Reklama

Reklama

Kvetoucí obchod

(TV film)
  • Velká Británie A Blooming Business

Řezané květiny v supermarketech. Vypadají tak čerstvě a dokonale, že leckdo neodolá a musí je mít – ať už jako dárek či pro vlastní potěchu. Představa poklidné slunné zahrádky, na níž o ně láskyplně pečuje vlídný zahradník, se přímo vnucuje. Ve skutečnosti jsou tyto květiny zbožím jako všechno ostatní. Největší květinová burza (najdeme ji v Nizozemsku) má roční obrat kolem čtyř miliard eur. Velká část květin pochází z Keni. A my dnes budeme mít příležitost se vypravit za těmi, kdo květiny pěstují. Idylku ale nečekejte. Poznáte třeba Jane, matku samoživitelku, která vstává před čtvrtou ranní, aby nakojila svého nejmladšího syna a ostatním připravila jídlo. Zatímco starší děti odejdou do školy, malý zůstává celý den sám. Jane se vrací k smrti unavená, ale musí ještě najít sílu obstarat svou chudou domácnost. To není výjev z nějakého dojemného románu, to je skutečnost. Střípek neveselé mozaiky lidských osudů. Afrika je opravdu daleko, i když květiny z její půdy voní ve vašem obýváku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

to, co na dokumentu opravdu oceňuji, je fakt, že mi dal nahlédnout na protagonisty hlouběji, než většina jiných, ostatní (ač závažné) aspekty dokumentu pro mne byli až kdesi vzadu ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Trh bez přívlastků v harmonickém soužití těch, SPOILER: kdo na oslech rozvážejí dostupnou (=znečištěnou) vodu z jezera Naivasha a těch, kterým koupí květin v našich obchodech platíme šukačku se zaměstnankyněmi těsně před tím, než dotyčné ženy někdo postříká pesticidy a herbicidy a znetvořené z práce propustí. 3-4* ()

Jumper636 

všechny recenze uživatele

Trýznivé osudy vykořisťovaných! O lidech, kteří platí za to, aby byli najati na práci. Opuštěné matky pracující i 16 hodin, aby uživili děti, před tím a potom jim musí uvařit. Je to vykořisťování lidí společnostmi, které pěstují kytky. Na těchto farmách pochodují "postřikovači" v chemických oblecích a stříkají to na kytky, které v ten moment opečovávají ženy. Výsledkem je zdevastované zdraví a zohavená těla. Ženy tam pracují dokud jim to zdraví dovolí. Jsou zneužívány manažery a muži, kteří mají vyšší posty. Práci mají dokud se nechají znásilňovat svými manažery. Když jim zdraví doslouží nebo už nejsou dost pěkné, aby je měl zájem někdo osahávat - letí z práce. Na jednu růži je potřeba 1,5 litru vody týdně, která je čerpána z tamnějších jezer. Jezera jsou živobytím rybářů. Na květinových farmách jsou pěstovány miliony květin. Důsledkem je, že ubývá voda v jezerech. Firmy nemají žádný systém na odbourání chemikálií a tak je vědomě vypouštějí do jezer. Zabíjí ryby. Ženy v noci (za tmy) nemohou vycházet ven - je velice pravděpodobné, že by je někdo znásilnil. Většina žen byla znásilněna. Někdo vydělává miliony a miliardy z pohodlí velkého sídla, kde pěkně papá kaviár a užívá si nejluxusnějších vymoženostem. Vydělává je krví a utrpením lidí, kteří pocházejí z Keni. KAŽDOU KVĚTINU, KTEROU KOUPÍTE SVOJÍ SLEČNĚ, PRAVDĚPODOBNĚ NĚKDO ZAPLATIL KRVÍ! Tyto ženy s trýznivým osudem, které pracují do krve a jsou znásilňovány svými nadřízenými - nepřestanou opečovávat svoje děti a přesto všechno se na ně dokáží usmát!!! =( =( =( ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Pre niečo tak zbytočné ako je kvetinový priemysel zomeriajú a trpia ľudia a čo je ešte horšie nehorázne sa znečisťuje životné prostredie. Rieky a jazerá sú kontaminované pesticídmi a hnojivami, vody v nich je stále menej, kvôli ustavičnému zavlažovaniu. Škoda len, že ani tento dokument niečo takéto nedokáže zastaviť. ()

Reklama

Reklama