Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 1
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (979)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Luxus luxusů, kam se na tenhle film serou hodinky od Cartiera. Když dědek vzpomíná na svůj život, člověk občas vidí Cimrmana, ale bez český poetiky a nebo Forresta Gumpa, ale bez americkýho kýče, zato s pořádnou porcí ryze sevrskou humoru, což je kombinace několika druhů humoru, především humoru černýho, ironickýho a inteligetního, jenže to je pořáad hovno proti tomu, co dědek zažívá v reálným čase, tam už končej slova, tam nastupuje zkrátka výtlem za výtlemem. Příběh je ulítej a geniální současně. Postavy se moc hezky křižujou, dědek, členové gangu, polda a každej dodává svou část humorna, ať už v dialozích nebo jednotlivých scénách. Jak dědek vyprovokoval KGB a CIA aby si vzájemně předávaly informační odpadky to mě složilo, ale to jen jeden příklad z mnoha scén či dialogů, který vás na necelý dvě hodiny promění z člověka na pouhý chechtající maso. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Film parádní, neměl moc hluchých míst a dost jsem se nasmál. Jak to šlo, sehnal jsem si knižní předlohu a u té se smál ještě více. V knize je více dobrodružství (v Číně, Korei, Iránu, na Bali) a těch státníků co potká, je asi trojnásobek, k tomu příhody s Herbertem Einsteinem a jeho ženou..., doporučuji oboje. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Celé nasilu, bez srdca, bez sympatického hereckého výkonu. Remeslo slušné, občas trochu zábavná scéna, ale celkovo je to len produkt na objednávku. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To, že jsem knihu nečetl, mi vůbec nevadí, protože i přesto ji Švédi zfilmovali jako učiněný klenot. Stoletý stařík je příběh tak neuvěřitelně zábavný, že se u něj nedá nebavit. Je rozdělen na dvě příběhové linie. Minulost, jak si stoletý stařík prožil život a současnost, která začíná v momentě, kdy stoletý stařík vyskočí z okna a zmizí. V obou případech neznám ulítlejší příběh a věřím, že každý by utáhnul samostatný film. Šílenost rozjíždí další šílenost a nekončící zábava ne a ne polevit. Dokonce jsem i často slyšel srovnání s Forestem Gumpem. Určitě ale ne tím, že by byl stoletej stařík pitomej. Spíš proto, že tím životem procházel s takovou lehkostí, že mu to nemůžu nezávidět. Opravdu krásný film. Udělal mi radost, pobavil a zvedl náladu o sto procent. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet SEK 63miliónov ($9,4milióna)Tržby USA $944,193Tržby Celosvetovo $51,130,193▐ Severania neustále potvrdzujú že ich kinematografia prežíva krásny rozkvet, čo potvrdzuje aj táto ľahká pohodová dôchodcovská troška čierna komédia, ktorá v niektorých momentkách príjemné pobaví /videl v kine: 75%/ ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Gerontní ansámbl předvádí vskutku mistrovsky podané výkony. Komu je méně jak šedesát, ten dostane kulku do čela, nebo sloní prdel na ksicht. Asiaté, nebo kde to Švédsko vlastně leží, mi vkusem naprosto přesně píchli do žíly. Jak již podotkli mí předřečníci, v celkovém konceptu se nabízí srovnání s Trotlestem Žumpem, ale to je stejné, jako kdybyste srovnávali Počátek a politiku jen proto, že se tam krade. Nechte ty šikmooký Švédy žít vlastním životem a oni se vám odmění naprosto geniální a brilantně zpracovanou komedií. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale filmová adaptace Stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel, ze všeho nejvíce připomíná skandinávského Forresta Gumpa seniora natočeného ovšem formou šílené balkánské crazy komedie (a občas dokonce podbarveného i nefalšovanou šílenou balkánskou dechovkou). Takhle nějak by asi vypadal evropský remake Forresta Gumpa, kdyby ho v mezinárodní koprodukci točil Emir Kusturica. A možná by tam ještě propašoval špetku vypůjčených motivů ze Svérázu národního lovu (a rybolovu - kráva/slon v letadle, ruská atomová ponorka u skandinávských břehů etc.), jenomže s postavou svérázného amatérského pyrotechnika navíc. Hlavní hrdina se gumpovsky proplétá významnými událostmi 20. století, setkává se s diktátorem Francem, fyzikem Oppenheimerem, Stalinem, Reganem, Gorbačovem, a mnohými dalšími slavnými postavami světové historie v takové koncentraci, až to trochu připomíná našeho Járu Cimrmana. S ním má společnou individualistickou koncepci dějin - Allan (stejně jako Cimrman) je největším hybatelem dějinného vývoje. Vzpomeňme na film Jára Cimrman