Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 2
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Allan Gump: Obsluhoval jsem výbušná zařízení. Motiv prosťáčka, který nenápadnými zásahy o síle motýlích křídel nasměrovává kola dějin, už asi nemůže přijít s ničím extra originálním (i když třeba Reaganova zahradní zeď pobavila). Absurdní dění v reálném čase zase tu a tam donutí k pousmání, ale vzhledem k lacinosti některých scén a teatrálním hereckým výkonům to není něco, po čem by vám museli transplantovat rozervanou bránici. Navíc mám pocit, že ten stařík měl za své činy sedět tam, kde kvůli mřížím nejde z okna vylézt tak snadno.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená dobrodružná komédia zo švédskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o storočnom starčekovi, ktorý sa práve na svoje narodeniny len tak rozhodne odísť z domova dôchodcov, aby zažil niečo nové a zaujímavé. Postupne sa zoznamuje s novými ľuďmi, no hlavne sa dostáva do problémov s gangom, ktorý sa nezastaví pred ničím a navyše si spomína na svoj život plný zaujímavých dobrodružstiev. So spracovaním som nadmieru spokojný, síce som pôvodne moc nevedel, čo od tohto typu zápletky môžem očakávať, ale našťastie už samotný úvod ma mojich obáv úplne zbavil a veľmi dobrý pocit zostane aj naďalej. Dej je tvorený dvomi hlavnými líniami, súčasná síce sama o sebe samozrejme nie je až tak dynamická, ale aj tak je to putovanie starčeka zvládnuté až s prekvapivou ľahkosťou, pričom mi sedeli aj všetky postavy, ktoré sa k nemu postupne pripoja a rovnako aj riešenie problémov s gangstrami, no ešte lepšia je predsa len tá minulá. Tu sa dá skvelo zoznámiť so starčekovým životom, ktorý je mimoriadne bohatý a nápaditý a tých skvelých momentov je tu nespočet, ako výpomoc s atómovou bombou, pobyt v gulagu s Einsteinovým bratom, práca dvojitého agenta a mnoho iného, pričom poteší aj viacero historických postáv, hlavne Stalin, aj keď sa mu moc nepodobá, Oppenheimer alebo Truman. A veľkým plusom je aj celé to čiernohumorné prevedenie, keďže na pomery žánru je tu až prekvapivo veľa mŕtvol a dokonca aj explózií. Takže humorná stránka sa skutočne vydarila, výborných vtipných momentov je tu nespočet a bavil som sa výborne. Herecké obsadenie je na tom dobre, tu sa nedá takmer nič vytknúť, až na nevhodné obsadenie Stalina, čo ale samozrejme úroveň filmu neznižuje mi všetky postavy prišli úplne ideálne. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, všetky potrebné žánrové zložky fungujú výborne a navyše aj celá historická línia je až prekvapivo kvalitne zvládnutá, či už výpravou alebo efektami, takže tu nemám čo vytknúť. A ani hudba nie je zlá, občas vylepší celkovú atmosféru. Takže som skutočne veľmi spokojný, jedna z najlepších komédií za dlhú dobu. 79% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby film, ktorý vás poteší a rozveselí váš deň. Originálne výstredné dobrodružstvo, ktoré hneď pri zoznámení zaujme názvom, ktorý mi rezonoval v hlave až kým som nestlačil 'play' a neprestal ma udivovať až do záverečných titulkov. Samozrejme v dobrom slova-zmysle, pretože akokoľvek bláznivo celý príbeh vyzerá, divák pristúpi na tento štýl rozprávania a keby bolo po záverečnej scéne napísané 'podľa skutočného príbehu', možno by tomu aj uveril. Možno si spomeniete na ten pocit, keď si predstavíte neuveriteľný príbeh Forresta Gumpa. Dynamický priebeh plný šialených historických paralel zaujme od prvej minúty, dokonca miestami by som povedal, že jednotlivé pasáže ubehnú príliš skoro a tak dejovo objemný obsah si možno zaslúžil dlhšiu stopáž, všetky predpoklady na to mal. 80%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Na severských filmech se mi moc líbí, že jsou reálné tak, jako samotný život. Žádná přehlídka metrosexuálů a modelek, ale hrají zde obyčejní, normálně vypadající lidé. Zcela odlišný styl a to je pro mě vždy příjemná změna a oddych. Stejně tak to bylo i u Stoletého staříka. Čekala jsem rozvláčný a milý příběh se speciální dávkou humoru a to jsem taky dostala. Je to neuvěřitelné a svým způsobem napínavé dobrodružství jednoho starého pána, který za svůj život zvládl těžko uvěřitelné věci a setkání, ale útěk z domova důchodců se mu vydařil. Já jsem spokojena. Dvě hodinky utekly jako voda. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kopu dobrých frkov prekrýva zhruba rovnaké množstvo vtipov úbohých tak, až som si spomenul na niektoré socialistické estrády, či "zábavné" programy. Na jednej strane hrozná chobotina, na strane druhej vydarená drsnejšia komédia zo severu. Švédsky Forrest Gump je podobný obyvateľom severu - síce zaujímaví, ale dosť vyblednutí. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdyby stařík po výlezu z okna zmizel, byla by to vcelku neotřelá černohumorná groteska. Vzhledem k tomu, že nezmizel, je to komedie, kde se na vtip někdy zbytečně dlouho čeká a někdy jdou zas ve sledu tak rychlém, že to zavání trapností. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Celoživotný príbeh, tak trochu, "na hlavu udereného" starčeka Allana Karlssona, ktorý sa po dovŕšení stých narodenín rozhodol, že "uväznenie" jeho osoby v dome dôchodcov, nie je tým najlepším riešením. Pekný film. Oddychový, ktorý nijak neurazí, ba dokonca miestami dosť slušne, svojim suchým humorom pobaví. Vzájomné prelínanie príbehov malo hlavo aj pätu, no napriek tomu, že pôsobil pomerne ľudsky a seriózne, disponoval situáciami, ktoré s realitou nemali veľa spoločného. Každopádne, tento druh filmu, ktorý má takýto spôsob spracovania, si to môže dovoliť. Veľká spokojnosť. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

O snímku "Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol" som hodne toho počul, väčšinou to boli kladné názory a pomerne nadšené reakcie. Vraj je to výborný, zaujímavý a nevšedný filmový počin. V roku 2013 ho natočil, v multieurópskej koprodukcii, švédsky režisér Felix Herngren. Nie som zrovna priaznivec európskej produkcie, tak mi trvalo viac ako osem rokov, pokiaľ som sa odhodlal si ho pozrieť. No priznám sa, že som ho zhliadol viac menej náhodou, keď to vysielali na jednom televíznom kanály. Dokázalo ma to vtiahnuť do deja, ktorý bol hodne uletený a dokázal som to dotiahnuť až do záverečných titulkov. Bolo to absurdné, zábavné a miestami aj dosť brutálne. Ale v nijakom smere ma to ničím neprekvapilo, neohúrilo a ani nešokovalo. Malo taký ten lacný televízny look európskych kino filmov, ktorý mi proste vadí. *** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Skutečného Karlovosyna ve filmu nespatříte, scénář totiž stoletému dubu předznamenal natolik složité fyzické kreace, jako chůzi, artikulovanou mluvu, močení se spuštěnými lacláči a žití, takže jej pro sichr v podobně vypjatých momentech dubloval padesátiletý kaskadér Zgustavasyn..... někdy to sedne, takové to severské zastření charakterů, jízda po povrchu a nenásilné čvaňhání v absurditách. Zde to sedlo jako Jonák do cely. Takže: chci slona, míti ufiknuté klenoty a bumpráskřachanda, stejně bude jen tak, jak bude, no ne? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vidím, že se tu všichni předháníte v komentářích kdo to nazve pomalu komedií století či co. Tož nebylo to zlé. Já se nenudil to zase ne a klidně bych za 70 let rád zažil podobný dobrodružství jako ten dědek to už ovšem budu přinejlepším, tak 50 let pod drnem. Každopádně co tu máme? Pár opravdu neskutečných příhod a dobrých hlášek. Svižnou první půlku no a pak už takovou trochu upadající druhou půlku. Možná zkrácení by prospělo. Možná kdyby to bylo ještě šílenější by prospělo. No tak či tak za mě 55% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Všetko je tak jak je. Netreba zbytočne premýšľať..." Znova zavial svieži severný vietor a vo Švédsku sa zrodila zaujímavá variácia na Foresta Gumpa. Náš hlavný hrdina práve dnes oslavuje sté narodeniny, ale kašle na to. Okno je otvorené a on sa vydáva do sveta... Sledujeme dve roviny príbehu. Tú súčasnú, ale hlavne tú spomienkovú, kde sa od jeho detstva pomaly presúvame k súčastnosti. Film je naozaj vtipný, občas je humor poriadne čierny a Alan Karlsson letí cez zaujímavé obdobia a udalosti 20. storočia. V španielsku zachraňuje život fašistickému Francovi, zatancuje si so Stalinom, odpracuje si niečo v ruskom lágri, účastní sa špionáže, studená vojna beží na plné obrátky a všetky tieto pestré udalosti film kombinuje s putovaním Alana a jeho kufrom plného peňazí. Najviac ma rozosmial ukecaný Španiel, ktorému šla huba non-stop. Prvá polovica filmu je úžasná, záver trochu stratil tempo, ale i tak super. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Švédská low-cost verze Forresta Gumpa s důrazem na kriminálněji pojatou linku v přítomnosti, a víc asi vážně není třeba dodávat. Nepřekvapilo. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hle, on nejen ten název Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann zní impozantně, on do toho nejspíš někdo nalil impozantní balík (na evropskou produkci), jen je obrovská škoda, že to jako celek na mnoha místech hapruje, například všechny postavy, které se na Staříka postupně nalepí nejsou ani zdaleka rozkresleny jak by bylo záhodno a půspbí skoro až "normálně" a je jim věnováno málo prostoru, rozhodně to není jen tím, že jsem četl knížku, ale sakra, vždyť i ve filmu je hrozně cítit, že ony postavy by měli být mnohem ujetější a bizarnější, navíc se o nich ve filmu vlastně vůbec nic divák nedozví, za což by scénárista zasloužil zpřelámat ledviny. Ovšem i tak je to vcelku zábavnej film, kterému některé dějové změny prospěly (přítomná chovatelka slonice nepůsobí tak dokonale nesympaticky, začátek s kocourem) a některé jsou brutálním kopancem do rozkroku dalajlámy (dokonalé zprznění postavy detektiva a bídný konec celkově). Ovšem jednu věc filmu upřít nemůžu, mnohem víc mě v něm bavili flasbackové scény, než-li v knize i když je to dost možná tím, že scény ze současnosti nejsou tak absurdně zábavné. Absence Maa s Kim ir senem stejně trochu zamrzí, i kdy člověk chápe že se do filmu nemohlo narvat všechno. Promarněná šance, které hrozně chybí pořádná dávka ujetého absurdna a černého humoru, bohužel. 3-4 *. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Severský humor já prostě můžu. Zpočátku mě vyrušovaly vzpomínky staříka na věci dávno minulé, nicméně nejvíce jsem se nasmál při Allanově snaze vysvětlit svůj plán útěku bratrovi Alberta Einsteina z ruského gulagu. Prozradím jen že to trvalo rok a ukázalo se to jako krajně nemožné. Film má několik hlušších míst, na druhou stranu věřím že knížka musí být skvělá a film má obrovský potenciál dalších projekcí. 70% ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Severská variace na Forresta Gumpa, Zeliga, Byl jsem při tom apod. (nejlépe všech dohromady) a současně vykrádačka vtipů ze spousty jiných filmů. Dokonce mi mladý Allan Karlsson v některých momentech svým vzhledem připomínal Toma Hankse... Co je ještě horší, že film je skutečně zábavný jen první půlhodinu a poté (když se frekvence a amplituda humoru ustálí a naše bránice - nebo jen koutky rtů? - si na ně zvykne) už je to jen rutinní střelba tu povedených, tu trapných anekdotických projektilů. A je to především střelba naslepo, neexistuje terč... Film nic nereflektuje, myslet se u něj moc nemusí, černý humor je až příliš prvoplánový a jednoduchá zápletka je bez silnější pointy. Historické postavy či jejich karikatury jsou tu (často trapně až dětinsky) využity jen pro svůj potenciál pobavit. No a to je tak všechno. Kdo hledá jen jednoduchou oddechovku, je to fajn. Touží-li však někdo po jakémsi kultu nebo dokonce hodnotě, zahrává si s pořádným přešlapem... ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Podobný snímek má dvě možnosti. Buď vás v absurditě utopit a nebo nadpozemskou lehkost bytí tvrdě rozbít bouracím kladivem o betonovou zeď. Kterou z cest se stařík vydal neprozradím. Osobně bych ale asi volil cestu druhou. Jinak výjimečně hravý a důvtipný zážitek mě tak v důsledku úplně neuspokojil. (spoiler->) Asi tvůrcův záměr. Člověk se tak lépe ztotožní s hlavní postavou. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilá, úsměvná, severská záležitost, u níž lze ocenit nápad i zpracování (knižní předlohu jsem nečetl), humor některých scén, prolínání minulosti se současností a také herecké výkony. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Tak jsem vyrazil na stoletého staříka, který vylezl z okna a zmizel. Knihu, jsem nečetl, ale z důvěryhodných a příjemných zdrojů mám informace, že je lepší. Kupodivu. Nejprve se mne potutelně pousmála pokladní, když jsem kupoval lístky po odpřednášení názvu. Zajímalo by mne, jak by se smála kdybych použil švédský název Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, jak jsem v dobrém žertu plánoval. Varovaní před kinem v češtině, že film je ve švédském změní s českými titulky s ukončením děkujeme za pochopení, mne trochu znervóznilo a musel jsem si ho přečíst několikrát, jestli to autoři mysleli važně nebo jsem ho dobře pochopil. Což u amerických filmu je nějaké varovaní o cizojazyčnosti? Navíc film byl kromě skandinávské švédštiny, iberské španělštiny, americké angličtiny, euroasijské ruštiny navíc obohacen o švýcarskou němčinou a jazyk Afar. Hodně se tu v komentářích píše, že Alan Karlsson je švedským Forestem Gumpem nebo Jaroslavem Cimrmanem.Já zde přidám další postavu, a to dobrého vojáka Švejka, což je názor i autora knihy Jonase Jonassona, který na filmovém scénáři spolupracoval. Film mohu doporučit, ne každý si v něm najde zalíbení, ale mě se líbil. Noc se netěším na remake made in USA. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Stačí jednou vylézt z okna a může se zažít jedno z největších dobrodružství života, i když stoletý stařík toho za svůj život zažil opravdu hodně a mile mě překvapil. Dostal jsem příjemnou podívanou, doplněnou o skvělé humorné situace a mile pasující příběh, který vykouzlí úsměv na tváři snad každému. Z tak prekérní situace se dostat bez úhony? Někdy to jde snadno, někdy ne. Pěkný film. ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama