Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalí příslušníci polské UB (obdoba české StB) jsou po zhroucení socialistického systému začleňováni do řad běžné kriminální policie. Hlavní hrdina Franz (B. Linda v životní roli) hledá po rozpadu manželství s dcerou ministra, na kterém postavil svou kariéru, nový životní smysl. On a jeho kolegové se stávají členy speciální jednotky pro boj s organizovaným zločinem s narkotiky. Jejich první konfrontace, jako pro bývalé špehy a úředníky, dopadá naprostým fiaskem. Rozčarovaný Franz najednou zjišťuje, že bojuje zároveň proti bývalým kolegům, kteří se uměli dostat ihned na druhou stranu barikády. Přeběhlíci si ovšem žádné servítky neberou...

Naturalistický, znepokojující a hodnověrný snímek režiséra W. Pasikowského je sondou do drsné a divoké porevoluční doby. Film byl oceněn na filmových festivalech v Gdyni a Manheimu. (Ygnor)

(více)

Recenze (33)

Othello 

všechny recenze uživatele

Polská French Connection, která příkladně prolíná dobové lokální specifikum (revaluace agentů komunistické státní bezpečnosti v novém státním režimu se hladce propojuje s rozmachem zahraničních mafiánský struktur v oslabeném novém státě) s jasnými žánrovými pravidly. Psy byli jedním z řady filmů, kterými se polská kinematografie snažila čelit přívalu západních fláků, které lákaly tehdejší publikum více než porevoluční ublížená tvorba. Když si tak uvědomíme, že vznikala tedy ze stejných pohnutek jako třeba Nahota na prodej, musí nám dojít, jak jsme my Češi úplně retardovaný i vůči takovým Polákům. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Władysław Pasikowski je pro mě ještě lepší scénarista než režisér a docela nechápu, proč tady není uveden i jako scénarista. WP do filmu dokonale otiskl stopu tehdejší doby a i když třeba některé scény jsou jak z brakového béčka, jako celek to na mě působí velmi, velmi věrohodně. Boguslaw Linda tady hraje postavu poldy, který na mě působí všelijak jen ne dobře, tedy až na vyjímku jeho vztahu k prostituce to byla linka, která z něj přece jen ve finále dělala frajera. A ano, taky bych chtěl, jednou zvednout telefon a tam by se ozvalo žensky svůdné "mňau" , ale jinak je to chlapácká dobře zachycená dobovka, kde se zesere všechno co jde. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne som natrafil na reálnu, drsnú kriminálku zo skorumpovaného prostredia policajtov a nemilosrdného života gangstrov, ktorá je mentalitou a vlastne celým príbehom blízka tuzemskému chápaniu, tunajším pomerom. Zmena režimu v krajinách východného bloku a jej dopad na prácu bývalých členov poľskej UB, na ich životy, na ich budúcnosť. Skvelý nápad, reálne určite možný nielen v Poľsku. Réžia je stabilná, na atmosfére a napätí mala nemalý podiel hudba. Vedľajšie postavy trošku zaváňajú ochotníckym herectvom, Boguslaw Linda a Marek Kondrat však predviedli, že ozajstní gangstri a drsní policajti sa dajú zahrať aj v obyčajnom filme, ktorý určite nemal také ambície, aby mu patrili tak vysoké hodnotenia a recenzie. Nebyť slabšieho rozjazdu, určite by si film došiel do cieľa pre plné hodnotenie aj odo mňa. Snáď sa niekedy dostanem aj k pokračovaniu. 85%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ to suverénne najslabšie od Władysława Pasikowského. Dejová linka až zúfalo nudná - len samé kecy o politike, o prechode z režimu do režimu.... a načrtnuté krimi ohľadom gangu s drogami tiež nebolo bohviečo. Na druhú stranu potešil aspoň hlavný záporák. Miestami som sa musel smiať ako sa to snažilo byť silou mocou "drsné a šokujúce". Po hereckej stránke ma film tiež moc nenadchol. Keby nebolo tých pár prestreliek a konečne trochu akčnejší koniec, tak by som pri tom zaspal ako bábätko. Podpriemer. 40/100 ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nádhera, to jak Psi serou do ksichtu pokrytectví a zmrdství, to se jen tak nevidí. Na tohle by žádný český filmař bohužel neměl koule, u nás máme trapnou Nahotu na prodej či nostalgické srágory (beru trochu zpět, ty se mi občas i líbí). Nekompromisní jízda, brutální, zlá a plná beznaděje. Pět (krvavě) rudých hvězd. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Určite áno ... takto nejako to mohlo vyzerať vo východnom bloku po zmene režimu, pôsobilo to naozaj reálne. Odvážny film, ktorý toho dosť odhaľuje. Hudba skvelá. Bohužiaľ tieto typy filmov mi nie vždy zapasujú. 3,5* ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Otevřený pohled do nitra polských policejních jednotek na začátku 90. let. Určitě poutavé ale bohužel viditelně laciné a silně nedivácké. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Poláci natočili v roce 1992 akční film Psy, u nás vznikla o rok později Nahota na prodej- to mluví za všechno. K snímku jsem se dnes dostal poprvé a nestačil jsem se divit. Po celé téměř dvě hodiny jsem se velice dobře bavil, protože příběh měl hlavu a patu a evidentně vycházel z poměrů, na které si kupodivu pořád jasně vzpomínám. Nebýt některých méně povedených trikových záběrů a slabších hereckých výkonů v jistých vedlejších rolích, klidně bych film i opětkoval. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O něčem podobném si u nás můžeme nechat zdát teď, natož v první půlce 90. let. Polákům se podařilo věrně zachytit jak atmosféru doby, tak i osudy mnohých příslušníků komunistické tajné služby, kteří se buď postavili na stranu zákona ve službách policie, anebo se rozhodli své schopnosti a kontakty použít úplně jinak. Funguje to jako kriminálka i jako reflexe doby. Potěší solidní syrová atmosféra, poměrně drsná akce a hlavně herecký výkon Boguslawa Lindy. Netroufnu si tvrdit, že se jedná o jeho životní roli, ale určitě je to jedna z nejlepších. 80% ()