ležící, spící. Nejde ovšem o mystifikaci jako v případě českého zneuznaného génia, tvůrci si nepomáhají klasickou pseudodokumentární formou, a ač se Allan setká třeba také s fiktivním bratrem Alberta Einsteina, výsledkem je naivní, veselý, možná ale až příliš ulítlý film. To píši hlavně v korelaci s tím, že zásadní složkou díla je onen typicky skandinávský černý humor, který ovšem často umocňuje absurditu zobrazovaných faktů. A mluvíme-li o absurditě, hned tu máme další literární spojnici - haškovského švejkování. Na rozdíl od dobrého vojáka Švejka ale tvůrci nevybavili svého hrdinu nijakým hlubším poselstvím (alespoň co se filmové podoby týče), jeho postava není vykreslena na pozadí traumat světové války, je to ryze popkulturní záležitost. A tím se vlastně obloukem vracím k Forrestu Gumpovi. Stařík je svérázný film, osobně znám ale celou řadu lepších severských komedií... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO BUDEŠ DĚLAT VEČER?“ … ,,VEČER ASI BUDEME NA ÚTĚKU, KDYŽ NA NÁS TEĎKO PŘIŠLI.“ … ,,NA ÚTĚKU?“ … ,,NO JO, JE TU PÁR MRTVEJCH, TAK BUDEME NA ÚTĚKU...“ /// O dědkovi, kterej bral život takovej, jakej je. (A hlavně aby to bouchalo…). Lehce černohumorná ujetina pro členy fanklubů Járy Cimrmana a Forresta Gumpa. Takže epizody, který mají (většinou) šmrnc a je z nich cejtit optimismus. Inu, svět je malej a o náhody v něm není nouze! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2009 napsal Jonas Jonasson, číst nebudu. 2.) Baví mě jinej humor. Nelíbí se mi vtipy typu - jestli znáte ten hloupý vtip, jak ti dva horolezci lezou na tu špičatou skálu a jeden má brusle a ten druhej se ho ptá: Proč máš na nohou brusle? A on mu říká: Co kdybychom si tam nahoře chtěli zahrát fotbal. A on na to: Vždyť tam není zimní stadion… Je to totiž hloupost, je to nesrozumitelné, nejasné a hloupé. Líbí se mi ten druh vtipu – jestli znáte ten, jak jde fotbalista v kopačkách a s míčem směrem k fotbalovému stadionu, potká jiného fotbalistu, ten se ho ptá: Kam jdeš, a on na to: Jdu hrát fotbal. A ten mu odpoví: To je dobře, je tam hezký fotbalový stadion… 3.) Thx za titule ,,jives a Jiří Krbec“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR *** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Seveřané jsou prostě v kurzu. Vynikající road movie, které má srdce. Má to velmi originállní námět, spousta černého humoru, nečekaně velký počet mrtvol a potěší i historické prvky, kde se objeví spousta známých osobností. Tohle je paráda. 80% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem zklamani. Knizka je skvela, takze jsem se hodne tesil, ale tohle se bohuzel moc nepovedlo. Musim uznat, ze film odsejpa relativne svizne, dani za to je bohuzel naprosto zkratkovitej, podivne sestrihanej dej. Chapu, ze se do 100 minutovyho filmu nedaj narvat vsechny zabavny sceny z knizky, jenze tohle proste nedava smysl. Podle me, kdo necet knizku, nemuze minimalne pulku veci ve filmu pochopit, je to pouze sled mimoznich scen, ktery na sebe kolikrat ani nenavazujou. Samozrejme taky je mozny, ze naopak, kdo knihu necet, bude se dobre bavit, ale ja neustale videl akorat, ze tady chybi tohle, ze tohle je udelany jinak a podobne. Jsem smirenej s tim, ze film se nerovna kniha, ale snad u zadny jiny adaptace knizky, kterou jsem cet, me to takhle nerozcilovalo. Kapitolou samou pro sebe jsou herci, to je neskutecna sestava silenejch individui, bohuzel ne v tom vtipnym smyslu. Celkove se sice obcas pobavit da, filmarsky to uplne blbe nevypada, ale za me proste ne, slabsi 3*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych prožít život Allana Karlssona - tři roky školy a pak už jen vyhazovat všechno do vzduchu. To by bylo skvělé. Už se to asi nestane, takže zůstanu u toho, že jsem v roce 1982 uchlastal Leonida Iljiče Brežněva k smrti, v roce 1989 jsem napsal pro Milouše Jakeše projev pronesený na Červeném Hrádku, v roce 1995 jsem odklonil majetek Harvardských investičních fondů na Bahamy, v roce 1998 jsem v přestrojení za Milana Hniličku vyhrál OH v Naganu, v roce 2001 jsem dvakrát ze dvou pokusů trefil letadlem obě věže Světového obchodního centra v New Yorku, v roce 2004 jsem pokropil Thajsko osvěžující vlnou tsunami, v roce 2008 jsem výhodným prodejem derivátů slavnostně zahájil světovou krizi a v roce 2014 jsem svobodně vystoupil z Evropské unie. Takový životopis sice není žádný zázrak, ale v následujících letech hodlám uspořádat koncert Beatles v původní sestavě, proběhnout se po prstenci Saturnu a napsat nejnesmyslnější komentář na CSFD. Pak bych snad mohl zemřít spokojený jako Allan. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Šla jsme do kina s tím, že se chci pobavit. Film tohle naprosto splnil. Nic jsem od toho neočekávala, jen zábavu a že se mi nebude chtít usnout. Odcházela jsem spokojená a vytlemená. Vzhledem k tomu, že jsem dostala přesně to, co jsem očekávala, nemohu dát jiné než plné hodnocení. A knihu jsem zatím nečetla. EDIT. 10.9.2018 - Knihu jsem přečetla a musím se přiznat, že mě víc pobavil film. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

O Allanu Karlssonovi jsem četla, že je to takový švédský Forrest Gump. A tak trochu je, sic vykastrovaný a s úchylkou pro výbuchy, ale jinak stejný debil. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tento film dokazuje, že kdyby Forrest Gump obsahoval takové scény, jako že Johna Lennona rozsedl slon a Kennedyho omylem zamkli přes noc v mrazáku, možná by mě to i bavilo. Nicméně ke staříkovi bych dodala, že bych se klidně i obešla bez té slovutné minulosti, protože bez ní by se autoři museli dopustit ještě více sofistikovaného komponování obskurních absurdit a to by bylo určitě zábavnější než mírně alibistické schovávání se za to, že někdo stopnul oficiální kolonu před španělským mostem nebo servíroval čaj Oppenheimerovi. Ale to by potom už byl trochu jiný příběh. Nicméně - kdyby všechna dobrodružná komediální dramata vypadala takhle, tak bych asi všechna dobrodružná komediální dramata vzala na milost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V polovině 90. let přišel Robert Zemeckis s myšlenkou zironizovat proslulý americký životní optimismus a zálibu ve filmovém happyendu a zkombinoval je s konceptem klasických pohádek o hloupém Honzovi (jméno si můžete libovolně přizpůsobit místním podmínkám, protože podobné motivy jsou univerzální), který navzdory pasivitě a mizivým schopnostem díky dobrým skutkům ke štěstí přišel. Zrodil se Forrest Gump - slaboduchý prosťáček, který beze šrámů prochází moderními dějinami, nechává všude své stopy a nevědomky ovlivňuje klíčové události americké historie. Švédové se rozhodli podobný příběh zpracovat po svém a vyšli ze stejnojmenného bestselleru Jonase Jonassona. Tentam je romantizující sentiment (ne)naplněné životní lásky, tatam je pohledná tvář Toma Hankse. Hrdinou švédské komedie je čiperný stařík, kterému v životě ženy moc neříkaly, protože největší vzrušení nacházel ve výbušninách. Švédský hrdina není žádný hlupáček, jen poněkud sebestředný tvrdohlavý týpek, který si prostě dělá svoje a tu a tam, vlastně docela často, ovlivňuje světové události a je hybatelem klíčových zvratů na politické šachovnici Evropy. Kulaté jubileum oslaví útěkem z domova důchodců a jen tak mimochodem (jako vždy omylem) cestou zdecimuje zločinecký gang, získá pár dobrých přátel a kufr plný peněz k tomu. Absurdní komedie využívá tradičního ujetého a proklatě černého severského humoru a i když bych ji za vrchol skandinávského komediálního žánru nepovažoval, za vidění určitě stojí, protože srší nápaditostí, energií a nadsázkou. Celkový dojem: 75 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

FORREST GUMP meets KLEPÁNÍ NA NEBESKOU BRÁNU. Byť je to plné černého humoru, není to úplně můj styl a hlavní hrdina mi nebyl dvakrát sympatický. Ale párkrát jsem se uchechtl, to zase jo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Půl organizace a 50 mega je v tahu! A ty si deš pro ovoce!“ – „Meloun je zelenina.“ Knihu jsem (nečekaně) nečetl. Nicméně, už originální způsob vypořádání se s liškou mi spustil záchvat smíchu a hned od tohoto momentu mě film začal bavit. Pokračovalo to vyhlášením republiky v Moskvě, „hraním si“ s matrjoškou přes vysvětlování plánu hloupému Einsteinovu bratru a pak i spoustou dalších zábavných situací (ať už z minulosti nebo přítomnosti). A právě humor, velmi svérázný, absurdní a černý je hlavní předností této „crazy“ roadmovie, která zároveň využívá „Forrest Gump“ konceptu. Místy se sice najdou i jednodušší vtípky či hlušší místa, ale i v těch je cítit pohodovost tohoto filmu. Já se převážně velmi dobře bavil a filmu s radostí přiklepávám silné 4*. „Naplánoval si to hezky. Slunečnej den, hezká silnice a skvělej kopeček na čůrpauzu. Přesto se to zvrtlo, protože já si ten kopeček vybral pro zkušební výbuch. Křičela jako pominutá. To milenky dělají, když do kapoty žuchne obchodníkova hlava.“ ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama