Reklama

Reklama

Kauza Cervanová

  • Slovensko Kauza Cervanová (více)
Trailer
Slovensko / Česko, 2013, 100 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární tragédie o právu na spravedlnost je osmiletou detektivní výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do temných hlubin dodnes neuzavřeného a medializovaného případu únosu, znásilnění a vraždy mladé medičky. Ľudmila Cervanová, dcera plukovníka Cervana, byla zavražděna před 37 lety. Do případu, jehož vyšetřování se táhne už téměř 40 let, se vložil i někdejší prezident Gustav Husák, proběhly desítky výslechů a zadržení, ale i manipulací, vydírání, utajování informací a falešných přiznání. Po pěti letech vyšetřování odsoudily socialistické soudy skupinu sedmi mladých mužů dohromady na 108 let. Bez důvěryhodných důkazů a svědectví si v nejtěžších věznicích Československa každý z nich odseděl dlouhé roky, dokud revoluce v roce 1989 nepřinesla šanci na nový proces. V roce 2004 byli obžalovaní, navzdory novým důkazům zpochybňujícími jejich vinu, opět odsouzeni. Dnes je z nich sedm stárnoucích mužů, kteří tvrdí, že byli zapletení do politicko-soudní konspirace komunistického režimu a čekají na rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva – poslední instance, která může rozhodnout, jestli zemřou jako vrahové. Dlouho očekávaná filmová rekonstrukce je jedním z nejkontroverznějších a divácky nejúspěšnějších slovenských dokumentů posledních desetiletí. (Artcam Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Pri tomto dokumente ma núti vyjadriť sa hlavne k jeho obsahovej než formálnej stránke. Aj keď určite patrí k tým lepším, čo nám slovenská kinematografia v dnešnej dobe dokáže ponúknuť. Kauza Cervanová je, bol a asi aj bude navždy zahalený rúškom tajomstva. Môžme len dúfať, že niekedy ozajstná pravda vyjde najavo. Ale prečo práve Cervanová? Prečo práve títo páchatelia? Kto boli ozajstní páchatelia? A prečo si vláda dala takú námahu vykonštruovať celú túto kauzu? Ale aj mnohé iné nezodpovedané otázky...Treba vidieť ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Slovy básníka a faráře v úvodu: Člověk se musí rozhodout mezi tajemstvím a absurdností. Paradoxně ale Krichhoffův dokument na provázanosti těchto dvou elementů stojí. Tajemství vede k absurdním situacím, které kolem sebe zpětně vytváří auru tajemství. Chování a motiv jednání některých postav mi ve výsledku přišlo dokonale tajemně absurdní, bohužel včetně osoby režiséra. Útočit a využívat moment překvapení prostě není dobrý způsob jak vést dialog. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Prvé cca dve minúty nastavia udalosť a vy si poviete, dobre a čo ďalej. Vtedy sa to ešte iba rozbieha. Skvelý dokument, ktorý vás nenechá chladných. Komu ale veriť. Verzií o araboch sa veľa priestoru nedalo, vieme prečo. Odsúdení sa tiež hádajú medzi sebou, čo nemusí vždy pôsobiť dobre. Je tu ale detektor, sú tu svedectvá, sú tu prestarnutí patológovia, ktorých poslal do piče ich mladší kolega atď atď. Kto o tejto kauze nevie nič, tu treba začať. 4 z 5 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Z vraždy Ľudmily Cervanovej ja odsúdených sedem mužov. Je ale všetko tak, ako bolo pred vyše 30 rokmi prezentované? Z pohľadu práce režiséra, ktorý si dal za úlohu vytvoriť dokument, ktorým chcel zaujať širokú verejnosť, niet čo vytknúť. Preto aj moje vysoké hodnotenie. A čo sa týka obsahu a myšlienky? Dalo by sa polemizovať či je objektívny, no ľudia milujú senzácie, konšpiračné teórie, ale aj krivdu a spravedlnosť zároveň. Ruku na srdce - KTO Z VÁS PO VZHLIADNUTÍ TOHTO SNÍMKU NEZAPOCHYBOVAL? ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Viděno na festivalu Finále 2014. Uznávám, že téma je i v současné době vděčné. Snaží se odkrývat tajemství, pokouší se odhalit pravdu. Ale ve skutečnosti jen vyvolává nové otázky a dohady. Nic nevysvětluje, staví se na jednu stranu a nesmlouvavě útočí na tu druhou. Bez odpovědí. Nastiňuje a vydírá. I to je cesta, ale ne pro mne. Tento způsob dokumentu zdá se mi poněkud nešťastný. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (14)

  • Svedok Vladimír Varga vypovedal v roku 1981 v neprospech obvinených. Neskôr emigroval do Švajčiarska. Vraj zo strachu, že ak odvolá výpovede, budú ho trestne stíhať za krivé svedectvo. V roku 2003 pred súdom vyhlásil, že svedectvo proti siedmim obžalovaným bolo nepravdivé. Prinútili ho k tomu vyšetrovatelia fyzickým a psychickým nátlakom. (skipercak)
  • Tento dokumentárny film sa stal najnavštevovanejšou klubovou snímkou roka 2013 na Slovensku. Film si v roku 2013 podľa Asociácie slovenských filmových klubov pozrelo 8 565 divákov. Okrem toho bol najnavštevovanejším slovenským dokumentom v kinách za uplynulé štyri roky. Takisto sa vo svojej dobe stal piatym najnavštevovanejším domácim dokumentom v ére slovenskej samostatnosti. (hollci)
  • V súvislosti s týmto prípadom emigrovalo 5 ľudí. Štyria korunní svedkovia boli pri výsluchoch bití a 21 svedkov bolo pod stálym psychickým nátlakom a vydieraním. Dve svedkyne počas výsluchov potratili. [Zdroj: kauzacervanova.com] (Raccoon.city)

Reklama

Reklama