Reklama

Reklama

Man

Animovaný / Krátkometrážní
Velká Británie, 2012, 4 min

Obsahy(1)

500 000 rokov vývoja 'človeka rozumného' v troch minútach, od prvej výhry nad prírodou až po svoj úplný koniec. (whack)

Recenze (81)

Radko 

všechny recenze uživatele

Man s nadsázkou ukazuje, odkiaľ a kam speje civilizácia. Krutovýsmešné, zakončené síce tiež výstižnou, no v porovnaní s údernými vtipmi predchádzajúcej trojminútovky len narýchlo zbúchanou pointou. Poznámka: Pri pohľade na človeka spokojne tróniaceho horám odpadu ma napadlo, že Malthusova teória o minutí potravinových zdrojov, ktoré sú viacmenej stabilne dané pri súčasnom geometrickom populačnom raste sa v praxi úplne nepotvrdila. Sčasti preto, že svet nechal zopár neperspektívnych regiónov na odpis (napr. Afriku) a len ich zdrojovo vyťažil. A sčasti preto, že Malthus do obmedzených potravinových zdrojov planéty nezahrnul zdroje jedla vyrobené z odpadu. Dnes ide o jeden z najrozšírenejších spôsobov výroby. Z umelín, ktoré sú vedľajším odpadovým produktom spracovania stavebných materiálov sú smotany do káv, šľahačky, čokolády, kadejaké hot-nápoje, z medicínskeho odpadu jogurty, syry, šaláty a z ropy, trusu priemyselne chovaných zvierat, živených odpadkami z farmaceutickej a kafilérskej výroby šaláty, šunky, salámy a tak ďalej a tak podobne. Zo pšenice a raže pestovanej na kontaminovaných pôdach (bifenyly, ropné produkty či odpad z výroby chemických hnojív) sa veselo vyrába karcinogénny chlieb a bio zmesi do minipekární. Dnes sa tieto chutné ľudské pokrmy vyhrievajú v príjemne nasvetlených a akurátne klimatizovaných vitrínach veľkopredajní. V podstate ide o rovnako odpudivé hory odpadu ako vo filme, len spektakulárne upravené do podoby lákavého tovaru. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Čtyři minuty přecpané zajímavými myšlenkami k prasknutí. Člověk je králem planety a celý svět mu leží u nohou. Hned na začátku ušlape brouka, ale to mu nestačí. V likvidaci přírody pokračuje tak dlouho, až už nezbývá nikdo, koho by zlikvidoval. V samém závěru usedne na královský trůn a na hlavu si dá korunu. V tom momentě přiletí mimozemšťané a člověka ušlapou stejným způsobem, jako člověk ušlapal na začátku snímečku hmyz. Velmi symbolické a nádherné. Animace je působivá, ale je přehnaně rychlá, což byl zřejmě naprostý záměr, ale já si třeba snímeček musel pustit dvakrát. Do všeho nám vyhrává luxusní hudba. Plný počet nedávám pouze proto, že se mi to zdá u krátkometrážního snímku blbé. ()

Reklama

gojackill 

všechny recenze uživatele

Člověk je nadřazený všemu živému (boha nechme stranou), ať už se to někomu líbí, či nikoliv. Je to pěkně animované, ale neříká to pranic o dnešní směřování k trvale udržitelnému rozvoji. Je to zjednodušující pohled na věc, který vystihuje ovšem mnohé. Pokud je někdo smutný, že člověk zatěžuje přírodu, může se jít zabít, tím jí pomůže asi nejvíc. Pokud se něco chcete dozvědět o problémech přírody a člověka v něm, přečtete si knihu Skeptický ekolog od Bjorna Lomborga. Pravdou je, že si jako lidstvo nevedeme tak špatně v enviromentálních otázka, jak se může zdát a jak je médii podsunováno, naopak se situace zlepšuje, jen by se mohla zlepšovat ještě více. Jako projekt pro vedlejší předmět ekologie, jsem zpracoval hromadu veřejně dostupných dat, abych dokázal, že na světě se méně hladoví, než před nějakými padesáti lety, i když nás v té době byla pouhá polovina. A to jak v relativním podílu, tak tuším od roku 2011 i v absolutním měřítku. Je nás více a méně nás hladoví. Nejvíce do budoucna fandím masu ze zkumavky a dalšímu pokroku v genetické modifikaci potravin, nebude se muset pobít tolik krav. Sorry. ()

Rinhashi 

všechny recenze uživatele

Tento krátky animovaný film ukazuje, ako človek ničí všetko okolo seba, od malého hmyzu po živočíchy zo savany, od morí po lesy... Ukazuje, ako človek dokáže s desivou nonšalantnosťou premeniť Zem na obrovskú kopu odpadu. Ukazuje ako bez toho, aby sme si to uvedomovali, sme sa stali monštrami, pred ktorými treba utekať a ktorých sa treba báť. A chce očividne od nás, aby sme sa zamysleli nad vplyvom, ktorý máme na životné prostredie a na životy iných živých bytostí okolo nás. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Doslovná alegorie toho, co člověk dokáže a co se světem dělá. Poměrně pomalé tempo, kdy je destrukce celkem malá, rytmus výrazně graduje, čemuž je až klišovitě uzpůsobena i hudební stránka. Ano, je to ekologická agitace, ale sakra, my tohle vážně děláme, tak se nad tím, jací jsme vlastně králové, alespoň na ty čtyři minuty zamysleme. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama