu" a diskuzi. A technicky i spatne natoceny... 2*! ()

Reklama

Reklama