Reklama

Reklama

Concordia: Rok poté

(TV film)
  • Česko Potopení lodi Costa Concordia - rok po tragédii (více)
Velká Británie, 2013, 45 min

Obsahy(1)

Analýza příčin a průběhu dramatických událostí a následků v dnešní době už zcela nemyslitelného selhání. 13. ledna 2012. Výletní obří loď Costa Concordia narazila u italského ostrova na útes a začala se potápět. Je to zatím největší podobné výletní plavidlo, které kdy ztroskotalo. Při rozpočtu stovek milionů dolarů půjde o jednu z nejnákladnějších a nejnáročnějších záchranných prací. Krátce po ztroskotání získala italská vojenská policie hard disk z kapitánského můstku. Jsou na něm zaznamenané údaje o kurzu lodi, její rychlosti, nastavení strojů a co je nejdůležitější i záznam komunikace mezi důstojníky na můstku. Seznámíme se s částí těchto nahrávek, některými zprávami vyšetřovatelů i s několika pasažéry, kteří přežili. Loď třídy Concordia vlastní a provozovala společnost Costa Cruises. Byla postavena jako první jednotka své třídy, přičemž její sesterské lodě jsou Costa Serena, Costa Pacific, Costa Favolosa, Costa Fascinosa a Carnival Splendor. V době svého dokončení byla největší italskou lodí svého druhu. Má celkem 17 palub. Pojme až 3700 cestujících, o které se stará 1100 členů posádky. Na palubě se nachází 1500 pasažérských kajut, z toho 563 pokojů a apartmány mají vlastní balkón. Pro pohodlí a zábavu cestujících slouží například pět restaurací, 13 barů, čtyři bazény, lázně, řada sportovišť, kino, divadlo, kasino či diskotéka. To už je ale minulost. Dne 17. září 2013 nad ránem firma Titan Salvage zahájila vyzvednutí vraku. Plavidlo bylo během 19 hodin uvolněno a uvedeno do vzpřímené polohy. Po zjištění jeho technického stavu by mělo následovat vyzvednutí na hladinu a odtáhnutí k sešrotování. Loď je nyní ve vzpřímené poloze, avšak podpíraná pod kýlem i podél něj. V létě 2014 má být odvlečena a následně sešrotována. Úspěch je, že se nerozlomila a zůstala vcelku, takže z ní neunikly toxické látky. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Pekne spracované stroskotanie lode s originálnymi zábermi, animáciou a samozrejme aj výpoveďami účastníkov. Po roku už o tom dokážu bez problémov hovoriť a niektoré veci sú naozaj prekvapujúce. Ďalšou vecou, čomu sa dokument venuje okrem záchrany ľudí, je odstránenie vraku, a náklady na to sa šplhajú k miliarde dolárov. Nie je to nič jednoduché, keď sa to stalo v chránenom území a hlavnou podmienkou je zachovanie pôvodného stavu prírody bez akýchkoľvek pozostatkov po lodi alebo jej obsahu. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý film, nic jiného jsem také nečekal. Dlouho a přesto marně tápu, kdy National Geographic udělala nějaký špatný dokument... Asi to bude už hodně dlouho. Concordia: Rok poté je kombinací výpovědí svědků, amatérských záběrů cestujících, přesných dat z palubních počítačů, záznamů z můstku, atd., atd. Ve zkratce, je to všestranné a nezávislé vyprávění o tom, jak to zhruba bylo. 80% ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

celý příběh Concordie minutu po minutě, záběry pasažérů z jejich mobilů uvnitř potápějícího se kolosu, zachycené audio z můstku, do detailu technicky vše vysvětlené + poslední čtvrthodinka o vyprošťování vraku, kde se mimo jiné bojovalo o záchranu ohrožených mlžů. cokoli chcete vědět o ztroskotání lodi Costa Concordia tak zde najdete ()

radimhasalik 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaný a srozumitelný dokument. Vhodně doplněné záběry z videí pasažérů. Na konci ještě postup ohledně odstranění vraku. ()

Reklama

Reklama