Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příliš postav (a spousta jich existovala jen proto, aby existovalo více potenciálních podezřelých, jiný smysl neměly), žádné napětí, na začátku příšerně přehrávající Jan Dolanský, konec divný, uspěchaný (například Dolanského postava z filmu dočista zmizí, tvůrcům už nestojí ani za záběr) Převod děje ze sedmdesátých let do současnosti mi asi vadil nejméně. A Viktor Preiss byl samozřejmě dobrý. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tuto první část TV série na motivy od Hany Proškový zapoměl komentovat, ale i nyní mám pocity stejné, příjemně se na to koukalo, sice nic napínavýho, ale ani nic mdlýho a ten plac a pohodu na kterým chytal Matas a Preiss spolu s neskutečnou pohodou jsem jim záviděl. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem to čekal daleko horší. Nakonec mě Viktor Preiss a David Matásek velice mile překvapili a docela jsem si tu jejich pohodičku na rybách užíval. Nutno dodat, že největší deviza této detektivky je v samotné skladbě herců, která se zde vysloveně povedla. I proto se rád podívám na další díly. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na rybách nemaluju a nešukám." Já taky ne, protože ryby nechytám. Nicméně vyšetřovat případ vraždy, tak s tím oba povalující se rybáři nemají problém. A že je to nějaké vyšetřování. Dovolenkující kriminalista začne před svými kolegy obhajovat podezřelého, dovolenkující malíř sbírá informace po vernisážích a celá obec s nimi může o případu odborně debatovat, protože je podrobně seznámena s obsahem vyšetřovacího spisu. Tak to je sranda, ale asi to měla být spíš detektivka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hodně hereckých návnad, pár slibných kamerových záběrů, ve vezírku dvě mřenky vtipu a žádná velká detektivní ryba.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Zhruba v polovici som si uvedomil, že som už túto epizódku pred pár rokmi videl. Repete som si teda mohol odpustiť, i keď vyslovene zle na mňa táto Proškovej krimi nepôsobí. Ako som sa však už vyjadril pri iných spracovaniach jej poviedok, všetko mi to príde na jedno kopyto, podľa jednej a tej istej šablóny. Za mňa bez emócie, atmosféry .. skrátka točíme, len aby sme niečo točili. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla pohodová televizní detektivka odehrávající se v překrásném prostředí a já se moc divím, že Vašátko měl potřebu vstávat z toho překrásného břehu u vody od prutů a jít někoho zachraňovat. Další devizou filmu byli fajn herci v čele s panem Preissem ze které čiší zvláštní klid a důstojnost... O to mi vždy kontrastuje ten jeho upír ve Svatbě upírů :-). Honzovi Dolanskému vyšinutci jdou na jedničku to už párkrát ve filmu prokázal. A super byl i Matěj Hádek. Celkově mně to ale jako detektivka až tak nechytlo a tak dávám jen průměrné hodnocení. Tedy 3 krvavé fáče. * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 68%***TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Prostředí 7/10/// PLUS: pěkné záběry exteriérů, na TV film hodně "hvězdné" obsazení, především pak v menších rolích, potěší Jan Dolanský a jeho herecký projev, rovněž oblíbená Jana Pidrmanová, ale i spousta dalších, scénář mě zaujal a byl jsem zvědav jak to dopadne MÍNUS: někomu může vadit pomalejší tempo a menší důraz na akci./// Shrnutí: Měl jsem skoro za to, že české detektivky už vymřeli. Ono opravdu se jich moc netočí a v dnešní době kdy spousta diváků doslova hltá zahraniční detektivní produkci je to docela s podivem. Proto mě potěšil tento malý příspěvek do žánru, který popravdě já moc nevyhledávám, ale tentokrát jsem si film užil. A komu nebude vadit pomalejší tempo, tak ten bude spokojen./// PS: Je celkem zajímavé jak se spousta českých herců zvučných jmen upíchne i k sebemenší roli. Miroslav Táborský by mohl povídat. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvělá režie a poměrně věrohodný a kvalitní výkon Jana Dolanského, který dolaďuje samozřejmě Viktor Preiss. Detektivní příběhy mají jednu nevýhodu, jejich efekt funguje pouze při prvním zhlédnutí. Klasická otázka "kdo je vrah" se pomalu odkrývá a příběh se vrací do počáteční rybářské pohody. