Reklama

Reklama

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

  • Česko Stoletý stařík, který vyskočil z okna a zmizel (více)
Trailer 1
Švédsko / Rusko / Velká Británie / Francie / Španělsko / Německo, 2013, 109 min

Režie:

Felix Herngren

Předloha:

Jonas Jonasson (kniha)

Kamera:

Göran Hallberg

Hudba:

Matti Bye

Hrají:

Robert Gustafsson, Mia Skäringer, Iwar Wiklander, David Wiberg, Jens Hultén, David Shackleton, Ralph Carlsson, Georg Nikoloff, Alan Ford, Simon Säppenen (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Allanu Karlssonovi je 100 let. V domově důchodců, kde v tomto věku tráví svůj zbývající čas, pro něj chystají velkou narozeninovou oslavu. Ale vitální stařík ještě nechce zůstat v bačkorách v křesle. Má docela jiné plány. Rozhodne se pro útěk. Poté, co vyleze z okna, se vydává na úžasný a naprosto nepředvídatelný výlet... Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz. Než se naděje, má v patách gang zločinců, sem tam se objeví nějaká mrtvola a mezi společníky, které na své cestě přibere do party, je i velmi neskladná slonice. Kromě toho po něm samozřejmě pátrá policejní sbor v čele s nepříliš schopným komisařem. Pro kohokoliv jiného by to bylo životní dobrodružství, ale s podobnými věcmi už má Allan bohaté zkušenosti. I když se nikdy nezajímal o politiku, byl nechtěně hlavním aktérem mnoha důležitých událostí 20. století. Bezděčně se podílel na vynálezu atomové bomby, stal se dobrým přítelem několika amerických prezidentů a mezi jeho další "známé" se při jeho životní pouti zařadili i Stalin, Churchill, Mao Ce-tung nebo Kim Ir-sen. (Bioscop)

(více)

Recenze (978)

Wyder 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu a tohle mi prostě nesedlo. Přišlo mi to dost zmatené, celkově ta adaptace působila levně... ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, nevím. Za mne teda musím konstatovat komplikovaně prosté: „Pověsti úplně nelhaly, ale pravda je taky někde jinde“. Dvě linie, to je oč tu běží. Ač koukám, že Gumpovská rovina života točící klikou dějin, která balancuje mezi Cimrmanem a Zeligem, se tady většinou setkává s nadšenými reakcemi. Mne vyloženě ruší od současné linky stoletého Allana Karlssona, která svou jednoduchostí a nekomerční severskou specifikou u mne rozhodně vede. Možná dva filmy…..jeden pro milovníky Wese Andersona a druhý pro fanoušky švédské absurdnosti. Já vím, nesmysl, předloha je dána, ale…..Takže možná nechat vylézt z okna a pak rychle zavřít okno…mně prosťáčkovy by stačilo méně, jenž většinou znamená víc. ()

Wallis3 

všechny recenze uživatele

Parádní film. Až mi bude 100, chci to taky zažít, ale nejlíp, když mě bude tak o 60 míň, abych to byl ten správný prožitek. Za mě určitě doporučuji tuhle milou, oddechovou podívanou. ()

hijacker 

všechny recenze uživatele

Královská porce zábavy a nadsázky. Troufám si říci, že možná aspirace na mou topku. Určitě se těším na další zhlédnutí. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Evropská komedie roku, dlouho jsem neviděl něco tak nápaditého, člověk si oprášil trošku historie a ještě se skvěle pobavil. Je příjemné, že tento film se obešel i bez toho balastu, který se většinou nachází u amerických komedií. ()

Fat'Fatal 

všechny recenze uživatele

Hezký, příjemný film, který uteče stejně rychle jako příspěvek na bydlení v nonstop herně. Občas mi některé scény přišly přehnaně drsné na komedii, ale to jsou prostě ti Seveřani :) Většinu filmu jsem se skvěle bavil, především první polovina filmu byla vtipnými situacemi napěchovaná k prasknutí, avšak konec přišel velice záhy a měl jsem dojem, že tam ještě něco chybí, že je to nedokončené. Nicméně jako odpočinkovou komedii rozhodně doporučuju. // Viděl jsem v originálním znění s titulky. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Snímek, který vyvolá úsměv na tváři. Kuriosita sleduje kuriositu, dohromady to je veselá bláznivina. Zajímavé je, že ty peníze vlastně ani nepoužili. ()