Mulosz 

všechny recenze uživatele

Dva roky po revoluci Pasikowski timto akcnim spektaklem nakopal prdel vsem pochybovacum, ze v Evrope nemuze vzniknout akcni film srovnatelny s Hollywoodskou produkci. Nejde jen o vizualni podivanou, ale pribeh ma navic (na rozdil od vetsinytech hollywoodskych) hlavu a patu a rovnez lze ocenit rychlou reakci na spolecensko-historicke udalosti. Tesne po revoluci to tu opravdu v podsveti musel byt pekny cirkus. Atmosfera je dokonala. Michal Lorenc jako skladatel filmove hudby nezklamal snad nikdy. Role jsou obsazeny nejlepsimi herci sve doby, staci se nahoru kouknout na vypis. Film jsem puvodne videl s prisernym ceskym dabingem, nedavno jsem si ho dal znovu v originale, coz mu dalo lepsi rozmer. Mnau. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré. Ve filmu je cítit revoluční zápal a bahno začátku 90. let, kdy se estébácká mafie snažila ovládnout všechno a nebrala si servítky. U nás to bylo určitě podobné, jenom nikdo nebyl schopen o tom natočit smysluplný film. Wladyslaw Pasikowski je skvělý režisér, jeho filmy mám moc ráda. Psy jsem stále odkládala, protože jsem neměla náladu na špínu, o které film je. Ale čas dozrál a moc se mi líbil. Také vyzdvihuji skvělé obsazení, co herec, to velké jméno. Janek od tankistů hraje v poslední době samé negativní postavy. I zde se vyznamenal. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dnešní nálada (stav duše) mě táhla k nečemu napínavému; ne k detektivce, kde se stále špekuluje a řešení tkví v indicicíh, které obyčejnému diváku unikají; ani akčnímu filmu, v němž hlavního hrdinu chrání božská prozřetelnost... A tak jsem si řekl, že Pasikowski by mohl být ten pravý. A v podstatě byl! Když se říká "boj proti zločinu", je mnohy obtížné posoudit, kdo bojuje proti komu. Reorganizace Urządu Bezpieczeństwa - jedna část přešla tam, kam patřila už předtím, druhá se pokusila zůstat a začlenit se do "nové" policie, aniž by věděla, co to přesně znamená. Nicméně film byl orientován víc akčně než by z mého pohledu bylo záhodno a postupem času (zvlášť když vítěz už své karty vyložil) jsem o něj ztrácel zájem. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Pasikowského film Psi byl pro mne při svém uvedení na obrazovce ČT zjevením a jeho hrdina Franz Maurer (vynikající B. Linda), bývalý estébák přeložený ke kriminálce a řešící se stejně postiženými kolegy případ obchodu s amfetaminy, se stal jednou z mých nejoblíbenějších postav 90.let. Vida, jaké umějí v sousedním Polsku točit filmy! Dramatické, akční a přitom jakoby mimochodem reflektující neradostný „porevoluční stav“, který byl typický pro všechny země bývalého východního bloku. A. Wajdu prý znechutila opilecká scénka, v níž si Pasikowski dovolil zparodovat jeho Člověka z mramoru, ale to nic nemění na skutečnosti, že Psi jsou ukázkou autorského filmu, který nekulhá ani po stránce scénaristické, ani režijní. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ukazka drsneho zivota v Polsku po 11/1989. Pravnik si vybudoval karieru za starej uz pominutej komunistickej totality a teraz sa veci komplikuju. Ono komúlikovalo sa tao hodne ľudom, nielen v Polsku. Asponze v Polsku prebehla Zamatova REvolucia 1989 v klude, taky rumunsky Ceausescu to v klude nemal. To tu ale nepatri, policia je aj po pade stareho rezimu pekne skorumpovana ...... Pasikowsku perfektne vykresluje drsnu a neprivetivu realitu Polska. Samostatnou kapitolou je privatizacia statneho majetku v Polsku, tam brutalita a drsnost pokracovala - platilo pravo silnejsieho : 100 % ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Scénář v pohodě, i mnou často proklínaná stopáž, ale tentokrát to kupodivu dojíždí na strašné režii a střihu, kdy jsou scény spolu mizerně propojené, takže se v tom člověk dost ztrácí, čemuž nepomáhá ani halda postav, z nichž je navíc půlka zbytečná. S bídou průměr. 50% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Je az s podivem, jak rychle Pasikowski reagoval na porevolucni zmeny ve spolecnosti. Tedy predevsim na prislusniky polske statni bezpecnosti a jejich vyhlidky do nejiste budoucnosti. Film jen o vlasek unikl plnemu hodnoceni. Skvely namet, herecke vykony. Po vsech smerech povedene drama. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

To, co my prostě neumíme - natočit drsnou žánrovku. A Poláci to mají ještě s bonusem navíc - s krutou reflexí doby. Viděno v rámci Challenge tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Jak tady píše nejeden hodnotící, kéž bysme měli takhle otevřenou reflexi počátku devadesátek, protože to, co vidíme u našich sousedů v tomhle snímku, se dělo pochopitelně i u nás! Je to dost drsný, poměrně pochmurný a nepříjemný, nicméně je to taky neuvěřitelně neuhlazený, neučesaný. Chvílema se tam až moc mluví, celkem se to motá tak nějak zvláštně mezi všema postavama, kde si nejste úplně jistí, kdo je padouch a kdo ten dobrej. Ale pravdou je, že Poláci tady nastavili laťku jejich kriminálek, protože v tomhle žánru jsou o dost dál než naše kinematografie. ()

Reklama

Reklama