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Detektivka je to celkem slušná, divák není ochuzen o žádnou indicii a herci slušně hrají. Ale ty pravidelné záběry na přírodu, když paní režisérka neví, co by plácla před kameru, tokavě se rozněžní nad lesíkem, remízkem, ubíhající říčkou, či západem slunce. Takže položku romantika si může odškrtnout a jedeme dál. Jenže ono není moc kam. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Přesně kvůli takovýmto příběhům jsem před lety úplně přestal číst detektivky. Někdo u nich ale vydržel a ještě mu přijde jako dobrý nápad je zfilmovat. Herci se snaží, režisérka maskuje stěží dostatečný rozpočet a na výsledek se dá zapomenout ještě než skončí závěrečné titulky. Prostě klasický nedělní večer na ČT1. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Televizní detektivka ano, ale jedině.kdyby byla režijně zvládnutá. To, co tady v parku jako zlost předvádí eso formátu Jiřího Dvořáka, z toho budete smutní. Jediný Viktor Preiss zachraňuje nevěrohodnou báchorku, která si pomáhá stupidními oslími můstky, to když postavy telefonují a jako debílci všechno papouškují divákovi na vysvětlenou (nejmarkantnější je to ve scéně s Pavlem Rímským). Neřekl bych, že je v tom zamotáno hodně postav, spíš většina výstupů je přehraných anebo zbytečných (scény s kamny..). O Matáskovi snad ani psát netřeba, měl skončit u Kendyho a hotovo. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Aluze na Americkou tragédii, ale jinak průměrná česká kriminálka, v níž převládají neřesti (překombinovanost, nepropracování neúměrného počtu postav, natahování pomocí odboček, zbytečně moc volání). Vašátko není ani z poloviny Vacátko. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Není to až tak hrozné, ale podruhé to vidět chtít nebudu. Exceluje Preiss, Matásek taky slušný, Dolanský mi přišel, že přehrává. Ono celé je to zbytečně expresivní, a přitom nudně. A příběh, hm, jak co. Koho dnes bere zabitá stopařka? V době vzniku knihy, nebo v době filmu Smrt stopařek, prosím. Ale dnes stopařky neexistují, každá má dvě auta. Převedeno na dnešní dobu to hodně ztrácí. Je to sice ověšeno restitucemi apod., které v knize být nemohou, ale to celé nové jádro příběhu neudělá. A točit jižní Čechy v Roztokách, kde jsou zastávky s logy pražské MHD, to napadlo koho? :-) Vlastně jediné, co mě pobavilo, že tam má cameo kamarád Ondra Buchta. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se podíval na počátek přátelství filmového malíře a detektiva v podání Preisse a Macháčka, no a nebyla to zas až taková hrůza. To já byl z těch záběrů přírody celkem nadšený, taky rád jezdím relaxovat k vodě (i když ne zrovna rybařit), stopařky zásadně nebrat!!! Nicméně tahle by vážně stála za hřích – i když se tam jak vidno vychrápala s půlkou známých a kamarádů. No on tam zas na druhou stranu snad ani nikdo svatý nebyl. Co se hereckých výkonů týče, vcelku dobrá sestava herců a hereček. Do očí bijících blbostí tam však taky byla celá řada, naivita některých vodítek a souvislostí taktéž, takže lehký podprůměr – obyčejný průměr co se týká hodnocení, je zde zcela v pořádku… ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by to bylo tak špatné. Jistě, Preiss s Matáskem někde v pustině v jižních Čechách si od rybaření odskočí k vyšetřování vraždy, působí trošku krkolomně, ale na TV inscenaci slušné. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Poněkud skokový děj, návaznosti (střih) s velkými dějovými výpadky. Snad proto, aby se chytrý divák domyslel. Jistě, není to špatná myšlenka, divák by se neměl nudit a odhadnout předem vraha, ale těmi dějovými okny by nemělo unikat více děje, než je zdrávo. Ale strávil jsem to. Navíc jako milovník panenské přírody jsem si vychutnával v HD rozlišení záběry na čisté zelené prostředí toku kouzelné říčky. HNEDLE bych si VEDLE těch rybářů přistavil židličku a hleděl jen tak do vody a usrkával pivko .... samozřejmě bez manželky. :-) ()

Reklama

Reklama