goni 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy a urcite netradicny filmik. No az prilis velmi sa ponasa na Forresta Gumpa a to mu dost vyrazne ubera na originalite aj zabavnosti. Spomaleneho Forresta si clovek rychlo oblubi a zabava sa na jeho neuveritelnych zazitkoch. Pri storocnom dedkovi to akosi nefungovalo a hoci som sa parkrat schuti zasmial, jeho zazitky som mu velmi nezral a vacsinu filmu som sa dost nudil. Davam sice tri hviezdicky, ale je to tak na dve a pol [32/2014]. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Po přečtení některých zdejších komentářů jsem se začal na "Staříka" nesmírně těšit, až jsem měl strach, že pak budu zklamán. Nebyl jsem. Jistě, tu a tam se tu objeví hlušší místo, ale celkově jsem se velmi pobavil. Příběh stoletého Allana, který má od mládí zálibu vtom, že vyrábí výbušniny a vyhazuje pak všechno do povětří by se dal přirovnat Forrestu Gumpovi a je to na místě. Jsou tu však dva zásadní rozdíly. Zatímco Forrest spíše diváky dojímá, tak u Allana Karlssona toto nehrozí. Druhý rozdíl je v pojetí humoru. Zatímco u Zemekisova filmu je ten humor takový laskavý, tak ve švédském filmu vévodí ten černý. A protože černého humoru není nikdy dost dávám pět hvězd, ikdyž jen s odřenýma ušima. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení a pár nezapomenutelných vtipných scén - humor, který mám ráda. Vážně uvažuji i o přečtení knihy! ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Nečetla jsem předlohu a nevěděla, na co vlastně jdu do kina. Velmi mile mne pak překvapila skutečnost, že se nejedná o sociální dokument, ale spíš o crazy komedii, černý humor, který mám tak ráda. Smála jsem se nahlas a to jsou vždycky body navíc, ať už je celý příběh jakkoli šílený... ()

FanKalEl 

všechny recenze uživatele

Trošičku som sklamaný, akože hlúposť to vôbec nebola, je to dobre natočený film ale vôbec ma to tak nedostalo ako som čakal hlavne posledných 15 min, tam som čakal aspoň finálnu "jazdu" ale zrazu sa bez výrazného záveru skočil film. Ale samozrejme má to veľa zábavných momentov, hlavne tie skoky do minulosti sa mi najviac páčili. Hlavné husle humoru hrala starecká senilita a často aj čierny humor s trochou krvi. V podstate tomu chýba väčší drive a lepšie spracovanie životopisu hlavného hrdinu. Režisér sa snažil ale myslím že predloha je úplne iná káva a to som ju ani nečítal. V podstate hlavný problém je že si som ani celkom nesadol s hlavným hrdinom vrátane že som si všimol jeho nelogické a kolísavé správanie, jednoducho necelistvá postava. (70%) ()

salamandrr 

všechny recenze uživatele

Doslova jsem sral smíchy, Je to moderní Forrest Gump, který se neštítí někoho sejmout. Neměl bych vynechat knihu je prý ještě lepší než film ()

ZackSawyer 

všechny recenze uživatele

Všichni máme svůj osud :-) "Pořád na mě celý život někdo řve.... začalo to už dávno" Příměr s Forrestem je výstižný. Takový výpravný popis historie posledních 100 let humornou formou :-) ()

MissSimm 

všechny recenze uživatele

Jak si tak čtu ty komentáře, mám pocit že jsem film moc nepochopila. Doopravdy jsem zvažovala, jestli si ode mě film nezaslouží lepší hodnocení, pročítala jsem si všechnu chválu, ale bohužel, pořád mi to připadá stejně stupidní. K takovému humoru asi ještě musím dozrát. Je možné, že je to ta kniha, která je příšerná a film je zpracován dobře, ale přesto... Ještě nikdy se mi nestalo, že bych usnula v kině. Až do teď. Je mi líto. Třeba až se na to za pár let podívám znovu, třeba dám pět hvězdiček, ale dnes ještě ne. ()

Whitebeard 

všechny recenze uživatele

Někde v půlce filmu mi to silně začalo připomínat švédskýho Foresta Gumpa. Mírně retardovanej, práce pro CIA, na atomové bombě, setkání s různýma prezidentama, uzurpátorama, většinou naprostou náhodou. Inspirace je asi jasná. Ale přece jenom jsou to "jenom" Švédi. Hercí cajk, ale nějak jsem se u toho nemohl zbavit zívání a občasný nudy. Dalo se zasmát, ale nebylo toho tolik, kolik bych si představoval. Za mě 3* ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Skvela zabava so svedskym Forrestom Gumpom, v ktorej sa dozviete co to aj o surodencoch Alberta Einsteina ci sudruhovi Stalinovi :) ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa ubrániť porovnaniu s Forrestom Gumpom, lebo životný príbeh starčeka sa zdá byť podobne spletitý. A práve vďaka tomuto zrovnaniu možno hodnotím film prísnejšie ako by som mohol, lebo je skrátka po všetkých stránkach veľmi chudobným príbuzným. Historické etudy sú tu nahádzané bez ladu a skladu, ich jediným cieľom je vyvolať úsmev, ale vôbec nepôsobia uveriteľným dojmom. V línii zo súčasnosti je zas priveľa postáv a žiadna z nich nie je sympatická. Čierny humor ale funguje a človek vďaka nemu filmu prepáči aj to, že sa všetko vo filme deje viac-menej náhodne. 6-/10 ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Po hodnocení tady jsem asi čekal o něco víc. Rozhodně to není špatný film, ale "něco" mi v něm chybělo, "něco" mi místy dosti lezlo na nervy a "něco" tam bylo navíc. Vlastně se ten film do značné míry potácí na hraně absurdity a normálnosti, přičemž nejspíš právě ta hrana je v tomto případě příliš nejednoznačná a do značné míry jsem nevěděl, co si mám myslet. Přitom je to skvělý námět a minimálně knížku si rozhodně přečtu, ačkoliv film si už nejspíš nikdy znovu nepustím. 60 % ()

Související novinky

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama