Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mafiánský boss Józef (Marek Perepeczko) je nucen najmout Leona (Bogusław Linda), aby ochraňoval jeho šestnáctiletou dceru Saru (Agnieszka Włodarczyk) před konkurenčními gangstery. Uzavřený Leon a citlivá Sara se do sebe zamilují. Netrvá dlouho a otec se o nastalé situaci dovídá. Jeho pravá ruka, gangster Cezary (Cezary Pazura) dostane za úkol Leona odstranit a konfrontace těchto dvou osobností na sebe nenechá dlouho čekat. (Tygrys)

(více)

Recenze (30)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tenhle polský akčně-romantický film je sice regulérní vykrádačkou Leona Luca Bessona (hlavní hrdina se jmenuje Leon, chodí stejně oblékaný, v jednom záběru dokonce visí plákát z tohoto filmu), ale to není vůbec na škodu. Navíc se tvůrci rozhodli celý film postavit na vztahu mezi čtyřicetletým mužem a šestnáctieltou dívkou, která se do něj zamiluje. Narozdíl od Leona, kde tento vztah nebyl nijak rozveden a naplněn, zde je tomu naopak a celá zápletka se od tohoto "zakázaného" vzahu odvíjí, což vidím jako velký klad. Výborný akční film s výtečným Boguslawem Lindou v hlavní roli jen dokazuje, že Poláci umí natočit slušný film i v žánru, který je doménou spíše Američanů a Francouzů. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu jsem pochopil pravý význam slova týrání. Z toho se asi ještě dlouho nevzpamatuju, nevím jestli se někdo přežral prošlejma pomerančema nebo se mu po hlavě prošlo stádo slánů, ale tohle je fakt film leda tak na nadráží do Mokropsů, aby si lidi měli na čem vybíjet vztek ze zpoždění vlaků. Doteď nechápu jestli to tvůrci mysleli vážně nebo jako paradoii a to at už film jako celek a jeho zaplétku a nebo i jednotlivosti jako akční scény, dialogy a chování postav. A aby toho nebylo málo, tak si tady čtu o vykrádání Leona, cha, to že je filmu nějakej plakát a má v sobě nějaké drobnost ještě neznamená že je to polská obdoba Leona, ale zase takovýhle uvažování vysvětluje tady to vysoký hodnocení. Bože můj někdy je na světě fakt těžce. Jak se jmenujou ty prášku na ztrátu paměti ?? ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Polsko je snad jediná země z východního bloku, která dokáže natočit dobrý akční film (Vabank, Vinci). A přestože si (někdy trochu a někdy víc) vypůjčí zápletku, hrdinu atd. jinde, dodají vždy ten vlastní vtip a šmrnc. Okouzlilo mě jedno vyznání- Sára sedí ve staré vaně a Leon pod ni přikládá na oheň knihy, aby ohřál vodu a zároveň si vzájemně vysvětlují co si každý z nich představuje pod pojmem LÁSKA. Myslím si, že pozornost si zaslouží nejenom tenhle film, ale polská tvorba vůbec. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Naštěstí jsem Leona a neviděla, díky za to, alespoň nemám nutkání něco srovnávat. Takhle to byla alespoň pro mě akční, romantická komedie. I kdybych chtěla, tak jsem to nemohla z mnoha důvodů (stačí konec) brát vážně, ale byly momenty, kdy jsem se musela smát, to zase ano, ono to totiž ani jinak nešlo. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tady se nechalo pár lidí pěkně nachytat na to, že hlavní postava se jmenuje Leon a tak tomu hned prásklo nesmyslnou nálepku "vykrádačka Leona od Bessona", ale to vůbec neni pravda, je to úplně jinej film a i o něčem jiným, ale to je vcelku fuk, hlavní je, že to je fakt zábavný, akční scény na Poláky hodně kvalitně zpracovaný, i když jich neni moc, ale závěr s odplatou to mohutně napraví a Boguslaw Linda v hlavní roli je správnej elitní drsňák takovým Hallenbeckovským (Poslední skaut) stylem, ale ne nějak přiblbe, navíc Agnieszka Wlodarczyk ve svých 16ti tady fakt stojí za hřích a při několika jejích nahých scénách se mi odkrvil mozek. Po skouknutí sem měl chuť tomu fláknout plný hodnocení, ale celkově to tak dobrý asi fakt nebylo, jen ten závěr mě natolik uspokojil, že sem měl takový choutky ()

choze 

všechny recenze uživatele

Upřímně naivní dílko polského fanouška amerických filmů, stejně ultrapohodové jako podobný německý případ KLEPÁNÍ NA NEBESKOU BRÁNU. Jahn se zhlédl v Tarantinovi, Slesicki zase v Bessonově LEONOVI, ale každý mají vlastní příběh a o vykrádání se dá mluvit jen stěží. Oba jsou vtipní, dojemní, mají k dispozici perfektní herce (Linda je megasympaťák) a ustojí i nějakou tu akční scénu (tady soustředěná do závěru). ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

Net/// Obsazení 9/10 Děj 10/10 Hudba 6/10 Akce 9/10/// +krásná Agnieszka Wlodarczyk, charismatický Boguslaw Linda, akce, romantika, napětí -je tu méně výrazný hudební doprovod, o efektech a vysokém rozpočtu to taky není/// Viděno již po třetí. Kdysi dvakrát náhodně v TV, aniž bych znal název filmu a už jsem ani nedoufal, že ho někdy opět najdu a zhlédnu. Bezesporu se jedná o nejlepší polský akční film a důkaz toho, že i poláci umí. Škoda, že později nenatočili pokračování nebo něco podobného. Film má vše co správný akční film má mít. Podobnost s Leonem tu je s tím rozdílem, že tady došlo k naplnění lásky a vztahu mezi zabijákem a dívkou./// Celkem 88%/// ()

pm 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi hloupé srovnávat film s "Leonem". "Sára" je zábavnější, roztomilá a pohodová oddechovka, sice za hranicí kýče, ale na rozdíl od Bessona se k ní určitě ráda vrátím. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Agnieszce Wlodarzcyk bylo v době natáčení skutečně šestnáct let. Lolitářské vyznění Sáry se tím dostává na vyšší úroveň a film se dá doporučit i slintajícím a obézním šedesátníkům s chronickým zánětem šlach v zápěstí. Přijdou si na své, nahota i odvážnější sexuální scény rozhodně nejsou ojedinělým kořením této podařené akční romantické komedie od severních sousedů. Akční pasáže, byť lehce naivní, dají vzpomenout na to nejlepší z Policajta v Beverly Hills, zde stokrát skloňovaného Bessonova Leona a mnoha dalších bijáků, Kmotra nevyjímaje, západní provenience. Překvapivě, na slovanskou produkci, přímočará jízda bez postranních motivů, tím hlavním a jediným je jednoduchá zábava. A to mi co? Stačí. Čtyřka, a to i za ty polský předčasně zralý trojky. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Místní srovnání s Bessonovým Leonem mi zde příliš nesedí a nejen kvůli tomu, že je hlavní ženská postava ve věku, kdy s ní může hlavní hrdina spát (což i udělá). Nevýrazný akčňák, jehož vrcholem jsou extrémně zpomalené přestřelky, které se okoukají už při prvním záběru. Podle mě to byl spíše slabší pokus o polskou variaci na Johna Woo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já to jako leonovský plagiát nevidím. Hlavní hrdina se sice jmenuje Leon a taky je tu mladá holka, se kterou udržuje vztah, ale tím ta podobnost končí. Tady se jedná o zakázanou romanci mezi bodyguardem a jeho svěřenkyní, což je k jeho i k její smůle dcerka mafiánského šéfa. A že ten z toho není zrovna na větvi, to je asi jasné. Čili úplně něco jiného, než natočil Besson. Kromě trochu přehnané stopáže, díky čemuž občas zakolísá tempo, nemám větších výhrad. Boguslaw Linda si svojí roli užívá a já se mu ani nedivím, když se může muchlovat s někým tak roztomilým, jako je Agnieszka Wlodarczyk, akční sekvence mají svou kvalitu a je škoda, že jich není o trochu víc a potěší občas i odlehčený tón, který filmu překvapivě sluší. A, světe div se, vyšel i český dabing, takže za mě velká spokojenost. 80% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Romantická krimoška o bodyguardovi, kterého si do služby vezme místní mafián. Má vozit jeho rozmazlenou 16letou dceru do školy. Dívka Leona nejdříve nenávidí a dělá mu naschvály, později se však do něj zamiluje. Oba hrají poměrně dlouho nebezpečnou hru a je jen otázka času, kdy se to její mstivý otec dozví. Pak půjde Leonovi o krk a jeho milované též, protože bez něho nechce žít. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Příběh osobního strážce Leona, kterého „svede“ dcerka mafiánského šéfa, již má chránit, výborně funguje ve všech třech rovinách: akční (přestřelky inspirované Peckinpahem a Wooem), romantické (vztah lolitky Sary k Leonovi se mění od nenávisti k naprosté oddanosti) i komediální (dialogy a popkulturní odkazy). Všechno pak zastřešuje herectví Boguslava Lindy (nazpíval i polskou verzi Cohenova hitu I´m Your Man do závěrečných titulků), které ani na okamžik nesklouzne do karikatury či pobaveného odstupu. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

,,Sara" je celkom dobrý poľský krimi/akčný film. Má celkom typickú zápletku hollywoodskeho typu a zvláda to dostatočne dobre, no pôsobivejšie sú jeho prestrelky, ktoré viac pripomínajú Johna Wooa.Film však zaostáva za veľkosťou, a to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, Sara sa nikdy neobjaví s vlastnou osobnosťou. Takmer všetky jej činy sú diktované potrebami zápletky. Navyše, film sa akosi vlečie a pri takmer dvoch hodinách pôsobí pridlho. 6/10 ()

jane1106 

všechny recenze uživatele

Mám smíšené pocity. Sára je úžasně nekonvenční film, dojem mi ale místy kazilo provedení: zpomalovačky v každé akční scéně, kdy zasažený půl hodiny klesá k zemi, další půlhodinu umírá, to na mě bylo trochu moc. Navíc se mi některé zdály přinejmenším podivně komponované. Nejhorší na celé věci byl ovšem mimořádně podivný polský zvuk. Jinak mě ale tato parafráze Leona velmi potěšila, ať už zobrazením vztahu čtyřicátníka a šestnáctileté nymfičky ,,se vším všudy" či roztomilým závěrem. Všechna čest Agnieszce Wlodarczyk za to, jak se role zhostila. A Linda, to je takový polský Gary Oldman, výtečný herec. Až budu někdy potřebovat osobního strážce, volám jemu.:) 70% ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Velmi slušné ... překvapilo ... zabavilo ... s českým dabingem i vtipné ... a musím přiznat, že na tu dobu mi to přišlo dost odvážné/"úchylné" ... dyť ta herečka nebyla plnoletá !!! - ale sakra hezká ... ehm ... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Myslím, že východoevropští producenti by měli nechat natáčení akčních filmů na profesionálech z Ameriky. Ubohá napodobenina, velmi těžkopádně natočená. Od odpadu film zachránila krásná Agnieszka Wlodarczyk. ()

BačaXXX 

všechny recenze uživatele

Netradiční ale stylová gangsterka s jemnou dávkou romantiky a černého humoru. Film je sice vykrádačkou Bessonova Leona ale naprosto přiznaně, takže jde spíše o poctu složenou Leonovi. Navíc v několika scénách kdy mafiánský kápo promlouvá ke svým podřízeným běží v televizi Kmotr. Film vyniká nejen atmosférou ale i perfektními hereckými výkony - Boguslaw Linda byl a je vynikající herec, který ma charismatu na rozdávání a jeho filmová partnerka Agnieszka Wlodarczyk si se svou rolí poradila obstojně. Dále pak je tu Cezary Pazura - další přední polský herec, zde si vystřihl roli závistivého gangsterského poskoka. Takovou třešničkou na dortu byl Marek Perepeczko v roli Sářina otce a mafiánského bosse (hrál Jánošíka ve stejnojmenném polském seriálu ze 70 let.), jenž záměrně vyvolává asociace s velkým donem Corleonem z Kmotra. ()

Reklama

Reklama